Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Zelenski s-a adresat parlamentului canadian: „Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde”

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri Canada să rămână alături de ţara sa până la victorie, el prezentându-se în faţa parlamentului de la Ottawa în încercarea de a consolida sprijinul aliaţilor occidentali pentru războiul împotriva invaziei ruseşti.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Zelenski a ajuns în Canada joi seara târziu, după ce s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi cu parlamentari din Washington. El a vorbit miercuri la reuniunea anuală a ONU.

„Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde”, a spus Zelenski în timpul discursului său din Parlamentul candian, relatează News.ro citând Associated Press.

Volodimir Zelenski a precizat că întotdeauna Canada a fost „de partea bună a istoriei” în ceea ce priveşte războaiele anterioare şi a menţionat că a ajutat la salvarea a mii de vieţi în acest război prin ajutorul acordat.

De asemenea, el le-a mulţumit canadienilor pentru sprijinul financiar şi pentru că i-au făcut pe ucrainenii care fug de război să se simtă ca acasă în Canada.

Zelenski a mulţumit în mod repetat Canadei şi a fost ovaţionat în picioare de numeroși demnitari şi parlamentari.

Zelenski a făcut o asociere între suferinţa actuală a ucrainenilor şi genocidul cauzat de Stalin în anii 1930, când liderul sovietic a fost acuzat că a provocat o foamete artificială în Ucraina, despre care se crede că s-a soldat cu moartea a peste 3 milioane de oameni. El a menţionat că în 1993, în Edmonton, Canada, a fost ridicat primul monument din lume pentru a comemora acel genocid.

El şi-a exprimat speranţa că într-o zi va fi ridicat un monument în Canada pentru victoria Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, „poate în Edmonton”.

„Am multe cuvinte calde şi mulţumiri din partea Ucrainei pentru dumneavoastră”, a spus Zelenski în biroul premierului Justin Trudeau înainte de discurs. „Ne-aţi ajutat pe câmpul de luptă, financiar şi cu ajutor umanitar… Rămâneţi alături de noi până la victoria noastră”.

Trudeau a numit vizita o oportunitate de a-i arăta lui Zelenski „cât de ferm şi fără echivoc este Canada alături de Ucraina” şi a anunţat o sumă suplimentară de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari) pe o perioadă de trei ani pentru 50 de vehicule blindate care vor fi fabricate în Canada.

Este prima vizită a lui Zelenski în Canada de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Am spus clar că guvernul nostru va fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie”, a spus Trudeau în discursul său.

Trudeau a declarat că ţara sa a oferit Ucrainei aproape 9 miliarde de dolari canadieni (6,7 miliarde de dolari americani) în sprijin militar, financiar şi umanitar de la începutul războiului.

Zelenski şi Trudeau urmează să meargă la Toronto pentru a se întâlni cu comunitatea ucraineană locală. În Canada locuiesc aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană, aproape 4% din populaţie.

Peste 175.000 de ucraineni au ajuns în Canada de la începutul războiului şi alţi 700.000 au primit aprobarea de a ajunge în Canada ca parte a unei iniţiative care sprijină relocarea temporară a celor care fug de război. Iniţiativa permite obţinerea unui permis de muncă deschis timp de trei ani, cu posibilităţi de obţinere a rezidenţei permanente şi a cetăţeniei.

____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Eugen Tomac anunță revenirea în forță a PMP, ‘partid pe care toată lumea îl vrea desființat’: ‘De mâine, nimic nu va mai fi la fel!’

Publicat

in

Eugen Tomac, președintele PMP, lansează un mesaj războinic adresat celor care se luptă să acapareze partidul, într-o formă sau alta. Europarlamentarul promite o alternativă reală de dreapta, în ciuda piedicilor puse inclusiv în instanță. „De doi ani trăiesc una dintre cele mai ciudate experiențe politice. Conduc un partid pe care toată lumea îl vrea desființat”, afirmă liderul PMP.

„PSD a încercat să rupă PMP în zeci de bucăți, dar nu a reușit. I-a păcălit doar pe câțiva oameni ce vânau funcții cu orice preț.

PNL a dorit o fuziune și și-a imaginat că, afișându-se cu un discurs de vulpe șireată, va înghiți din mers o nucă tare. Nu i-a mers.

Din interior, o grupare ce are carențe mari în a înțelege noțiuni elementare de democrație și care disprețuiește acest partid, s-a aliat cu toate formațiunile și toate instituțiile care ne pot hărțui, dar nu le va merge. Mă și amuză deja când îi întâlnesc pe holurile instanțelor din București, disperați, neputincioși și plini de ură. Oameni slabi, lipsiți de caracter.

Sunt convins că Adevărul va triumfa, noi am rezistat și ne vom lua revanșa. România are nevoie de un partid al dreptății, de un partid care să ducă mai departe stindardul dreptei curajoase, de un partid vertical și capabil să reziste, așa cum PMP o face de zece ani.

Ne-au tăiat resursele, ne amenință cu dosare, ne târăsc prin tribunale, ne lovesc în stil bolșevic. Nimic însă nu ne va opri. Vom continua să muncim pentru a oferi românilor o alternativă reală de dreapta.

Ratații din politică nu au loc lângă noi. Lângă PMP și aliații noștri vor rămâne doar cei care știu să respecte democrația, prețuiesc dreptatea și iubesc România!

Am fost calm și atent la orice provocare, s-a depășit însă o linie roșie. O spun direct și asumat. Nu mai tolerez, cei care au încercat să ne distrugă vor primi ceea ce merită. Exact ce ne-au dorit nouă vor primi înzecit. De mâine, nimic nu va mai fi la fel!

Românii vor avea în 2024 cel mai de succes proiect politic de dreapta pe care să-l voteze cu încredere și mândrie.

Cred în polul de dreapta, iar noi îl vom construi pentru români, pentru România!”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Popovici qualifies for men’s 200m freestyle final of European Short Course Swimming Championships

Publicat

in

Romanian swimmer David Popovici qualified with the best time in men’s 200m freestyle final on Friday evening at the European Short Course Swimming Championships (25 meters) in Otopeni.

Popovici, the reigning European champion, won with a time of 1 min 42 sec 04/100. He was fourth after 125 meters, but had a remarkable finish, managing to overtake all his opponents.

David Popovici was followed by two Britons, James Guy (1 min 42 sec 66/100) and Matthew Richards (1 min 42 sec 70/100).

Popovici had recorded in heats the third time, 1 min 42 sec 39/100.

Mihai Gergely was clocked with the 15th time in the semifinals, 1 min 46 sec 77/100, missing the qualification for the final which will take place on Saturday, from 18:06.

On Friday evening, Andrei Ungur won the first medal for Romania at the European Championships in Otopeni, bronze in the 100m backstroke.

Romania is participating in the European with a group of 21 swimmers (7 girls and 14 boys), selected based on the shape shown at the National Short Course Championships in November 9-12, also held in Otopeni.

At the 2022 Short Course World Championships in Melbourne, Popovici won silver in the 200m freestyle.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend