Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO El e cel mai scump jucător din lume: Are 18 ani și valorează UN MILIARD DE EURO

Publicat

in

Tânărul jucător Pedri va avea o clauză de reziliere de un miliard de euro la FC Barcelona, după ce îşi va prelungi contractul, scrie presa spaniolă.

Aflat sub contract până în iunie 2022, Pedri îşi va prelungi acordul până în 2024.

La 18 ani, Pedri a jucat deja 56 de meciuri şi a marcat 4 goluri.

Loading

NATIONAL

Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online

Publicat

in

Un studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Indiana a ajuns la concluzia că persoanele care folosesc multe emoji-uri atunci când comunică online tind să aibă o inteligență emoțională mai mare, adică o capacitate superioară de a înțelege, percepe și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți.

Dacă nu (prea) folosești emoji în conversațiile cu prietenii și partenerul romantic, atunci, cel mai probabil, ai un stil de atașament ezitant, care implică adesea acordarea de prioritate încrederii în sine și independenței în defavoarea apropierii emoționale și a intimității, spun oamenii de știință.

Concluziile au fost trase în urma chestionarelor la care au fost supuse peste 300 de persoane, cu vârsta medie de 35 de ani, scrie Washington Post, care citează un raport publicat de jurnalul Plos One, potrivit spotmedia.ro.

Există trei tipuri majore de stiluri de atașament: anxios, ezitant și sigur

Persoanele cu atașamente anxioase se simt adesea nesigure în relațiile lor și se tem să nu fie respinse sau abandonate. Atașamentul sigur presupune formarea de relații sănătoase, bazate pe încredere, dragoste, afecțiune și respect.

Studiul de față a mai scos la iveală faptul că femeile folosesc emoji-uri mai des decât bărbații, atât cu partenerul, cât și cu prietenii.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Câte persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale / Numărul este în scădere

Publicat

in

Un număr de 413.752 de persoane beneficiau, în luna noiembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.967 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit AGERPRES.

Cel mai mare număr de persoane, respectiv 190.485, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare. Indemnizaţia medie era de 1.532 lei.

Un număr de 14.513 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 932 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, şi 64.348 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 870 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.810, suma medie plătită fiind de 82 de lei.

Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.643, aceştia primind o sumă medie de 2.170 lei. De asemenea, în septembrie 2024, erau înregistraţi 554 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 345 lei, 13.944 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.917 lei, şi 74.455 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 128 lei.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Tranzacție surpriză pe final de an: Zalando preia rivalul About You pentru o sumă uriașă / Care este planul retailerului german de modă

Publicat

in

Zalando SE, retailerul german de modă, a convenit preluarea rivalului About You Holding SE, pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro, în încercarea de a domina piaţa europeană a comerţului electronic, transmit Reuters şi Bloomberg, conform AGERPRES.

Tranzacţia face parte din planurile de formare a unei platforme de comerţ electronic pan-europene, a precizat Zalando.

Zalando, cu sediul în Berlin, a anunţat miercuri că oferă investitorilor About You 6,50 euro pe acţiune, o primă de aproximativ 67% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de marţi.

About You, înfiinţată în 2014 ca subsidiară a grupului Otto, are peste 12 milioane de utilizatori lunari care pot alege dintr-o selecţie de 700.000 produse, de la aproximativ 4.000 de mărci. Compania este activă pe toate pieţele importante din Europa şi livrează produse în aproximativ 100 ţări din întreaga lume.

Conducerea şi Consiliul de Supervizare al About You sprijină tranzacţia, iar acţionarii majoritari care au aproximativ 73% din totalul acţiunilor companiei au convenit de asemenea să accepte oferta, se arată într-un comunicat de presă. În urma tranzacţiei, Zalando va avea o pondere mai mare pe piaţa europeană de modă şi stil de viaţă, evaluată la 450 miliarde de euro. De asemenea, divizia Scayle deţinută de About You va completa sistemul de operare Zeos al Zalando, a informat compania.

Deşi cele două mărci online vor continua să existe separat, vor fi reduse costurile datorită împărţirii cheltuielilor logistice, a infrastructurii plăţilor şi a colaborării comerciale. Zalando se aşteaptă ca tranzacţia să genereze anual reduceri de costuri de aproximativ 100 milioane de euro.

Entitatea combinată ar urma să aibă o marjă de profit între 10% şi 13%, a precizat Zalando.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Burduja: Obiectivul meu e ca, după 1 aprilie 2025, preţurile plătite de consumatorii casnici să nu fie o povară pentru bugetul familiei

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susţine că obiectivul său este ca, indiferent de preţurile pe care le vor plăti consumatorii casnici după 1 aprilie 2025, acestea să nu fie o povară pentru bugetul familiei lor.

Sebastian Burduja a participat miercuri la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice.

„Obiectivul meu ca ministru al energiei şi vicepreşedinte al comitetului interministerial este ca, indiferent de preţurile pe care le vor plăti consumatorii casnici după 1 aprilie 2025, şi aici mă refer la toate categoriile de consumatori, acestea să nu fie o povară pentru bugetul familiei lor. Am adus la masa discuţiilor propunerile de principii fundamentale care să stea la baza noului mecanism de sprijin, valabil de la 1 aprilie 2025”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, propunerile vizează sprijin direct gospodăriilor care au cu adevărat nevoie, adică acelor gospodării aflate în pericol să cadă sub pragul de sărăcie după plata cheltuielilor cu energia pentru acoperirea nevoilor energetice, revizuirea venitului minim per persoană/gospodărie în funcţie de care se acordă sprijinul.

„Acum, din toate analizele preliminare, el este prea mic şi un număr redus de oameni beneficiază de ajutor”, a subliniat Burduja

Alte propuneri se referă la un mecanism flexibil, prin care gospodăriile pot intra sau ieşi din schema de ajutor, în funcţie de venit şi de preţurile energiei, un mecanism care elimină procesul de cerere din partea cetăţeanului, reducând încărcătura aparatului de asistenţă socială din primării, şi riscul de excludere a unor beneficiari care s-ar califica pentru ajutor dar care, din varii motive, nu depun cerere şi folosirea de mecanisme deja testate şi implementate de statul român, ca de exemplu carduri fizice (precum cardurile de vacanţă, de alimente sau chiar de energie).

„Aceste propuneri, pe care le-am supus dezbaterii ca punct de plecare, au reieşit în urma numeroaselor întâlniri şi consultări cu asociaţiile specifice, instituţiile partenere şi experţi din societatea civilă, în ultimele şase luni. Reamintesc că, până la 1 aprilie 2025, preţurile rămân plafonate şi la gaze, şi la energie electrică. Actualul mecanism de sprijin a garantat românilor unele dintre cele mai mici preţuri la energie electrică şi gaze naturale, o confirmă în fiecare trimestru Eurostat (al 4-lea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al 5-lea la energie electrică)”, a precizat ministrul Energiei.

Acesta a reiterat că, alături de adoptarea până la 1 aprilie a mecanismului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, reprezentanţii Ministerului Energiei sunt concentraţi şi pe accelerarea investiţiilor în energie care au stagnat prea mulţi ani.

„Astăzi, vorbim de noi parcuri fotovoltaice şi eoliene care sunt puse în funcţiune cu bani nerambursabili din PNRR, licitaţia pentru Contractele pentru Diferenţă care va sprijini energia curată, centralele electrice pe gaz, deblocarea hidrocentralelor construite în proporţie de 80-90%, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă în linie dreaptă şi finalizarea grupului 5 Rovinari, de la CE Oltenia. Cu alte cuvinte, soluţia pe termen scurt este protejarea consumatorilor care au cu adevărat nevoie, iar pe termen mediu şi lung, pentru scăderea preţului la energie sunt necesare investiţiile în producerea şi stocarea energiei, coroborat cu măsuri coerente de combatere a sărăciei energetice”, a punctat Burduja.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Franța a interzis vânzarea fără rețetă a celor mai populare medicamente anti-răceală

Publicat

in

Cele mai populare tratamente împotriva răcelii nu vor mai putea fi cumpărate în Franța fără prescripție medicală, în urma concluziei specialiștilor că efectele lor secundare reprezintă un pericol pentru pacienți, informează Le Monde.

Începând de miercuri, autoritățile sanitare franceze au impus prezentarea unei rețete la farmacie pentru a primi tratamente celebre pentru răceală și gripă, considerate periculoase: Nurofen, Paracetamol, Actifed, Humex, Rhinadvil.

Ceea ce au toate aceste medicamente în comun este că conțin molecula de pseudoefedrină.

„Având în vedere, pe de o parte, contraindicațiile foarte numeroase, precauțiile de utilizare și efectele adverse cunoscute ale pseudoefedrinei și, pe de altă parte, caracterul benign al răcelii comune”, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) consideră că „posibilitatea de a obține aceste medicamente fără sfatul medicului prezintă un risc prea mare pentru pacienți”.

Disponibile până acum fără prescripție medicală, aceste tratamente (vândute și ca spray nazal pe bază de rețetă) au ca scop decongestionarea și desfundarea nasului, fiind principalele medicamente utilizate împotriva răcelilor în Franța.

Dar, de câțiva ani, ele au făcut obiectul a numeroase critici, specialiștii din domeniu sanitar spunând că pot provoca reacții adverse grave, totuși rare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

În România, medicamentele anti-răceală care conțin pseudoefedrină sunt:

  • Nurofen răceală și gripă
  • Advil răceală și gripă
  • Parasinus
  • Aerinaze
  • Aspirin complex
  • Clarinase
  • Biofen răceală și gripă
  • Bioflu
  • Caffetin cold plus
  • Coldrex sinus
  • Ibugrip
  • Sanados sinus
  • Sinufen
  • Larofen
  • Ibusinus
  • Revigrip
  • Modafen
  • Ibuvalen flu
  • Paduden raceala si gripa
  • Coldact sinus
  • Prosinus
  • Humagrip
  • Olygrip

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

George Simion spune că va iniția suspendarea lui Klaus Iohannnis pentru ‘lovitură de stat’

Publicat

in

Președintele AUR a cerut,miercuri seară, la Realitatea Plus, demisia președintelui Klaus Iohannnis și a judecătorilor de la Curtea Constituțională a României (CCR), în contextul anulării alegerilor prezidențiale. George Simion i-a acuzat de organizarea unei „lovituri de stat”.

George Simion a anunțat că intenționează să demareze procedura de suspendare a președintelui Iohannis, afirmând că în noua legislatură există suficiente voturi în vederea acestui demers.

„Împreună cu echipa noastră de avocați, care colaborează inclusiv cu echipa de avocați a domnului (Călin) Georgescu, am spus să luăm prin eliminare și să încercăm toate metodele democratice. Am înțeles implicarea lui Anthony Blinken (șeful diplomației americane, n.r.), am înțeles că a venit domnul Alexander Soros Jr. în România, am văzut mesajele date, am văzut că doamna Lasconi caută susținere inclusiv din partea guvernului italian după ce i-a solicitat implicarea domnului Trump. Dar așa ceva nu este posibil, avem un președinte care iese din mandat pe 22 decembrie, un președinte care trebuie să facă un pas înapoi, să își dea demisia, după cum ar trebui să își dea demisia membrii CCR”, a spus Simion, în emisiunea Ancăi Alexandrescu („Culisele statului paralel”), emisiune în care fostul candidat independent la președinție Călin Georgescu a fost prezent de mai multe ori.

„Avem din păcate o lovitură de stat care arată cât de tare se tem de vocile libere. Arată cât de tare folosesc instituțiile statului împotriva celor care nu sunt de acord cu această lovitură de stat. Împotriva poporului, împotriva televiziunilor care nu se supun lor, prin intermediul CNA (Consiliul Național al Audiovizualului, n.r.), împotriva partidelor care sunt excluse de la posibilitatea de a guverna, sub pretextul europenismului și a valorilor europene”, a continuat liderul AUR.

Klaus Iohannis este „un presedinte pentru care acum, în noul parlament, vom avea voturi pentru iniția o suspendare a lui”, a anunțat Simion

„Avem voturi ca să inițiem (pocedura de suspendare, n.r.) și apoi vom supune la vot. Mi-am făcut o listă de 20 de acțiuni pe care putem să le facem. De ce îmi era frică pe 10 septembrie, și de ce îmi e frică și acum – pentru că mulți oameni îmi scriu să ieșim în stradă, și se gândesc la 21 și 22 decembrie – mie îmi e frică că oamenii simpli să nu fie folosiți de către Klaus Iohannis să nu declare stare de urgență. Lumea nu o să se liniștească, dar nici nu trebuie să lăsăm românii să devină victime la provocări fel de fel, pentru că ăsta e planul”, a susținut AUR.

„Nu știu unde mai este separația puterilor în stat, dacă tot aparatul justiției este în genunchi și nu poate reacționa la un abuz evident, la încălcarea propriilor reguli de funcționare a Curții Constituționale. (…) Domnul avocat Gheorghe Piperea care a condus echipa de avocați ne-a expus toate variantele pe care le putem folosi. Astăzi spunea că așa ceva nu este posibil și, din ce știe el, nu există un precedent într-un stat al Uniunii Europene, într-un stat liber, de o astfel de implicare a puterii (anularea alegerilor, n.r.) și o astfel de lovitură de stat”, a mai declarat George Simion.

Miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia formulată de AUR împotriva hotărârii Curţii Constituţionale privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend