Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO – Discuție aprinsă între Zelenski și Viktor Orban

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orban au vorbit pentru scurt, duminică, în timp ce participau la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei, se arată într-o înregistrare video de pe canalul YouTube al Senatului argentinian, transmite Reuters, relatează News.ro.

Nu au fost disponibile imediat detalii despre ce au discutat, însă imaginile îi arată pe cei doi cum gesticulează.

Presa ucraineană a speculat că cei doi s-ar putea întâlni la Buenos Aires pentru a rezolva diferendele privind candidatura Kievului la aderarea la Uniunea Europeană. Cei doi oficiali au fost filmaţi conversând timp de aproximativ 20 de secunde, în timp ce se amestecau cu alţi invitaţi în parlamentul argentinian.

Context

Momentul, considerat important, vine înaintea unui summit al Uniunii Europene de săptămâna viitoare. Summitul urmează să decidă dacă vor începe sau nu negocierile de aderare cu Ucraina. Orban a declarat în mod repetat că se opune începerii discuţiilor acum. Orice decizie de a continua trebuie să fie unanimă.

Orban a ameninţat, de asemenea, că va bloca demersurile de a acorda Kievului un sprijin bugetar de 50 de miliarde de euro până în 2027, deşi un oficial de rang înalt a declarat vineri că UE va găsi modalităţi de a sprijini financiar Ucraina chiar dacă Ungaria se va opune prin veto.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Comisia Europeană scrie istorie! Apple a luat cea mai mare amendă de când funcționează!

Publicat

in

Comisia Europeană (CE) a aplicat luni o amendă în valoare de 1,8 miliarde de euro, o sancţiune fără precedent, grupului american Apple cu privire la încălcarea concurenţei – ”abuz de poziţie dominantă” pe piaţa muzicii online – prin favorizarea aplicaţiei Apple Music în detrimentul altor servicii alternative, relatează AFP.

Comisia consideră această amendă ”proporţională cu veniturile mondiale ale Apple şi necesară pentru a fi descurajatoare”, anunţă ea.

Ea reproşează gigantului californian faptul că a ”impus restricţii” care penalizează servicii alternative de ascultare a muzicii de tip streaming în favoarea propriei aplicaţii, Apple Music.

Apple a anunţat că va face apel.

Această sancţiune ”a fost impusă în pofida incapacităţii Comisiei de a descoperi cea mai mică probă credibilă a unui pejudiciu cauzat consumatorilor” şi ”ignoră realitatea unei pieţe înfloritoare, competitive şi în creştere rapidă”, a reacţionat într-un comunicat gigantul american.

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO – Se pune la cale o nouă mare alianță: cine e ‘intrusul’ care zdruncină temelia UE? Ai putea să-l ai în casă!

Publicat

in

Lupta economică la nivel mondial pare că a intrat într-o nouă fază, iar alianțele se formează pentru a putea câștiga acest război nevăzut.

Șeful Renault a cerut o alianță europeană pentru a lupta împotriva Chinei.

La Salonul Auto de la Geneva, Luca de Meo a vorbit despre necesitatea de a ne uni pentru a face față afluxului tot mai mare de vehicule electrice accesibile din China. Ca exemplu, șeful Renault a citat Airbus, un joint-venture al companiilor aerospațiale europene format în 2000 cu sprijinul statului. Ceva similar este necesar și în industria auto, a avertizat acesta.

Luca de Meo a spus că, pentru a rezolva problema mașinilor electrice chinezești low-cost, producătorii auto europeni trebuie să fie creativi. Potrivit managerului, alianța ar putea fi o cale de ieșire din situație: atunci partenerii ar putea să „împartă investițiile și să reducă costurile”. Șeful Renault a amintit de platforma Type 4 din anii 1980, când Alfa Romeo, FIAT, Lancia și Saab și-au unit forțele.

„Trăim într-o lume incertă”

Renault este deja în discuții cu Volkswagen pentru a împărți platforma AmpR, care se află în centrul mașinii de oraș de producție Renault 5. Este posibil să construiești o mașină electrică la un preț de 20 de mii de euro dacă „toate componentele sunt achiziționate în Europa la un preț competitiv”. Luca de Meo a menționat că, în epoca motoarelor cu ardere internă, „a fost posibil să se prevadă ce se va întâmpla în continuare”, dar acum „trăim într-o lume incertă”.

În urmă cu câteva luni Luca de Meo vorbea tot despre competiția acerbă cu China și spunea că e nevoie de investiții serioase în tehnologie.

Desigur, putem să spunem că șeful Renault vorbește doar despre mașini, însă produsele chinezești pot fi ușor de găsit și pe piața din România, astfel că mulți români își fac deja cumpărături de la magazine chinezești.

Războiul nevăzut împotriva produselor chinezești ieftine

În urmă cu un an, șeful concernului Stellantis (corporație multinațională de producție de automobile, formată din fuziunea în 2021 a conglomeratului italo-american Fiat Chrysler Automobiles și a grupului francez PSA) a  numit mașinile chinezești o amenințare pentru Europa, iar recent președintele american Joe Biden a făcut o declarație similară, considerând extinderea industriei auto chineze o amenințare la adresa securității naționale a SUA.

Lumea se va confrunta cu un aflux de importuri chineze pentru a doua oară, deoarece China crește producția de bunuri care depășește cererea internă, a scris recent Wall Street Journal despre acest lucru, făcând referire la previziunile economiștilor.

La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, lumea a cunoscut un boom al importurilor de bunuri ieftine fabricate în China, care a fost numit „șocul Chinei”. Acest lucru a avut loc ca urmare a unei serii de reforme liberale și a aderării Chinei la Organizația Mondială a Comerțului. Ca urmare, a existat o scădere a prețurilor de consum pe piața americană, dar, în același timp, multe industrii locale au dat faliment.

Potrivit jurnaliștilor, China dublează în prezent exporturile pentru a revigora creșterea economică încetinită. David Autor, profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA), este încrezător că de data aceasta țările occidentale au toate motivele să fie alarmate, deoarece în condițiile actuale China concurează pe piața produselor de înaltă tehnologie.

Înainte de asta, publicația Bloomberg a scris că Beijingul  a început să-și slăbească poziția în exporturile de electronice pe unele piețe cheie, asta pentru că India impune din ce în ce mai multă concurență Chinei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend