Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO + FOTO Palatul Patriarhiei a găzduit etapa finală a Festivalului-Concurs ‘Lăudați pe Domnul’ în compania Patriarhului Daniel

Publicat

in

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” a avut loc joi la Palatul Patriarhiei, în ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Evenimentul, aflat la a XIV-a ediţie, s-a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Concertul de muzică bisericească din seara zilei de 27 octombrie a fost susținut de Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna și de Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română.

Etapa finală a festivalului-concurs a fost cuprinsă din două secțiuni: A. Interpretare și B. Compoziție.

După concert, Pr. cons. patriarhal Nicușor Beldiman de la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române a citit lista corurilor participante la Secţiunea A. Interpretare şi a nominalizat câştigătorii Secțiunii B. Compoziție.

Patriarhul României a acordat „Medalia şi diploma Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” corurilor participante la prima secţiune şi i-a premiat pe compozitorii (clasați pe primele trei locuri la fiecare categorie) din cea de-a doua secţiune.

Corurile invitate în cadrul Secțiunii A. Interpretare care au primit Medalia şi diploma Anului omagial 2022:

Grupul Psaltic Sfânta Ecaterina din Bucureşti, dirijat de doamna Ana Maria Maranda;

Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, dirijat de Pr. Constantin-Iustin Stoica şi Pr. Nicolae-Gabriel Bercaru;

Corul de Copii Radio, dirijat de domnul Răzvan Rădos;

Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus, dirijată de Pr. Lect. Zaharia Matei;

Corul Bărbătesc Cantus Domini, reprezentat de preşedintele asociaţiei corului, Diac. Marius Oblu;

Corul Parohiei Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, dirijat de doamna Silvia Maxim;

Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna, dirijat de Preacuviosul Părinte Arhid. Serafim Grigorescu;

Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, dirijat de domnul Andrei Stănculescu.

În închiderea evenimentului, Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt intitulat „Muzica liturgică susţine rugăciunea Bisericii”.

Preafericirea Sa a spus că evenimentul este unul „semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor”.

„Este de remarcat şi apreciat efortul corurilor şi compozitorilor de a contribui la preamărirea lui Dumnezeu şi de a spori comuniunea frăţească prin muzica bisericească ortodoxă. Cântarea liturgică este izvor de bucurie şi de putere spirituală, izvor de pace şi de iubire faţă de Dumnezeu şi de semenii noştri. Este respiraţia spirituală a sufletului care se deschide lucrării harului lui Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

”Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ajuns la a XIV-a ediție și organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în cooperare cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București, reprezintă un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Această ediție a festivalului-concurs reunește coruri și compozitori de muzică bisericească, fiind organizată în perioada 7 iulie – 27 octombrie 2022, în contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și al Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de Neamț.

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a dinamizat nu numai mișcarea duhovnicească și liturgică ce-i poartă numele, ci și muzica ortodoxă a locului. Spre anul 1782, acesta a înființat la Mănăstirea Neamț așa-numita Școală slavonă de cântări bisericești și un cor numit Corul rusesc de muzică vocală, spre a-l deosebi de mai vechiul cor monodic bizantin.

În acord cu tradiția muzicală ortodoxă din timpul acestui sfânt isihast, în cadrul Secțiunii A. Interpretare (necompetitivă) a festivalului-concurs, au fost invitate să participe opt coruri/grupuri corale de diferite tipuri: psaltice sau armonice, parohiale sau mănăstirești, mixte sau de voci egale.

În perioada 25-27 octombrie 2022, la București, corurile invitate au oferit răspunsurile la Vecernie și la Sfânta Liturghie, au participat la evenimente academice, având ca temă practicile liturgico-muzicale din timpul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, au susținut concerte de muzică bisericească, apreciate de publicul larg.

În această seară, am ascultat două coruri cu tradiție muzicală îndelungată: Grupul Psaltic Eustatie Protopsaltul al Mănăstirii Putna, la 30 de ani de la înființare și Corul de Cameră Preludiu al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, care împlinește 50 de ani de activitate muzicală în toamna anului 2022.

În cadrul Secțiunii B. Compoziție (competitivă), 23 de concurenți au realizat lucrări unitare, cuprinzând cântări selectate din slujba Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț (la Categoria I. Lucrări psaltice) sau au compus lucrări pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, folosind textul rugăciunii lui Iisus (la Categoria a II-a. Lucrări religioase armonice/polifonice).

Este de remarcat și de apreciat efortul corurilor și al compozitorilor de a contribui la preamărirea lui Dumnezeu și de a spori comuniunea frățească prin muzica bisericească ortodoxă.

Cântarea liturgică este izvor de bucurie și de putere spirituală, izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri, este respirația spirituală a sufletului care se deschide lucrării harului lui Dumnezeu.

Potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel, imnografii și cântăreții bisericești stăruie „în rugăciune, priveghind în ea cu mulţumire” (Coloseni 4, 2) și aducând lui Dumnezeu „jertfă de laudă, adică rodul buzelor, care preaslăvesc numele Lui” (Evrei 13, 15).

Ca semn de prețuire față de lucrarea lor misionară în Biserică și în societate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 ca An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

Felicităm organizatorii acestui festival-concurs și pe colaboratorii acestora: Centrul de Presă Basilica, Centrul de Conferințe al Palatului Patriarhiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universității din București, Așezămintele Brâncovenești Biserica „Domnița Bălașa”, Tipografia Cărților Bisericești, Centrul Cultural Misionar Familia, Centrul Cultural-Social Iustin Patriarhul, Mănăstirea Radu Vodă din București, Asociația Studenților Teologi Ortodocși din București. De asemenea, felicităm corurile participante şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs.

În mod deosebit, mulţumim prezentatorilor festivalului-concurs – doamnei Bianca Brad și domnului Silviu Biriș – care promovează în mod constant în spațiul public valorile identitare ale poporului român.

Mulţumim publicului din sală și celor care au urmărit acest concert prin intermediul Radio Trinitas şi Trinitas TV, dorindu-vă tuturor sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a transmis PF Daniel.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Mașini luate de viitură în Prahova. Apele pârâului Sărata au ieşit din matcă după o ploaie torențială

Publicat

in

De

O viitură puternică s-a format, duminică seară, în localitatea Vâlcăneşti, judeţul Prahova, unde, în urma unei ploi torenţiale, apele pârâului Sărata au ieşit din matcă. Trei autoturisme au fost luate de ape şi duse la o distanţă de un kilometru. În urma evenimentelor nu au fost raportate victime.

Pericol de inundatiiFoto: AGERPRES

Nivelul apei pârâului Sărata a crescut, duminică seară, în urma unei ploi torenţiale, o viitură puternică formându-se în localitatea Vâlcăneşti din judeţul Prahova, relatează News.ro.

Potrivit reprezentanţilor ISU Prahova, viitura a luat trei autoturisme care au fost duse de ape la o distanţă de aproximativ un kilometru. Două dintre maşini erau abandonate, a treia fiind funcţională.

În urma producerii viiturii, în localitate nu au fost raportate victime.

La ora transmiterii acestei ştiri, nivelul apelor pârâului este în continuare crescut, iar zona este monitorizată.

Localitatea Vâlcăneşti s-a aflat duminică seară sub avertizare cod portocaliu de fenomene meteo periculoase, autorităţile emiţând mesaje de avertizare RO-Alert pentru persoanele din această localitate şi din Urlaţi, Boldeşti-Scăeni, Valea Călugărească, Bucov, Vărbilău, Gura Vitioarei, Albeşti-Paleologu, Lipăneşti, Măgurele, Cocorăştii Mislii, Dumbrăveşti, Bălţeşti şi Plopu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Serie A: A patra partidă fără victorie pentru AC Milan

Publicat

in

De

AC Milan a bifat al patrulea meci la rând fără victorie în Serie A. Echipa lui Stefano Pioli a remizat pe San Siro cu Genoa, scor 3-3, în etapa cu numărul 35.

Stefano PioliFoto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

AC Milan – Genoa 3-3

AC Milan și Genoa au făcut spectacol într-un meci din cadrul etapei cu numărul 35 din Serie A.

„Grifonul genovez” a spart gheața pe San Siro după doar 5 minute, Retegui reușind să transforme o lovitură de la 11 metri.

Gazdele au restabilit egalitatea chiar înaintea pauzei, la o fază finalizată de Florenzi (min 45).

Imediat după pauză, Genoa a trecut din nou la conducere prin golul lui Ekuban (min 48), însă Milanul a egalat din nou prin Matteo Gabbia (min 72).

Mai mult decât atât, băieții lui Pioli au reușit chiar să treacă la conducerea jocului, după golul marcat de francezul Olivier Giroud (min 75).

Oaspeții nu au renunțat și insistențele le-au fost răsplătite. Thiaw și-a înscris în proprie poartă în minutul 87, iar scorul final a rămas 3-3.

Serie A, etapa cu numărul 35

Torino – Bologna 0-0

Monza – Lazio 2-2

Sassuolo – Inter 1-0

Cagliari – Lecce 1-1

Verona – Fiorentina 2-1

Empoli – Frosinone 0-0

AC Milan – Genoa 3-3

Duminică

21:45 AS Roma – Juventus

Luni

19:00 Salernitana – Atalanta

21:45 Udinese – Napoli

Serie A, clasament

1. Inter 89 puncte

2. AC Milan 71p

3. Juventus 65p

4. Bologna 64p

5. AS Roma 59p

6. Atalanta 57p

7. Lazio 56p

8. Fiorentina 50p.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend