Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Încă un indiciu privind contraofensiva ucraineană: Zelenski anunță decizii privind deplasarea trupelor ucrainene

Publicat

in

Volodimir Zelenski afirmă că „s-au luat decizii” cu privire la momentul în care trupele ucrainene vor înainta, într-un alt indiciu că Kievul este pregătit să lanseze contraofensiva mult așteptată, potrivit Sky News.

Volodimir ZelenskiFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

În discursul său nocturn, președintele ucrainean a declarat că s-a întâlnit cu oficiali militari nu doar pentru a discuta despre pregătire, tactici și livrări de muniție „ci și despre momentul potrivit”.

„Acesta este lucrul cel mai important, calendarul în care vom avansa”, a declarat Zelenski.

„Vom face acest lucru. Deciziile au fost luate”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că sistemele antirachetă Patriot furnizate de SUA „asigură o rată de interceptare de 100%” și vor ajuta Ucraina să obțină victoria împotriva Rusiei.

Președintele a spus că, prin succesele militare „și cu ajutorul Patriot-urilor noastre, trebuie să continuăm să răspundem Rusiei și tuturor manifestărilor sale”.

Comentariile sale vin după o avalanșă de atacuri nocturne și diurne asupra Kievului și a altor localități din Ucraina, cu rachete și drone rusești – dintre care majoritatea au fost interceptate, potrivit oficialilor.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, a părut să sugereze că sistemele Patriot au fost în spatele interceptării rachetelor balistice rusești care se îndreptau spre Kiev într-un atac surpriză în această dimineață.

„Dacă rachetele Iskander-M sunt interceptate, se pot trage concluzii despre mijloacele care au vizat în mod specific obiectivele – ținte balistice”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Zilele libere legale în 2024!

Publicat

in

17 zile drept sărbători legale există în 2024. Anul Nou începe cu două zile declarate libere legale: vorbim de 1 și 2 ianuarie. În felul acesta se face o „punte” de patru zile libere.

Ianuarie:

1 – Anul Nou (luni)

2- A doua zi de Anul Nou (marți)

6- Boboteaza (sâmbătă)

7 – Sfântul Ion (duminică)

24- Ziua Principatelor Române sau Mica Unire (miercuri)

Februarie, martie, aprilie: nu sunt libere legale

Mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

3 mai – Vinerea Mare (vineri)

5 mai – Paștele ortodox (duminică)

6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni)

Iunie:

1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusaliile (duminică)

24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

Iulie: nu sunt libere legale

August: 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)

Septembrie, octombrie: nu sunt libere legale

Noiembrie: 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

Decembrie:

1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)

25 decembrie – Crăciunul (miercuri)

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Iordania contrează dur Israelul: ‘Golește Gaza de poporul său!’

Publicat

in

Iordania contrează dur Israelul: ‘Golește Gaza de poporul său!’

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat duminică că Israelul pune în aplicare o politică de împingere a palestinienilor afară din Gaza printr-un război despre care a spus că îndeplineşte ”definiţia legală a genocidului”, acuzaţii pe care Israelul le-a respins ca fiind „scandaloase”, transmite Reuters, relatează News.ro.

Safadi, a cărui ţară se învecinează cu Cisiordania şi a absorbit cea mai mare parte a palestinienilor după crearea Israelului în 1948, a mai spus că Israelul a creat o ură care va bântui regiunea şi va defini generaţiile viitoare.

Israelul a lansat ofensiva ca răspuns la o serie de ucideri şi răpiri transfrontaliere din 7 octombrie de către oameni înarmaţi din Hamas, gruparea militantă islamistă care a jurat distrugerea sa.

”Ceea ce vedem în Gaza nu este doar uciderea unor oameni nevinovaţi şi distrugerea mijloacelor de existenţă ale acestora (de către Israel), ci un efort sistematic de a goli Gaza de poporul său. Nu am văzut încă lumea să ajungă acolo unde ar trebui să vină… o cerere fără echivoc pentru a pune capăt acestui război; un război care se află în sfera definiţiei legale a genocidului”, a spus Safadi la o conferinţă la Doha.

Solicitat să răspundă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a spus: ”Acestea sunt, desigur, acuzaţii scandaloase şi false. Israelul luptă să se apere de monştrii care au comis masacrul din 7 octombrie, iar scopul campaniei noastre este de a aduce aceşti monştri în faţa justiţiei şi de a ne asigura că nu vor mai răni niciodată poporul nostru”.

Israelul i-a îndemnat pe civilii din Gaza să se mute de pe câmpurile de luptă pentru propria lor siguranţă şi ar dori să vadă pe alţii să răspundă la acest apel, a spus el.

Safadi a susţinut că obiectivul declarat al Israelului de a distruge Hamas a fost dezminţit de amploarea distrugerii în rândul civililor din Gaza, pe care el a descris-o ca fiind nediscriminatorie, acuzând Israelul că a comis atrocităţi despre care a spus că echivalează cu crime de război.

În opinia sa, au apărut diferenţe majore în discuţiile dintre o delegaţie de miniştri arabi şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Washington, vinerea, trecută cu privire la sprijinul militar al administraţiei americane pentru Israel şi la refuzul acesteia de a cere încetarea focului.

Ce spune ONU?

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, organismul ONU responsabil de bunăstarea refugiaţilor palestinieni, a declarat într-un articol de opinie că strămutarea forţată de către Israel a peste 1,8 milioane de locuitori din Gaza, cea mai mare din 1948, a semnalat, de asemenea, că Israelul ar putea să împingă populaţia din Gaza către Egiptul vecin.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi mai multe state membre, inclusiv SUA, au respins cu fermitate strămutarea forţată a populaţiei Gaza din Fâşia Gaza. Dar evoluţiile la care asistăm indică încercări de a muta palestinienii în Egipt, indiferent dacă rămân acolo sau sunt relocaţi în altă parte”, a scris Lazzarini în Los Angeles Times.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend