Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Cum dă lovitura de grație un T-64BV ucrainean unui tanc rusesc

Publicat

in

Soldații ucraineni au distribuit o nouă înregistrare video în care arată cum un tanc T-64BV al lor dă lovitura de grație unui tanc rusesc pe care l-a scos din acțiune în timpul luptelor din estul țării.

Soldatii ucraineni se amuza de distrugerea tancului rusescFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum tancul ucrainean dă puțin înapoi, își reglează ținta la instrucțiunile comandantului și apoi scoate definitiv din uz tancul rusesc care deja era în flăcări, în amuzamentul soldaților Kievului care se filmează cu explozia spectaculoasă în fundal.

Nu este tocmai clar unde a fost filmată înregistrarea, unele informații care circulă pe rețelele de socializare afirmând că momentul a fost surprins în timpul luptelor de pe axa Rubijne, un oraș din regiunea Lugansk, în timp ce Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, susține că distrugerea tancului a avut loc în zona orașului Svitlodarsk din Donețk.

Deși nu la fel de vechi ca „dinozaurul” T-62 pe care armata rusă l-a aruncat în luptă încă din luna mai, nici tancul T-64 intrat în serviciul forțelor armate sovietice tot în anii ’60 nu este tocmai un vehicul de luptă modern.

Însă varianta „BV” văzută în înregistrarea video este un model modernizat recent de industria de armament ucraineană, compania de stat Ukroboronprom anunțând în 2019 că fabrica sa din Liov a livrat peste 100 de astfel de tancuri modernizate forțelor armate ale țării.

Cum au modernizat ucrainenii tancul T-64

Printre îmbunătățirile aduse s-au numărat dotarea înregului echipaj cu echipamente de vedere cu infraroșu, blindaj reactiv pentru turela tancului, o unitate de navigație prin satelit și un radio digital dezvoltat sub licență de la Motorola care asigură comunicațiile până la o distanță de 70 de kilometri.

De altfel, blindajul reactiv al tancului este clar vizibil în înregistrarea video. În aceasta nu se vede însă ce model de tanc rusesc a scos din acțiune T-64BV-ul ucrainenilor, însă judecând după dimensiunea șasiului, pare să fi fost un tanc principal de luptă.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare mai devreme în cursul lunii decembrie a surprins de asemenea cum un T-64BV a distrus dintr-un singur foc un tanc rusesc într-o luptă 1 la 1.

Deși numărul exact al tancurilor T-64BV aflat în dotarea forțelor armate ucrainene nu este cunoscut, în depozitele militare ale țării se aflau 1.000 de tancuri T-64, varianta fără modernizări a vehiculului de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Avansul inteligenței artificiale generative este perceput ca fiind o amenințare de aproape toți specialiștii în securitate IT – studiu

Publicat

in

Un studiu global desfășurat de Bitdefender arată o creștere cu 6% a breșelor de securitate informatică suferite de companii, față de anul trecut, în timp ce avansul inteligenței artificiale generative este văzut ca fiind o amenințare de aproape toți specialiștii IT incluși în cercetare.

ServereFoto: Kittipong Jirasukhanont, Dreamstime.com

Aproape toți respondenții (96%) consideră avansul inteligenței artificiale generative (GenAI) o amenințare, în timp ce peste o treime (36%) spun că utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de conținut fals de tip deepfake constituie o amenințare foarte serioasă.

Peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT susțin că s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creștere cu 6% comparativ cu 2023, arată un studiu global efectuat de Bitdefender.

În același timp, 74% dintre cei intervievați se declară încrezători în abilitățile colegilor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, în timp ce doar 21% și-au manifestat îndoiala că ar fi capabili de a le depista.

Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide pe un eșantion de peste 1200 de profesioniști în securitate informatică, în perioada martie – mai 2024. Respondenții lucrează în poziții care variază de la manageri până la directori de securitate a informațiilor (CISO), în companii cu peste 1000 de angajați din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Singapore.

Studiul mai arată că aproape trei sferturi dintre specialiștii IT (74%) au remarcat o creștere a gradului de sofisticare al atacurilor de tip phishing care se află pe primul loc în topul amenințărilor de securitate (33%). Pe locul doi se află vulnerabilitățile software și amenințările zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).

În ceea ce privește amenințările din ce în ce mai complexe care vizează mediile cloud, 39% dintre respondenți se declară îngrijorați de politicile de gestionare a identității și accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%).

„Indiferent de industrie, companiile se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite cauzate de creșterea suprafeței de atac, a vulnerabilităților zero-day, a configurațiilor greșite din cloud și a noilor amenințări generate de AI”, spune Andrei Florescu, președinte și general manager pentru soluții de business în cadrul Bitdefender.

Printre principalele problemele identificate la nivelul organizației se numără respectarea conformității reglementărilor din domeniu (28%), extinderea capacităților pe mai multe medii (27%) și incompatibilitatea cu alte soluții de securitate (25%).

Totodată, potrivit rezultatelor din acest studiu, mai puțin de jumătate dintre specialiștii IT (45%) susțin că efectuează audituri și evaluări în mod constant, în timp ce 57% dintre ei realizează aceste monitorizări ale riscurilor la nivel intern, iar 42% spun că apelează la serviciile unor experți.

O altă provocare care persistă în domeniul securității cibernetice este cea legată de lipsa de resurse umane. Astfel, trei din cinci specialiști în securitate IT (64%) spun că intenționează să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni (un procent cu un sfert mai mare față de rezultatele studiului de anul trecut).

Sursa foto: Dreamstime.com

Citeste mai mult

NATIONAL

Clotilde Armand pierde lupta la BEC: primarul nu a depus probe că s-au fraudat alegerile în Sectorul 1

Publicat

in

Biroul Electoral Central a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor locale din Sectorul 1 formulată de către Clotilde Armand, în calitate de candidat la funcţia de primar de sector din partea Alianţei Dreapta Unită. BEC a argumentat că „sesizările petentului nu cuprind alte motive şi nu sunt însoţite de probe în dovedirea acestora”, conform News.ro.

„Având în vedere cererea formulată de către doamna Clotilde-Marie-Brigitte Armand, în calitate de candidat la funcţia de primar din partea alianţei ADU, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2858C/BEC2024/11.06.2024, prin care a solicitat anularea alegerilor din Circumscripţia Electorală nr. 1, sector 1, Bucureşti, pe considerentul că acesta suspectează o tentativă de fraudare a alegerilor în secţiile de votare/circumscripţia electorală nr. 1, sectorul 1, Bucureşti, Văzând susţinerile petentului potrivit cărora: ‘mai mulţi alegători decedaţi „au votat” la acest scrutin electoral, au existat cazuri de anulare a unor voturi valabil exprimate prin preştampilarea buletinelor de vot pentru Alianţa electorală PSD-PNL; există elemente de vot multiplu, şi care, repetăm în lipsa unei diferenţe majore de voturi între candidaţi, au influenţat în mod decisiv rezultatul alegerilor. …)’ Sesizările petentului nu cuprind alte motive şi nu sunt însoţite de probe în dovedirea acestora”, precizează BEC, în hotărârea de respingere a cererii.

BEC mai spune că, „potrivit dispoziţiilor legale din legea 115/2015, titularul cererii de anulare are sarcina de a dovedi săvârşirea unor fapte de încălcare a legii în legătură cu votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor, care, prin gravitatea, amploarea şi finalitatea urmărită prin săvârşirea lor, pot fi considerate fraude electorale şi care, în acelaşi timp, conduc la modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă”.

Ce trebuia să dovedească Armand

Atât frauda electorală invocată, cât şi consecinţa prevăzută de lege, constând în modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă, trebuie să rezulte chiar din dovezile depuse odată cu cererea de anulare a alegerilor, mai precizează sursa citată.

Astfel, Biroul Electoral Central nu poate trage concluzia existenţei unei legături de cauzalitate între faptele semnalate de către petenţi şi rezultatul alegerilor, care nu a fost influenţat de situaţiile de fapt descrise şi de aspectele factuale ce nu au legătură cu frauda electorală.

„Totodată, Biroul Electoral Central apreciază că stabilirea şi cercetarea faptelor de natură penală invocate intră în competenţa organelor de urmărire penală, fără a putea constitui în prezent probe ale fraudei electorale în sensul art. 39 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Văzând că, potrivit dispoziţiilor legale menţionate, titularul cererii de anulare are sarcina de a dovedi săvârşirea unor fapte de încălcare a legii în legătură cu votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor, care, prin gravitatea, amploarea şi finalitatea urmărită prin săvârşirea lor, pot fi considerate fraude electorale şi care, în acelaşi timp, conduc la modificarea atribuirii mandatelor în circumscripţia electorală respectivă, Biroul Electoral Central constată că petentul nu a depus probe care să releve existenţa unor fraude electorale în circumscripţia nr. 1, sectorul 1, Bucureşti”, mai arată sursa menţionată.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend