NATIONAL
VIDEOREPORTAJ. Am intrat în fabrica din Texas unde se produce avionul F-35, pe care îl va cumpăra și România. Numai banda de montaj e mai lungă decât distanța de la Universitate la Romană

Publicat
acum 10 luniin
De
adminUn contract uriaș, de 6,5 miliarde de euro, cea mai mare cheltuială din istoria Armatei Române și egal cu cât cheltuia până acum câțiva ani întreaga Casă de Asigurări de Sănătate, necesită întrebări și informarea publicului. HotNews.ro s-a deplasat în SUA ca să vadă cum arată fabrica unde se produce avionul F-35.

Insider in Fabrica F-35 din TexasFoto: Colaj foto
Aici se produc 156 avioane F-35 pe an
În Fort Worth, Texas, în apropiere de Dalas, Lockheed Martin are una dintre cele mai mari și moderne fabrici din lume. O uzină uriașă principală, numeroase alte hale, un aeroport atașat de fabrică și chiar și cu o autostradă proprie care se oprește în parcarea unde peste 17.000 de oameni vin la muncă.
În uzina de la Fort Worth sunt produse marea majoritate a avioanelor F-35 din lume. Nu mai puțin de 156 de avioane ies pe poarta fabricii în fiecare an. O cifră extraordinară pentru un produs militar atât de complex. Spre deosebire, celelalte două fabrici de F-35 din lume – din Italia și Japonia – au o capacitate de doar 15 pe an, adică atât cât scoate pe ușă fabrica din Texas într-o singură lună.
- Vezi mai jos un videoreportaj realizat de HotNews.ro în SUA la fabrica de F-35 din Texas:
Linia de asamblare are 1,6 kilometri lungime
„Astăzi suntem cu producția de F-35 la capacitate maximă”, spune Greg Day, International Business Development Director la Lockheed Martin.
„Asamblăm 156 de aeronave pe an și le livrăm, în trei variante, către 18 clienți diferiți la nivel global. 13 avioane pe lună sunt livrate din această uzină, asta înseamnă cam trei avioane pe săptămână care ies de pe linia de producție”, spune Day.
Fabrica în sine este uriașă – doar linia principală de asamblare are o lungime de 1,6 km. I se mai spune și „Fabrica de o milă”.
De la Piața Universității, la „troiță”, cum spun bucureștenii, și până în rondul de la Piața Romană sunt 1,4 kilometri, mai puțin decât linia de montaj de aici.
Suntem în epicentrul de unde avioanele pornesc de la zero și încep să fie asamblate, trecând prin 200 de posturi de producție, ca la final să iasă pe poarta fabricii și să treacă prin testele finale și de zbor.
Cât durează să construiești un avion F-35?
În fabrică, în toate posturile de producție, lucrează atât oameni, cât și roboți specializați. Lockheed Martin spune că a folosit numeroase soluții digitale pentru a eficientiza fluxul de producție și că utilizează inclusiv realitatea virtuală pentru angajații săi în procesul de asamblare al avioanelor.
De altfel, unele operațiuni în fabrică pot fi realizate doar cu acuratețea și constanța roboților. E vorba de realizarea găurilor în fuzelaj și acoperirea lor cu materiale specifice anti-radar, de vopsirea exterioară a avionului cu un strat special care absoarbe radiația electro-magnetică. Sunt procese pe care doar un robot le poate face cu precizia necesară ca să obțină o densitate anume și o grosime specifică a stratului exterior.
Tot procesul de asamblare durează undeva între 20 și 23 de luni. Durata livrării primului avion pentru un client este însă mai mare pentru că apar verificările, testele și celelalte etape.
România intenționează să semneze anul acesta un acord cu SUA pentru 32 de avioane F-35, iar livrările cel mai probabil vor veni după 2030. Polonia a semnat un contract similar în 2020, iar abia acum, în fabrica din Texas, am putut vedea primul avion F-35 polonez care a prins formă.
1.000 de avioane sunt deja livrate în lume
„Când un client semnează un acord, dacă își doresc avioanele în timp rapid și există această capacitate și o putem distribui pe glob, vedem că avem nevoie de un an pentru a pune comanda de materii brute și apoi trei ani până la produsul final. Deci e un interval de 48 de luni pentru construcția avionului”, spune Greg Day, reprezentantul Lockheed Martin.
În total, până acum, aproape 1.000 de avioane F-35 au fost livrate în întreaga lume, iar numărul țărilor care operează sau care au comandat avioane F-35 a ajuns la 18. Ultima țară care s-a alăturat programului a fost Cehia, iar alte două state europene sunt acum în proces de negociere pentru un acord: Grecia și România.
Reprezentantul Lockheed Martin spune că lucrează acum cu guvernul SUA pentru a răspunde solicitărilor României, evită însă să spună dacă viitoarele avioane românești vor fi produse în Texas.
„Ce pot să vă spun este că majoritatea clienților își primesc avioanele din această uzină, iar mai apoi merg spre antrenamentul inițial al piloților”, spune Day.
Ce este un avion F-35 – De ce e atât de special?
„F-35 este cel mai modern și cel mai performant avion de luptă pe care o țară precum România îl poate cumpăra”, spune pentru HotNews.ro Marius Doroftei, expert în aviație și redactor-șef la publicația specializată Aviația Magazin.
Avionul F-35 este considerat de generația a cincea – adică cea mai recentă dintre generațiile de avioane de luptă. Spre exemplu, avioanele de tipul F-16 sau F-18 sunt considerate de generația a patra, sau 4+ având în vedere că, deși ele sunt de concepție din anii 70-80, ele au fost în permanență modernizate.
„Un avion F-35 este un avion care vine din generația a cincea. În sensul în care avem cu totul altceva decât ce a fost până acum. Că era F-15, F-16, Su-35 și așa mai departe”, spune pentru HotNews.ro comandorul în rezervă Valentin Mateiu, actualmente analist militar și specialist pe zona de intelligence.
F-35 este un avion care cu tehnologia „stealth”, care îi oferă invizibilitate, sau – mai corect spus – o detectabilitate redusă față de radarele inamicului. Din construcție – formele angulare ale fuselajului și materialele folosite – și din vopsirea cu un material special care absoarbe radiația electromagnetică – F35 poate opera adesea fără să fie „văzut” de inamic.
„Dincolo de faptul că este invizibil, el aduce sisteme de avionică, senzori și sisteme de armament noi. În fond el apare ca un avion care vede și nu este văzut. Asta este noutatea pe câmpul de luptă”, explică Mateiu pentru HotNews.ro.
Numai casca pilotului costă o jumătate de milion de dolari
F-35 vine și cu o suită complexă de senzori, radare, camere și detectori – toate care fuzionează și oferă informații pilotului – și tuturor celor cu care este în rețea avionul – o imagine completă a câmpului de luptă, fie că vorbim de aer, sol sau suprafața apei.
Iar toate informațiile îi sunt prezentate pilotului direct în fața ochilor, pe ochelarii de la cască, un alt obiect super-tehnologizat. Casca în sine costă aproape jumătate de milion de dolari, este turnată special după forma capului pilotului, pentru a sta fixă pe capul acestuia în timpul manevrelor de zbor cu suprasarcină.
În fața sa, în cabină, pilotul are două ecrane touchscreen uriașe pe care le poate configura să afișeze ce dorește, iar în tot cockpit sunt doar circa 30 de butoane.„Doar” pentru că în avioanele de generație mai veche puteau exista și peste 300 de butoane.
Avionul este unul multirol, adică a fost gândit pentru o gamă largă de misiuni.
„Este o platformă de generația cinci care a fost dezvoltată pentru a fi exportată. Proiectul acesta s-a dorit a fi „noul F-16”, noul avion multirol al blocului NATO, al blocului occidental”, explică Doroftei de la Aviația Magazin.
„Pe lângă misiunile obișnuite – multi-mission, superioritate aeriană, misiuni de lovire la sol, avionul are capacitatea asta de a achiziționa informații. Formula aceasta „Vede și nu este văzut” este deosebită. Este un salt tehnologic deosebit din orice punct de vedere”, spune și comandorul (r) Valentin Mateiu.
România și programul F-35 – cel mai scump contract din istoria Armatei
România a decis că va achiziționa avioane F-35. Hotărârea a fost luată în CSAT, iar Parlamentul a aprobat programul. Contractul va fi semnat direct cu Guvernul SUA, foarte probabil chiar în acest an, iar livrările avioanelor ar putea începe după anul 2030.
Într-o primă etapă, România va achiziționa 32 de aparate F-35, suficiente pentru două escadrile. Ele vor înlocui treptat, pe măsura în care vor fi operaționalizate, avioanele F-16 second-hand pe care România le-a cumpărat în ultimul deceniu.
Într-o a doua etapă, România va mai cumpăra alte 16 avioane F-35, scopul final fiind acela de a constitui 3 escadrile complete de avioane de luptă, exact trei escadrile pe care acum încă nici nu le avem completate cu avioane F-16. Abia de anul acesta, practic, a început constituirea unei a doua escadrile F-16 la Câmpia Turzii, după cea de la baza aeriană Borcea.
Un preț comparabil cu cât cheltuia Casa de Asigurări de Sănătate într-un an
Programul de achiziție pentru prima etapă, pentru primele 32 de avioane F-35, a fost aprobat de Parlament pentru suma de 6,5 miliarde de dolari, o sumă record pentru un program de achiziții al Armatei.
În acest cost intră, pe lângă cele 32 de aparate propriu-zise, și un pachet de sprijin logistic, antrenarea piloților, motoare de rezervă, piese de schimb, dar și muniție și armament.
„Întrebarea pe care oricine și-o poate pune la un moment dat: De ce să luăm F-35 când avem F-16? De ce să-l luăm, care este rostul?”, întreabă Marius Doroftei. Prețul este, într-adevăr, imens. 6,5 miliarde de euro, reprezentând numai costul inițial al achiziției
Înseamnă întreaga sumă cheltuită de Casa de Asigurări de Sănătate pe toată țara, până acum câțiva ani, când s-a mărit.
Iar acești 6,5 miliarde sunt fără cheltuielile de operare, foarte mari și ele la un aparat de o asemenea complexitate.
De ce crede specialistul că le luăm?
„F-35 vine cu o serie de capabilități mult superioare față de F-16, va reprezenta un salt și mai mare decât a fost trecerea de la MiG-21 la F-16. Pentru că dacă noi acum suntem obișnuiți cu tehnologia occidentală și cu modul de întrebuințare în luptă al unei platforme occidentale, F-35 îți aduce niște capabilități atât de avansate, încât obligă la transformarea modului în care Forțele Aeriene Române vor lupta la un moment dat”, explică Marius Doroftei.
Cât de grea e trecerea de la F-16 la F-35?
Pentru piloții români de F-16 care poate vor prinde și viitoarele F-35, trecerea pe noile avioane de generația a cincea nu ar trebui să fie una prea grea. O spune chiar un fost pilot american din marina SUA.
Ted „Dutch” Dyckman a zburat aproape 20 de ani pe F-18 Hornet și Super Hornet, avioane din aceeași generație și oarecum similare cu F-16. Acum, „Dutch” este pilot de test pentru avioanele F-35 la Lockheed Martin.
„Mutarea la F-35 a fost foarte ușoară. A fost o tranziție foarte ușoară. Știindu-mi trecutul de luptă, și misiunile pe care trebuia să le îndeplinesc, acest avion mă ajută să le fac pe toate mai ușor”, spune „Dutch”.
Spre deosebire de avioanele tradiționale, unde pilotul mereu e preocupat în primul rând să zboare avionul, să-l țină mereu sub control, să-l echilibreze la nevoie și așa mai departe, producătorii susțin că pe F-35 componenta de zbor este mult controlată de avion în sine.
Misiunea este asistată de un creier digital care permite aeronavei să zboare și să se echilibreze singură. Totul pentru ca pilotul să se poată concentra mai mult pe uriașa cantitate de informații pe care i-o aduce în față fuziunea senzorilor de pe avion.
„Avionul e foarte ușor de pilotat. Îmi prezintă informații astfel încât să pot lucra mai mult ca tactician. Același lucru îl făceam și înainte, dar aveam mult mai puțini senzori care să mă ajute”, spune „Dutch”.
„Atuurile sale: calitățile sale de zbor și abilitatea sa de a prelua sarcinile de zbor de la pilot. Și apoi senzorii săi avansați și fuziunea tuturor informațiilor. Toate acestea combinate cu tehnologia stealth. Invizibilitatea îmi permite să operez în medii ostile, Iar apoi fuziunea datelor de la senzori îmi permite să văd care e imaginea câmpului de luptă, să pot lua decizii”, mai spune pilotul de F-35.
Avionul care descrie „câmpul de luptă”
Acest nou „mod” de a zbura un avion de luptă va fi, într-un fel, și o schimbare în modul în care vor fi pregătiți piloții români.
„Avantajul lui F-35, noutatea mare pe care o aduce pe câmpul de luptă este dat de acest „situational awarness”. Practic, cu F-35, pilotul – și alături de pilot tot ceea ce ține de lanț de comandă, parteneri de la sol, coechipieri – au o înțelegere a câmpului de luptă la un nivel fără precedent. Cumva aici o să fie „lupta”, de a-i antrena pe piloții aceștia să fie mai puțin piloți și mai mult factori de decizie”, explică Marius Doroftei.
F-35, avionul fără dublă comandă, unde piloții se pregătesc doar la simulator până să iasă singuri la manșă
Un element aparte a avioanelor F-35 este că sunt printre puținele din lume care nu au o variantă cu dublă comandă, adică două posturi în cabină pentru pilot și instructor.
Piloții care se pregătesc pentru F-35 învață lucrurile de bază ale zborului pe alte avioane de antrenament. Apoi intră într-un simulator de F-35, fac 20 de sesiuni speciale, iar la final sunt pregătiți să iasă singuri la manșă. În SUA procesul de formare al piloților de F-35 durează cam 10 luni.
„Ajungem în Secolul 21 în care se îmbină AI-ul, se îmbină tehnologia cu lucrul practic. Nu mai ai nevoie de dublă-comandă, nu ai nevoie să fie instructorul în spatele tău și să-ți spună ce să faci și să verifice că tu faci acele lucruri. Simulatorul îți prezintă niște lucruri ca și cum ai fi în avion, te simți ca și cum ai fi în avion, iar în momentul când ai absolvit acel curs de simulator, tu ești 100% pregătit să urci singur în avion, fără să fie nimeni cu tine”, explică Doroftei.
De altfel, toate zborurile unui F-35 sunt înregistrate cu detalii care permit instructorilor de la sol să vadă mai bine decât ar fi fost în avion alături de pilot.
„Un salt tehnologic care va influența nu numai Armata”
Dar F-35 va însemna pentru România o schimbare pe mai multe planuri, nu doar în pregătirea piloților.
„E un salt tehnologic care va influența nu numai Armata. În sensul în care avem acces la o tehnologie deosebită. Vom fi obligați să pregătim oameni la acel nivel, vom fi obligați să avem firme care să coopereze la mentenanță, la dezvoltare. Vine ca un element care ne trage în viitor”, explică comandorul (r) Valentin Mateiu.
Trecerea la F-35 mai marchează o premieră pentru România, crede redactorul-șef de la Aviația Magazin.
„Este probabil pentru prima dată în istoria României când România este la zi cu un echipament militar. Dacă vorbim de aviație militară, întotdeauna România a fost într-un decalaj. Tot timpul am avut niște avioane mai vechiuțe, mai folosite, Niciodată nu am avut ceva „state of the art”. Acum cu F-35 România ajunge la zi din punct de vedere al dotării. Asta este important pentru că nu va mai exista decalajul față de cei mari, față de partenerii NATO”, spune Doroftei.
F-35, un program criticat că a ajuns la costuri astronomice
Programul F-35, pornit încă de la începutul anilor 2000, a fost criticat pentru că a întârziat foarte mult să ajungă la un grad de operaționalizare și că toate costurile au depășit cu mult ceea ce a fost previzionat inițial.
A fost unul dintre cele mai scumpe programe de dezvoltare militare derulate de Statele Unite. Unele estimări vorbesc de un cost de peste 400 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea și achiziția avioanelor doar de către SUA.
GAO – Government Accountability Office (un organism asemănător Curții de Conturi), a realizat recent un raport de audit al întreg programului F-35 pentru forțele americane și a găsit, pe lângă întârzieri și termene ratate, și o serie de depășiri uriașe de costuri.
Astfel, conform raportului, costurile cu susținerea flotei americane de trei variante F-35 – estimate in 2018 la 1,1 trilioane de dolari – au crescut cu 44% la 1,58 triloane de dolari.
Costurile se referă la toată durata de viață a avioanelor, de la dezvoltare, la operare, mentenanță și reparații. O parte din această creștere vine și din faptul că Pentagonul a schimbat perioada estimată în care crede că va folosi avioanele, termenul limită crescând cu 11 ani până tocmai în 2088.
O critică mai aplicată militar a GAO este că avioanele F-35, în oricare din cele trei variante – A (generală), B (cu decolare și aterizare verticală) și C (varianta de portavion), au încă o rată de disponibilitate sub țintă. Mai exact, pentru modelul cel mai răspândit F35A, rata de disponibilitate în 2023 era de 52%, mult sub pragul țintit de 80%. Adică dintr-o sută de avioane aflate într-o flotă, doar 52 erau gata de misiune în oricare moment.
Lockheed martin spune că au scăzut costurile: „Ora de zbor e la 50% față de 2015”
Lockheed Martin, însă, susține că programul e într-o îmbunătățire continuă și că a avansat atât de mult încât costurile au început să scadă.
Producția a ajuns la un nivel maxim, iar dacă în urmă cu trei-patru ani costul estimat pentru o aeronavă F-35 era de peste 100 de milioane de dolari, acum costurile estimate neoficial sunt mai aproape de 80 de milioane de dolari pe aparat.
Lockheed Martin spune și că pe partea de mentenanță, operare și fiabilitate lucrurile s-au îmbunătățit substanțial. Unele costuri au scăzut – spre exemplu costul pe ora de zbor a scăzut cu 50% față de 2015.
„Iar 90% din componente se comportă mai bine decât ne-am așteptat”, a spus Greg Day, într-o discuție avută în Texas cu jurnaliști din România, la care a participat și HotNews.ro.
Spre exemplu, în informațiile la care a avut acces și HotNews.ro, apare că numărul de ore dedicate mentenanței pentru fiecare oră de zbor a unui avion F-35 a ajuns acum să fie de 4,7, față de 9 ore de muncă cât era cerința inițială din timpul dezvoltării aeronavelor. Similar, și perioada medie între defecțiunile unor componente a crescut la 10,4 ore de zbor, față de 6 ore de zbor cum era trecut în cerința inițială.
„E foarte important că România prinde trenul ăsta”
Un alt aspect pe care Lockheed Martin a ținut să-l precizeze este că din ce în ce mai multe state europene au comandat și au început să opereze avioane F-35. De altfel, previziunile arată că la nivelul anului 2035 în Europa vor fi peste 600 de avioane F-35, iar din acestea sub 10% for fi avioane americane dislocate la noi pe continent.
„Programul s-a maturizat. Aproape toate statele europene au achiziționat F-35. Până și sceptica Germanie a luat F-35 când a eliminat avioanele Tornado. Marea Britanie, Italia, Belgia, Olanda, Polonia, Finlanda, toate statele europene au luat trecut la acest avion pentru că asigură o superioritate incontestabilă față de platformele al potențialului adversar al NATO”, consideră comandorul (r) Valentin Mateiu.
„Este foarte important că Europa se echipează cu F-35 și că România prinde trenul ăsta. Cumva se uniformizează dotarea”, spune și Doroftei care consideră că din punct de vedere al utilizării în luptă „va fi extraordinar de pozitiv pentru România”.
„Ne va fi ușor să învățăm de la parteneri având atât de multe state în zonă cu același avion”, apreciază acesta.
Totuși, pentru România va cântări foarte mult și modul în care Forțele Aeriene Române vor cântări cum să folosească viitoarele avioane F-35.
„Dacă folosești F-35 doar pentru poliție aeriană, în mare parte din cazuri va fi o irosire de bani. Este o platformă mult prea avansată pentru a o folosi doar pentru niște misiuni de bază, pe care le pot îndeplini avioanele pe care le ai acum în serviciu. Dacă România își dorește să facă pasul spre ceea ce înseamnă o forță aeriană modernă, echipată și foarte bine pregătită, atunci nu există o aeronavă mai potrivită decât F-35 pentru a face pasul ăsta”, mai spune Marius Doroftei.
Vezi mai jos videoreportajul realizat de HotNews.ro în SUA la fabrica de F-35 din Texas:
Specificațiile avioanelor de generația a cincea F-35
F-35A
Echipaj: 1
Lungime: 15,37 m
Anvergura aripilor: 10,65 m
Înălțime: 5,28 m
Suprafață portantă: 42,7 mp
Masa (gol): 13,29 t
Masa (echipat): 22,4 t
Masa maximă la decolare: 31 t
Motor: 1× Pratt & Whitney F135-PW-100 afterburning turbofan, (191 kN max)
Viteza maximă: Mach 1,6 (1.200 mph, 2.000 km/h) / Mach 1,06 la nivelul mării
Raza de luptă: 1.200 – 1.400 km
Limită G (suprasarcină): 9G
Plafon operațional: 50.000 ft (15.000 m)
Rata de urcare: ~40.000 ft/min (200 m/s)
Armament:
– Tun 1×25 mm GAU-22/A (180 proiectile)
– Puncte de acroșaj: 4 interne în configurație stealth (poate căra simultan și două rachete aer-aer, și două bombe aer-sol) / 6 puncte externe
Radar: AN/APG-81 AESA, sistem electro-optic și sistem de bruiaj
- PRECIZARE: Costurile acestei deplasări în fabrica Lockheed Martin din Texas au fost suportate din fondurile redacției HotNews.ro.
CITEȘTE ȘI:
Poate vrei sa citesti
George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’
Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’
Manevra pe care Trump ar putea să o folosească în șantajul Europei: Rusia pândește de aproape
Terasă prăbușită de la etajul 1 al unei case și Iași: două persoane sunt rănite
Report uriaș la Loto 6/49
AUR cere modificarea Legii de funcționare a CCR: Drepturile românilor să fie respectate! Nu ne putem juca cu democrația!
NATIONAL
George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’

Publicat
acum 16 minutein
24 martie 2025De
admin

Donald Trump l-a criticat pe actorul George Clooney, un activist democrat proeminent, după ce acesta a abordat teme politice în cadrul unei emisiuni. Președintele american l-a descris pe actorul premiat cu Oscar drept „un «star» de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat”.
Starul premiat cu Oscar a fost subiectul emisiunii 60 Minutes, duminică, pentru a-și promova debutul pe Broadway, într-o versiune scenică a filmului „Good Night, and Good Luck”, în care îl joacă pe jurnalistul veteran Edward R. Murrow.
În cadrul interviului, Clooney, în vârstă de 63 de ani, a vorbit despre decizia sa de a renunța la sprijinul acordat fostului președinte Joe Biden printr-un editorial publicat în New York Times. Lupta dintre guvern și presă este o „luptă de veacuri”, a spus Clooney, potrivit The Guardian.
„Vedeți că se întâmplă la LA Times, vedeți că se întâmplă la Washington Post”, a spus el, referindu-se la protestele personalului celor două publicații față de proprietarii lor de dreapta, ambii luând măsuri drastice împotriva ziarelor care au ales să susțină un candidat la alegerile de anul trecut.
„Guvernelor nu le place libertatea presei. Nu le-a plăcut niciodată. Și asta este valabil indiferent dacă ești conservator, liberal sau de orice altă parte ai fi. Nu le place presa”, a adăugat el.
Trump l-a mai criticat pe Clooney și în trecut
Trump a reacționat la afirmațiile actorului pe Truth Social pentru a combate argumentele lui Clooney și pentru a lansa o ofensivă împotriva emisiunii.
„De ce ar face 60 Minutes, acum extrem de discreditată, o emisiune total măgulitoare despre George Clooney, un «star» de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat?” a scris Trump.
Trump l-a mai criticat pe Clooney și în trecut, numindu-l un „actor de film fals” care „nu a fost niciodată aproape de a face un film măreț”.
„Ce știe Clooney despre orice? Ar trebui să iasă din politică și să se întoarcă la televiziune. Filmele nu au funcționat niciodată cu adevărat pentru el!!!”, a spus Trump.
NATIONAL
Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’

Publicat
acum 18 minutein
24 martie 2025De
admin

Simona Halep a vorbit în cadrul unei emisiuni despre cele mai frumoase momente din cariera sa. Fosta jucătoare de tenis, care s-a retras în luna februarie, a amintit despre cele două trofee de Grand Slam, care au veni după trei finale pierdute.
Halep a câștigat Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Înainte jucase trei finale de Grand Slam, Roland Garros 2014, 2017 și Australian Open 2018.
Turneu parizian l-a câștigat după ce a învins-o în finală pe Sloane Stephens, scor 3-6, 6-4, 6-1. La Wimbledon a trecut de Serenei Williams, 6-2, 6-2.
”Am muncit, am pierdut trei finale și cumva a fost o împlinire foarte mare sufletească (n.r.-după ce a cucerit primul turneu de Grand Slam). Întotdeauna am spus că nu ești un număr 1 adevărat dacă nu ai un Grand Slam câștigat, astfel că a fost eliberarea mea ca sportiv și împlinirea că am ajuns numărul 1 și am câștigat și Grand Slam.
Nu pot să spun că momentul de la Wimbledon este mai prejos decât cel de la Roland Garros. Ce am trăit la Wimbledon a fost mult deasupra, deoarece cucerisem deja, nu mai era eliberarea că ‘gata, am fost în stare să câștig un Grand Slam’. Am câștigat la Wimbledon, ceea ce poate nici măcar nu am visat.
Pe iarbă, să joc și cu Serena în finală, emoții, tribuna regală, părinții, toți prietenii care au fost alături de mine… A fost ceva diferit, însă amândouă sunt cele mai speciale momente din viața mea, cu siguranță”, a declarat Simona Halep, pentru Digi Sport .
NATIONAL
Manevra pe care Trump ar putea să o folosească în șantajul Europei: Rusia pândește de aproape

Publicat
acum 20 de minutein
24 martie 2025De
admin

De teama amenințării continue din partea Rusiei și a protecției militare reduse din partea Statelor Unite, mai multe țări europene în frunte cu Polonia, Estonia, Regatul Unit și Germania își sporesc cheltuielile pentru apărare, explică WASHINGTON EXAMINER într-o analiză, relatează Rador Radio România.
De asemenea, Uniunea Europeană pune la dispoziția celor 27 de state membre împrumuturi de apărare în valoare de 163 de miliarde de dolari. Din două motive împrumuturile nu vor acoperi achizițiile de la producătorii militari din SUA.
În primul rând UE dorește să-și consolideze baza de producție de apărare.
În al doilea rând, se teme că președintele Donald Trump ar putea, ca răspuns la o nemulțumire viitoare, să suspende exporturi militare esențiale pentru menținerea echipamentului american în arsenalele europene. Portugalia și-a suspendat planurile de a cumpăra avioane de luptă americane F-35 parțial din acest motiv, deși principalul motiv a fost acela de a evita cheltuieli mai mari pentru apărare.
Administrația Trump a reacționat cu furie la decizia UE de a cumpăra echipamente doar de la propriii contractori de apărare, cu noi tarife, dar asta ar fi o greșeală.
Mai întâi, acțiunea Europei nu este la fel ca atacul protecționist asupra firmelor tehnologice americane. Aceste companii au fost în mod repetat și pe nedrept extorcate de UE din cauza succesului lor pe piață. Trump ar avea dreptate să pedepsească UE pentru asta cu tarife. În schimb, America va beneficia de pe urma construirii de către UE a bazei sale industriale de apărare. Dacă se va întâmpla așa, asta le va permite națiunilor europene să-și asume, în sfârșit, mai multă responsabilitate pentru securitatea lor și să reducă povara uriașă a Americii pentru apărarea lor, demers pe care l-au promis din 2014.
Ar putea părea o contradicție faptul că noi împrumuturi pentru apărare doar pentru Europa ar fi în avantajul SUA pe termen lung.
Acest lucru se datorează faptului că o mișcare europeană de a prelua conducerea în securitatea sa trebuie susținută pentru a obține rezultatele strategice dorite. Dar așa este. Investițiile în apărarea autohtonă europeană vor întări sprijinul european pentru aceste măsuri, deoarece vor aduce beneficii economice populare. Investițiile ar pune de asemenea firmele europene de apărare pe o bază mai solidă pentru a oferi creșteri susținute în producția de echipamente și muniție de luptă. Dacă Rusia ar ataca un stat membru UE (majoritatea fiind membri NATO), Europa ar fi în măsură să răspundă ca o adevărată putere militară, poate chiar ca lider și partener al SUA.
O apărare europeană robustă ar permite de asemenea SUA să redistribuie escadrile de luptă, bombardiere, avioane de realimentare și informații pentru forțelor aeriene în Pacific. Distrugătoarele marinei și grupurile de luptă ar fi eliberate. Aceste active limitate ar fi critice într-un război dintre SUA și China.
Majoritatea analiștilor militari americani cred că China va încerca să invadeze Taiwanul înainte de 2030.
Dacă SUA ar interveni pentru a apăra Taiwanul, armata americană s-ar confrunta cu o forță aeriană și o marină chineze mult mai mari și, în multe domenii, cu o capacitate de luptă comparativă. Pe scurt, SUA au nevoie de cele mai puternice mijloace de luptă pentru Pacific.
Apărarea europeană nu trebuie pusă în pericol. Noua poziție de apărare a Europei face parte din aceasta, dar și Rusia trebuie să înțeleagă că SUA rămân angajate față de NATO. Trump a subliniat recent acest lucru, spunând că SUA ar trebui să-și redistribuie mai multe forțe europene în Polonia, națiunea care exemplifica cel mai bine împărțirea echitabilă a sarcinilor NATO.
Acțiunea europeană este demult așteptată. Exercițiul Air Defender 23 al NATO din iunie 2023 a dezvăluit că armata americană a fost suprasolicitată din cauza neglijării de către Europa a cheltuielilor pentru apărare.
Exercițiul respectiv a simulat un atac surpriză al Rusiei împotriva Germaniei. După cum a remarcat Washington Examiner, armata americană „a desfășurat 100 de avioane, inclusiv avioane de luptă F-15, F-16, F-18, F-35, avioane de război electronic EA-18, de realimentare KC-46 și KC-135 și de transport C-17 și C-130, pentru a-și apăra aliatul”. Majoritatea statelor europene au trimis ajutoare derizorii. Franța a trimis doar o aeronavă radar.
Dependența Europei de aeronavele de realimentare din SUA a fost de asemenea evidentă în exercițiu.
Furnizorii din SUA au depășit în mod regulat angajamentul total de realimentare al Europei cu 3 la 1. Este o acuzație regretabilă a președintelui francez Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz și a altora că le-a luat mai mult de trei ani de la declanșarea celui mai mare război terestru din Europa după 1945 pentru a recunoaște nevoia sporirii cheltuielilor pentru apărare. Din fericire, Scholz părăsește mandatul, iar Macron pare să se fi trezit la realitate.
Realitatea este că o bază industrială europeană de apărare revigorată va face Europa, NATO și America mai puternice. NATO servește Europa și America, dar sprijinul politic american pentru NATO a scăzut odată cu delăsarea europeană. SUA și Europa sunt parteneri comerciali importanți, cu mult peste tot ce poate oferi Rusia Americii, cu valori democratice comune și interese reciproce privind statul de drept. Este mult mai bine ca Europa să-și consolideze apărarea și să restabilească încrederea americanilor decât să se prăbușească alianța transatlantică.
În loc să se plângă de faptul că au de pierdut companiile de apărare din SUA în procesul renașterii apărării europene, administrația Trump ar trebui să salute avantajele strategice mai mari. Ar trebui să urmeze exemplul Europei în mișcarea de consolidare a bazei industriale de apărare din SUA.
NATIONAL
Terasă prăbușită de la etajul 1 al unei case și Iași: două persoane sunt rănite

Publicat
acum 21 de minutein
24 martie 2025De
admin

Placa unei terase s-a prăbușit de la etajul 1 al unei case în localitatea Valea Lupului. Două persoane sunt rănite.
Potrivit ISU Iași, în localitatea Valea Lupulu intervin o autospecială de intervenție și stingere cu modul de descarcerare și acordarea primului ajutor calificat, o autospecială de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic și o ambulanță de la SAJ Iași, cu medic.
În urma prăbușiri plăcii unei terase de la etajul 1 al unei case au rezultat două victime. Este vorba de doi bărbați, conștienți, de 47 șli 57 de ani, cu politraumatisme.
Ambele persoane au fost preluate de către echipajele medicale și urmează să fie transportate la spital.

Joi vor avea loc noi trageri loto, cu reporturi semnificative: peste 6,39 milioane de euro la Loto 6/49, 2,84 milioane de euro la Joker și 2,67 milioane de euro la Noroc.
Loteria Română anunță noi trageri joi pentru Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.
La tragerile loto de duminică, 23 martie, Loteria Română a acordat peste 32.200 de câștiguri în valoare totală de peste 2,29 milioane de lei.
La Loto 6/49, reportul categoriei I este de peste 29,49 milioane de lei (6,39 milioane de euro). La Noroc, este în joc un report cumulat de peste 13,28 milioane de lei (2,67 milioane de euro), iar la Joker se înregistrează un report de peste 14,15 milioane de lei (peste 2,84 milioane de euro).
Pentru celelalte jocuri, reporturile sunt următoarele:
-Noroc Plus: peste 326.300 de lei (65.600 de euro).
-Loto 5/40: peste 214.300 de lei la categoria I.
-Super Noroc: peste 21.300 de lei.
La tragerea Loto 5/40 s-a câștigat premiul de categoria a II-a, în valoare de 136.656,80 de lei. Biletul norocos a fost jucat pe bilete.loto.ro.
NATIONAL
AUR cere modificarea Legii de funcționare a CCR: Drepturile românilor să fie respectate! Nu ne putem juca cu democrația!

Publicat
acum 44 de minutein
24 martie 2025De
admin

Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul prevenirii unor noi abuzuri ale acestei instituții în privința alegerilor electorale.
„Considerăm că invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivată a Biroului Electoral Central determinată de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra unei hotărâri pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale. Totodată vom propune ca toate contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de președinte al României însoțite de probele care justifică invalidarea se soluționează de Curtea Constituțională cu votul majorității judecătorilor în termenele prevăzute de lege pentru alegerea președintelui României și pot viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii. Aceste probe se depun odată cu o contestație sub sancțiunea decăderii”, a declarat deputatul AUR Gianina Șerban.
Astfel, articolul 37 din Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale se va modifica astfel:
„(1) Curtea Constituțională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului, în limitele și cu respectarea dispozițiilor legale și constituționale.”
(2) Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României este validat sau invalidat de Curtea Constituțională, numai în baza probelor și a dispozițiilor legale incidente.
(3) Invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea Președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivate a Biroului Electoral Central, determinate de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra hotărârii pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale”, prevede proiectul legislativ depus de AUR în Parlament.
De asemenea, articolul 38 se va modifica, astfel încât contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de Președinte al României, însoțite de probele care justifică invalidarea, se vor soluționa de Curtea Constituțională, cu votul majorității judecătorilor, în termenele prevăzute de legea pentru alegerea Președintelui României și vor putea viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii.
În exercitarea atribuțiilor care îi revin, Curtea Constituțională este singura în drept să hotărască asupra competenței sale, cu excepția cazului prevăzut la art. 38 al prezentei legi.
„Drepturile românilor nu pot fi anulate de unii judecători, chiar fiind aceștia și judecători la Curtea Constituțională. Ceea ce s-a întâmplat în cazul domnului Călin Georgescu, ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Diana Șoșoacă, sunt situații cu care România și românii nu trebuie să se mai întâlnească. Toți românii trebuie să aibă dreptul să candideze, așa cum prevede Constituția României. Nu trebuie să ne jucăm cu democrația și cu legile țării. Trebuie să respectăm întocmai acest drept, și anume dreptul de a alege și de a fi ales. Vom lupta până la capăt pentru ca democrația în România să nu fie îngropată”, a conchis Gianina Șerban.

George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’

Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’

Manevra pe care Trump ar putea să o folosească în șantajul Europei: Rusia pândește de aproape

Terasă prăbușită de la etajul 1 al unei case și Iași: două persoane sunt rănite

Report uriaș la Loto 6/49

Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii

Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava

INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...


Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații
Lacul Vidraru, unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România, a atras atenția publicului după ce imagini și...
Curtea de Argeș


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...


ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații,...


O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE
După ani de zile de așteptări și promisiuni, administrația locală din Curtea de Argeș a anunțat că a inclus în...


Când se va circula pe ultimii kilometri de autostradă Pitești – Curtea de Argeș. ANUNȚUL OFICIAL
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat joi că ultimii kilometri ai secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești vor fi...


Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
Propunere ciudată a echipei liberale de la Curtea de Argeș! După ce că participă fizic rar la sedințele Consiliului Local,...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum 6 zile
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 5 zile
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum 7 zile
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
- ACTUALacum 6 zile
Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava