Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Reacția nervoasă a lui Karl Nehammer când a fost întrebat de vetoul împotriva aderării României la Schengen

Publicat

in

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a fost miercuri invitat la o emisiune de la postul public în cadrul emisiunii moderate de jurnalistul Martin Thür, care i-a pus mai multe întrebări incomode, inclusiv despre vetoul din 8 decembrie de la Consiliul JAI, care l-au enervat pe liderul partidului conservator OVP, relatează presa austriacă.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Cancelarul austriac și liderul OVP Karl Nehammer a fost invitat în emisiunea ZIB 2 de la postul de televiziune ORF cu puțin înainte de alegerile regionale, în cadrul căreia moderatorul Martin Thür a abordat mai multe teme, printre care reducerea dependenței de energie fosilă, vetoul Schengen, migrația și situația partidului pe care îl conduce, notează DerStandard.

Potrivit Kurier, Nehammer l-a acuzat în repetate rânduri pe jurnalistul de la postul public că spune neadevăruri într-un interviu care nu l-a menajat deloc pe liderul OVP.

Vizibil obosit, dar și iritat, Nehammer a început interviul cu un atac direct la adresa lui Martin Thür, după întrebarea de deschidere a jurnalistului referitoare la măsurile anunțate de guvern, dar amânate până acum.

„În orice caz, aceasta este interpretarea unui reporter al ORF, dacă aceasta corespunde realității este decizia cetățenilor”, a dat tonul interviului chiar de la început șeful guvernului de la Viena.

Aproape fiecare întrebare care a urmat l-a enervat pe Nehammer, care l-a atacat în mod repetat pe Thür, acuzându-l pe moderator că încearcă să pună într-o lumină proastă guvernul fără să se documenteze, în timp ce jurnalistul de la ORF s-a apărat în repetate rânduri, notează și Heute.

Ce spune Nehammer despre vetoul Austriei împotriva României

Timp de 24 de minute, cât a durat interviul de la ORF cei doi s-au contrat, inclusiv atunci când cancelarul a apărat din nou vetoul Austriei la aderarea României la Schengen, potrivit MeinBezirkt.

Tensiunea a crescut și mai mult în platoul de televiziune când Thür a adus în discuție acest subiect, iar cancelarul a încercat să se justifice că vetoul său nu a fost „o chestiune de partid sau chiar naționalistă”, ci „o chestiune de politică de securitate”.

„Extinderea frontierei Schengen înseamnă că protecția frontierelor externe trebuie să funcționeze”, a spus Nehammer, precizând că acest lucru nu se întâmplă acum.

Atunci Thür a încercat să îl întrerupă pentru a cita cifre oficiale potrivit cărora fenomenul migraționist vine dinspre Serbia via Ungaria și a început să zâmbească în timp ce cancelarul austriac încerca să motiveze decizia, iar Nehammer i-a spus că „Nu e de râs”.

Thur a încercat să îi explice: „Nu râd, încerc să vă întrerup”.

Nehammer a reacționat sec: „Ei bine, nu știu cum interpretează publicul acest lucru”.

Nehammer a lăsat apoi să se înțeleagă că „se aștepta la mai mult” din partea televiziunii publice.

„Nu înțeleg de ce mă atacați tot timpul, eu încerc doar să pun întrebări!”, i-a replicat Thur.

Nehammer l-a acuzat, de asemenea, pe Thür și echipa redacțională, că nu s-au pregătit în prealabil pentru emisiune.

Citește și:

NATIONAL

Ministerul Muncii anunță cine sunt pensionarii care nu trebuie să plătească niciun ban la factura de încălzire

Publicat

in

Până la data de 1 martie 2024, pensionarii și persoanele cu venituri reduse beneficiază de o schemă de compensare a facturii la încălzire, care se ajustează chiar și cu 100% în funcție de nivelul veniturilor lor, conform anunțului făcut de Ministerul Muncii.

În plus, și persoanele care au depus cereri în 2023 dar – prin indexarea cu 13,8% a pensiei – au depășit plafonul de acordar vor primi această compensare a facturii în continuare.

Veniturile pensionarilor care nu trebuie să plătească niciun leu la factură

„Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menținute în plată.

Cererile soluționate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziționării de material lemnos, se mențin în plată, în aceleași condiții, și în primăvara anului 2024.

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern și pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide ori petroliere”, a anunțat Ministerul muncii.

Obținerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie

Este o formă de sprijin acordată doar pe parcursul sezonului rece (1 noiembrie – 31 martie) , care se va acorda astfel:

 • pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de solicitant, respectiv persoana singură sau în cazul familiei de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului;
 • numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință;

Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru încălzire este de:

 • 1386 lei /persoana in cazul familiei
 • 2053 lei, in cazul persoanei singure

Cum se compensează factura

Factura se compensează în funcție de venituri. Dacă respectiva persoană are venit sub 200 d elei compensarea facturii este totală, conform informațiilor publicate pe mmuncii.ro.

Venit mediu lunar Mai mic de 200 lei. Compensare – 100%

 • Intre 200,1 si 320 lei – 90%
 • Intre 320,1 si 440 lei – 80%
 • Intre 560,1 si 680,1 lei – 60%
 • Intre 680,1 lei si 920 lei – 50%
 • Intre 920, 1 si 1040 lei -40%
 • Intre 1040,1 lei si 1160 lei – 30%
 • Intre 1160,1 si 1280 lei – 20%
 • Intre 1280,1 si 1386 lei – pe membru de familie 10%
 • Intre 1280,1 si 2053 lei pentru persoana singura – 10%

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Avem o fărâmă de șansă ca omenirea să supraviețuiască’: afirmația terifiantă a unui celebru cercetător în domeniul inteligenței artificiale

Publicat

in

Potrivit celebrului cercetător în domeniul inteligenței artificiale, Eliezer Yudkowsky, există o avertismentul alarmant conform căruia inteligența artificială ar putea provoca distrugerea omenirii într-un interval de doar doi ani. Acest expert, recunoscut pentru perspectiva sa pesimistă asupra evoluției tehnologiei, a lansat o nouă predicție cu privire la viitorul omenirii, atrăgând atenția asupra posibilelor riscuri majore asociate cu dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale și a potențialelor consecințe nefaste pe care aceasta le poate avea asupra societății umane într-un timp relativ scurt.

„Dacă m-ați pune la zid”, a declarat el pentru The Guardian într-un nou interviu tulburător, „și m-ați forța să pun probabilități pe lucruri, am sentimentul că actuala noastră cronologie rămasă seamănă mai degrabă cu cinci ani decât cu 50 de ani. Ar putea fi doi ani, ar putea fi 10”.

Dacă vă întrebați ce înseamnă „linia de timp rămasă” în acest context, Tom Lamont, de la The Guardian, a interpretat-o ca fiind „sfârșitul mecanic al tuturor lucrurilor”, o „apocalipsă de tip Terminator” sau un „iad din Matrix”.

„Dificultatea este că oamenii nu își dau seama”, a declarat Yudkowsky, fondatorul Institutului de Cercetare a Inteligenței Mașinilor din California. „Avem o fărâmă de șansă ca omenirea să supraviețuiască„.

Bombardarea centrelor de date pentru a opri ascensiunea AI

Lamont a vorbit cu multe figuri proeminente din zona AI, de la Brian Merchant la Molly Crabapple, linia de bază fiind scepticismul cu privire la ideea că, doar pentru că apare o nouă tehnologie, trebuie să o adoptăm chiar dacă nu este bună pentru oameni.

În aceste zile, o mare parte din această critică se concentrează pe inteligența artificială. De ce, susțin criticii, ar trebui să tratăm această tehnologie ca fiind inevitabilă, chiar dacă pare pregătită să elimine și să destabilizeze un număr mare de locuri de muncă? Sau, în cazul lui Yudkowsky, dacă tehnologia reprezintă probabil o amenințare existențială.

Observațiile sale au fost cele mai provocatoare din articol, ceea ce probabil nu este surprinzător, având în vedere istoricul său. Cei care urmăresc AI își amintesc, de exemplu, de anul trecut, când a cerut bombardarea centrelor de date pentru a opri ascensiunea AI.

El a reformulat această afirmație, pentru The Guardian. Susține ideea de a bombarda centrele de date, dar nu mai crede că ar trebui să fie folosite arme nucleare pentru a le viza. „Aș alege o formulare mai atentă acum”, a spus expertul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend