Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Zelenski, după discuţii cu Blinken şi Macron: Dacă am fi primit deja două sisteme Patriot la Harkov, am fi avut o situaţie diferită

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „o accelerare notabilă” a livrărilor americane de arme, spunându-i secretarului de stat al SUA Antony Blinken, cu care s-a întâlnit marţi la Kiev, că în prezent trece prea mult timp între anunţarea pachetelor de ajutor şi apariţia efectivă a armelor pe linia frontului. Într-o nouă pledoarie pentru a obţine sisteme antiaeriene Patriot, Zelenski a spus, în discursul video de marţi seară, că dacă Ucraina avea două astfel de sisteme de apărare antiaeriană în regiunea Harkov, situaţia de pe front ar fi fost în prezent cu totul alta, notează News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP – The Associated Press / Profimedia

Cu toate acestea, Zelenski a dat asigurări că situaţia este sub control, în ciuda ofensivei ruse, care a deschis un nou front în Harkov, şi a dezvăluit că generalul Oleksandr Sîrski, comandantul armatei ucrainene, este pe front şi lucrează direct cu brigăzile implicate în apărare.

„Şeful armatei, Oleksandr Sîrski, a prezentat un raport privind situaţia din zonele de luptă. Regiunile Doneţk şi Harkov sunt cele în care este cel mai dificil. El se află în câmpurile de luptă-cheie, lucrând cu brigăzile şi în poziţiile de luptă. Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar situaţia este sub control”, a spus Zelenski în discursul către naţiune de marţi seară.

El a recunoscut că situaţia este „destul de tensionată”, dar a dat asigurări că soldaţii ucraineni le provoacă pierderi inamicilor. El a mai spus că în Harkov au fost trimise întăriri şi mulţi soldaţi voluntari, locuitori din Harkov, s-au ridicat pentru a apăra regiunea. „Ei îşi fac treaba şi le mulţumesc tuturor pentru eficienţa lor”, a spus Zekenski.

Statele Unite, rugate să accelereze livrările

„Astăzi (marţi – n.r.) m-am întâlnit cu secretarul de stat american Blinken. Discuţia a fost în principal despre apărarea noastră şi, în special, despre furnizarea de sprijin american în domeniul apărării. Avem nevoie de o accelerare notabilă a livrărilor. Acum trece prea mult timp între anunţarea pachetelor şi apariţia efectivă a armelor pe linia frontului. Este important ca punerea în aplicare a deciziilor şi a logisticii să fie mai rapidă”, le-a spus preşedintele ucrainean compatrioţilor.

„Am discutat, de asemenea, despre sistemele de apărare aeriană – sistemele de care avem nevoie. În special, pentru Harkov şi regiunea Harkov. Dacă am fi primit deja două Patriot pentru această regiune anume, am fi avut o situaţie diferită în război în general”, a arătat Zelenski. „Sunt recunoscător fiecăruia dintre partenerii noştri care înţelege acest lucru şi încearcă cu adevărat să ne ajute”, a adăugat Zelenski, în condiţiile în care ţările care au astfel de sisteme, inclusiv România, cântăresc decizia de a le ceda Kievului.

Zelenski a pledat şi pentru accelerarea furnizării de avioane F-16. „În fiecare zi, teroriştii ruşi atacă Harkovul, celelalte oraşe şi comunităţi de la graniţă şi poziţiile noastre de pe linia frontului cu rachete şi bombe ghidate. Este crucial să creştem potenţialul apărării noastre aeriene şi al aviaţiei, inclusiv extinderea coaliţiei de avioane de luptă, accelerarea instruirii şi aprovizionarea pentru a asigura protecţia împotriva terorii ruseşti. Ştim ce capacităţi reale au partenerii noştri. Avem nevoie de decizii politice clare”, a insistat Zelenski.

De vorbă două ore cu Macron

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la summitul pentru pace care va fi organizat în Elveţia şi a subliniat că este nevoie de o participare cât mai largă. „Suntem într-o situaţie în care este absolut posibil ca majoritatea mondială să înceapă să forţeze Rusia la pace. La pace adevărată”, a spus Zelenski. „Vedem ce face Putin acum: vrea să adapteze complet Rusia la război şi să extindă războiul, să crească presiunea”, a arătat liderul de la Kiev. „Dar această presiune – presiunea comună a tuturor celor din lume care se opun războiului, presiunea asupra agresorului – trebuie să funcţioneze şi trebuie să întrerupă planurile ofensive ale Rusiei, atât pe linia frontului, cât şi în sfera diplomatică”, a explicat Zelenski.

El a anunţat că a avut pe parcursul zilei „o conversaţie lungă şi foarte detaliată”, de aproape două ore, şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. „L-am informat cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă, perspectivele noastre şi nevoile soldaţilor noştri. Emmanuel, domnul preşedinte, a confirmat participarea sa la Summitul pentru pace, iar conţinutul summitului din Elveţia ne va permite să înţelegem ce alte măsuri putem lua în următoarele luni pentru a aduce pacea şi a restabili deplina forţă a dreptului internaţional pentru Ucraina şi pentru toate naţiunile care sunt supuse agresiunii”, a spus Zelenski.

30 de lideri invitați la summitul pentru pace din Elveția

Preşedintele Coreei de Sud, un alt lider cu care Zelenski a discutat marţi, a acceptat, de asemenea, invitaţia la summitul din Elveţia. „Am discutat, de asemenea, despre relaţiile noastre bilaterale şi despre asistenţa acordată Ucrainei, în special în acele domenii în care avem deja rezultate”, a menţionat preşedintele.

El a precizat că a invitat personal la Summitul pentru pace aproape 30 de lideri şi deja sunt multe confirmări de participare.

Raportul pentru summitul NATO

Zelenski s-a referit şi la summitul NATO care este programat în vară şi a anunţat că Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale, şi fostul secretar general al NATO, Andrers Fogh Rasmussen, au întocmit un raport care va fi pus la dispoziţia tuturor factorilor de decizie din cadrul Alianţei ce pot influenţa consolidarea NATO.

„Este un raport privind perspectivele Ucrainei, privind necesitatea unor decizii cu adevărat ferme nu doar pentru a pune capăt acestui război, ci şi pentru a pune bazele contracarării unor eventuale războaie în regiunea noastră şi în întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, trebuie eliminat deficitul de securitate din Europa şi, în special, deficitul de securitate pentru Ucraina. Avem nevoie de o poziţie puternică a Alianţei şi de un semnal clar pentru Moscova că războiul nu îi va oferi nimic”, a subliniat Zelenski.

_____

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Rea intenție sau gafă de tip ‘Garcea’ în cazul Trump? Atacatorul a fost semnalat drept ‘suspect’ de către Serviciul Secret cu o oră înainte de lovitură

Publicat

in

Apar noi date revoltătoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Atacatorul lui Donald Trump a fost semnalat ca „suspect” de către Serviciul Secret cu până la o oră înainte de a trage cu arma, dar ”a fost pierdut în mulțime”, informează BBC, potrivit Rador Radio România.

În două ședințe închise adresate parlamentarilor miercuri, oficialii de aplicare a legii, inclusiv Serviciul Secret, au prezentat informații limitate despre securitate și despre bărbatul care a deschis focul la un miting al lui Trump din Pennsylvania.

Senatorul din Wyoming, John Barrasso, a spus că Serviciul Secret le-a spus că ”l-au zărit pe atacator cu o oră înainte de atac, dar apoi l-au pierdut din vedere”.

Vezi și:

Declarația integrală a directorului Secret Service, după împușcarea lui Donald Trump

Secret Service își recunoaște vina: Tentativa de asasinat împotriva lui Trump s-a produs din cauza unei ‘breşe’ de securitate

VIDEO Imaginile incompetenței la Secret Service – Agenți debusolați în jurul lui Trump, după tentativa de asasinat

Atacul

Un tânăr de 20 de ani a tras asupra lui Donald Trump cu o puşcă semiautomată sâmbătă la mitingul din Butler, Pennsylvania, glonţul străpungându-i vârful urechii drepte, înainte ca Secret Service sa-l împuşte pe atacator, al cărui motiv este încă necunoscut. Tânărul a tras de pe un acoperiş foarte aproape de locul mitingului, la câteva momente după ce mai multe persoane au alertat serviciile de securitate cu privire la prezenţa sa suspectă.

Guvernul american deschide o anchetă cu privire la Secret Service în urma tentativei de asasinare a lui Trump

Departamentul american al Securităţii Interne anunţă miercuri deschiderea unei anchete cu privire la Secret Service, însărcinat să garanteze securitatea republicanului Donald Trump în ziua în care un atacator a încercat să-l asasineze, la un miting în Pennsylvania, relatează The Associated Press, informează News.ro.

Într-un aviz publicat pe site-ul Inspectorului General, departamentul anunţă că obiectul anchetei este ”să evalueze procesul Serviciilor Secerete ale Statelor Unite (Secret Service) de asigurarea securităţii evenimentului de campanie al fostului preşedinte Trump la 13 iulie 2024”. În text nu se precizează însă data lansării anchetei, potrivit AP.

Secret Service se află de câteva zile în centrul unor critici. Întrebările se concentrează asupra motivelor pentru care clădirea pe acoperişul căreia atacatorul a luat poziţie pentru a trage în candidatul republican a fost plasată în afara ”perimetrului” Secret Service şi motivelor pentru care securizarea acesteia a fost delegară poliţeii locale.

Thomas Matthew Crooks s-a putut apropia astfel la 135 de metri de estrada pe care se afla Trump. Acesta este motivul pentru care preşedintele Joe Biden anunţa duminică faptul că a ordonat o anchetă independentă cu privire la circumstanţele tentativei de asasinat.

Marţi seara, Secret Service a dezvăluit că a consolidat protecţia lui Donald Trump – în urmă cu mai multe săptămâni -, din cauza unei ”ameninţări” a unui plan iranian vizând ucierea candidatului republican – fără nicio legătură cu tentativa de asasinare de sâmbătă -, scrie presa americană.

Citeste mai mult

NATIONAL

Persoană carbonizată, găsită într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, în Buzău

Publicat

in

O persoană a fost găsită carbonizată într-o locuinţă din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău care a fost cuprinsă de flăcări din cauze necunoscute deocamdată, scrie news.ro.

Pompierii buzoieni au fost solicitaţi, joi dimineaţă, să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din oraşul Pogoanele, judeţul Buzău.

Potrivit ISU Buzău, la faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. În sprijin fiind dislocată şi o ambulanţă SAJ. La sosirea echipajelor de pompieri incendiul se manifesta generalizat la locuinţă pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp.

În interiorul locuinţei, a fost identificată o persoană carbonizată.

Pompierii acţionează în prezent pentru lichidarea focului urmând să fie deschisă o anchetă pentru a se stabili cauzele producerii incendiului

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend