Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Vladimir Putin a declarat legea marțială în teritoriile ucrainene ocupate

Publicat

in

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri decretarea legii marțiale în cele 4 regiuni ale Ucrainei pe care Rusia pretinde că le-a anexat – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, relatează Reuters.

Putin alaturi de cei patru lideri pusi de Rusia in regiunile anexateFoto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

Max Seddon, șeful redacției din Moscova a publcației Financial Times, afirmă că Putin a prezentat acest lucru ca o „tehnicalitate” și că legea marțială exista deja de facto în aceste regiuni.

Seddon afirmă însă că acest lucru reprezintă un răspuns clar la ultimele eșecuri înregistrate de forțele armate rusești pe front în fața ofensivelor Kievului.

Anunțul lui Vladimir Putin vine după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri televiziunile rusești au relatat că autoritățile au început evacuarea civililor din teritoriile ocupate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Vladimir Saldo, șeful administrației regionale de ocupație instalate de ruși în Herson, a declarat miercuri că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii cauzate de o ofensiva ucraineană din această regiune.

Saldo ceruse Moscovei încă de joia trecută să organizeze evacuarea civilor din regiunea pe care o conduce, afirmând că aceștia nu sunt în siguranță din cauza loviturilor ucrainene.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, i-a îndemnat el pe locuitori într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Rusia a început evacuarea în Herson

Generalul Serghei Surovikin, comandantul suprem al forțelor de invazie rusești, anunțase marți seară că Rusia va începe evacuarea civililor din această regiune din sudul Ucrainei.

„Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunță la încercările sale de a ataca pozițiile trupelor rusești”, a declarat generalul Serghei Surovikin, responsabil de operațiunile din Ucraina în ultimele zece zile, la televiziunea rusă de stat Rossia 24.

Miercuri dimineața, Kirill Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de forțele de ocupație rusești în Herson, a avertizat că inclusiv orașul Herson, capitala regiunii, ar putea fi vizat în orice moment de un atac al armatei ucrainene.

Forțele ruse din Herson au fost împinse înapoi cu 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul drept sau vestic al râului Nipru. Forțele ucrainene „vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva orașului Herson”, a mai declarat Stremousov.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Trupul băieţelului de 10 ani dispărut joi în apele râului Siret, recuperat de scafandri

Publicat

in

Trupul băiatului de zece ani care s-a înecat în râul Siret a fost găsit, vineri, de pompieri, la 500 de metri în aval de locul unde copilul îşi lăsase hainele, potrivit news.ro.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a anunţat, vineri seară, că trupul băieţelului în vârstă de 10 ani înecat în apele râului Siret a fost identificat şi recuperat.

Trupul a fost găsit la o distanţă de aproximativ 500 de metri în aval faţă de locul unde au fost găsite hainele copilului, pe mal.

Băiatul de zece ani a dispărut, joi, în apele râului Siret, în oraşul Liteni, judeţul Suceava. Pentru căutarea lui au intervenit pompierii militari, cu două bărci pneumatice, cu sprijinul unui echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. Căutările au fost sistate pe parcursul nopţii, fiind reluate vineri dimineaţă, când au venit în sprijin scafandri de la ISU Botoşani şi ISU Neamţ.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ligia Deca: Evaluarea Naţională se va desfăşura în aproape 3.400 de centre de examen

Publicat

in

Evaluarea Naţională, care va începe pe data de 25 iunie cu proba de Limba şi literatura română, se va desfăşura în aproape 3.400 de centre de examen din toată ţara, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit acesteia, înainte de începerea evaluării se vor organiza, de la Ministerul Educaţiei, şedinţe cu profesorii corectori din toată ţara atât la limba şi literatura română, cât şi la matematică.

“Câteva informaţii importante pentru Evaluarea Naţională ce începe marţi în aproape 3.400 de centre de examen din toată ţara. Repartizarea în săli se va face în ordine alfabetică, pe centru de examen. Copiii vor primi, la prima probă, codurile care vor înlocui numele în momentul comunicării rezultatelor. Acestea vor fi publicate pe evaluare.edu.ro. Lucrările vor fi corectate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată. În urma feedbackului primit după desfăşurarea simulărilor, platforma a fost dezvoltată astfel încât, în situaţia unor punctaje diferite la itemii de tip grilă, lucrarea să fie transmisă din nou către cei doi evaluatori iniţiali pentru verificare şi remedierea erorilor. De asemenea, pentru o evaluare cât mai unitară, înainte de începerea evaluării se vor organiza, de la Ministerul Educaţiei, şedinţe cu profesorii corectori din toată ţara atât la limba şi literatura română, cât şi la matematică”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Ea a arătat că în videoconferinţele de pregătire a Evaluării Naţionale organizate de Ministerul Educaţiei în această săptămână a primit asigurări de la preşedinţii comisiilor judeţene de organizare că în centrele de examen există resurse pentru desfăşurarea în condiţii adecvate a probelor.

“Pentru că vorbim de pregătirea centrelor de examen, mulţumesc autorităţilor locale care au distribuit deja apă în şcoli, pentru a fi oferită copiilor în zilele în care se susţin probele scrise”, a afirmat ministrul.

Pe 27 iunie este programată proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă pe 28 iunie.

Rezultatele înainte de contestaţii vor fi afişate pe 3 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

ACTUALacum 4 ore

VIDEO | “Nesimțitule, iar te plimbi pe banii noștri!” – Primarul Panțurescu și martalogul Moise, prinși la cumpărături cu mașina primăriei

Cetățenii din urbea regală nu mai suportă bătaia de joc a reprezenanților administrației PSD și îi penalizeaza de fiecare dată...

ACTUALacum 4 ore

Rușine mare la târla regală! ISU a închis “Grădinița Groazei” din Curtea de Argeș și a amendat Primăria PSD cu 50.000 lei

Administrația PSD din orașul regal primește o nouă palmă care arată tupeul și incompetența târlei regale conduse de Panțurescu. Cea...

ACTUALacum 5 ore

DE TOT RÂSUL! Bumperele din Curtea de Argeș, atracții turistice pe Google Maps – Istoricii Dumitrache și Moisescu elaborează deja monografia Hopului Hazardelor

Prostia naște… atracții turistice la Curtea de Argeș! Faimoasele bumpere din orașul basarabilor, intens discutate de turistii nervosi pe forumurile...

ACTUALacum 2 zile

Ziarul PROFIT a avut iar dreptate, Jandarmeria a intervenit: Dosar penal pentru amenajarea abuzivă a unui drum în golul aplin – Bărbatul este din Corbeni

În timp ce presa pupincuristă a fost ocupată să lustruiască pantofii granzilor partidelor, ziarul PROFIT a fost, ca de multe...

ACTUALacum 2 zile

EXPERIENȚĂ IOC, ȘCOALĂ PUȚINĂ – Noul Consiliu Local Curtea de Argeș, cel mai slab de la Revoluție încoace – Chioșcari, ciobani si traseiști politici, printre cei care vor decide soarta orașului regal

S-au oficializat rezultatele finale ale alegerilor locale la Curtea de Argeș iar, de azi dimineață, noii aleși locali au dat...

Publicitate

Câmpulung

În Trend