Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO O nouă lovitură israeliană asupra unei școli ONU în Gaza ar fi dus la zeci de morți/ Hamas vorbește de masacru, israelienii de ținte militare

Publicat

in

Un atac aerian israelian asupra unei școli ONU pline de palestinieni strămutați din centrul Gazei a ucis cel puțin 35 de persoane.

Jurnaliştii locali au declarat pentru BBC că un avion de război a tras două rachete în sălile de clasă de la ultimul etaj al şcolii din tabăra urbană de refugiaţi Nuseirat. Videoclipurile au arătat distrugerea și o serie de cadavre, relatează BBC.

Armata israeliană a declarat că „a efectuat o lovitură precisă asupra unui complex Hamas” în școală și a ucis mulți dintre cei 20 până la 30 de luptători despre care credea că se aflau în interior.

Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, a negat afirmația și a acuzat Israelul că a comis un „masacrul oribil”.

SUA au cerut Israelului să fie „pe deplin transparent” în a face publice informațiile despre grevă.

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), care conduce școala, a descris incidentul drept „oribil” și a spus că afirmația că grupurile armate ar fi putut fi în interiorul unui adăpost este „șocantă”, dar nu a putut fi confirmată.

Oamenii morți și răniți au fost transportați de urgență la Spitalul Martirilor al-Aqsa, în orașul apropiat Deir al-Balah, care a fost copleșit de când armata israeliană a început o nouă operațiune la sol împotriva Hamas în centrul Gazei în această săptămână.

BBC lucrează pentru a verifica informațiile despre greva din lagărul de la Nuseirat

Jurnaliștii și locuitorii locali au spus că a avut loc joi la primele ore ale școlii al-Sardi, care se află într-o zonă de sud-est a taberei dens populate, vechi de zeci de ani, unde Unrwa oferă servicii.

Unrwa a spus că 6.000 de persoane strămutate se adăposteau în complexul școlar în acel moment. Multe școli și alte facilități ONU au fost folosite drept adăposturi de către cei 1,7 milioane de oameni care și-au fugit din case în timpul războiului, care a durat aproape opt luni.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat distrugerea mai multor săli de clasă dintr-una dintre clădirile școlii, precum și trupuri învelite în giulgii și pături albe.

„Eram adormit când a avut loc incidentul. Deodată, am auzit o explozie puternică și sticlă spartă și resturi din clădire au căzut peste noi”, a declarat Udai Abu Elias, un bărbat care locuia la școală, pentru programul Gaza Today de la BBC Arabic.

„Fum a umplut aerul și nu am putut vedea nimic. Nu mă așteptam să ies în viață. Am auzit pe cineva strigând ca supraviețuitorii să iasă de sub dărâmături. M-am chinuit să văd când mă împiedicam de trupurile martirilor.”

El a adăugat: „Situația a devenit extrem de dificilă, mai ales pentru copii și vârstnici. Toată lumea este o țintă. Sângele martirilor nu s-a uscat încă; pătează scările, pereții și lenjeria de pat”.

Un alt bărbat, Jabr, a spus că „s-a trezit la vederea trupurilor și a rămășițelor [umane] peste tot”, în timp ce un al treilea care a cerut să nu fie numit a spus că victimele includ „bătrâni, tineri și copii”.

Locuitorii au spus inițial că peste 20 de persoane au fost ucise în atac

Mai târziu, un oficial de la spitalul al-Aqsa i-a spus unui jurnalist independent care lucrează pentru BBC că a primit 40 de cadavre de la școală.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că 40 de persoane au fost ucise, inclusiv 14 copii şi nouă femei, iar alte 74 au fost rănite. Același număr de decese a fost dat de directorul Biroului de presă guvernamental al Hamas, Ismail al-Thawabta.

Comisarul general al Unwa, Philippe Lazzarini, a declarat într-o declarație pe X, fostul Twitter, că cel puțin 35 de persoane au fost ucise și multe altele au fost rănite. Directorul de comunicații al agenției, Juliette Touma, a declarat pentru BBC că „cifrele vin de la propriii noștri colegi de la Unrwa de pe teren”.

BBC a analizat videoclipurile și nu a văzut încă dovezi concludente ale victimelor civile la locul atacului. Cu toate acestea, există imagini care arată victime ale copiilor la spitalul al-Aqsa.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, a cerut Israelului să fie transparent cu privire la incident

„Guvernul Israelului a spus că va publica mai multe informații despre această lovitură, inclusiv numele celor care au murit în ea. Ne așteptăm ca aceștia să fie pe deplin transparenți în a face publice aceste informații”, a spus el.

Într-o declarație, Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat că avioanele au efectuat o „lovitură precisă asupra unui complex Hamas încorporat în interiorul” școlii. O fotografie aeriană adnotată a evidențiat săli de clasă de la două etaje superioare ale clădirii, despre care IDF a spus că sunt „locațiile teroriștilor”.

Israelul vorbește de ținte militare

IDF a declarat că membrii Hamas și Jihadul Islamic Palestinian care au luat parte la atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatici, au lucrat în clădire.

„Înainte de lovitură, au fost luate o serie de măsuri pentru a reduce riscul de a răni civilii neimplicați în timpul atacului, inclusiv efectuarea de supraveghere aeriană și informații suplimentare de informații”, a adăugat acesta.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al IDF, Lt Col Peter Lerner, a declarat reporterilor că între 20 și 30 de luptători au folosit școala pentru a planifica și a efectua atacuri și că mulți dintre ei au fost uciși în grevă. „Nu sunt conștient de victime civile și aș fi foarte, foarte precaut să accept orice propune Hamas”, a adăugat el.

El a mai spus că IDF a anulat atacul de două ori pentru a limita victimele civile și a acuzat Hamas și Jihadul Islamic Palestinian că au folosit în mod deliberat instalațiile ONU ca baze operaționale.

Thawabta a respins afirmațiile IDF, spunând: „Ocupația folosește mințirea opiniei publice prin povești false inventate pentru a justifica crima brutală pe care a comis-o împotriva a zeci de persoane strămutate”.

Lazzarini a spus că școala a fost lovită „fără avertizare prealabilă” agenției sale sau persoanelor care se adăposteau acolo.

„Pretențiile că grupurile armate ar fi putut fi în interiorul adăpostului sunt șocante. Cu toate acestea, nu putem verifica aceste afirmații”, a adăugat el.

„Atacarea, țintirea sau utilizarea clădirilor ONU în scopuri militare reprezintă o nerespectare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Personalul, sediile și operațiunile ONU trebuie protejate în orice moment.”

Lazzarini s-a plâns că peste 180 de clădiri Unrwa au fost lovite de la începutul războiului, în ciuda faptului că coordonatele lor au fost împărtășite cu părțile în conflict și că peste 450 de persoane strămutate au fost ucise ca urmare.

Cel puțin 36.650 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul a lansat o campanie militară ca răspuns la atacul din 7 octombrie, potrivit ministerului sănătății din teritoriu, ale cărui cifre nu fac diferența între civili și combatanți.

Medicii au mai spus pentru AFP și agenția palestiniană de presă Wafa că o nouă lovitură înainte de zori a ucis, joi, șase persoane într-o casă din tabăra Nuseirat.

Între timp, IDF a spus că trupele au localizat tuneluri subterane și arme în zonele de est ale taberei de refugiați Bureij – chiar la vest de Nuseirat – și estul Deir al-Balah, la o zi după ce au declarat că au preluat „controlul operațional” acolo.

Rezidenții au raportat miercuri bombardamente intense în zone, în timp ce Medicii fără frontiere a declarat că cel puțin 70 de cadavre – majoritatea femei și copii – au fost aduse la spitalul al-Aqsa în ultimele 24 de ore.

IDF a mai spus joi că trupele și avioanele au ucis trei suspecți care s-au apropiat de gardul de graniță Gaza-Israel din zona Rafah și că un soldat israelian a fost ucis în luptă în sudul Gazei.

Luna trecută, a existat indignare globală după un atac aerian israelian, despre care IDF a spus că a vizat doi oficiali înalți Hamas, iar un incendiu rezultat ar fi ucis zeci de palestinieni într-o tabără de corturi pentru persoane strămutate lângă o bază logistică Unrwa din orașul Rafah, din sudul orașului.

IDF a spus că pierderea de vieți omenești a fost „tragică” și că investighează posibilitatea ca muniția stocată de Hamas să fi provocat o explozie secundară.

Acest incident i-a determinat pe mediatori să-și reînvie eforturile de a negocia un acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor între Israel și Hamas.

Președintele american Joe Biden a subliniat ceea ce el a descris drept o propunere israeliană care a fost prezentată Hamas

Prima fază a planului ar dura șase săptămâni și va include un armistițiu temporar care ar urma să prevadă eliberarea unora dintre ostaticii încă ținuți în Gaza în schimbul palestinienilor din închisorile israeliene. A doua fază ar include o încetare definitivă a ostilităților.

Joi, SUA, Marea Britanie și alte 16 țări cu cetățeni printre ostatici au emis o declarație comună în care le cer liderilor Israelului și Hamas „să facă orice compromisuri finale sunt necesare pentru a încheia acest acord și pentru a aduce ajutor familiilor ostaticilor noștri”. .

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat miercuri că grupul va aborda „serios și pozitiv” o propunere bazată pe încheierea războiului și retragerea completă a Israelului din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că nu va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca Hamas să fie înfrânt și ostaticii să fie eliberați. Miercuri, el a declarat că țara „luptează pentru victoria totală”.

Loading

NATIONAL

Mircea Geoană nu se teme de partide: ‘Nu mă păcăleşte nimeni în politica românească, pentru că am făcut-o şi eu’

Publicat

in

Candidatul independent pentru funcţia de preşedinte al României Mircea Geoană a afirmat că nu poate fi păcălit în politica românească pentru că ştie politică. El a adăugat că, în cazul în care va fi ales şef al statului, nu va spune că nu lucrează cu partidele, însă a subliniat că nu este dependent de partidele politice.

Întrebat de ce crede că lumea ar trebui să îl aleagă, Mircea Geoană a răspuns că aduce echilibrul necesar, că este un om muncitor şi îşi vede de treabă.

„Eu cred că aduc acest echilibru între realismul propunerilor şi ambiţia viziunii. Poţi să visezi cât vrei tu, poţi să îţi propui ce vrei tu, România şi-a propus multe lucruri şi nu se întâmplă, e o slabă capacitate de a face lucrurile. Ştiu politică, nu mă păcăleşte nimeni în politica românească, pentru că am făcut-o şi eu. Sunt un om riguros, un om care muncesc, care îmi văd de treabă, un om care mă duc la serviciu de dimineaţa până noaptea şi care nu mă las niciodată bătut. Viaţa mea este o ilustrare a faptului că am avut momente de sus şi de jos şi niciodată nu am abandonat”, a declarat Mircea Geoană, într-un interviu difuzat de Antena 3, miercuri seară.

„Nu spun că nu voi lucra cu partidele”

De asemenea, Geoană a fost întrebat de ce crede că este mai pregătit decât ceilalţi candidaţi, el afirmând că românii vor avea ocazia să compare.

„Nu cred că este pentru mine să spun că sunt mai bun sau mai puţin bun decât ceilalţi, românii trebuie să compare. Vor avea ocazia în aceste câteva săptămâni, nu foarte lungi, să se lămurească. Viziune, program, echipă. Sper ca şi elementul independent pe care îl aduc să fie apreciat de oameni pentru că nu spun că nu voi lucra cu partidele. Eu vă spun că nu sunt dependent de partide. Şi cred că după 35 de ani România are nevoie de un preşedinte, conform Constituţiei, care să reprezinte întreaga naţiune, şi pe cel sărac şi pe tânărul antreprenor şi pe cel care începe o viaţă şi pe cel care sfârşeşte o viaţă, şi pentru cei de acasă şi pentru cei de afară. Cred că preşedintele naţiunii române trebuie să fie oarecum deasupra interesului de partid”, a declarat Mircea Geoană, citat de news.ro.

Geoană a spus că nu a revenit în politica românească să facă lucruri mediocre, ci vrea să facă lucruri mari.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Judecătorii din CSM, nemulțumiți de discuțiile de la MJ: Persistă gravele vulnerabilități constituționale, cu risc de afectare a independenţei justiției

Publicat

in

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis astăzi un comunicat în care își exprimă îngrijorarea cu privire la intenția Ministerului Justiției de a centraliza infrastructura IT a instanțelor. Aceasta vine în urma unei întâlniri desfășurate pe 17 septembrie între reprezentanții CSM și Ministerul Justiției, menită să abordeze problemele de constituționalitate ridicate de această propunere.

CSM a subliniat că, deși s-a ajuns la anumite înțelegeri de principiu, detaliile comunicate public de Ministerul Justiției diferă semnificativ de cele discutate. Mai mult, minuta întâlnirii nu a fost nici semnată, nici agreată de CSM înainte de publicarea comunicatului ministerului, ceea ce a stârnit surprinderea și rezervele Consiliului.

Independența Justiției, un principiu dundamental

Un punct central al discuțiilor a fost necesitatea ca gestionarea sistemului IT să fie transferată de la puterea executivă către autoritatea judecătorească. Una dintre variantele analizate a fost implicarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în administrarea acestui sistem. Totuși, soluția tehnică propusă de Ministerul Justiției, care implică cedarea unui cont de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte, a fost descrisă de CSM ca fiind doar una dintre opțiunile discutate, și nu o soluție finală. Această propunere necesită, potrivit Consiliului, o analiză tehnică aprofundată înainte de a putea fi agreată.

Probleme tehnice și juridice mai ample

Problema nu se rezumă doar la serverele Ecris, subliniază CSM, ci include și aspecte legate de Dosarul Electronic Național, de rețeaua de calculatoare gestionată de Ministerul Justiției, de statutul specialiștilor IT din instanțe, precum și de necesitatea transferării guvernanței IT către autoritatea judecătorească. Aceste aspecte complexe vor face obiectul unor discuții tehnice detaliate, în cadrul unui grup de lucru comun.

Vulnerabilități constituționale și independența justiției

Un alt aspect notabil este faptul că Ministerul Justiției a recunoscut implicit problemele semnalate prin Hotărârea Secției pentru Judecători nr. 1519/2024. Aceasta sublinia riscul de afectare a independenței justiției și a separației puterilor în stat, în contextul în care gestionarea infrastructurii IT a instanțelor ar fi centralizată la nivelul puterii executive.

CSM avertizează asupra existenței unor vulnerabilități grave în această privință și subliniază că orice soluție propusă trebuie să fie conformă cu principiile constituționale care guvernează independența justiției.

Angajamentul pentru cooperare instituțională

În final, Consiliul Superior al Magistraturii salută continuarea discuțiilor la nivel tehnic și instituțional, exprimându-și deschiderea pentru cooperare. Totuși, CSM subliniază că această colaborare trebuie să respecte principiul loialității și să nu pericliteze independența justiției. Consiliul va continua să semnaleze toate aspectele care pot pune în pericol această independență, contribuind astfel la consolidarea statului de drept.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Eveniment rar în campania electorală din SUA. Cu ce lider străin plănuiește Donald Trump să-și facă apariția în disputatul stat Pennsylvania

Publicat

in

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, plănuieşte să se prezinte duminică alături de preşedintele polonez Andrzej Duda în disputatul stat electoral Pennsylvania, informează Reuters, care citează două surse familiare cu subiectul, scrie AGERPRES.

Detaliile unei apariţii comune nu sunt încă finalizată, a spus una dintre surse despre acest plan, care este încă privat, şi care a solicitat să îşi păstreze anonimatul. Însă dacă intenţia se va concretiza, ea ar marca un exemplu rar al unui lider străin care apare alături de un candidat la preşedinţia SUA în campania electorală.
Preşedintele polonez Andrzej Duda, al cărui mandat expiră în 2025, a fost unul din partenerii internaţionali preferaţi ai lui Donald Trump în timpul preşedinţiei sale (2017-2021), iar cei doi s-au descris drept prieteni. Ultima lor întâlnire a avut loc la New York, în luna aprilie.

Şefa cancelariei prezidenţiale, Malgorzata Paprocka, a declarat că biroul preşedintelui Duda nu a iniţiat o întâlnire cu Donald Trump şi nici nu a confirmat că aceasta va avea loc.
Ea a spus că atât Duda, cât şi Trump au fost invitaţi de organizatori la dezvelirea unui Monument al Solidarităţii.

“Nu am o confirmare certă în acest moment dacă preşedintele Trump va fi acolo. Noi, ca birou al preşedintelui, nu suntem organizatori ai acestei întâlniri”, a precizat sursa citată.

Lideri importanți sunt așteptați să sosească în SUA

Importanţi lideri din întreaga lume sunt aşteptaţi să sosească în SUA în zilele următoare pentru a participa la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Multe delegaţii străine au contactat deja aliaţi ai fostului preşedinte în încercarea de a intra în legătură cu Donald Trump sau consilierii săi de politică externă, potrivit mai multor persoane familiare cu aceste conversaţii.

Marţi seară, la o primărie din Michigan, Donald Trump a afirmat că se va întâlni cu prim-ministrul indian Narendra Modi săptămâna viitoare.

Una dintre surse a spus că Trump şi Duda urmează să îşi facă apariţia la o biserică catolică, polonezo-americană, aflată într-o suburbie din nordul oraşului Philadelphia.

Ştirea despre o astfel de vizită comună a fost transmisă pentru prima dată de site-ul local de informaţii LevittownNow.com din Pennsylvania.

Echipa de campanie a lui Donald Trump şi ambasada Poloniei la Washington nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Americanii de origine est-europeană au devenit un bloc de alegători al căror vot este râvnit atât de republicanul Donald Trump, cât şi de rivala sa democrată, vicepreşedinta Kamala Harris.

În timpul unei dezbateri din Philadelphia, la începutul lunii septembrie, Kamala Harris a făcut referire la populaţia polono-americană din Pennsylvania, sugerând în acelaşi timp că Donald Trump nu ar fi un puternic apărător al Poloniei dacă aceasta ar fi atacată de Rusia.

Echipa de campanie a candidatului republican a respins această afirmaţie, replicând că doar Donald Trump poate negocia în mod eficient cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Mircea Geoană, povești din tinerețe: ‘Eram frumuşel, am fost sportiv, dar cam timiduţ cu fetele’

Publicat

in

Candidatul independent pentru funcţia de preşedinte al României Mircea Geoană se descrie ca fiind un elev ”poznaş” la Liceul ”Sfântul Sava” din Capitală, acolo unde a învăţat. În privinţa fetelor, el spune că a fost ”timiduţ”. Geoană şi-a amintit că i-a făcut curte unei fete din Giuleşti, dar că aceasta nu i-a dat vreo şansă.

”Este locul care pe mine m-a făcut om. Am făcut un TedEx în sala de spectacole unde cântam în orchestra rock a liceului, la bas (…). Am fost eliminat de câteva ori, am fost poznaş. Am fost clasă de băieţi. Erau mulţi copii pe vremea aia, erau decreţeii în acţiune (…). Era destul de meritocratic liceul, era pe bune, pe toceală. Am intrat cu 9.40, am terminat mai slab. Am terminat binişor, dar a fost adolescenţa şi atunci noi ne revoltam. Liceul a fost destul de strict (…). Au fost ani fantastici. Aveam discuri de muzică occidentală, un coleg ştia să facă rost de discuri. Era închiderea perioadei de deschidere”, a declarat Mircea Geoană, la Antena 3, într-un interviu difuzat miercuri seară, potrivit news.ro.

Întrebat dacă a fost îndrăgostit în timpul liceului, Mircea Geoană şi-a amintit de o colegă care locuia în Giuleşti şi căreia i-a făcut curte, însă fără succes.

”Eram frumuşel, în sensul că eram în echipa de baschet, în echipa de fotbal, am fost sportiv, dar cam timiduţ cu fetele. Am făcut curte unei fete de la A, una înaltă, frumoasă. Era din Giuleşti. Îmi aduc aminte că mergeam pe jos în Giuleşti să îi fac curte fetei, dar fără succes pentru că… asta e”, a povestit Geoană.

Candidatul independent la Preşedinţia României a menţionat şi importanţa şcolii pe care a urmat-o.

”Aici e o statuie nouă a lui Nicolae Bălcescu. Bălcescu a fost elev la Sfântul Sava. I.G. Duca, Brătienii, Regele Mihai a făcut aici şcoala. E prima şcoală de limba română, făcută de Gheorghe Lazăr. Cuza a separat Academia Domnească în Liceul Sfântul Sava şi Universitatea din Bucureşti. Deci ăsta a fost primul aşezământ şi de aia a rămas cel mai bun din ţară”, a spus Geoană.

Întrebat despre discrepanţa între vârfurile din educaţie şi analfabeţii funcţional, în România, Geoană a afirmat că aceasta este cea mai mare problemă a României.

”Cred că e cea mai mare dramă a României, dacă te uiţi în sensul naţional, de ţară, de oameni. Cred că nu a avut România niciodată, în ultimii… nici între războaie că atunci era o politică sistematică să iei copiii de la ţară să le dai cămin la oraş (…). În perioada comunistă, cu toate păcatele sale, era investit în ceva mai egalitarist. Acum cred că avem cea mai nedreaptă societate pe care am avut-o în ultimii 70-80 de ani. Şi este ciudat să fii în Europa, economia să crească, să ai resurse şi să ai copii de la ţară care să nu facă liceul, să nu poată să îşi facă viaţa. Cred că este cea mai mare problemă a României şi cred că este o problemă atât de dureroasă că nici măcar nu are rost să o punem în ton politic. Problema e ce facem cu situaţia asta. Şi aşa cum spun şi în cartea mea, dacă şcoală nu e, nimic nu e”, a declarat Mircea Geoană.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Primul ministru PSD care sare în apărarea lui Iohannis: E dreptul lui fundamental să candideze la Senat

Publicat

in

Candidatura lui Klaus Iohannis la o funcție de senator e susținută fără echivo de PSD. Un ministru a ieșit tare la rampă. Dreptul de a candida este unul fundamental care nu poate fi luat nimănui, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan. Gruia spune că nu există niciun motiv pentru care Klaus Iohannis să nu poată candida la un mandat de senator, în timpul mandatului de președinte.

Bogdan Gruia Ivan a declarat, miercuri seară, la România TV, că PSD trebuie să vadă proiectul depus de PNL în Senat în forma lui finală pentru a decide dacă îl va vota sau nu.

„Important e următorul lucru: nu văd care este problema. Dacă președintele României, domnul Klaus Iohannis, vrea să candideze poate să o facă. (…) Dreptul fundamental al cuiva de a candida și de a fi ales – dacă nu e o situație de incompatibilitate din cauza unei sentințe definitive date de o instanță din România – este inalienabil. Eu sunt ministru, dar vreau să candidez în continuare pentru Camera Deputaților. Dacă, în timp ce sunt ministru, mă duc și candidez pentru Camera Deputaților, ceva absolut normal, asta fac mai mulți colegi, mi se pare absolut normal. Ca și în cazul lui, dacă e decizia să candideze, să o facă. Eu nu sunt un fan Klaus Iohannis, toată lumea știe asta. Dar ce e adevărat, e adevărat. Nu poți să oprești omul dacă are dreptul să candideze, să nu candideze. Ca oportunitate, e altă discuție”, spune Ivan.

Ministrul a mai spus că dreptul de a candida este un drept fundamental, garantat de Constituție, care nu poate fi luat nimănui.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat că PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nicolae Ciucă, despre bătălia de la Nassirya: Un general britanic a venit a doua zi la noi să vadă dacă ne-am îndeplinit misiunea. Nu este vorba de a brava

Publicat

in

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, în legătură cu bătălia de la Nassirya, că a doua zi un general britanic a venit la militarii români să vadă dacă şi-au îndeplinit misiunea. El a precizat că nu este vorba de a brava şi că niciodată nu a spus că ei au făcut ceva ieşit din comun.

Nicolae Ciucă a fost întrebat, miercuri, la Digi 24, dacă a participat sau nu la lupta de la Nassirya.

“Am fost cu oamenii mei în două operaţii majore, prima în 2002, în Afganistan, a doua în 2004, în Irak. În ambele mi-am condus oamenii din fruntea lor. Nu am lipsit niciodată din operaţiile majore. Am fost tot timpul cu ei. Tot ceea ce apare în acel material mi se pare absolut denigrator pentru tot ceea ce a însemnat activitatea şi … (…) Nu m-am uitat la material, mă credeţi? Şi nici nu vreau să mă uit”, a declarat Ciucă, potrivit news.ro.

El a oferit detalii despre acea luptă.

”Am fost cu oamenii şi vă rog să luaţi în calcul un amănunt absolut important: de ce nu apare în acel reportaj niciun militar de la Batalionul 26 dintre cei care au fost acolo? Din moment ce un general nu îşi aduce aminte dacă am fost acolo sau nu, eu vă prezint date şi articole cu comandantul diviziei de la Basra, un general de două stele britanic care a venit la noi în teren, a doua zi, după ce s-au întâmplat toate aceste chestiuni, să se convingă că ne-am îndeplinit misiunea. Nu este vorba de a brava. Nu am spus niciodată chestiunea asta. Nu am spus niciodată că noi am făcut ceva ieşit din comun. Atunci s-a întâmplat la prima dată după Al Doilea Război Mondial Armata Română să fie implicată într-o acţiune în care s-a tras pentru prima dată cu muniţie de război. În noaptea aia s-au tras peste 3.500 de cartuşe. S-a reacţionat cu tot armamentul din dotare”, a afirmat preşedintele PNL.

El a dezvăluit care a fost ordinul din ţară pentru activitatea desfăşurată în Irak.

”Am avut ordin din ţară să ne respectăm mandatul. Şi mi-am respectat mandatul şi mi-am îndeplinit misiunea cu militarii Batalionului”, a menţionat Ciucă.

Recorder a publicat, sub titlul ”Mitul eroului de la Nassiriya. Mărturiile generalilor italieni care au coordonat bătălia”, mărturiile unor generali italieni care au condus trupele NATO din oraşul irakian Nassiriya în 2004, perioadă în care Ciucă conducea ”Scorpionii Roşii”. Cei doi generali relatează că românii nu au fost implicaţi direct în lupte, ci au asigurat protecţia în zona Suq al Shuyukh, în afara oraşului.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend