NATIONAL
VIDEO Reportaj de la la mănăstirea în care vor fi aduse pentru prima dată în istoria României moaștele întregi al Sfintei Împărătese Elena

Publicat
acum 4 săptămâniin
De
admin

Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române se vor bucura anul acesta de un eveniment unic – moaştele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, în perioada 30 aprilie – 8 mai.
„Este un an semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română – avem 140 de ani de la Autocefalie, 100 de ani de Patriarhat şi 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din 325. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea Pantocrator se va continua tradiţia pelerinajului în Duminica Mironosiţelor. Pentru că noi aici, în Mănăstirea Pantocrator, avem o tradiţie a Pelerinajului la Duminica Mironosiţelor. De ce aceasta? Pentru că principala ocrotitoare a mănăstirii este Sfânta Mironosiţă şi-ntocmai cu Apostolii Maria Magdalena. (…) Anul acesta este un an special, deoarece vom avea bucuria de a avea, aici, trupul întreg al Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin”, a declarat pentru AGERPRES vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu.
El a arătat că, din 1211, trupul sfintei nu a mai ieşit în afara Italiei decât o singură dată, în anul 2017, „la insistenţele autorităţilor bisericeşti de stat din Grecia”, moaştele fiind scoase pentru prima oară şi duse pentru o lună la Atena.
„Este a doua oară când trupul părăseşte Italia şi vine într-o ţară ortodoxă, în România, pentru a binecuvânta şi pe credincioşii ortodocşi români de aici, care au o evlavie deosebită la Sfânta Împărăteasă Elena. Se vede aceasta din mulţimea de biserici închinată Sfinţilor Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii Constantin şi Maica Sa Elena, dar şi din faptul că peste 900.000 de români poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, a spus părintele Serafim.
Părintele a dezvăluit că, întâmplător, în 2017, a găsit „câteva imagini şi filmări de la pelerinajul pe care grecii l-au făcut cu Sfânta la Atena”.
„Am văzut cât de frumos a fost primită Sfânta, ca o adevărată împărăteasă. Văzând acele imagini, mi-a încolţit ideea: ‘zic – oare nu o fi posibil să aducem Trupul Sfintei şi în România, ca românii să se bucure de prezenţa acestei mari sfinte şi împărătese a Lumii Creştine? Noi, aici, la Episcopie, avem pe unul dintre colaboratorii noştri, unul dintre consilieri, care a studiat la Veneţia. Studiind la Veneţia, cunoştea foarte bine conducerea Bisericii din Veneţia, pe Patriarhul latin al Veneţiei şi atunci a fost foarte uşor să punem o întrebare: ‘Este oare posibil ca în 2024 – doream noi – să aducem Trupul Sfintei?’ Ni s-a răspuns că pentru 2024 este imposibil, deoarece ei avuseseră un pelerinaj în interiorul Italiei, undeva în Sardinia, şi au o regulă foarte strictă de conservare a Sfintelor relicve”, a arătat clericul.
Demersurile pentru aducerea Sfintelor Moaşte în România au durat „aproape doi ani şi ceva”, moaştele Sfintei Elena fiind „cel mai de preţ odor” pe care îl deţine Veneţia.
„Alături de Sfântul Apostol Marcu – ce are trupul în Basilica San Marco, celebra catedrală din Veneţia – (Sfânta Elena – n.r.) este considerată a doua ocrotitoare. Şi atunci veneţienii au o deosebită evlavie faţă de ea. Şi există o regulă, vă spuneam, nu se poate ca trupul să iasă consecutiv doi ani în pelerinaj. Şi atunci au zis: încercăm poate în 2025. Eu nici nu m-am gândit atunci că 2025 este, de fapt, un an marcant. (…) Şi iată, în acest an, aşa a rânduit Sfânta. Pentru că să ştiţi, până la urmă, nu noi. Noi facem planuri, noi spunem că vrem anumite lucruri, dar, până la urmă, tot Dumnezeu, tot sfinţii sunt cei care ne spun cum e mai bine de făcut”, a subliniat părintele Serafim.
Autorităţile italiene au impus însă „reguli foarte stricte”.
„Foarte dificil, pentru că, să ştiţi, regulile sunt foarte stricte şi ei au pus foarte multe condiţii vizavi de locul de expunere a Sfintelor Moaşte, vizavi de securitatea acestora pe perioada şederii în România. Deci lucrurile nu sunt foarte simple. Au vrut planuri de situaţie, au vrut lucruri concrete, au vrut să ştie că avem sprijinul autorităţilor din România pentru acest lucru, pentru că, iată, vorbim de un odor care are o vechime de 1.700 de ani. Deci nu vorbim de un lucru foarte simplu. Pe lângă faptul că este sfântă, pe lângă faptul că ei o preţuiesc foarte mult, o protejează foarte mult pe Sfânta Împărăteasă Elena. Şi atunci, în colaborare cu autorităţile, cu Jandarmeria, cu Poliţia, am făcut o întâlnire cu reprezentanţii Patriarhiei de Veneţia şi atunci s-au stabilit anumite rânduieli şi anumite reguli pentru a face posibilă venirea Sfintei în ţara noastră”, a explicat părintele vicar.
Racla cu Sfintele Moaşte va poposi câteva ore şi în Catedrala Patriarhală.
„Principala biserică a ţării pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este Catedrala Istorică Patriarhală din Bucureşti. Şi să nu uităm că anul acesta va fi, iată, cumva, şi o binecuvântare pentru un alt eveniment care va avea loc în Biserica Ortodoxă Română – Sfinţirea Catedralei Naţionale. Deci Sfânta Împărăteasă Elena se va opri în Cetatea Bucureştilor prima dată, cum este firesc, şi va fi întâmpinată de Întâistătătorul Bisericii Noastre, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preţ de două – trei ore, moaştele vor fi în Capitală, la Catedrala Patriarhală. Pentru că este un timp foarte scurt, pelerinii nu vor avea timp să vină acolo şi atunci îi îndemnăm pe toţi să îşi programeze timpul şi să ajungă aici, la Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta va rămâne timp de nouă zile. Pentru că de la Catedrala Patriarhală, în după-amiaza zilei de 30 aprilie, va pleca (…) şi se va îndrepta către Mănăstirea Pantocrator, unde Sfânta Împărăteasă Elena va fi primită cu o procesiune, aici, în mănăstirea aceasta. Şi vorbeam de reguli de securitate, nu au acceptat cei de la Veneţia aşezarea Trupului Sfintei în baldachinul de afară şi au vrut neapărat ca Trupul să fie în biserică. Şi atunci Trupul va fi aşezat chiar aici, în această biserică în care ne aflăm, în biserica cea mare a Mănăstirii Pantocrator”, a informat părintele Serafim Baciu.
În perioada pelerinajului, Biserica Mănăstirii Pantocrator va fi deschisă în permanenţă, „pentru ca fiecare credincios, fiecare român care doreşte să ajungă şi să atingă şi să o cinstească şi să vadă Trupul Sfintei Împărătese Elena să poată face acest lucru”.
„Vor fi măsuri de securitate, măsuri de ordine, culoare unice de intrare, de ieşire, adică totul se va face într-o bună rânduială şi într-o consultare cu autorităţile statului competente pentru desfăşurarea acestui eveniment”, a punctat părintele.
La pelerinaj pot veni şi creştini romano-catolici pentru a se închina la Moaştele Sfintei Elena, aşezată într-o frumoasă raclă din argint şi sticlă.
„Orice credincios creştin din această ţară poate veni şi poate atinge, sau poate vedea, se poate închina la Trupul Sfintei Împărătese Elena. Pentru noi, ortodocşii, acest moment al pelerinajului este, în primul rând, un moment al rugăciunii, este un moment al comuniunii şi este un moment al apropierii noastre de Sfinţi. Şi momentul cel mai prielnic de a vedea puterea Harului Duhului Sfânt. Gândiţi-vă că Trupul Sfintei Împărătese este întreg şi are o vechime atât de mare. Are, am văzut la Veneţia, deschisă racla. A fost într-o raclă istorică, iar când au dus trupul la Atena şi-au dat seama că racla istorică nu rezista călătoriei. Şi atunci au confecţionat o raclă foarte frumoasă din argint, împodobită cu pietre, şi din sticlă. Deci, Sfânta se vede în raclă. Şi, mergând la Veneţia, părinţii de acolo au deschis racla şi am putut vedea Trupul Sfintei. Picioarele, mâinile sunt întregi, au pielea uscată pe oase, chiar şi carnaţie uscată şi rămasă intactă pe oase. Aceasta este numai puterea Harului Duhului Sfânt care lucrează. Şi, mai mult decât atât, (moaştele – n.r.) răspândesc şi bună mireasmă”, a afirmat părintele vicar.
La rândul său, Stareţul Mănăstirii Pantocrator, arhim. dr. Sebastian Serdaru, Exarhul Mănăstirilor din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, a arătat că la buna desfăşurare a evenimentului vor contribui preoţi, atât din mănăstire, cât şi cei apropiaţi, maicile de la metocul mănăstirii.
„Sunt foarte mulţi oameni care vor fi implicaţi în organizare, în ajutorul pe care va trebui să îl dăm pelerinilor. Ca în fiecare an se va împărţi apă, ceaiuri şi alte lucruri care le vor fi de imediată trebuinţă. Suntem aici, aşadar, spre slujirea tuturor celor care vor dori să se întâlnească cu Sfânta Elena”, a punctat părintele Sebastian, pentru AGERPRES.
Vorbind despre pelerinaj, arhim. Sebastian Serdaru a subliniat că „aşteptarea în sine la rândul închinării la Sfintele Moaşte arată sau reflectă, mai bine zis, jertfa, sacrificiul pe care noi îl facem pentru a ajunge înaintea unui sfânt”.
„Dacă înaintea unui om deosebit al lumii acesteia, să zicem, de multe ori poate avem emoţie sau ne pregătim într-un anumit fel, cu atât mai mult atunci când, ca oameni plini de credinţă, mergem înaintea prietenilor lui Dumnezeu, cum îi numeşte Scriptura: ‘Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi’. Sunt oameni care au depăşit condiţia aceasta fizică tocmai pentru că mintea lor, inima lor a fost aşezată în Dumnezeu şi de aceea ei, iată, rămân cumva nemuritori în amintirea noastră, în rugăciunile noastre. Sfinţii sunt şi cei care ne inspiră până la urmă de multe ori să luăm tot felul de decizii, să ne schimbăm viaţa. (…) Acum, fiecare dintre noi alegem la ce coadă vrem să stăm. Vrând-nevrând, stăm la diverse cozi în viaţa aceasta, pentru că nu avem încotro. Trebuie totuşi să ne plătim facturile sau, aşa cum vedem în America, vrem să cumpărăm primul telefon sau alte obiecte din acestea, acolo nu ne mai este ruşine să stăm la astfel de cozi. Starea în sine la un pelerinaj, aşteptarea pentru a te întâlni cu un sfânt, pe de o parte, e foarte veche. Este o practică a Bisericii dintotdeauna. Faptul că ne întâlnim cu un trup, care, totuşi, este ‘nestricăcios’ după atâta timp, în primul rând, în credinţa Bisericii, înseamnă că ne întâlnim cu o înflorire a Harului lui Hristos. (…) Rămâne un model pentru noi şi, în egală măsură, un ajutor, pentru faptul că sfinţii sunt cei care mijlocesc înaintea lui Hristos intenţiile, dorinţele pe care noi le aducem cu inimi curate înaintea lor”, a mărturisit părintele stareţ.
Totodată, vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, Serafim Baciu, a informat că în perioada în care lăcaşul de cult va găzdui moaştele Sfintei Împărătese Elena, Mănăstirea Pantocrator în colaborare cu Consiliul Judeţean Teleorman şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, vor organiza un simpozion naţional despre Centenarul Patriarhiei Române şi Sinodul I Ecumenic.
„Simpozionul va avea trei secţiuni: prima secţiune este dedicată tocmai momentului acesta al împlinirii a 100 de ani de Patriarhat, cea de a doua secţiune este dedicată Sinodului de la Niceea, iar a treia secţiune este dedicată Sfintei Elena. (…) Vom avea bucuria să îl avem la Alexandria şi pe preşedintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop”, a menţionat părintele Serafim.
Solicitat ca, în preajma pelerinajului la Moaştele Sfintei Împărătese Elena, să transmită un mesaj credincioşilor din Patriarhia Română, părintele stareţ Sebastian Serdaru a îndemnat la rugăciune „cu inima deschisă”.
„Este o ocazie unică pentru noi să ne întâlnim cu această Sfântă care i-a iubit, de fapt, atât de mult pe creştini. Este o ocazie pentru noi să o vedem pe cea pe care biograful său, Eusebiu de Cezareea, o descria ca fiind ‘o adevărată încântare”. Spunea: ‘Este surprinzător să o vezi pe cea care este una dintre cele mai puternice femei ale Imperiului cât de modest este îmbrăcată şi cum îi place să meargă în mijlocul oamenilor, să le asculte durerile, să dăruiască din belşug milostenii şi ajutorul ei în toate părţile’. Şi avem încredere că acest lucru se va întâmpla şi cu noi, creştinii de astăzi, pentru că sfinţii, aşa cum spuneam, traversează veacurile. Dacă au fost buni cu cei din vremea lor, cu siguranţă sunt buni în continuare cu creştinii din toate generaţiile. (…) De aceea să venim cu inima deschisă pentru că atingându-ne de Moaştele Împărătesei Elena ne vom bucura foarte mult şi vom avea această senzaţie de a atinge cumva Biserica Începuturilor, (…) care a ieşit din Catacombe, din prigoană, vremuri care sunt la fel, probabil, de triste, câteodată, şi în zilele noastre, aşa cum aminteaţi credinţa fiind atacată sub diverse forme. Şi lucrul acesta nu este plăcut pentru nimeni. Cu siguranţă însă, dacă Împărăteasa Elena a ştiut să apere Biserica în acea perioadă cruntă din istoria sa, şi noi trebuie să ne adunăm în jurul ei pentru a o ruga să protejeze Biserica, poporul nostru, familiile noastre şi, desigur, sufletele noastre ale tuturor”, a transmis părintele stareţ al Mănăstirii Pantocrator.
Situată în localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, în judeţul Teleorman, Mănăstirea Pantocrator este închinată Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, Sfântului Ioan Teologul şi Sfintelor Femei Mironosiţe. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe ruinele unui fost spital din Primul Război Mondial, devenit spital comunal şi apoi abandonat zeci de ani.
Construirea bisericii, a chiliilor şi altarului de vară nu ar fi fost posibile fără iniţiativa a doi tineri teologi, părinţii arhimandriţi Sebastian Serdaru şi Serafim Baciu, care au decis să devină monahi, pentru a-şi dedica în totalitate viaţa lui Dumnezeu.
În 2012 a început construcţia paraclisului dedicat Sfintei Maria Magdalena, cu propriile economii ale celor doi monahi şi din donaţii strânse de la credincioşi, reuşindu-se ridicarea lăcaşului într-un timp record. Paraclisul a fost sfinţit în anul 2014, în Duminica Mironosiţelor, sala de mese, bucătăria şi altarul de vară închinat Schimbării la Faţă a Domnului fiind sfinţite în anul 2015.
Cu ajutorul episcopului Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Galaction, cei doi părinţi au reuşit să aducă de la Roma la Drăgăneşti-Vlaşca o mică parte din moaştele Sfintei Maria Magdalena, pe care le-au depus spre venerare într-o raclă frumos cizelată cu scene din viaţa Sfintei.
Micul paraclis al Sfintei Maria Magdalena din curtea Mănăstirii Pantocrator devenind cu timpul neîncăpător pentru miile de pelerini veniţi la evenimentele organizate aici, s-a luat decizia ridicării unui lăcaş mai mare, Biserica Nouă. Începute în anul 2015, lucrările de pictură în tehnica fresco au fost finalizate în 2019.
La Mănăstirea Pantocrator trăiesc zece monahi.
Mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, Sfânta Elena, ataşată mult de valorile religiei creştine, a trăit acum aproape două milenii, între anii 250 – 330 d.Hr. Prin râvna ei a fost descoperit locul Golgotei şi s-a găsit lemnul crucii pe care a fost răstignit Hristos.
Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat lăcaşuri de închinare pentru creştini atât la Ierusalim, cât şi la alte locuri sfinte, mai întâi dorind însă a se zidi, la Ierusalim, Biserica Învierii, construită deasupra Sfântului Mormânt.
Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi „întocmai cu apostolii”.
Veneţia găzduieşte Moaştele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Când a murit, Împărăteasa a fost îngropată la Roma, apoi corpul său a fost transferat la Constantinopol. În 1211 Moaştele Sfintei Elena au fost furate de veneţieni, în timpul uneia dintre cruciade. De atunci, Moaştele au rămas în Veneţia.
Sfânta Împărăteasă Elena este sărbătorită în Biserica Ortodoxă Română şi în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, la data de 21 mai, împreună cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare. În Biserica Romano-Catolică este sărbătorită la 18 august.
Poate vrei sa citesti
Horoscop chinezesc, miercuri, 23 aprilie 2025. Șarpele ajunge la fundul sacului, iar câinele se lasă ușor descurajat
Cinci zodii cărora le iese norocul în cale. Odată cu sfârșitul primăverii, ghinionul va dispărea
Victor Ciutacu: Colaborarea lui Crin Antonescu cu Securitatea, cele 5 elemente suspecte
Donald Trump, o nouă lovitură de proporții! Guvernul american începe recuperarea datoriilor studențești, măsură ce vizează cinci milioane de persoane aflate în faliment
Andreea Raicu a petrecut Paștele cu Măriuca, fetița pe care a adoptat-o la 6 ani. Imagini emoționante cu cele două
Alina Sorescu este îngrijorată pentru fetițele ei: „M-au sunat speriate și mi-au zis ce le face tatăl lor”
DIVERSE
Horoscop chinezesc, miercuri, 23 aprilie 2025. Șarpele ajunge la fundul sacului, iar câinele se lasă ușor descurajat

Publicat
acum 43 de minutein
22 aprilie 2025

Horoscop chinezesc pentru ziua de miercuri, 23 aprilie 2025. Zodiacul vine cu vești bune pentru anumiți nativi, care își pot îndeplini dorințele.
Horoscop chinezesc 23 aprilie 2025
Șobolan
Se anunță o zi încărcată pentru tine și e nevoie să-ți aduni toate forțele pentru a putea rezolva toate sarcinile care ți-au fost atribuite. Va fi greu, dar vei reuși, în final.
Bivol
Apare o oportunitate interesantă pentru tine, de care ar trebui să profiți dacă vrei să te bucuri de succes în viitorul apropiat, mai ales că încerci de ceva timp să faci schimbări în carieră.
Citește și: Horoscop Camelia Pătrășcanu. Astrele anunță zile cu soare pentru mai multe zodii
Tigru
Ai ocazia să faci o schimbare importantă în plan profesional. Primești o propunere inedită din partea unui angajator și vei putea lucra într-un domeniu nou.
Iepure
Sunt anumite probleme mai vechi care nu îți dau pace și ar fi bine să le rezolvi cât mai curând, altfel nu te vei putea concentra la lucrurile din prezent.
Dragon
Nu este o zi foarte productivă, însă nu trebuie să-ți faci griji dacă nu reușești să faci tot ce îți propui. Ai suficient timp pentru a te ocupa de toate sarcinile planificate.
Șarpe
Nu stai foarte bine cu banii, așa că ar fi bine să faci economie o perioadă, până când situația se va îmbunătăți. Nu este recomandat să faci investiții majore.
Cal
Ești gata pentru un nou început în carieră. Se anunță lucruri bune în viața ta și te vei bucura de succes din punct de vedere profesional și financiar.
Capră
Nu reușești să faci din prima ceea ce ți-ai propus, însă nu ar trebui să te descurajezi. Muncește în continuare, iar rezultatele se vor vedea cât de curând.
Maimuță
Ai foarte multă energie, așa că te ocupi de mai multe sarcini cu care ai rămas în urmă. Reușești să le termini, ceea ce te bucură, este zodiacul chinezesc de miercuri, 23 aprilie 2025.
Citește și: Horoscop special: 23 aprilie 2025 este ziua care schimbă TOTUL pentru 3 ZODII
Cocoș
Planurile tale se schimbă până la finalul zilei, așa că ar trebui să te reorganizezi pentru a putea face tot ce ți-ai propus. Poți apela la ajutorul cuiva de încredere.
Câine
Nu te descuraja din cauza unui eșec. Chiar dacă lucrurile nu au mers așa cum ți-ai dorit, poți lucra în continuare pentru a-ți îndeplini obiectivele.
Mistreț
Te pregătești pentru o schimbare importantă în carieră. Vei avea mai mulți bani, dar și responsabilități în plus, așa că e bine să începi cu forțe proaspete.
DIVERSE
Cinci zodii cărora le iese norocul în cale. Odată cu sfârșitul primăverii, ghinionul va dispărea

Publicat
acum 57 de minutein
22 aprilie 2025

Cinci zodii se vor bucura de energii proaspete și promisiuni împlinite. Soarele va ieși, în sfârșit, și pe strada lor, planetele se aliniază favorabil, iar destinul le oferă șanse neașteptate celor care au muncit din greu.
Bucurie mare pentru cinci zodii
Taur
Sfârșitul primăverii vine ca o recompensă binemeritată după luni de efort constant. Deși în ultimele săptămâni poate au simțit că lucrurile stagnează, Universul nu i-a uitat. Dimpotrivă, i-a pregătit pentru un salt spectaculos.
Începând cu luna mai, Taurii vor simți cum toate blocajele încep să se dizolve. Proiectele profesionale prind avânt, șefii încep să le recunoască meritele, iar oportunitățile financiare încep să apară din surse neașteptate. Acesta este momentul ideal pentru a-și consolida poziția în carieră sau pentru a lansa o afacere proprie.
Pe plan sentimental, vor trăi momente intense de reconectare. Cei singuri pot întâlni persoane deosebite care să le schimbe radical percepția despre iubire, iar cei implicați în relații de lungă durată vor simți o revigorare emoțională autentică. Important este ca Taurii să rămână ancorați în realitate și să nu lase succesul să le urce la cap. Răbdarea, diplomația și consecvența le vor amplifica norocul în această perioadă de vis.
Leu
Leii cuceresc scena vieții cu strălucire Leii vor fi, fără îndoială, printre marii câștigători ai sfârșitului de primăvară. Soarele, guvernatorul lor astral, le va insufla o energie magnetică greu de ignorat. În orice mediu social vor păși, Leii vor atrage atenția, vor stârni admirația și vor primi sprijinul celor din jur.
În plan profesional, multe oportunități bat la ușă. Promovări, proiecte creative, colaborări avantajoase – toate se aliniază pentru ca Leii să își vadă visurile realizate. Cei implicați în domenii artistice, comunicare, leadership sau divertisment vor avea șanse unice de afirmare.
Pe plan personal, Leii radiază farmec și încredere. Relațiile lor amoroase capătă o profunzime aparte, iar prieteniile se întăresc. Această perioadă este ideală pentru a-și face noi alianțe sau pentru a-și extinde cercul de cunoștințe influente.
Un sfat important pentru Lei: să evite impulsivitatea și să nu subestimeze munca din spatele succesului. Strălucirea lor naturală va fi dublată de rezultatele obținute cu efort și strategie.
Scorpion
Scorpionii renasc din propria cenușă Scorpionii trec printr-o transformare profundă la final de primăvară. După o perioadă de introspecție și provocări emoționale, acum vine momentul să iasă la lumină, mai puternici și mai determinați ca oricând.
Energia astrală le oferă oportunități de regenerare profesională și personală. Scorpionii care au simțit că se află la o răscruce de drumuri vor primi, în sfârșit, semne clare despre direcția corectă de urmat. Cariera lor poate lua un avânt spectaculos, mai ales dacă îndrăznesc să iasă din zona de confort și să își urmeze pasiunile reale.
În plan sentimental, Scorpionii au șansa de a trăi iubiri autentice, intense, care să le transforme radical viziunea asupra vieții. Cei care sunt deja într-o relație serioasă vor simți o reînnoire a jurămintelor și o apropiere emoțională fără precedent. Este vital ca Scorpionii să-și asculte intuiția, să aibă încredere în propria putere de regenerare și să nu se lase intimidați de obstacolele minore.
Săgetător
Săgetătorii prind vânt în pânze Pentru Săgetători, sfârșitul primăverii este un moment de expansiune și de noi începuturi. Entuziasmul, curajul și spiritul lor aventurier sunt răsplătite pe toate planurile. Este perioada perfectă pentru a călători, a începe proiecte internaționale sau a investi în dezvoltare personală.
În carieră, Săgetătorii beneficiază de deschidere și recunoaștere. Cei care lucrează în educație, turism, mass-media sau consultanță vor descoperi oportunități neașteptate de afirmare și succes. Investițiile făcute în această perioadă se vor dovedi inspirate pe termen lung.
În dragoste, Săgetătorii emană un farmec magnetic. Vor atrage persoane compatibile emoțional și intelectual, iar relațiile existente vor deveni mai solide și mai autentice.
Un sfat prețios pentru Săgetători: să își gestioneze bine energia și să nu se împrăștie în prea multe direcții. Concentrarea pe obiective clare le va aduce cele mai spectaculoase rezultate.
Pești
Peștii își împlinesc visele cu ajutorul Universului Peștii simt că sfârșitul primăverii le aduce împlinirea unor vise pe care le-au cultivat în tăcere. Universul le susține eforturile discrete și le oferă șanse nesperate de afirmare și creștere. În carieră, Peștii pot primi recunoaștere publică sau pot fi promovați în poziții de conducere.
Creativitatea lor înflorește, iar sensibilitatea devine un atu puternic. Cei implicați în domenii artistice, educaționale sau de ajutor umanitar vor simți cum munca lor începe să fie apreciată și răsplătită.
În plan sentimental, Peștii vor avea parte de clipe magice. Intuiția lor extraordinară îi va ghida către parteneri care le înțeleg sufletul, iar relațiile existente pot cunoaște o renaștere profundă. Este esențial pentru Pești să rămână ancorați în realitate și să nu lase idealismul să îi facă să rateze oportunitățile concrete, potrivit Redactia.ro.
DIVERSE
Victor Ciutacu: Colaborarea lui Crin Antonescu cu Securitatea, cele 5 elemente suspecte

Publicat
acum o orăin
22 aprilie 2025

Victor Ciutacu a întors pe toate părţile documentul prezentat de Crin Antonescu de la CNSAS şi, deşi nu este matematician ca Nicuşor Dan, i-a dat cu virgulă. „Sărbătorile pascale au trecut în plan secund, cum era și firesc, dezvăluirile despre bizara intersectare, cu un an și ceva înaintea Revoluției, a tânărului profesor tulcean Crin Antonescu cu Securitatea. Spre nefericirea candidatului la președinție de peste 37 de ani, prestația lui publică pe această sensibilă temă (deloc vehementă, ba dimpotrivă) a născut o sumedenie de semne de întrebare”, a spus Victor Ciutacu în direct la România TV.
„Principalul e ridicat de atât de comentatul ultim paragraf al declarației olografe. Acolo unde surprinde exprimarea disponibilității de a exercita o influență pozitivă asupra prietenului proaspăt prins că a vrut să fugă din țară. De ce a vrut interogatul ca securistul care-l audia să ia la cunoștință că el îl poate aduce pe fugar pe calea cea bună? Dorea să facă o impresie bună în fața securistului sau deschidea cumva posibilitatea unei viitoare colaborări? A doua bizarerie e că, de pe documentul CNSAS dat publicității, lipsesc atât numele și gradul celui care a luat declarația, cât și orice urmă de rezoluție. Să-nțelegem că foile scrise au stat cuminți, într-un dosar dintr-un sertar, fără ca ele să fie valorificate informativ? Și, dacă da, de ce? Apoi, dacă tot e însetat de adevăr, de ce nu a arătat presei nervosul Crin Antonescu, la ieșirea de la CNSAS, și celelalte documente în care-i apărea numele? Nu era logic să alunge orice umbră de îndoială care planează asupra trecutului său?”, se întreabă Victor Ciutacu.
„Mai frapează și că mândrul candidat al coaliției de guvernământ, profesor de istorie la bază, ani de zile extrem de virulent în discurs împotriva comunismului, banalizează o chemare la Securitate cu mai puțin de doi ani înaintea Revoluției. Nu, domnule Antonescu, nu au dat mii de oameni cu subsemnatul la infama instituție ca un simplu exercițiu de putere, ci de spaimă sau din colaboraționism. O audiere în fața organului, unde nu te prezentai benevol decât dacă erai colaborator, mai ales în anii ăia de cruntă represiune, te marca pe viață. Nu e un eveniment de care ai uitat 37 de ani, dar pe care ți l-ai amintit în treacăt în Săptămâna Mare. Cum nici întâlnirea postrevoluționară, pe stradă, cu securistul care te-a băgat în ședință nu face parte, în mod normal, din socializarea politicoasă cu o cunoștință vagă pe care nu ai mai văzut-o demult”, conchide Victor Ciutacu.
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale a făcut, marţi după-amiază, declaraţii de presă, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis că, în 1988, a dat o declaraţie la Securitate despre un prieten apropiat.
Cu toate acestea, CNSAS precizează că nu i se poate atribui calitarea de colaborator al Securităţii.
”Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii”, a afirmat Crin Antonescu, cerând CNSAS să facă publică declaraţia pe care a făcut-o despre un bun prieten care a încercat să fugă din ţară.
Candidatul susţinut de coaliţia de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă că, după ce a consultat dosarul de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în care apare şi o declaraţie dată de el în anul 1988, a constatat că nu a fost urmărit de fosta Securitate nici înainte de tentativa de fugă din ţară a prietenului său, nici după.
DIVERSE
Donald Trump, o nouă lovitură de proporții! Guvernul american începe recuperarea datoriilor studențești, măsură ce vizează cinci milioane de persoane aflate în faliment

Publicat
acum o orăin
22 aprilie 2025

Guvernul Trump anunță că urmează să înceapă, de luna viitoare, recuperarea datoriilor studențești. Această măsură vizează cinci milioane de persoane aflate în faliment, a anunțat luni într-un comunicat Departamentul american al Educației, precizând că alte patru milioane de persoane înregistrează întârzieri importante la rambursare.
În 2020, președintele american Donald Trump a suspendat rambursarea datoriilor studențești, în cadrul unor măsuri în vederea susținerii consumatorilor americano, în timpul panemiei Covid-19.
Această perioadă a fost prelungită apoi de către succesorul său, fostul președinte Joe Biden, care a încercat în repetate rânduri să șteargă o parte a acestei datorii studențești. În 2023, Curtea Supremă, majoritar conservatoare, a anulat o parte a acestor măsuri.
Secretara Educaţiei Linda McMahon a justificat luni reluarea recuperării datoriilor afirmând că Guvernul nu are „autoritatea constituţională să şteargă datoria” studenţilor şi a denunţat „politici iresponsabile” ale administraţiei Biden.
Astfel, persoanele vizate de recuperări urmează să primească o notificare oficială prin e-mail în decurs de două săptămâni, a anunțat Departamentul Educației, precizând că, începând din vară, vor fi făcute rețineri din salarii.
Recuperările ar urma să fie făcute și prin rețineri din anumite prestații sociale sau rambursări de impozit.
În SUA, studiile superioare pot costa între 10.000 și 70.000 de dolari pe an, iar unii studenți rămân cu o datorie colosală atunci când intră pe piața muncii.
Potrivit Pew Research Center, unul dintre patru aduţi americani în vârstă de până în 40 de ani are o datorie constând într-un împrumut studenţeesc, a cărui medie era cuprinsă în 2023 între 20.000 şi 25.000 de dolari, o sumă care variază în funcţie de nivelul educaţiei.
DIVERSE
Andreea Raicu a petrecut Paștele cu Măriuca, fetița pe care a adoptat-o la 6 ani. Imagini emoționante cu cele două

Publicat
acum o orăin
22 aprilie 2025

Andreea Raicu a postat mai multe imagini pe rețelele sociale, dar un mesaj emoționant, în a doua zi de Paște. Aceasta a vorbit despre lucrurile importante din viața ei și despre momentele petrecute cu apropiații.
Citește și: Cum gestionează Andreea Raicu momentele grele din viața ei: „Oamenii nu mă iau foarte tare în serios”
Andreea Raicu: „Nu trebuie să fie perfect. Doar real, cald și cu dragoste”
“Pentru mine, Paștele este despre oameni. Despre acasă. Despre timp petrecut cu cei dragi, cu bucurie, cu iubire, cu mâncare făcută cu suflet și momente care nu se pot cumpăra. E o perioadă care ne aduce aminte cât de importante sunt lucrurile simple: liniștea, iubirea, recunoștința, generozitatea.
Nu trebuie să fie perfect. Doar real, cald și cu dragoste. Au fost momente atât de frumoase: am râs mult, am mâncat bine și fără reguli, am mers la biserică, ne-am văzut cu Părintele Gabriel Cazacu, care a fondat centrul în care a copilărit Măriuca. Să aveți un Paște liniștit și plin de iubire, oriunde v-ați afla. Pentru voi, ce e cu adevărat important în aceste zile?”, a scris fosta prezentatoare pe rețelele sociale.
Andreea Raicu, dezvăluiri despre Andi Moisescu
Andreea Raicu a făcut dezvăluiri despre perioada în care a lucrat alături de Andi Moisescu, în cadrul emisiunii „Ora 7, bună dimineața” de la Pro TV. Prezentatoarea avea 19 ani și a ajuns coprezentatoare la matinal, iar conflictele și tensiunile între cei doi au început să apară.
„Erai starul de la matinal și, dintr-odată, a fost adusă o domnișoară. A fost cam răutăcios. Plângeam în fiecare zi și mă duceam acasă plângând: ‘Eu nu mai vreau să fac asta!’. Suntem prieteni foarte buni, și cu el, și cu Virgil Ianțu, și cu Roxana, și cu fetița lor minunată.
Am intrat în zona de fashion și am făcut fashion și lifestyle la o emisiune de fashion și lifestyle, timp de trei ani de zile, după care am plecat”, a mărturisit Andreea Raicu despre Andi Moisescu, în podcast-ul „Gând la gând cu Teo”.
DIVERSE
Alina Sorescu este îngrijorată pentru fetițele ei: „M-au sunat speriate și mi-au zis ce le face tatăl lor”

Publicat
acum 2 orein
22 aprilie 2025

Alina Sorescu și Alexandru Ciucu sunt nevoiți să împartă vacanțele și zilele fiicelor lor, iar anul acesta, Carolina și Raisa au sărbătorit Paștele alături de tatăl lor, în timp ce artista a fost singură. Mai mult decât atât, Raisa a împlinit 9 ani duminică, motiv pentru care designerul a pus mai multe fotografii cu ele pe rețelele sociale.
Citește și: Alina Sorescu, dezvăluiri neașteptate despre Alexandru Ciucu: „Abuzul a continuat și după separare”
Alina Sorescu: „Mă frământă în permanență”
Artista a dezvăluit că este îngrijorată pentru fiicele ei, după ce au sunat-o să îi spună că tatăl lor le ceartă pentru că nu zâmbesc la poze. Acest lucru a stârnit îngrijorare în sufletul Alinei Sorescu, care speră ca micuțele să nu fie afectate.
„Nu e vorba de vreo pace pe care am făcut-o noi, ci trebuie să respectăm programul stabilit după divorț. Vacanța de Paști se petrece alternativ, iar anul acesta fetele sunt la tatăl lor.
Ziua de naștere a Raisei a picat chiar în ziua de Paști, când au și plecat din București. Eu am sărbătorit-o acasă cu o săptămână înainte, odată cu tradiționala vânătoare de ouă care se organizează în complexul nostru înainte de plecarea tuturor copiilor în vacanță.
Am văzut și eu comentariile oamenilor la pozele pe care el le-a postat din vacanță cu ele și, într-adevăr, cele negative au fost șterse. Fetițele m-au sunat speriate, spunându-mi că tatăl lor le ceartă că nu zâmbesc la poze și că urmăritorii lui îl critică, semnalând că ele nu sunt fericite.
Aceste aspecte mi-au fost menționate și de cei care mă urmăresc pe mine pe social media. Îngrijorarea mea cea mai mare este starea emoțională a fetițelor și asta este ceea ce mă frământă în permanență”, a mărturisit Alina Sorescu pentru Click.ro.

Horoscop chinezesc, miercuri, 23 aprilie 2025. Șarpele ajunge la fundul sacului, iar câinele se lasă ușor descurajat

Cinci zodii cărora le iese norocul în cale. Odată cu sfârșitul primăverii, ghinionul va dispărea

Victor Ciutacu: Colaborarea lui Crin Antonescu cu Securitatea, cele 5 elemente suspecte

Donald Trump, o nouă lovitură de proporții! Guvernul american începe recuperarea datoriilor studențești, măsură ce vizează cinci milioane de persoane aflate în faliment

Andreea Raicu a petrecut Paștele cu Măriuca, fetița pe care a adoptat-o la 6 ani. Imagini emoționante cu cele două

Un proiect finanțat cu 20 milioane Euro împarte Curtea de Argeș în două tabere – Ce vor argeșenii: pasarele pentru biciclete sau canalizări și strazi reparate?

VIDEO! Comisar șef de poliție din Argeș, în rezervă, reținut pentru contrabandă!

Valentin Enache, politician PSD și medic șef la Pediatrie Pitești, găsit incompatibil de ANI

Cazul Cârjan, retrocedare teren SPGC: Magistrații au respins chemarea în garanție a consilierilor locali din Curtea de Argeș

Descoperire arheologică de proporții pe teritoriul Romaniei: totul a fost posibil cu ajutorul unor drone echipate cu laser

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


ARGEȘUL PE PRIMUL LOC! Turiști cu mașinile avariate din cauza gropilor de pe DJ 703 H – GROAPA ROȘIE, UN BRAND CJ și PSD ARGEȘ
Vacanța de Paște s-a transformat într-o neplăcută aventură pentru mai mulți turiști care au ales județul Argeș ca destinație. În...


ARGEȘUL PE PRIMUL LOC? Schimbare în topul frumuseților României: Transfăgărășanul, abia pe locul 9 – Bravo, CJ Argeș!
Un nou clasament al celor mai frumoase locuri din România, realizat de platforma de călătorii TripAdvisor, aduce o surpriză. Dacă...


Accident tragic la Călinești! O tânără de 15 a murit după ce a căzut după o trotinetă electrică
Accident tragic în această seară în comuna Călinești, județul Argeș. O adolescentă de doar 15 ani, din Călinești, și-a pierdut...


RUȘINOS! Cine sunt cei doi șoferi din Argeș, prinși la furat motorină într-o parcare în Franța
Doi șoferi de camion din județul Argeș au fost protagoniștii unui incident rușinos într-o parcare din apropierea orașului Strasbourg, Franța....
Curtea de Argeș


De Paști, beat mangă și fără documente, cu tractorul prin Albeștii de Argeș – Albeșteanul de 58 ani s-a ales cu dosar penal
În ziua de 20 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Curtea de Argeș au depistat un bărbat de 58...


VIDEO | Hollywood redescoperă România: Film fantastic filmat pe Transfăgărășan și la Bâlea Lac
Peisajele spectaculoase ale Transfăgărășanului și misterul înălțimilor de la Bâlea Lac au captivat imaginația Hollywood-ului. Regizorul Isaiah Saxon a ales...


ACUM! Casă în flăcări la Salatrucu
Un puternic incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp la o casă din comuna Sălătrucu. Intervin pompierii cu două...


De Paști, program special de vizitare la Cetatea Poienari – VEZI DETALII
Paştele este cea mai importantă sărbătoare creștină. De Paști se sărbătorește Învierea Domnului Iisus Hristos, care simbolizează, de fapt, fundamentul creștinismului. Sărbătorile Pascale sunt...


Un proiect finanțat cu 20 milioane Euro împarte Curtea de Argeș în două tabere – Ce vor argeșenii: pasarele pentru biciclete sau canalizări și strazi reparate?
Un nou proiect de mobilitate urbană, finanțat cu 20 de milioane de euro prin semnarea unui contract între primarul Constantin...
Mioveni


ALERTĂ COD GALBEN ÎN ARGEȘ! Ninsoare și frig în aprilie – Vreme severă și temperaturi sub 0 grade
ANMH a emis in aceasta dimineață o atenionare COD GALBEN care vizează bună parte din țară, inclusiv județul Argeș.Interval de...


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...
Câmpulung


Mașină în flăcări în Argeș – S-A FĂCUT SCRUM
Pompierii de la Punctul de Lucru Rucăr au intervenit azi noapte în comuna Rucăr, strada Lunca Rucărului, pentru stingerea unui...


VIDEO | ȘI-a bătut unchiul la cârciuma din sat – Argeșeanul a fost arestat
În ziua de 31 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rucăr au continuat cercetările într-un dosar penal...


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Se deschide primul Mall din Curtea de Argeș – Zeci de magazine și un celebru fast food
- ACTUALacum 2 săptămâni
Petrecere la Argeș Mall după probleme tot mai grave în parcare – Spectacolul tobelor rupte și toboșari nervoși
- ACTUALacum 6 zile
Un proiect finanțat cu 20 milioane Euro împarte Curtea de Argeș în două tabere – Ce vor argeșenii: pasarele pentru biciclete sau canalizări și strazi reparate?
- ACTUALacum o săptămână
VIDEO | Autostrada A1 ajunge până la Curtea de Argeș – VEZI CÂND SE VA CIRCILA
- ACTUALacum o săptămână
ATENȚIE! Azi s-a închis circulația pe Autostrada A1 de la Pitești la Băiculești – 3 ZILE BLOCATĂ
- ACTUALacum 2 săptămâni
Liberalii veritabili din Argeș nu-l vor pe Crin Antonescu: „Niciodată nu voi vota unul care a stat degeaba 10 ani și nu a făcut nimic”, anunță și Narcis Sofianu
- ACTUALacum o săptămână
În sfârșit! Autobuzele electrice au intrat în probe la Curtea de Argeș, cu un an întârziere
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO și FOTO – Momente unice: Virgil Baciu și fiica acestuia la înălțime la montarea crucii pe Catedrala Mântuirii Neamului