Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Mizerie de nedescris în locurile de pe litoral – ANPC a închis șase unități alimentare

Publicat

in

Toate unitățile alimentare verificate sâmbătă de ANPC au fost închise temporar. Este vorba despre unități alimentare de pe litoral care funcționau fără autorizații sau aveau mizerie în interior. În două situații inspectorii au cerut ajutorul polițiștilor.

Sâmbătă, s-a desfășurat o acțiune operativă a comisarilor din cadrul Comandamentului Litoral 2024, o structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pentru monitorizarea zonei litoralului Mării Negre, în sezonul estival.

Au fost verificate SC Vama Veche 4You Resort SRL – Shaormeria Băneasa și Restaurantul Corsarul, SC Serviciu Alimentație Colectivă SRL, SC Brissemar Gold SRL, SC Simigeria Matei Patiserie SRL, SC Dumitru Hori Litoral SRL, ⁠SC Pura Vida Sky Bar SRL.

În urma abaterilor de la legislația în domeniu au fost aplicate următoarele sancțiuni: amenzi contravenționale în valoare totală de 67.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme și oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, pentru toți operatorii economici controlați, dat fiind că toți își desfășurau activitatea fără autorizații de funcționare și, cel mai grav, fără autorizații de construcție, pentru spațiile folosite, punând, astfel în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.

„Este inadmisibil nivelul la care a ajuns inconștiența unor operatori economici, care expun consumatorii unor pericole foarte mari, prestând ilegal servicii și comercializând produse, în locații, fără a deține autorizații de construire și funcționare”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Potrivit ANPC, cele mai importante nereguli au fost: nerespectarea condițiilor igienico-sanitare, lipsa autorizațiilor de funcționare și construcție pentru toți operatorii economici controlați, lipsa verificării metrologice a aparatelor de măsură folosite și nerespectarea condițiilor de depozitare a produselor.

La două unități verificate „reprezentanții acestora au manifestat agresivitate față de echipele de control, astfel încât a fost necesară solicitarea sprijinului Inspectoratului Județean de Poliție”, au precizat cel de la ANPC

Loading

NATIONAL

Rezultatele LOTO de joi, 20 martie – Lista numerelor câștigătoare și premiile puse în joc

Publicat

in

Joi, 20 martie 2025, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Rezultatele LOTO de joi, 20 martie 2025

Loto 6/49: 8, 18, 40, 34, 10, 43

Noroc: 7 9 3 9 7 2 5

Joker: 36, 28, 29, 10, 20 + 20

Noroc Plus: 6 2 5 9 0 2

Loto 5/40: 31, 24, 36, 5, 37, 3

Super Noroc: 4 5 4 4 7 6

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 27,44 milioane de lei (peste 5,51 milioane de euro).

La Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 13,06 milioane de lei (peste 2,62 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, se înregistrează un report în valoare de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro).

La Noroc Plus se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 327.400 de lei (peste 65.700 de euro). La Loto 5/40, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 75.800 de lei, iar la categoria a II-a este în joc un report în valoare de peste 67.400 de lei.

La Super Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 7.400 de lei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Crin Antonescu extrage partea pozitivă din mandatele lui Iohannis: ‘Comenzile’ pentru justiție nu au mai existat

Publicat

in

Candidatul Alianţei „România Înainte” la prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat joi, la Ploieşti, că una dintre părţile bune ale mandatelor lui Klaus Iohannis este aceea că nu au mai existat „comenzi prezidenţiale pentru justiţie”.

„Una dintre părţile bune ale mandatelor lui Klaus Iohannis este că această interferenţă a factorului politic, aceste comenzi, ca să spun aşa, prezidenţiale pentru justiţie nu au mai existat. Aşa cred eu”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte domeniul justiţiei, candidatul la prezidenţiale a subliniat rolul acesteia în societate, arătând că preşedintele trebuie să discute cu specialiştii din domeniu, iar discuţia să aibă loc „în faţa societăţii”.

„Analizând, recunoscând, discutând public tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti ani în domeniul acesta al justiţiei, eu sunt în primul rând convins că atunci când discutăm, şi preşedintele trebuie să discute acest lucru, nu singur, trebuie să discute cu cine trebuie, trebuie să discute cu cei calificaţi, trebuie să discute cu cei îndreptăţiţi, dar trebuie să discute în faţa societăţii, pentru că justiţia nu este ceva ce se întâmplă într-un club închis, între magistraţi, politicieni şi oameni de afaceri. Justiţia este un domeniu extraordinar de important, la fel ca sănătatea, la fel ca educaţia. Justiţia este un domeniu care poate să însănătoşească societatea sau poate să o lasă să cangreneze. Justiţia poate să răpească vieţile unor oameni, ceea ce s-a şi întâmplat. Justiţia poate să persecute nevinovaţi şi să ocolească vinovaţii. Toate lucrurile astea trebuie discutate. Trebuie văzut în ce măsură lucruri pe care le-am văzut, cazuri pe care le-am văzut, practici pe care le-am văzut în toţi aceşti ani trebuie curmate. Trebuie văzut în ce măsură independenţa Justiţiei poate fi garantată. Trebuie văzut în ce măsură trebuie despărţită justiţia de televiziune şi de presă, nu în sensul de a nu fi informaţi oamenii”, a declarat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

El a arătat că preşedintele are prerogative prin care poate ajuta justiţia să fie „cu adevărat independentă”.

„Sunt foarte multe lucruri care ar trebui să fie revăzute, sunt foarte multe formule care ar trebui, până la urmă, reglementate în legătură şi cu procesul judiciar şi cu instituţiile. Preşedintele nu poate interfera în ceea ce e propriu zis proces, anchetă, cercetare judiciară. Preşedintele are, însă, după părerea mea, nişte prerogative şi de ordin moral, şi de ordin constituţional, prin care poate să ajute justiţia să fie cu adevărat independentă, pentru că au existat în toţi aceşti ani foarte multe dubii şi eu însumi am avut şi mai am dubii în legătură cu multe lucruri care s-au întâmplat în acest domeniu”, a adăugat candidatul Alianţei România Înainte.

Crin Antonescu a mai susţinut că este nevoie de o reglementare clară a comunicării dintre justiţie şi presă pentru că „justiţia se face în sala de judecată şi nu în studiourile de televiziune sau pe străzi”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fonduri europene de 2,4 milioane lei pentru dotarea Laboratorului de Analize al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

Publicat

in

Diagnosticările vor fi mai precise şi mai rapide la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, după ce va fi încheiat un program de modernizare a laboratorului de analize, cu o finanţare de peste 2,4 milioane de lei, dintre care cea mai mare parte sunt fonduri europene nerambursabile.

Unitatea sanitară a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că a obţinut finanţare europeană pentru dotări noi în cadrul Laboratorului de Analize Medicale, scrie Agerpres.

„A fost semnat contractul de finanţare pentru modernizarea infrastructurii destinate microbiologiei din cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului. Proiectul, în valoare de 2.415.439,00 lei, beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 2.367.130,22 lei şi are o durată de implementare de 12 luni. Această investiţie va permite creşterea calităţii diagnosticului şi realizarea screening-urilor esenţiale prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arată în comunicatul menţionat.

Prin utilizarea unor echipamente şi metode moderne, laboratorul va putea identifica rapid germenii şi va putea realiza antibiograme precise, oferind astfel pacienţilor tratamente ţintite într-un timp mult mai scurt.

„Acest lucru va reduce semnificativ utilizarea îndelungată a antibioticelor, diminuând riscul dezvoltării rezistenţei la acestea şi minimizând efectele adverse asociate tratamentelor prelungite”, precizează sursa citată.

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a solicitat finanţarea proiectului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin Programul Sănătate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Olt: Întârzieri de peste o jumătate de an la restituirea sumelor plătite pentru concedii medicale

Publicat

in

Restituirea sumelor plătite de angajatori pentru concedii medicale în baza solicitărilor acestora depuse la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt înregistrează întârzieri de peste o jumătate de an, ultimele solicitări pentru care au fost făcute plăţi fiind din luna mai 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Constanţa Florea.

Reprezentantul CAS Olt a precizat că în anul precedent au fost depuse 6.317 cereri de restituire pentru plata concediilor medicale şi indemnizaţiilor de asigurări sociale în valoare de peste 58,6 milioane lei.

„Sunt plătite cererile de restituire, plata concediilor medicale şi indemnizaţiilor de asigurări sociale, înregistrate la CAS Olt până la data de 8 mai 2024, urmând ca în această lună să se efectueze plăţi în valoare de peste 2,4 milioane lei”, a precizat joi, pentru AGERPRES, Constanţa Florea.

Anul trecut, CAS Olt a soluţionat 4.085 cereri de restituire în valoare de 36,5 milioane lei, iar în urma verificărilor certificatelor de concedii medicale a fost amânată plata pentru 151 de cereri care prezentau erori.

Printre erorile cel mai des întâlnite se numără neconcordanţe între codul indemnizaţiei şi codul diagnosticului, lipsa parafei medicului care a eliberat documentul, data acordării incorectă, lipsa unor avize, a stagiului de asigurare, documentaţie incompletă.

Numărul concediilor medicale acordate în anul 2024 faţă de anul anterior a fost în scădere, fiind înregistrate 54.860 de certificate de concediu medical, cu peste 6.700 certificate mai puţine faţă de 2023, potrivit unui comunicat de presă al CAS Olt transmis joi.

Peste jumătate dintre concediile medicale au fost acordate de medici din ambulatoriu, peste 22.000 au fost eliberate de medicii de familie şi peste 950 de medici din spitale.

„Cele mai multe concedii medicale acordate de medici au fost pentru boală obişnuită, urmate de concediile medicale acordate pentru urgenţă medico-chirurgicală 5.190, pentru sarcină şi lăuzie au fost eliberate 3.239 de certificate, pentru boală cardiovasculară 2.453 de certificate, iar pentru neoplazii şi SIDA 1.417 certificate”, se menţionează în comunicat.

În anul 2024 s-a observat o creştere a numărului concediilor medicale acordate pentru neoplazii şi SIDA cu aproximativ 200 de certificate, au crescut cu aproximativ 100 concediile pentru boli cardiovasculare şi au scăzut cu aproximativ 500 concediile pentru sarcină şi lăuzie, scădere fiind observată şi la concediile medicale pentru urgenţe medico-chirurgicale, de la peste 6.200 de certificate la aproximativ 5.200 de certificate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Avertisment pentru toți clienții ING Bank: Escrocii digitali atacă din nou! Cum poți rămâne fără bani

Publicat

in

ING România avertizează asupra unui nou model de fraudă. Mai exact, escrocii se dau drept reprezentanți ai băncii pentru a prelua controlul contului tău și a-ți fura banii.

ING a avertizat că escrocii digitali au revenit și apelează la un truc nou, numit „phone spoofing”, prin care falsifică numerele de telefon pentru a părea că sună din partea băncii, poliției sau chiar BNR-ului. ING a explicat cum funcționează această metodă și a oferit sfaturi despre cum să te protejezi de ea.

Instituția a explicat cum acționează aceștia. Potrivit ING, vei primi un apel de la un „angajat” care îți va spune că ți-a fost aprobat un credit, chiar dacă tu nu ai solicitat așa ceva. Persoana respectivă te va încuraja să cauți numărul de telefon pe internet, pentru a verifica autenticitatea acestuia. Tu vei insista că nu ai aplicat pentru niciun credit, iar atunci, interlocutorul îți va spune că datele tale au fost compromise și că vei primi în scurt timp un apel din partea poliției pentru a primi ajutor.

Această tehnologie pune în pericol imaginea unor persoane publice și este frecvent utilizată pentru a promova oferte „incredibile” și oportunități de investiții sau îmbogățire rapidă.

Fraudatorii încurajează angajații companiilor să se înregistreze pe diverse platforme, pentru a putea ulterior prelua controlul asupra conturilor lor.

Cum îți dai seama că ceva nu este în regulă?

  • Poliția nu te va ruga niciodată prin telefon să le oferi ajutor.
  • Totul se întâmplă rapid. Te grăbesc ca să nu ai timp să devii sceptic.

Cum te protejezi?

Închide apelul și sună direct la numărul oficial de pe cardul tău bancar. Astfel, vei constata că reprezentanții băncii nu au cunoștință despre apelul anterior.

Această schemă este concepută pentru a înșela, dar tu poți evita capcana rămânând atent. Fii precaut, verifică întotdeauna identitatea apelantului sunând înapoi la sursa oficială și nu te lăsa păcălit de numere care doar „par” legitime.

Escrocii apelează la atacuri cibernetice sofisticate

Analiza rapoartelor ACFE din ultimul deceniu arată o evoluție constantă atât a tipologiilor de fraudă, cât și a metodelor utilizate pentru detectarea acestora. Tot mai des, infractorii apelează la atacuri cibernetice sofisticate, cum ar fi ransomware-ul și escrocheriile bazate pe tehnologii avansate.

În plus, utilizarea inteligenței artificiale în fraudele financiare și crearea de identități false prin tehnici deepfake îngreunează identificarea și atribuirea responsabilității, determinând companiile să adopte soluții de monitorizare în timp real. În paralel, metodele tradiționale de fraudă – deturnarea fondurilor, falsificarea documentelor sau conflictele de interese – rămân relevante, fiind adaptate la noile realități economice și tehnologice. Mai multe puteți citi aici.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Captură de 200.000 euro: 7 kilograme de droguri din Polonia, descoperite în Satu Mare

Publicat

in

Un bărbat a fost reţinut după ce a fost prins în municipiul Satu Mare cu 7 kilograme de droguri care valorează aproximativ 200.000 de euro, aduse din Polonia printr-o firmă de coletărie, informează, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare.

Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, au documentat activitatea infracţională a unei persoane, de 48 de ani, cercetate pentru infracţiunile de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

„Cel în cauză a fost prins în flagrant delict, în municipiul Satu Mare, în timp ce ar fi deţinut aproximativ 7 kilograme de substanţă cristalină 3-CMC (drog de mare risc), destinate comercializării, cu o valoare de piaţă de aproximativ 200.000 de euro. Substanţa interzisă a fost introdusă în ţară din Polonia, prin intermediul unei firme de coletărie”, a precizat IPJ Satu Mare.

Bărbatul a fost reţinut şi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend