Conecteaza-te cu noi

CULTURA

VIDEO STREAM, primul festival de știință organizat de o comunitate românească în diaspora: „O sărbătoare a științei”

Publicat

in

Primul festival de știință organizat de o comunitate românească în diaspora a avut loc la sfârșitul lunii iunie lângă Eindhoven, Olanda în organizarea Școlii Românești din Eindhoven. A fost „o sărbătoare a științei” după cum s-a exprimat biologul și exploratorul român Alexandru Stermin, invitat special la eveniment.

Festivalul STREAM, la ediția a doua, a coordonat participarea voluntară a unui grup de cercetători, ingineri și studenți români, și a oaspeților lor internaționali, care au oferit copiilor și vizitatorilor o serie diversă de ateliere de știință, după cum a declarat coordonatorul festivalului și al Școlii Românești din Eindhoven, dr. Vlad Niculescu-Dincă, profesor universitar la Universitatea Leiden.

„Festivalul se numește STREAM din trei motive separate: pe deoparte, este vorba de un mic pârâu, (eng. STREAM), care poate să crească și să se transforme într-un fluviu al cunoașterii. Dar R vine și de la Români și România. Pentru ca este primul festival de știință de tip STREAM organizat pentru copiii români din diaspora de comunitatea științifică românească. În fine, în literatura de specialitate, conceptul STREAM, îmbogățește educația de tip STEM/STEAM (eng. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), subliniind importanta cititului (eng. Reading). Și se refera la faptul ca nu îi putem ajuta pe copii să cunoască și să se dezvolte fără carte, fără lectură, fără a citi. Iar cititul în limba română este cu atât mai important pentru noi în diaspora. Astfel, festivalul a inclus atât ateliere de robotică, sustenabilitate, chimie, fizică, imprimare 3D, precum și un târg de carte cu ateliere de lectură în limba română, dezbateri și lansări de carte”, a declarat pentru HotNews.ro Vlad Niculescu-Dincă.

Festivalul STREAM a avut un loc central în cadrul ediției XV a evenimentului anual al comunității românești din Eindhoven organizat tot de școala românească. Astfel, atelierele de știință pentru copii s-au îmbinat cu un program divers oferit de români creativi și întreprinzători din toată Olanda și oaspeții lor: un Târg de Vară cu multe produse de artă plastică și artă culinară oferite de un grup de întreprinzătoare românce creative, un spectacol de muzică, poezie și comedie al copiilor Școlii Românești din Eindhoven, un concert de chitară live folk cu piese din repertoriul românesc și internațional susținut de Tony Nyerzjak și Iulian Ambrosie din Bruxelles, și un atelier de broderie susținut de româncele de la clubul „Șezătoarea” cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești.

„M-am bucurat mult de invitația la acest Festival de Știință și am spus da, fără să respir. Când am ajuns acolo mi-am dat seama că nu-i așa cum mă așteptam, ca nu-s la un festival, ci la o Sărbătoare a Științei. A fost mai frumos decât mi-am închipuit și asta datorită creativității și implicării celor ce au pus la cale evenimentul. Pe lângă ateliere și prezentări pe diverse teme din multe domenii ale științei (biologie, chimie, fizică, robotică, imprimare 3D, sustenabilitate, geologie, tehnologie) participanții s-au bucurat de “bunătăți” culinare și artistice. Dacă până acum comunitatea aducea în mijlocul ei știința, acum știința a adus în jurul ei comunitatea și asta mi s-a părut extraordinar: o sărbătoare a științei vii, unde oamenii vin cu bucurie, curiozitate și mirare, sentimente care dizolvă limitele dintre generații, naționalități și etnii, aducându-ne împreună.”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Stermin, biolog și explorator.

În fine, evenimentul a reușit să atragă vizitatori internaționali și participarea autorităților olandeze și românești, contribuind la cunoașterea comunității românești și întărirea legăturilor între comunitățile din regiune. Evenimentul a fost deschis oficial de către Primarul orașului Eindhoven, Jeroen Dijselbloem, care a vorbit despre importanța curiozității în procesul de cunoaștere reciprocă între comunități și felul în care știința și creativitatea ne pot ajuta să depășim granițele naționale și etnice.

„Am fost la Festivalul de Știință STREAM din cadrul Zilei Românești din Olanda. Ne-am întâlnit, membri ai comunității românești din Eindhoven cu vizitatori din toată Olanda, romani, olandezi și internaționali. Am vorbit, am râs, am lăsat copiii sa se joace, să facă experimente de știință sau să asculte la „poveștile” din junglă ale lui Alexandru Stermin. A fost o zi cu soare, s-au prezentat cărți, s-a ascultat muzica live, s-au mâncat bucate tradiționale. O zi frumoasa atât pentru cei mici cat si pentru cei mari care mi-a ilustrat legătura frumoasă care se poate crea intre știință și comunitate. Felicitări organizatorilor!”, ne-a declarat cunoscutul fizian Cristian Presură.

Proiectul „Școala Românească din Eindhoven” se desfășoară în perioada 1 Ianuarie – 30 Noiembrie 2024, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURA

Alte scene, dintr-o altă căsnicie. Cronică de film

Publicat

in

Maria și Alex sunt doi tineri corporatiști. Oameni frumoși cărora, vorba heetului de odinioară, oficial le merge bine. Au cam tot ceea ce își doresc. Un apartament modern, bine dotat, cumpărat, desigur, cu un credit care acum are nevoie de o refinanțare, o mașină bunicică, bani cât să își permită vacanțe. Asta dacă le îngăduie să își ia vacanțe firma la care lucrează, desigur în departamente diferite. Firmă care le repetă angajaților ei, fie în română, fie în engleză, Suntem cu toții o mare familie. După care urmează din partea angajaților cu pricina obligatoriu aplauze, ovații. Obligatoriu fiindcă dacă nu aplauzi e semn că nu ești tocmai loial firmei.

Viața cotidiană a Mariei și a lui Alex (amândoi poartă ochelari, ochelarii au un design asemănător!)  începe cu un mic dejun pe fugă, cu mersul împreună la serviciu, mașina fiind condusă întotdeauna de Alex (Doamne ferește să se sesizeze de asta feministele din teatrul și filmul românesc în frunte cu Carmen Lidia Vidu că iar va începe un scandal!),  cu discuții amicale presărate cu tot felul de formule de adresare în limba engleză, cu idei și planuri niciodată detaliate până la capăt fiindcă intervin mereu apeluri telefonice.  Făcute din monosilabe ca și din fraze de genul , da, vedem, te sun eu, o rezolvăm noi și pe asta. Ș. a.m.d.  După care urmează iureșul curent de meetinguri, discuții cu colegii, telefoane, foarte multe telefoane și la fel de multe mailuri. Suficiente cât să mă îndreptățească să afirm că în filmul Weekend de vis, producție independentă, adică fără finanțare de la Stat, adică de la CNC și TVR, film regizat de Ovidiu Georgescu, făcut pe un scenariu scris de el și de Theodora Herghelegiu (în urmă cu ceva vreme o promițătoare și mai ales non-conformistă regizoare de teatru), adevăratele personaje principale  sunt nu doar Maria, Alex, ci și telefonul mobil și calculatorul.

Seara, în patul conjugal, Maria și Alex schimbă pe fugă idei și sentimente, însă parcă cel mai mult lucrează pe mai departe la laptop. După care sting lumina și își urează un cuviincios Noapte bună. Maria constată la un moment dat că nu au mai făcut sex de ceva vreme (de trei săptămâni !) și chiar dacă au făcut rezultatul nu se vede. Copilul mult dorit nu vine. Deși ambii potențiali părinți sunt cum nu se poate mai ok clinic.

Lucrurile se complică și mai mult în vreme de pandemie. Apar discuțiile în contradictoriu, certurile pe diferite teme, inclusiv pe cele legate de politica firmei în privința vaccinării anti-covid. Ocazie pentru scenariști și regizor să vrea să ne amuze copios pe seama ritualilor de socializare ale multinaționalelor. Numai că, ce să vezi?, exact după o doză de astfel de ritualuri al căror rost ar fi acela dea menține un tonus ridicat în rândul angajaților care lucrează de acasă în timpul pandemiei,  între cei doi soți intervine o stare de beligeranță, întreruptă după un număr de zile de un acord de pace. Urmează apelul la o mamă surogat. Firește, de origine ucraineană. Căci după pandemie a venit războiul și afluxul de refugiați ucrainieni. În sfârșit, copilul mult așteptat vine.  Numai că din căsnicia Mariei și a lui Alex s-a cam ales praful și pulberea fiindcă în viața fiecăruia a intervenit câte un amant. Urmează divorțul. Însă nu cu discuția despre iminența lui și vinderea mai sus amintitului apartament se încheie filmul, ci cu ceva de genul se va întâmpla în viitor. De aici și încărcătura metaforică și temele de meditație pe care aspiră să le avanseze realizatorii. Și astfel să ne emoționeze.   

Cam asta e povestea filmului Weekend de vis ce se cheamă astfel fiindcă prezintă o serie întreagă de weekenduri fie ratate, fie amânate ca și vieți la fel. Din cauza timpului care nici aici nu mai are răbdare ca și din cauza servituților impuse de condiția de corporatist.  
 WEEKEND DE VIS, Scenariul Ovidiu Georgescu și Theo Herghelegiu, Regia: Ovidiu Georgescu

Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Arde o gospodărie la Căpățâneni, Arefu

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș cu doua autospeciale de stingere și o autospecială de intervenție și salvate de la înălțime intervin, in aceasta seara la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Arefu, Căpățâneni. Potrivit ISU Argeș , arde o locuință pe o suprafață de aproximativ 60 mp, acoperiș și bunurile din interiorul a trei încăperi.

revenim cu detalii…

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend