Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Doliu imens în fotbalul mondial: A murit un antrenor legendar

Publicat

in

Fostul antrenor al echipei Leicester City, Craig Shakespeare, a încetat din viaţă la vârsta de 60 de ani, a anunţat, joi, familia sa, potrivit BBC.

Shakespeare era sub tratament pentru cancer în octombrie 2023.

El a mai lucrat pentru West Bromwich, Hull, Everton, Watford, Aston Villa şi Norwich şi a avut o perioadă ca antrenor secund al Angliei în 2016.

Un comunicat publicat în numele familiei sale prin intermediul Asociaţiei Antrenorilor Ligii arată că Shakespeare “a decedat în linişte acasă, înconjurat de familia sa”.

Shakespeare a fost secundul lui Claudio Ranieri în 2015-16, când Leicester a creat una dintre cele mai frumoase poveşti din toate timpurile din fotbal, câştigând Premier League.

El a înlocuit Ranieri ca antrenor principal în februarie 2017, dar, după ce a fost numit permanent mai târziu în iunie pe un contract de trei ani, a fost concediat în octombrie.

Cel mai recent angajament al lui Shakespeare a fost o altă perioadă ca secund al echipei Leicester în aprilie 2023, sub conducerea lui Dean Smith, dar el a plecat după retrogradarea echipei din Premier League în luna următoare.

În timpul carierei sale de jucător, a evoluat pentru Walsall, Sheffield Wednesday, West Brom, Grimsby, Scunthorpe, Telford şi Hednesford.

Loading

NATIONAL

Premierul Ciolacu a chemat de urgență trei miniștri în zona inundațiilor (surse)

Publicat

in

Situația de criză din sudul Moldovei, unde apele au făcut cinci victime și au acoperit sate întregi, generează mobilizare și în guvern. După ce Marcel Ciolacu și-a întrerupt programul în Botoșani pentru a pleca la Galați, premierul i-a convocat în zona inundațiilor și pe alți trei miniștri.

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații, a anunțat biroul de presă al Guvernului, sâmbătă dimineață.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciolacu le-a cerut miniștrilor Apărării, Angel Tîlvăr, Internelor, Cătălin Predoiu, și Mediului, Mircea Fechet, să se deplaseze de urgență în zona afectată de inundații.

Cinci persoane au murit, sâmbătă, din cauza ploilor abundente din județul Galați, informează ISU Galați.

Precipitații record și intervenții dificile

Județul Galați se confruntă cu inundații-fulger, înregistrând precipitații de peste 150 l/mp în mai puțin de 24 de ore, afectând în special localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea și Slobozia-Conachi.

În ultimele 24 de ore, cele mai mari cantități de precipitații au fost raportate la stațiile din Cărja (165,8 l/mp, județul Vaslui) și Gănești (148,1 l/mp, județul Galați).

Conform informațiilor de la Apele Române Prut-Bârlad, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, afectând gospodării în localitatea Cudalbi. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din Pechea, provocând daune suplimentare.

Precipitațiile record sunt comparabile cu cele din 2013, iar echipele de intervenție sunt deja mobilizate în teren. Totuși, intervențiile sunt dificile din cauza căilor de comunicație inundate, iar personalul de intervenție a fost suplimentat. Utilaje și motopompe de capacitate mare au fost aduse pentru a asigura scurgerea apei în zonele afectate, în special în apropierea podurilor și podețelor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gabriela Ruse, cap de serie 1, a acces în turul doi al calificărilor la Korea Open

Publicat

in

Gabriela Ruse, locul 100 mondial şi cap de serie 1, a acces în turul doi al calificărilor la Korea Open. Turneul este de categorie WTA 500 și are loc la Seul, conform news.ro.

Ruse a trecut în primul tur al calificărilor de japoneza Eri Hozumi, locul 1062 mondial, scor 6-2, 6-3.

Pentru un loc pe tabloul principal, Ruse va evolua cu o altă japoneză, Kyoka Okamura, locul 292 WTA.

Premiul pentru accederea în turul doi al calificărilor este de 6.603 dolari.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dmitri Medvedev face poate cea mai dură amenințare nucleară împotriva Ucrainei: ‘O uriașă pată cenușie topită’

Publicat

in

Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a admis utilizarea armelor nucleare de către Rusia în cazul în care „răbdarea ei se va epuiza”.

El a menționat că nimeni nu are nevoie de un conflict nuclear, pentru că el este o poveste extrem de dramatică cu consecinţe extrem de grave.

„Nimeni nu are cu adevărat nevoie de un conflict nuclear. Este o poveste foarte proastă, cu un rezultat foarte rău. Acesta este motivul pentru care nu a fost luată până acum nicio decizie de a utiliza arme nucleare (non-strategice sau chiar mai mult strategice).

Deși, ca să spunem lucrurilor pe nume, există premise formale pentru acest lucru, care sunt clare pentru întreaga comunitate mondială și în conformitate cu doctrina noastră de descurajare nucleară”, a spus Medvedev, pe Telegram.

„O uriașă pată cenușie topită”

„Incidentul Kursk, de exemplu.

Dar Rusia este răbdătoare. La urma urmei, este evident că un răspuns nuclear este o decizie extrem de dificilă, cu consecințe ireversibile.

Cu toate acestea, subalternii anglo-saxoni pompoși nu vor să recunoască un lucru: orice răbdare are un sfârșit. Și acei analiști occidentali moderați care au avertizat: ‘Da, probabil că rușii nu vor răspunde în acest fel… deși există încă o posibilitate. În plus, răspunsul ar putea fi cu utilizarea de arme non-nucleare‘.

Și asta e tot. O uriașă pată cenușie topită. Sfinte Sisoe! Este imposibil, dar s-a întâmplat….”, a scris Medvedev.

Context

Preşedintele rus a declarat joi că, dacă Occidentul permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază mai lungă de acţiune, ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Tensiunile dintre Moscova şi aliaţii occidentali ai Ucrainei au urcat încă o treaptă, liderii american şi britanic urmând să discute despre posibilitatea de a autoriza Kievul să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat vineri pe aliaţii săi că „se tem” să evoce posibilitatea de a doborî ei înşişi dronele şi rachetele ruseşti, într-un moment în care ţara sa se confruntă cu o creştere a atacurilor aeriene. El a anunţat că se va întâlni luna aceasta cu preşedintele american Joe Biden pentru a-i prezenta „un plan de victorie” pentru Ucraina.

Unda verde pentru utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei a fost vineri pe agenda discuţiilor dintre premierul britanic Keir Starmer şi Joe Biden la Casa Albă, însă nu a fost dată către Kiev.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Probleme pentru Manchester City! Clubul este acuzat că a încălcat regulile financiare ale Premier League

Publicat

in

Probleme pentru Manchester City! Clubul este acuzat că a încălcat regulile financiare ale Premier League. Pep Guardiola spune că rivalii din Premier League ai grupării Manchester City vor să vadă clubul pedepsit pentru presupuse încălcări ale regulilor financiare, relatează BBC, citat de news.ro.

Guardiola spune că este bucuros că audierea privind cele 115 acuzaţii împotriva celor de la City va începe luni.

City a fost acuzată şi trimisă la o comisie independentă în februarie 2023, în urma unei investigaţii de patru ani. Se presupune că City a încălcat regulile financiare ale Premier League între 2009 şi 2018. City neagă ferm toate acuzaţiile.

Javier Tebas, preşedintele La Liga din Spania, este un critic îndelungat al lui City, deţinut de City Football Group, susţinut de autorităţile din Abu Dhabi, şi i-a acuzat în repetate rânduri – împreună cu PSG, susţinut de Qatar – de a fi un club de stat şi de „dopaj financiar”.

Tebas spune că a vorbit cu multe cluburi din Premier League şi crede că acestea doresc să-i vadă pe actualii campioni pedepsiţi.

„Am vorbit cu multe cluburi din Premier League şi majoritatea înţeleg că City ar trebui să fie sancţionată”, a declarat el, citat de ziarul spaniol Mundo Deportivo.

Răspunzând la aceste comentarii vineri, fostul şef al Barcelonei, Guardiola, a spus: „Pentru prima dată sunt de acord cu Tebas. Toate echipele din Premier League doresc ca noi să fim sancţionaţi, asta este sigur. Dar de aceea îi spun domnului Tebas şi echipelor din Premier League, aşteptaţi comisia independentă. Justiţia există într-o democraţie modernă. Nu este mai simplu decât atât. Nu ştiu dacă el este avocat sau restul echipelor din Premier League sunt avocaţi, aşa că cer asta. Noi credem că nu am făcut nimic greşit”.

Anunţat ca fiind „procesul secolului” în sport, se aşteaptă să dureze 10 săptămâni – cu un verdict probabil la începutul anului 2025.

Premier League a acuzat, de asemenea, campionii în exerciţiu că nu au cooperat cu ancheta sa.

Când a început ancheta Premier League, City a declarat că acuzaţiile erau „complet false” şi că acuzaţiile publicate iniţial în ziarul german Der Spiegel proveneau din „piratarea ilegală şi publicarea în afara contextului a e-mailurilor celor de la City”.

Dacă va fi găsit vinovat de cele mai grave acuzaţii, clubul Manchester City ar putea primi o deducere de puncte suficient de gravă pentru a-l condamna la retrogradare – sau chiar expulzare – din Premier League.

City a câştigat opt titluri de campion, mai multe cupe şi Liga Campionilor de la preluarea lor de către autorităţile din Abu Dhabi în 2008.

„Începe în curând şi sper să se termine în curând”, a spus Guardiola despre audiere. „Un grup independent va decide şi aştept cu nerăbdare decizia. Sunt fericit că începe luni. Ştiu că vor fi mai multe zvonuri, noi specialişti despre sentinţe. Vom vedea. Ştiu ce aşteaptă oamenii, la ce se aşteaptă, ştiu, ce am citit de foarte mulţi ani. Toată lumea este nevinovată până când vinovăţia este dovedită. Aşa că vom vedea”, a subliniat Guardiola.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Se complică situația în zona afectată de inundații – Două baraje au cedat, apa a umplut terenurile din aval

Publicat

in

Două baraje piscicole au cedat sâmbătă dimineață, în urma ploilor abundente din ultimele ore, anunță Apele Române.

„Două baraje piscicole administrate de terți au cedat”, transmite Apele Române.

Este vorba despre acumularea Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km), cu un volum de 200.000 mii de metri cubi de apă, care va afecta terenuri agricole. Al doilea baraj se află în în zona Hanu Conachi, iar volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările din aval, Liești 1 și Liești 2.

„Pagubele potențiale vor fi de terenuri agricole”, potrivit sursei citate.

Județele Galați și Vaslui sunt sub avertizare cod roșu de ploi abundente, inundații și viituri.

În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

5 ferme de lângă București și una din Cluj de unde ne putem cumpăra legume și fructe bio / Care sunt prețurile

Publicat

in

Foarte mulți oameni care trăiesc în marile orașe încearcă în ultimii ani să-și cumpere o hrană mai sănătoasă și caută mici ferme care livrează legume și fructe acasă sau în anumite puncte prestabilite. Hotnews prezintă câteva exemple de astfel de microafaceri, cinci din București și una din Cluj-Napoca, în jurul cărora s-au format adevărate comunități.

O realitate demonstrată în ultimul timp este aceea că dacă ne cumpărăm legume și fructe din piețele agroalimentare nu înseamnă că avem și garanția că mâncăm sănătos.

Fără a generaliza, mulți dintre producătorii români folosesc pesticide și substanțe chimice, de multe ori peste limitele admise care afectează sănătatea consumatorilor

Însă, în România au început să apară din ce în ce mai multe ferme și magazine mici care oferă legume și fructe bio, proaspete și cu certificat eco / bio. În jurul acestor microafaceri s-au creat în timp adevărate comunități bazate pe încrederea că produsele respective chiar sunt ceea ce pretind a fi. 

Acest lucru vine însă și cu un cost: de regulă, produsele respective sunt de câteva ori mai scumpe decât cele din hipermarketuri sau piețe agroalimentare. 

În acest articol, dăm câteva exemple de astfel de locuri din jurul Bucureștiului (și un exemplu din Cluj-Napoca), cu precizarea că lista nu este una exhaustivă.

Grădina Corbilor, ferma preferată de bucătari cunoscuți în România 

Ferma „Grădina Corbilor”. FOTO: Arhiva personală

Doi frați gemeni, unul inginer horticol, celălalt inginer agronom, au pornit lângă București (în Singureni, județul Giurgiu) o afacere cu legume bio în care au investit la început 120.000 de euro. 

Antreprenorii cultivă în jur de 800 de specii și varietăți de legume, plante aromatice și fructe. Mihai și Gabriel Corbu au pus pe picioare Grădina Corbilor în primăvara anului 2019 din pasiune și dragoste pentru natură, dar și din dorința de a avea un business curat și în același timp profitabil. 

Grădina lor produce legume în sistem ecologic sustenabil, folosind soiuri vechi, nehibridizate și stabile, cu o concentrație de nutrienți, vitamine și compuși aromatici mare. Pe lângă certificările eco aflate la vedere (le găsești pe site-ul lor), Grădina Corbilor beneficiază și de suportul unor oameni din HORECA care dețin localuri unde se gătește doar cu ingrediente de calitate, sănătoase și gustoase. Printre aceștia se numără Adi Hădean, Marius Tudosiei sau Melinda Teohari.  

Important este de precizat că, în momentul de față nu face livrări la domiciliu, pentru că așteaptă recolta. Oferta pentru această toamnă va fi anunțată în octombrie pe canalele lor de social media.

E bine de știut că la o comandă de minim 200 de lei, transportul este gratuit. De asemenea, e bine de știut și că prețurile sunt destul de mari, similare cu cele pe care le practică și ceilalți producători de legume bio. 

Prețurile mai mari ale fructelor și legumelor bio, ne-a fost argumentat de Gabriel Corbu, într-un interviu recent. Acesta a povestit că în locul produselor sintetizate chimic, care sunt ieftine, ei și mulți dintre producătorii bio / eco folosesc macerate, infuzii, uleiuri vegetale, gunoi de grajd descompus, prădători naturali și biopreparate.  

Sol și Suflet: o fermă dezvoltată de un institut de cercetare românesc

Sol și Suflet este un proiect de inovare în agricultura regenerativă dezvoltat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România cu sprijin financiar primit de la un mare lanț de hypermarketuri. 

Viziunea celor de la Sol și Suflet este de a crea o rețea de ferme regenerative care au în comun un „sistem etic de producere și desfacere a hranei cu un impact vizibil pozitiv asupra mediului și economiei, care determină o societate responsabilă”.

Un prim pas a fost crearea unei astfel de ferme la 20 km vest de Ploiești, în localitatea Vlădeni, jud. Dâmbovița, pe un teren protejat de pădure și râul Provița, în vecinătatea rezervației de zimbri Neagra. 

Sistemul regenerativ organic presupune că aici nu se folosesc substanțe chimice de sinteză (plantele sunt stropite cu extracte & uleiuri din plante, alge, bacterii și ciuperci benefice), că aplică tehnici de creștere a fertilității naturale a solului cu compost și îngrășământ verde, iar controlul bolilor și dăunătorilor se face prin biodiversitate. 

Din nou, prețurile sunt mult mai mari ca în piața de cartier: un kilogram de morcovi costă 22 de lei, o legătură de ceapă verde – 7 lei, un kilogram de păstârnac – 50 de lei, iar un kilogram de baby spanac – 64 lei. Însă, au și abonamente la coșuri de legume ce sunt livrate săptămânal, iar prețul pentru un astfel de coș pentru 1-2 persoane este de 69 de lei și conține între 6-10 varietăți, în funcție de recoltă.   

Nasul Roșu, o fermă din Prahova, cu magazin propriu în București

Nasul Roșu este o fermă vegetală ecologică (situată în comuna Râfov, jud. Prahova) cu magazin propriu, dar și cu sistem de livrare la domiciliu. În plus, în magazinul lor din Floreasca (Cornescu 12) putem găsi și multe alte lucruri eco sau bio, care provin și de la alți producători locali sau de import, de la carne, pește și brânzeturi, până la dulciuri și vin. Oferta lor este una foarte generoasă, așa că merită să arunci un ochi peste ce au în „galantare”. 

Ca și la Grădina Corbilor, prețurile sunt destul de piperate. De exemplu, un kilogram de dovlecei crescuți la ferma lor bio costă 29,5 de lei, un kilogram de ardei kapia verde costă 29 lei, o legătură de usturoi verde este 7 lei.  

„Legume de țară”: transport gratuit pentru livrări mai mari de 230 lei

Legume de țară este o mică afacere de familie din Albota, jud. Argeș. Aici Valentina și Ovidiu, fratele ei și șeful grădinii, se dedică cultivării legumelor fără îngrășăminte chimice sau pesticide, hrănindu-le doar cu apă (din puțul aflat la o adâncime de 30 metri), mraniță (gunoi de grajd macerat) și macerate naturale din plante. 

Și plantele de aici sunt protejate prin tratamente pe bază de plante (macerate din urzică, usturoi, ardei iute și altele), dar și prin cultivarea de plante companion care alungă unii dăunători. Daniel, soțul Valentinei, oferă sprijin constant și se ocupă de partea tehnică a afacerii.  

Oferta de legume și fructe depinde de sezon, de la ceapă verde și salată, la roșii, castraveți și gogoșari. Surplusul de legume îl transformă în conserve, precum și zacuscă. 

Certificarea ecologică pentru legumele și verdețurile au obținut-o în 2023, confirmând angajamentul lor față de calitatea și sustenabilitatea produselor lor. Pe lângă legumele și fructele din ofertă, ei eu deschisă și o băcănie online unde găsești o selecție de produse tradiționale românești de la producători locali de încredere: brânzeturi, lactate, mezeluri fără E-uri, uleiuri presate la rece, fructe de sezon și multe altele.

Tot începând cu 2023, ei și-au deschis porțile pentru vizite școlare, unde copiii pot învăța despre cultivarea legumelor și importanța unei alimentații sănătoase. 

Livrările se fac în București și împrejurimi, iar pentru comenzi ce depășesc 230 lei transportul este gratuit.

Este destul de ușor să depășești această sumă, având în vedere prețurile: 1 kg de castraveți eco costă 15 lei, kilogramul de mere este de 12 lei, kilogramul de piersici 34 lei, strugurii eco din soiul Hamburg costă 40 de lei/ kg, ceapă roșie eco 22 lei / kg, roșii cherry eco 40 de lei / kg. 

Bio&co livrează coșuri care conțin 7- 8 tipuri de legume cu prețuri între 70 și 90 lei

Ferma bio&co se află în satul Ciocănari, comuna Niculești (jud. Dâmbovița), și este un proiect al Asociației Ateliere Fără Frontiere înființat în anul 2015 cu scopul de „a oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate din mediul rural (…) și de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol și mediu, cât și pentru consumator”. 

Certificarea ecologică au primit-o în 2018, pentru cele 5 hectare de teren agricol pe care cultivă în jur de 80 de soiuri de legume. Acestea sunt culese în fiecare săptămână chiar înainte de ziua de livrare, grupate în coșuri „single” sau „familial”. Ziua de livrare către abonați este miercuri, în circuit închis (în cele 14 puncte de livrare partenere din București sau în județul Ilfov). 

Fiecare astfel de coș are între şase și opt tipuri de legume certificate ecologic, iar prețurile pentru aceste pachete sunt de 70-90 lei. De exemplu, un coș de 70 de lei, ideal pentru o singură persoană, conținea la final de august următoarele: 1 leg. busuioc mix, 1 leg. cimbru, 300 g tomate cherry, 400 g ardei mix, 600 g zucchini, 700 g vânătă, 800 g tomate grase. Însă, acestea diferă de la săptămână la săptămână. 

Colina Farms 

Colina Farms este cea mai mare fermă organică din zona orașului Cluj-Napoca. În satul Băbuțiu, antreprenorul Liviu Baltă a dezvoltat în 2009, o fabrică de sere şi solarii, iar în 2016 a ieșit din acest business, alegând să mizeze pe o nouă afacere cu legume bio: Colina Farms. Atunci el și echipa sa au construit două sere moderne încălzite de 900 mp și o răsadniță cu mese de cultură de 240 mp. 

În anul 2020 au ajuns la 5.600 mp de solarii profesionale și sere încălzite, dotate cu sisteme moderne de lumini de creștere și chiar cu muzică pentru creșterea plantelor. Aici sunt folosite doar semințe organice și îngrășăminte bio, iar pentru culturile tradiționale crescute fără chimicale, au cooptat specialiști cu experiență din țară și din SUA. 

Sistemul de abonamente presupune livrări săptămânale, majoritatea în municipiul Cluj-Napoca, dar și în zonă. O cutie săptămânală costă 100 lei și cea livrată săptămâna aceasta a conținut: 1 kg cartofi, 1 kg morcovi, 3 bucăți ardei, 2 bucăți vinete, 500 g ceapă uscată, 3 bucăți porumb zaharat, 1 legătură busuioc, 5-7 bucăți castraveți. Cutia cu verdețuri, care costă 65 lei a avut în ea: 5 bucăți castraveți, 500 g roșii cherry, 1 legătură busuioc, 1 bucată salată, 3 bucăți ardei, 1 legătură kale, 1 legătură mangold. 

De asemenea, porțile fermei sunt deschise pentru toți clienții și vizitatorii care vor să afle mai multe sau să facă un picnic, dar și pentru cei care vor să facă voluntariat în cadrul fermei și drumeții în zonă.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend