ACTUAL
VIDEO Protest în Piața Universității față de hărțuirea sexuală din mediul academic și abuzurile „suferite în tăcere de multe studente”
Publicat
acum o lunăin
De
adminZeci de persoane s-au adunat vineri, în Piaţa Universităţii din București, în cadrul unei acţiuni organizate de comunitatea Declic, pentru a realiza o fotografie-manifest ca semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală, în contextul acuzațiilor care au apărut la adresa a doi cunoscuți profesori de la SNSPA.
„După cum ştiţi, au apărut nişte cazuri de hărţuire sexuală – nu era un secret, ele există demult – aşa că ne-am adunat astăzi, în Piaţa Universităţii, pentru o fotografie-manifest împotriva hărţuirii sexuale din universităţi. După cum vedeţi, purtăm cu toţii tricouri negre, cu urme de palme, le-am făcut astăzi. Palmele simbolizează abuzurile pe care multe studente le suferă în tăcere”, a declarat organizatoarea acţiunii, Michi Brebinaru, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că fotografia-manifest va fi folosită pentru a promova petiţia Declic privind introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern.
„Poza-manifest o vom folosi ca să promovăm petiţia noastră prin care cerem introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern prin Ministerul Educaţiei şi Centrul de Etică şi Management Universitar”, a adăugat Michi Brebinaru.
„Codul de etică trebuie să aibă definiţii precise ale hărţuirii sexuale, exemple concrete şi proceduri pentru raportare, inclusiv pentru raportările anonime”, consideră reprezentanta Declic.
Potrivit acesteia, un raport al Centrului Filia arată că una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţi.
„După un raport al Centrului Filia, avem statisticile şi una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţile în care ar trebui să fie spaţii de învăţare, de educaţie şi am vrea să oprim lucrurile astea, să nu se mai întâmple. De asta suntem aici”, a concluzionat Brebinaru.
Acțiunea este parte a petiției Declic „Vrem reguli clare împotriva hărțuirii sexuale din universități!”, semnată în două zile de peste 30.000 de oameni.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat, marţi, pe studentele de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.
Marți, Alfred Bulai (61 de ani) a fost suspendat din toate funcțiile de la SNSPA. Decizia a fost luată în Senatul Universității la o zi de la investigația jurnaliștilor de la Snoop.ro, care au publicat mărturii ale unor studente ce îl acuză de abuzuri sexuale.
Conducerea SNSPA spune și că nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la decanat sau la alte foruri din universitate.
Tot marți, 36 de profesori, printre care și Elena Trifan, doctor în sociologie, cadru didactic asociat la SNSPA și fostă studentă a lui Alfred Bulai între 2008-2011, au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii Facultății de Științe Politice prin care cer „demisia imediată” a profesorului universitar.
Joi, facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA a postat un mesaj adresat studenților săi prin care se angajează să ia măsuri ca mediul din facultate să fie unul sigur, la adăpost de discriminarea de gen și hărțuirea sexuală. Ca răspuns la teza „toată lumea știa”, profesorii de la Științe Politice s-au apărat afirmând că erau doar zvonuri, singurele informații certe fiind legate de afirmațiile sexiste făcute de Alfred Bulai în cadrul cursurilor.
„Ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație”, se afirmă în mesajul adresat studenților de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.
Facultatea s-a mai justificat invocând faptul că zvonurile nu puteau constitui un temei juridic suficient pentru sancționarea unei persoane.
Tot joi, sociologul Marius Pieleanu, profesor la SNSPA, a anunțat că întrerupe relațiile de muncă cu universitatea „până la lămurirea situației” în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală din partea unor foste studente. Acuzațiile la adresa lui Pieleanu – care se declară „oripilat” și acuză un „linșaj” – au început să apară după ce Snoop.ro a dezvăluit, luni, cazul profesorului Alfred Bulai.
Inclusiv Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a scris pe Facebook că a fost hărțuită sexual de Pieleanu. „Aș vrea să te vizualizez epidermic”, „vreau să te fac vedetă”, „ești prea frumoasă ca să fim amici”, a scris Birchall pe pagina ei de Facebook că erau cuvintele pe care i le-a adresat profesorul universitar.
Site-ul Investigatoria.ro a publicat mărturiile mai multor femei, foste studente cărora Marius Pieleanu le-a fost profesor la SNSPA și care povestesc despre comportamentul abuziv al acestuia.
Pieleanu a spus, pentru Rise Project, că pleacă din SNSPA. Contactat de HotNews.ro, sociologul a afirmat că întrerupe relațiile de muncă cu SNSPA, până când acuzațiile la adresa sa „vor fi lămurite”.
„Nu am părăsit SNSPA-ul, am întrerupt relațiile de muncă până la lămurirea situației. Din păcate, percepția mea cel puțin, este aceea a unul linșaj public. Nu știam că textul unui material de presă poate fi alcătuit din comentarii. Astea sunt lucruri care sunt evidente, dar nu e profesia mea, doar așa ca… Nu fac referire la vreun material al dvs., în general așa am văzut că se folosesc comentariile pentru a încărca un conținut de presă”, a spus Pieleanu, în dialogul cu HotNews.ro.
Întrebat despre acuzațiile care i se aduc, Marius Pieleanu a spus că sunt lucruri foarte grave cu care „nu ne jucăm” și că orice acuzație fără probe „nu poate fi luată în seamă”.
„Este foarte grav. Sunt lucruri foarte grave, adică nu ne jucăm. Simpla afirmație într-un comentariu sau comentarii ale mai multor persoane de pe rețelele de socializare nu sunt probe. Acuzația ca atare dacă nu e susținută de probă nu poate fi luată în seamă. Eu sunt oripilat… Eu nu am condiționat în viața mea accesul la examen sau la alte tipuri de evaluări de obținere de avantaje, oricare ar fi ele, nu vorbim de cele intime. Nu e în cultura mea. Sunt de 33 de ani neîntrerupt în învățământul superior”, a declarat sociologul.
În contextul acuzațiilor care i se aduc, Pieleanu a spus că a cerut Comisiei de Etică a SNSPA să se pronunțe în cazul său: „Am făcut solicitare la Comisia de Etică, eu personal, puteți să verificați la universitate: «Vă rog să mă chemați și să lămurim lucrurile». Evident că mi-au spus: «Păi ce să te chemăm dacă nu sunt reclamații?». În schimb, pe TV sunt măcelărit”.
Marius Pieleanu (59 de ani) este membru al Asociației Sociologilor din România din 1990, prodecan al Facultății de Științe Politice la SNSPA și conferențiar universitar doctor.
Poate vrei sa citesti
Bursa de la Bucureşti a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
A fost dezvelit Monumentul Generației de Aur
Bărbat imobilizat în scaun cu rotile, accidentat de un şofer care a fugit de la faţa locului
Guvernul sudanez respinge o concluziile unui Raport ONU cu privire la atrocitățile comise în războiul civil în desfășurare în Sudan
„Asta este”: Reacția lui Marcel Ciolacu la dronele rusești care au intrat în spațiul aerian românesc
Mișcare ciudată a lui Zelenski: A mazilit un ministru și apoi l-a recuperat în echipa sa de consilieri
ACTUAL
Cum vede un tânăr din Transnistria viitorul regiunii: Unificarea cu Moldova, unde salariile sunt și de 4 ori mai mari
Publicat
acum o orăin
8 septembrie 2024De
adminUn tânăr din Transnistria care lucrează la Chișinău a stat de vorbă cu corespondenta HotNews și i-a oferit o perspectivă diferită de cea promovată de autoritățile separatiste.
- „În Transnistria, salariile sunt de 250-300 euro lunar. Am cunoscuți care lucrează la Chișinău pe funcții similare și câștigă și 1.000 de euro”, spune tânărul de 33 de ani.
Când se fac sondaje în Republica Moldova referitoare la direcția în care ar trebui să o apuce țara, către UE sau Rusia, regiunea transnistreană, de regulă, lipsește, pentru că nu se află sub controlul efectiv al autorităților legitime ale țării. Astfel, nu numai în România, dar chiar și în Republica Moldova se știu puține lucruri despre ceea ce gândesc oamenii și, mai ales, tinerii care trăiesc acolo.
Nici jurnaliștii moldoveni nu acces decât foarte rar în regiunea transnistreană. Aceștia au nevoie de o acreditare din partea așa-zisei administrații separatiste, document care, în realitate, este aproape imposibil de obținut.
În aceste condiții, opiniile transnistrenilor sunt valoroase.
Corespondenta HotNews în Republica Moldova a stat de vorbă cu un tânăr de 33 de ani din Transnistria care a venit să muncească în Chișinău în domeniul serviciilor. Tânărul a spus că nu cunoaște limba română, ci doar rusă. De asemenea, a cerut să-i fie protejată identitatea „pentru a nu avea probleme în viitor.”
Care au fost răspunsurile sale, la câteva întrebări punctuale:
„În proporție de 90%, tinerii doresc unificare cu Moldova”
– Știți cine este principalul partener comercial pentru regiunea transnistreană?
– În Transnistria avem uzine precum „Tirotex”, care confecționează lenjerie de pat și alte produse textile. Această producție este exportată în Italia, din câte știu. Ei mai produc geci, blugi, adică exportă mult în Italia și în alte câteva țări europene. A mai fost o fabrică care practic și-a suspendat acum activitatea.
Nota redacției: Potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare, în primul semestru al anului 2024, exportul agenților economici din Transnistria către țările UE a reprezentat peste 80% din total, în creștere cu aproape 10% față de anul trecut.
– Cum ați aprecia relațiile cu Rusia?
– Din câte știu, producția agricolă a fost exportată în Rusia. Probabil că încă se mai exportă. Merele, prunele – acestea au fost întotdeauna exportate. Poate și vinul. Dar acum e posibil ca exportul să fie pe pauză.
Nota redacției: Ultimele date statistice arată că exporturile Moldovei către Rusia au ajuns la cote nesemnificative, în jur de 3%.
– Credeți că această situație reprezintă o problemă pentru regiunea transnistreană?
– Cred că da. Dacă ar fi fost exportată mai multă producție din regiunea transnistreană în alte țări, am fi avut un buget mai mare și am fi fost mai dezvoltați. Oricum, suntem o parte a Moldovei. Cred că mulți gândesc la fel.
– Credeți că această opinie este împărtășită de majoritatea locuitorilor din regiunea transnistreană?
– Eu cred că tineretul, cei cu vârste cuprinse între 18 și 33-35 ani, în proporție de 90% gândesc așa, adică doresc unificare (n.r. – cu partea dreaptă a Nistrului).
– Care ar fi motivele lor?
– Primul ar fi lipsa hotarelor, libertatea de mișcare. Mulți din regiunea transnistreană vin să lucreze la Chișinău sau în alte orașe din Moldova, unde salariile sunt mai mari. Cred că 70% din tineri „migrează” în Moldova. Cunosc mulți tineri care lucrează la Chișinău, le place, chiar dacă se întorc zilnic acasă, în Transnistria.
– Care sunt salariile în regiunea transnistreană comparativ cu cele de la Chișinău?
– În regiunea transnistreană, salariul este de aproximativ 250-300 de euro lunar, în medie. Am mulți cunoscuți care, la Chișinău, pe o funcție similară, câștigă 1000 de euro lunar, chiar și mai mult.
„Am prieteni atât din Ucraina, cât și din Moldova”
– Cum percep oamenii din regiunea transnistreană relațiile dintre Rusia și Republica Moldova și dintre Rusia și Ucraina?
– Pot să vorbesc în numele tineretului, deoarece, probabil, generația de la 45 de ani în sus gândește puțin diferit. În regiunea transnistreană sunt foarte mulți tineri din Ucraina. Am mulți cunoscuți care s-au mutat temporar aici și lucrează aici. Mulți s-au mutat ulterior în Europa pentru a munci.
Nu avem niciun conflict, nici pe criterii de limbă, nici de altă natură. Niciodată nu am văzut să fie cineva nemulțumit în acest sens. Am mulți prieteni, atât din Ucraina, cât și din Moldova. Relațiile sunt foarte bune, niciodată nimeni nu a fost limitat în drepturi.
– Însă oamenii din alte generații au o altă atitudine?
– Probabil că generațiile mai în vârstă privesc lucrurile din perspectiva lor: mulți dintre ei lucrează la stat, alții sunt deja pensionari și sunt mulțumiți de ceea ce au. Generației mai tinere nu-i ajung salariile actuale și nu au locuri de muncă suficiente. Din aceste motive, toți pleacă. Foarte puțini tineri rămân. Dacă analizăm proporția populației, cred că aproximativ 70% sunt persoane în vârstă și 30% sunt tineri, din care 20% pleacă și doar 10% rămân.
– Care este atitudinea față de războiul din Ucraina?
– Evident că toți sunt împotriva războiului. Împotriva cui și cu cine se luptă?
– Cum credeți că va fi posibilă soluționarea problemei transnistrene, în sensul reintegrării țării?
– Cred că este un scenariu real, doar că nu este clar când anume se va întâmpla acest lucru. Însă am o senzație că totul merge în această direcție, începând cu numerele de înmatriculare neutre pentru automobile. Ulterior, probabil, după numerele neutre se va trece la cele moldovenești.
Nota redacției: Un proiect de lege depus în Parlamentul de la Chișinău le dă dreptul locuitorilor din stânga Nistrului să-și înmatriculeze mașinile cu așa-numite „plăcuțe neutre”, până la 31 decembrie, ceea ce le permite să participe la traficul internațional.
– Ne puteți spune, vă rog, dacă sunteți de acord să publicăm imaginea dumneavoastră și numele?
– Nu neapărat, dar nu aș vrea să se întâmple ceva ulterior… Mi-am exprimat opinia personală și pe cea a prietenilor mei, care provin din diverse părți ale Transnistriei. Așa vedem noi lucrurile.
Transnistria, un conflict înghețat
„Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană” a fost autoproclamată pe 2 septembrie 1990. Nu a fost recunoscută oficial de niciun stat membru ONU.
În martie 1992, așa-numita criză transnistreană a escaladat într-un război care a durat câteva luni și s-a soldat cu câteva sute de victime. Conflictul a fost înghețat până în prezent, iar reglementarea acestuia se încearcă în cadrul mai multor formate de negocieri, unul dintre acestea, „5+2″.
Acest format a fost suspendat de la începutul războiului, deoarece ambele țări implicate, Ucraina și Rusia, sunt parte a negocierilor.
ACTUAL
Orientarea sexuală și identitatea de gen, incluse în chestionarul de recensământ în Australia. O decizie luată cu ezitări
Publicat
acum 2 orein
8 septembrie 2024De
adminAustralia va include pentru prima dată întrebări legate de orientarea sexuală și identitatea de gen în chestionarul de la recensământ, la capătul unei săptămâni de controverse după decizia guvernului laburist (centru-stânga) de a le elimina, informează Reuters.
Trezorierul Jim Chalmers a anunțat că recensământul din 2026 va include orientarea sexuală și identitatea de gen, deși a evitat să precizeze cum vor fi formulate întrebările spunând că acestea vor fi stabilite ulterior de către Biroul Australian de Statistică (ABS).
„Am ascultat comunitatea LGBT ca să ne asigurăm că putem colabora cu ABS pentru a face această schimbare importantă în ce privește recensământul din 2026. Le spunem australienilor din comunitatea LGBT: contați, ați fost auziți, veți fi numărați”, a declarat Jim Chalmers.
Întrebările vor fi opționale și vor fi puse doar persoanelor de peste 16 ani.
Decizia este o revenire asupra unei hotărâri luate în august de excludere a întrebărilor privind identitatea LGBT.
Vicepremierul Richard Marles spunea atunci că guvernul nu vrea să deschidă dezbateri controversate. A negat orice considerente politice din spatele acestei decizii, în contextul în care presa relata că guvernul se teme să provoace o campanie de tipul unui război cultural înaintea alegerilor care probabil vor fi convocate în următoarele nouă luni.
Marea Britanie a adăugat o întrebare opțională privind orientarea sexuală la recensământul din 2021.
ACTUAL
Polițist luat pe capotă de un șofer beat și fără permis. Omul legii a suferit răni grave
Publicat
acum 3 orein
8 septembrie 2024De
adminJudecătoria oraşului Măcin a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui tânăr de 22 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, conducerea unui autoturism neînmatriculat şi conducerea unui autoturism fără permis de conducere, a anunţat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea, citat de Agerpres.
Tânărul, deşi nu deţine permis, conducea vineri seara, în Măcin, un autovehicul al cărui număr de înmatriculare provizoriu a expirat, iar în momentul în care a fost oprit pentru verificări, a lovit un lucrător al Poliţiei Oraşului Măcin.
„Când poliţistul a coborât din autospecială, conducătorul autoturismului s-a pus în mişcare şi, întrucât poliţistul nu a avut timpul suficient să se retragă în autospecială, a fost luat pe capota motor a autoturismului şi proiectat pe carosabil, suferind leziuni şi contuzii la membrele superioare şi inferioare. Poliţistul a fost preluat de un echipaj de ambulanţă şi transportat la o unitate medicală, pentru investigaţii”, se arată în informarea IPJ Tulcea.
După accident, tânărul a părăsit locul evenimentului, dar poliţiştii l-au identificat ulterior şi au constatat că era sub influenţa băuturilor alcoolice.
„Acesta a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, precum şi cu aparatul pentru depistarea substanţelor pshioactive, rezultatul fiind negativ”, se specifică în informare.
În aceeaşi zi, în urma administrării probatoriului, faţă de bărbatul cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, conducerea unui autoturism neînmatriculat şi conducerea unui autoturism fără permis de conducere, procurorul a dispus prin ordonanţă reţinerea pentru 24 de ore.
Potrivit unei postări făcute pe pagina de Facebook a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Afacerilor Interne, poliţistul rănit în timpul misiunii are multiple leziuni la nivelul corpului, două fracturi la coloană în zona lombară şi a fost operat.
ACTUAL
Planurile armatei ruse pentru toamnă și iarnă s-au complicat, spune generalul ucrainean Kirilo Budanov / Nu avem o „soluție sistemică”, acuză bloggerii ruși
Publicat
acum 4 orein
8 septembrie 2024De
adminIncursiunea ucraineană începută în urmă cu o lună în regiunea Kursk a complicat planurile pe forțele rusești le aveau atât pentru luna august, cât și pentru toamna acestui an, a afirmat Kirilo Budanov, șeful serviciilor speciale militare ucrainene (GUR), iar bloggerii de război ruși acuză dă Moscova nu are o „soluție sistemică” pentru a consolida atât acțiunile ofensive din Donețk, cât și pe cele defensive din Kursk.
Generalul-locotenent Kyrylo Budanov a spus că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk are un impact la nivelul întregului teatru de operațiuni asupra operațiunilor ofensive ruse din Ucraina și a analizat perspectivele continuării operațiunilor ofensive ruse în această iarnă.
Budanov: Incursiunea din Kursk a complicat planurile armatei ruse
Budanov a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă de televiziunea Suspilne, că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a complicat planurile Rusiei pentru operațiunile ofensive din august 2024 și pentru cele din toamna acestui an.
El a afirmat că cei din comandamentul militar rus angajează toate forțele și echipamentele de luptă disponibile pentru a-și atinge obiectivul în „direcția principală” a Rusiei, referindu-se probabil la cucerirea Pokrovskului, și că forțele ruse își concentrează atenția asupra acestei direcții, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Forțele ruse au intensificat recent operațiunile ofensive și au continuat să avanseze în apropiere de Pokrovsk și la vest și sud-vest de orașul Donețk, însă ISW adaugă că nu a observat o intensificare a operațiunilor ofensive ruse în alte zone de pe linia frontului din Ucraina.
Comandamentul militar rus a decis aproape sigur să acorde prioritate avansurilor ruse în apropiere de Pokrovsk și angajează forța de luptă dispnibilă în această zonă în detrimentul operațiunilor ofensive ruse în alte direcții.
Nu avem o „soluție sistemică”, acuză bloggerii ruși
Un blogger de război rus a afirmat că aceste constrângeri de personal forțează comandamentul militar rus să își ajusteze planurile în regiunile Donețk și Kursk și a acuzat că oficialii ruși nu au o „soluție sistemică” pentru a genera forțele necesare pentru a consolida operațiunile ofensive din Ucraina și a respinge incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk.
Bloggerul a semnalat că avansurile rusești în direcția Pokrovsk au început să încetinească, deoarece unitățile rusești suferă pierderi de soldați și sunt din ce în ce mai lipsite de soldați și că forțele rusești continuă operațiunile ofensive în zonă, în ciuda faptului că sunt „epuizate.”
Potrivit ISW, comandamentul militar rus va fi probabil capabil să canalizeze suficiente forțe în zonă pentru a continua operațiunile ofensive în curs ale Rusiei și, eventual, în cele din urmă, să cucerească Pokrovsk, dar forțele rusești s-ar putea să atingă capacitatea maximă de luptă înainte de cucerirea orașului.
Sezonul noroios și apoi iarna vor afecta intensitatea luptelor
Budanov a remarcat în timpul interviului că probabil operațiunile ofensive rusești din lunile următoare vor fi îngreunate de condițiile meteorologice, dar că acest lucru nu înseamnă că trupele Moscovei vor opri complet asalturile asupra pozițiilor ucrainene.
Sezonul noroios de toamnă a împiedicat în trecut manevrele terestre rusești și ucrainene, dar perioadele de temperaturi scăzute prelungite care încep de obicei la sfârșitul lunii decembrie îngheață solul și permit vehiculelor blindate să se deplaseze mai ușor decât în lunile de toamnă și primăvară.
Cu toate acestea,[ forțele ruse au luptat pentru a prelua inițiativa și au desfășurat operațiuni ofensive în toamna anului 2023, în timpul celor mai dificile condiții meteorologice ale anului, în loc să aștepte îmbunătățirea ulterioare a vremii pe trimpul iernii
Condițiile meteorologice din toamnă și din iarnă vor complica probabil acțiunile militare ruse și ucrainene, dar este foarte puțin probabil să oprească complet luptele de-a lungul liniei frontului.
ACTUAL
Trei civili uciși la granița dintre Israel și Iordania. Atacatorul a fost ucis de militarii israelieni
Publicat
acum 4 orein
8 septembrie 2024De
adminServiciile de urgenţă israeliene au anunţat duminică moartea a trei persoane într-un atac armat la unul dintre punctele de trecere dintre Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată, şi Iordania, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
„După eforturile de resuscitare, paramedicii şi echipele de pe ambulanţă de la MDA (Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii – n.r.) au constatat decesul a trei bărbaţi, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care au fost răniţi de focuri de armă”, au anunţat serviciile de urgenţă într-un comunicat.
Poliţia israeliană a precizat într-un comunicat separat că un atacator a fost „neutralizat”.
„Un terorist s-a apropiat de zona Podului Allenby din Iordania cu un camion, a ieşit din camion şi a deschis focul asupra forţelor de securitate israeliene care operau pe pod”, a informat la rândul său armata israeliană. „Teroristul a fost eliminat de forţele de securitate, trei civili israelieni au fost declaraţi morţi ca urmare a atacului”, se arată în comunicatul armatei.
Punctul de trecere a frontierei este cunoscut şi sub numele de Podul Regelui Hussein. El se află la jumătatea distanţei dintre Amman şi Ierusalim, la nord de Marea Moartă.
După incident, autoritățile iordnaniene au anunțat închiderea temporară a podului și demararea unei anchete proprii. Se pare că incidentul a avut loc într-un sector aflat sub control israelian în care camioanele venit din Iordania își descarcă marfa.
ACTUAL
Un fost președinte republican al SUA nu-și va anunța sprijinul pentru Trump. Vicepreședintele lui o susține pe Kamala Harris
Publicat
acum 5 orein
8 septembrie 2024De
adminFostul preşedinte republican George W. Bush, nu intenţionează să anunţe pe cine susţine sau să exprime modul în care el sau soţia sa Laura vor vota în alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt, citat de Reuters.
„El s-a retras din politica prezidenţială cu mulţi ani în urmă”, a declarat purtătorul de cuvânt, care nu a dorit să fie numit.
Anunţul a fost făcut la o zi după ce vicepreşedintele lui Bush, Dick Cheney, a anunţat că va trece linia partidului şi va vota pentru candidata democrată la prezidenţiale Kamala Harris în detrimentul fostului preşedinte republican Donald Trump, transmite News.ro.
Cheney, care a fost vicepreşedinte al lui Bush între 2001 şi 2009, a declarat vineri că „în istoria de 248 de ani a naţiunii noastre, nu a existat niciodată un individ care să reprezinte o ameninţare mai mare pentru republica noastră decât Donald Trump”.
Harris a declarat sâmbătă că susţinerea ei de către Dick Cheney şi fiica sa Liz, fostă membră a Camerei Reprezentanților, a fost „curajoasă” pentru că a pus ţara înaintea partidului politic.
Mike Pence, care a fost vicepreşedintele lui Trump timp de patru ani, a declarat că nu îl va susţine pe fostul său şef, dar nu a sprijinit-o pe Harris.
Bursa de la Bucureşti a pierdut aproape 13 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
A fost dezvelit Monumentul Generației de Aur
Bărbat imobilizat în scaun cu rotile, accidentat de un şofer care a fugit de la faţa locului
Guvernul sudanez respinge o concluziile unui Raport ONU cu privire la atrocitățile comise în războiul civil în desfășurare în Sudan
„Asta este”: Reacția lui Marcel Ciolacu la dronele rusești care au intrat în spațiul aerian românesc
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
Un grav accident rutier în care un autoturism a intrat într-un cap de pod s-a produs în această dimineață în...
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu CJ Argeș, a stabilit azi Tribunalul Specializat Argeș. Procesul vizează anularea unui act emis...
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
Până la sfârșitul lunii septembrie primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și...
Curtea de Argeș
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
Un grav accident rutier în care sunt implicate două autoturisme, produs pe DN 73C, pe dealul Momaia din Tigveni. Paramedicii...
ATENȚIE! Sâmbătă se închide complet Transfăgărășanul între Cetatea Poienari și Bâlea Lac
Sâmbătă, 07 septembrie 2024, în intervalul orar 07.00 – 18.00 circulația rutieră va fi închisă, pentru toate categoriile de autovehicule,...
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Un violent incendiu a izbucnit cu putin timp in urma într-o gospodărie din comuna Băiculesti, satul Zigoneni. Din primele informații,...
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
În noaptea de 30 spre 31 august a.c., în jurul orei 05:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș...
ACUM! Moarte șocantă la Curtea de Argeș – Bărbat prăbușit pe terasa unui magazin din Noapteș – POLIȚIA LA FAȚA LOCULUI
Incident șocant în urmă cu puțin timp in cartierul Noapteș din Curtea de Argeș! Un bărbat în vărstă de 50...
Mioveni
ISU Argeș angajează personal – 30 pompieri și 6 șoferi VEZI DETALII
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș scoate la concurs un număr de 36 de posturi cu încadrare directă...
ATENȚE! Se prelungesc restricțiile de circulație pe roate drumurile din Argeș, din cauza caniculei
Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie, și marți, 16...
ARGEȘUL PÂRJOLIT! Incendii de vegetație la Valea Danului, Cepari și alte 6 localități
Pe parcursul zilei de ieri, pompierii argeşeni, în unele cazuri alături de cetățeni şi Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență,...
Alertă Cod Roșu de Caniculă în tot județul Argeș – avertisment fără precedent de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, valabile și în județul nostru, pentru zilele...
Câmpulung
NU RATA! Poliția Argeș face angajări! Se caută ajutor de șef de post la Valea Iașului și alte 8 comune, secretare și ingrijitori
Începând cu data de 19 august a.c., s-a dat startul înscrierilor pentru concursurile în vederea ocupării unor posturi în Inspectoratului...
DE NERATAT! ISU Argeș angajează pompieri și șoferi – Zeci de posturi disponibile pentru Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung
I.S.U. Argeș angajează 30 de posturi soldați profesioniști (servanți) și 6 șoferi profesionisti pentru unitatile de pompieri din Pitești, Curtea...
VIDEO, ACUM! ARDE UN CUNOSCUT RESTAURANT DIN ARGEȘ!
În aceste momente, pompierii de la Detașamentele Câmpulung, Pitești și Punctul de Lucru Rucăr intervin cu trei autospeciale de stingere,...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
La un pas de tragedie în Curtea de Arges! Șoferul camionului spune că din cauza bumperelor i-au căzut lemnele pe carosabil
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Moarte șocantă la Curtea de Argeș – Bărbat prăbușit pe terasa unui magazin din Noapteș – POLIȚIA LA FAȚA LOCULUI
- ACTUALacum 6 zile
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO La Momaia, în primul tunel forat de autostradă din România. E pe primul lot de munte din A1 Sibiu – Pitești, între Curtea de Argeș și Tigveni
- ACTUALacum 2 săptămâni
A fost scandal monstru la Curtea de Argeș – Tănăr din oraș din bătut crunt de 4 turiști
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
- ACTUALacum 6 zile
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
- ACTUALacum 6 zile
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș