Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Cine sunt oamenii care au construit SpaceX. Cum a devenit Elon Musk, tipul stângace și timid, simbolul succesului universal

Publicat

in

Cine sunt oamenii care au facut posibil succesul companiei SpaceX?! Nu este un răspuns chiar simplu, fiind lucruri mai putin cunoscute publicului pentru ca, de cele mai multe ori lumina reflectoarelor este concentrata pe Elon Musk, pe care media, impreuna cu PR-ul intern al companiei, au reusit sa il transforme astazi, dintr-un tip usor timid si stangace in interviuri, in simbolul succesului universal, scrie Space Alliance.

In trend cu noua moda: industria software din Silicon Valley a ramas oarecum in umbra si noul El Dorado este acum industria spatiala. Se investesc sume considerabile pentru ca miliardarii planetei au intuit corect ca puterea de maine sta in tehnologie si ca potentialul domeniului spatial este unul urias.

Intr-o lume volatila, in schimbare accelerata in ceea ce priveste standardele de ierarhizare si raportare sociala, Musk a devenit repede idolul noii generatii care isi cauta locul in acest nou sistem de valori.

Fara a ii nega rolul decisiv in istoria companiei, trebuie spus totusi ca SpaceX a fost un succes de echipa, unde fiecare ingredient a contat pentru stabilirea compozitiei castigatoare. Un amestec intre priceperea in afaceri a lui Musk si spiritul sau foarte pragmatic, relatiile politice ale apropiatilor sai si ideile vizionare ale echipei tehnice.

Din acest punct de vedere putem spune ca este un pic nedrept ca Musk culege toti laurii, iar seria aceasta de articole isi doreste tocmai sa restabileasca, atat cat se poate, adevarul istoric.

Sa ne intoarcem la inceputurile SpaceX

SpaceX, a fost fondata pe 6 mai 2002 in Los Angeles, cu denumirea de Space Exploration Technologies Corp. Membrii fondatori au fost Musk, care la acea data nu implinise 31 de ani (este nascut pe 28 iunie), Tom Mueller (angajatul cu numarul 2, insarcinat cu partea de propulsie) si Chris Thompson (angajatul cu numarul 3, responsabil cu dezvoltarea structurii viitoarei rachete Falcon 1).

Acum celebra fotografie din 2002 postata de Musk pe retelele sociale, cu petrecerea companiei la care fusese invitata o formatie de mariachi, il infatiseaza pe acesta impreuna cu echipa sa, in care reusise sa ii coopteze pe Hans Koenigsmann (numarul 4 in companie, care se ocupa de partea de ghidaj si control) dar si pe Chris Sloan (inginer software), Philippe Kassouf (managerul de cercetare-dezvoltare) si Chip Basset (responsabil pentru echipamentul de sol).

Alaturi de ei secretara personala a lui Musk, Mary Beth Brown, care i-a stat alaturi pana in 2016.

Multe s-au schimbat in cei aproape 20 de ani care s-au scurs de atunci, insa Tom Mueller si Hans Koenigsmann l-au insotit pe Musk in aventura sa spatiala si sunt personaje cheie in dezvoltarea solutiilor tehnice de care face uz SpaceX.

In vara lui 2002, la propunerea lui Koenigsmann, echipei i se alatura Gwynne Shotwell, care a avut un rol capital pentru pozitionarea pe piata, vanzari, contracte etc. Mana dreapta a lui Musk, ea se regaseste astazi in pozitia de presedinte si COO.

Insa fara sa gresim, putem spune ca SpaceX este in acest moment la rascruce de drumuri: mica firma de apartament este astazi un imperiu in profunda transformare, evaluat la 74 miliarde de dolari, cu aproape 10000 de angajati si diversificat in mai multe sectoare, de la lansari comerciale clasice pentru terti operatori, la servicii de comunicatie prin propria retea de sateliti Starlink, la zboruri cu echipaj uman catre ISS, si in pregatirea unor viitoare solutii de transport suborbital sau a unor misiuni interplanetare, scrie Space Alliance (partea I).

Loading

NATIONAL

Ucraina rămâne pe poziții în Kursk – Anunțul făcut de Zelenski

Publicat

in

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forţele ruse au încercat să scoată trupele ucrainene din poziţiile ocupate în regiunea de frontieră Kursk din Rusia, dar a dat asigurări că forţele Kievului îşi menţin liniile ocupate până acum.

„În ceea ce priveşte operaţiunea din Kursk, Rusia a încercat să împingă poziţiile noastre, dar noi ne menţinem liniile”, a declarat Zelenskiy în mesajul său video de sâmbătă seara.

Ministerul rus al Apărării declarase vineri că forţele sale au recucerit două sate din regiunea de frontieră Kursk, unde trupele ucrainene au lansat o incursiune-surpriză în luna august, în ideea de a obliga Moscova să mute trupe din estul Ucrainei pentru a uşura presiunea asupra liniilor de front de acolo, după câştiguri teritoriale constante obţinute ruşi acolo în ultimele luni.

În discursul său de sâmbătă seara, Zelenski a recunoscut că în regiunile Doneţk şi Zaporojie, parţial controlate de forţele ruse, „există condiţii foarte dificile, cu acţiuni inamice dure. Dar rezilienţa unităţilor noastre este crucială. Totul depinde de rezilienţa noastră”, a spus Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri capturarea Ostrivske, un sat din apropierea oraşului Kurahove, o ţintă-cheie a Rusiei în regiunea Doneţk. Ucraina nu a recunoscut pierderea satului, însă bloggeri militari au relatat că forţele ruseşti au avansat în zonă.

Zelenski, care în această săptămână a fost într-un turneu-fulger prin principalele capitale europene partenere, le-a spus compatrioţilor că a obţinut noi contracte de armament pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte producţia internă de armament.

„La fiecare vizită externă se discută întotdeauna despre investiţii în industria Ucrainei. Baza noastră industrială este capabilă să producă mult mai multe drone, mai multe obuze, mai multe echipamente militare decât permit capacităţile financiare ale ţării noastre. Dar, în acelaşi timp, există mulţi parteneri care, din motive obiective, nu pot contribui la furnizarea de arme: ei nu au propriile lor arme, dar ne pot ajuta cu finanţarea. Unii parteneri au, de asemenea, tehnologii speciale care pot fi utilizate în Ucraina chiar acum – în apărare, în operaţiunile noastre active. Mulţumesc fiecărui partener al Ucrainei care a investit deja în industria noastră de apărare ucraineană. Am crescut deja semnificativ producţia de drone, în special, datorită acestor investiţii”, a explicat Zelenski.

El a spus că în Franţa, de pildă, a discutat despre un nou model de cooperare – crearea de facilităţi de producţie comune ucraineano-franceze în Ucraina. „Acest lucru este în curs de elaborare la nivelul ministerelor apărării. Modelul danez este deja în vigoare, când guvernele partenere atrag investiţii în producţia de armament, iar noi vedem noul model francez ca o oportunitate de a atrage investiţii în crearea de noi facilităţi de producţie. Aşteptăm cu nerăbdare acest rezultat pentru Ucraina şi este o sarcină personală pentru ministrul apărării şi ministrul industriilor strategice să se asigure că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Zelenski.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Muncitorii români s-au bătut cu cei albanezi pe şantierul stadionului Camp Nou

Publicat

in

Mai mulţi muncitori români și albanezi care lucrau pe şantierul stadionului echipei de fotbal FC Barcelona, Camp Nou, au fost implicaţi, vineri, într-o încăierare violentă, a declarat pentru AFP o sursă din poliţia catalană.

Şase persoane au fost rănite uşor în această încăierare în care au fost implicate 20-30 de persoane, potrivit sursei, care a confirmat că nu a fost făcută nicio arestare şi nu a fost depusă nicio plângere, scrie agerpres.ro.

Presa spaniolă a relatat că unii dintre muncitori au utilizat pari de lemn ca arme în acest incident, iar cei implicaţi au fost concediaţi de angajator, un antreprenor extern contractat de FC Barcelona pentru a se ocupa de renovarea arenei.

Clubul catalan, care nu a făcut niciun comunicat legat de acest incident, anunţase recent că intenţionează să joace în acest an pe Camp Nou, fără a fixa o dată.

Legendarul stadion catalan ar trebui să fie deschis pentru început doar parţial, cu 62.000 de locuri, obiectivul fiind încheierea lucrărilor până la debutul sezonului 2026-27, pentru o capacitate totală de 105.000 locuri.

Lucrările au început în 2023, iar de atunci FC Barcelona îşi dispută meciurile de acasă pe Stadionul Olimpic Montjuic.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Liga Naţiunilor: Portugalia a întrecut Polonia, Spania a câştigat greu cu Danemarca

Publicat

in

Echipa naţională a Portugaliei a învins sâmbătă seara, în deplasare, scor 3-1, echipa Poloniei, în grupa A1 a Ligii Naţiunilor. În grupa A4, spaniolii au învins la limită Danemarca, scor 1-0, potrivit news.ro.

La Varşovia, lusitanii au condus cu 2-0, după golurile starurilor Bernardo Silva şi Cristiano Ronaldo. Acesta din urmă a înscris din pasa lui Rafael Leao şi a ajuns la 133 de goluri pentru naţionala portugheză. Piotr Zielinski a părut că poate readuce Polonia în joc, cu golul din minutul 78, dar după numai zece minute Jan Bednarek a introdus în propria poartă o centrare a lui Nuno Mendes şi Portugalia a învins cu 3-1.

La Murcia, Spania a învins Danemarca la limită, 1-0, şi rămâne în fruntea grupei A4, cu şapte puncte.

Rezultate înregistrate sâmbătă seara în Liga Naţiunilor:

Grupa A1: Polonia – Portugalia 1-3 (Zielinski 78 / Bernardo Silva 26, Cristiano Ronaldo 37, Bednarek 88 autogol);

Grupa A4: Spania – Danemarca 1-0 (Zubimendi 79);

Grupa A4: Serbia – Elveţia 2-0 (Elvedi 45+1 autogol, Mitrovic 61);

Grupa C2: Cipru – România 0-3 (Man 16, R. Marin 25 penalti, Drăguşin 36);

Grupa C3: Belarus – Irlanda de Nord 0-0.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Moment istoric în Germania: Lege pentru limitarea numărului cererilor de azil la 100.000 pe an

Publicat

in

Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă o moţiune ce prevede un plafon de 100.000 de cereri de azil pe an şi o reformă fundamentală a legii privind azilul, transmite DPA.

În perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025, delegaţii CSU reuniţi în oraşul Augsburg (sud) au adoptat o serie de moţiuni importante. Una dintre acestea are în vedere limitarea numărului cererilor de azil primite anual de Germania. Numai anul trecut au fost înregistrate peste 300.000 de cereri de azil.

”Securitatea cetăţenilor şi încetarea migraţiei ilegale trebuie să fie prioritatea principală pentru guvernul federal. Ospitalitatea noastră nu trebuie să fie exploatată şi să devină un teren fertil pentru importul de conflicte, violenţă, infracţionalitate organizată şi ură împotriva modului nostru de viaţă”, indică moţiunea.

În unele oraşe germane, uneori ”oamenii nu se mai simt acasă”, arată documentul adoptat de CSU, care avertizează că ”influxul de migranţi este prea mare şi nu mai poate fi gestionat”.

O altă moţiune adoptată de CSU solicită reintroducerea serviciului militar obligatoriu, crearea unei ”armate de drone” şi sporirea bugetului apărării Germaniei la 3% din PIB.

Blocul conservator CDU-CSU se află în prezent în opoziţie în Germania; guvernul de coaliţie de la Berlin este format din social-democraţi, ecologişti şi liberali.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Explozie puternică la Groznîi – Ramzan Kadîrov va superviza personal ancheta

Publicat

in

Doi copii se numără printre cele patru persoane care au fost ucise sâmbătă în urma unei explozii la o benzinărie din capitala cecenă Groznîi, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă al regiunii ruse, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Autorităţile au declarat că un rezervor de combustibil a explodat la benzinărie, provocând un incendiu. Alte cinci persoane au fost rănite.

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat pe Telegram că a preluat situaţia sub controlul său personal. El a declarat că cei responsabili pentru explozie vor fi aduşi în faţa justiţiei, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Exploziile produse în septembrie 2024 şi august 2023 la staţii de alimentare cu combustibil din regiunea vecină Daghestan au provocat moartea a 13 persoane şi, respectiv, a 35 de persoane.

Incidentul intervine în timp ce Kadîrov a intrat în conflict cu parlamentari ruşi din regiunile învecinate, pe care i-a acuzat că au încercat să comande asasinarea sa şi i-a ameninţat cu o „vendetă”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cât de aproape suntem de o criză alimentară? Europarlamentar, extrem de îngrijorat: ‘Suntem într-o situație extrem de fragilă’

Publicat

in

Securitatea alimentară a UE este foarte fragilă în acest moment, este avertismentul europarlamentarului Daniel Buda. Pe lângă războiul din Ucraina, în unele zone sunt probleme din cauza secetei, iar in altele din cauza inundațiilor. Sectorul nostru agricol este un importator net de anumite produse, ceea ce înseamnă că există vulnerabilităţi. Aceastea, împreună cu costurile ridicate ale factorilor de producție, precum îngrășămintele și energia din surse fosile, generează provocări pentru fermieri în ceea ce privește producția. Totodata, riscă să ducă şi mai mult la creșterea prețurilor alimentelor. Subiectul a fost dezbătut în emisiunea BeEU, cu Sabina Iosub.

„Această funcție oferă posibilitatea să spun așa, să fiu mai aproape de ceea ce înseamnă factorul decizional la nivel de Bruxelles, de Strasbourg. Cred că este foarte important pentru noi toți să înțelegem că urmează să ne ocupăm de ceea ce înseamnă politica agricolă comună post-2027. În acest context, aș face un apel către toate structurile asociative din România să urmărească îndeaproape acest proces, deoarece este extrem de important să putem cuprinde în acest document toate aspectele care sunt importante pentru România, plecând de la ceea ce înseamnă aceste condiționalități care, iată, au scos oamenii și fermierii în stradă, plecând de la ceea ce înseamnă accesibilitatea plăților directe, plecând de la ceea ce înseamnă sarcinile birocratice pe care le au fermierii.

Și în acest context, după cum se știe, am avut o dezbatere în Parlamentul European cu privire la un document intitulat de dialogul structurat pentru agricultură, un document elaborat împreună cu 29 de organizații din dacă bine, țin minte de către un profesor din Germania, unde a încercat să să se surprindă foarte multe aspecte din agricultură, aș putea spune nor de multe probleme, dar în același timp să se vină și cu niște propuneri în această zonă.

Evident că de regulă ne uităm cu ochi critici la tot ceea ce se pune pe masa Parlamentului, e un defect defect profesional și chiar le spuneam colegilor să fim foarte atenți, pentru că diavolul se ascunde în detalii, în sensul în care există undeva, prin acest material stufos, de 110 pagini, aprecieri cum ar fi nevoia să se lege plățile directe de atingere a unor obiective de mediu, ceea ce, desigur, pentru mine nu este o soluție, deoarece este extrem de important să avem în primul rând plăți directe care să fie accesibile pentru fermier și am și spus în intervenția mea că aceste plăți directe se constituie într-o centură de siguranță pentru viabilitatea fermierilor și în același timp, dacă dorim ca fermierii – și este nevoie ca fermierii să fie implicați în ceea ce înseamnă problemele de mediu -, ei trebuie să fie plătiți.

Am spus foarte clar că nimeni nu poate să fie obligat să facă mai mult cu bani mai puțini și orice efort pe care îl face fermierul, el trebuie să fie plătit în așa fel încât să li se poată compensa pierderile de venit, dacă cumva o să aibă pierderi de veni și de reguli. De regulă, există pierderi de venit. Mai mult, am pus accent în intervențiile mele legat de sau vizavi de aspectele care țin de alimentele ce sunt importante în Uniunea Europeană din țările terțe, alimente care conțin substanțe interzise a fi folosite la nivelul Uniunii Europene. Mi se pare total lipsit de etică și de moralitate să folosești sau să imporți alimente din afara Uniunii Europene care conțin substanțe pe care tu le-ai interzis în Uniunea Europeană să fie folosite pentru de către fermieri pe considerente de sănătate. Și foarte bine că ai făcut acest lucru. Nu este niciun fel de problemă, dar atunci trebuie să te duci pe acele clauze în oglindă și am spus răspicat că acest lucru trebuie să se întâmple astfel încât să nu avem de-a face cu importuri, a unor produse care conțin substanțe chimice interzise la nivelul Uniunii Europene. În același timp, se încearcă în acest document, oarecum în mod subliminal, să se ducă discuția către cea ce înseamnă promovarea unor diete pe bază de plante. Din capul lucrului am spus că doar pe blază”, a declarat Daniel Buda.

Sabina Iosub: De plante sau diete sănătoase, că e o dorință de a fi cu toții mai sănătoși și să nu mai mâncăm toate prostiile.

Daniel Buda, europarlamentar: Echilibru. Nu tocmai acest lucru mă deranjează, pentru că să încercă să se ducă discuția către o dietă doar pe bază de plante, ori am și cerut ca Comisia Europeană să-și recalibreze discursul pentru că ar trebui să fie o promovare a unei alimentații echilibrate. Nu poți să spui și să stigmatizezi consumul de carne pentru că tu nu vrei să mai ai animale în Uniunea Europeană. Chiar spunea o colegă de-ale mele din Franța că în scurt timp ne vom trezi că la nivelul Uniunii Europene o să avem doar păduri și pajiști care nu o să fie folosite. Evident. Sigur că este doar un document de lucru. Să ne înțelegem. Și am cerut ca Comisia Europene să înțeleagă că fermierii nu au nevoie de bani să meargă nici în vacanțe luxoase, deși ar merita să meargă toți dintre ei, nici să își cumpere mașini scumpe. Ei au nevoie de resurse financiare cu care să-și poată achita ratele la bancă, leasing-urile la mașini și, evident, prețurile de cost pentru produsele pe care noi le le consumăm în fiecare zi.

Este o problemă majoră la nivelul și al României, și al Uniunii Europene. Deja nivelul de degradare din perspectiva accesibilități la alimente este unul foarte, foarte mare. Unul din trei (cetățeni . n..)la nivel european, nu-și permite să mănânce o masă caldă o dată la 3 zile. Atenția este foarte gravă, de aceea spunem că este extrem de important să putem păstra mai departe durabilitatea fermierilor, de maniera în care ei să poată să producă mâncare. În același timp, din nou se încearcă și prin acest document oarecum o antagonizare a fermierilor mici și mijlocii.

Să ne înțelegem asupra unei chestiuni. Fermierii mici și mijlocii trebuie să fie sprijiniți, pentru că ei acționează de foarte multe ori în zone cu constrângeri naturale, în zone care, din păcate, sigur nu sunt atât de productive și atunci evident că au nevoie de o formă de sprijin pentru a se comp compensa pierderile de venit. Mai mult, trebuie să înțelegem că activitatea fermierilor mici, mijlocii nu trebuie să fie subsumată doar în logica produselor alimentare pe care ei le produc. De ce? Pentru că de multe ori, așa cum am spus, activitățile lor sunt mai puțin profitabile, pentru că își desfășoară activitatea în zone de munte, de deal, unde, repet, nu, nu ai acces la ceea ce înseamnă o tehnologie de de vârf sau să poți o implemete tehnologie de vârf. Și atunci evident că trebuie să înțelegi rolul lor în ceea ce înseamnă prevenirea depopulării spațiilor rurale.

Când am fost în Italia, una dintre marile probleme în sudul Italiei erau legate de incendiile care au loc acolo, deoarece nemaifiind animale care să consume vegetația era foarte multă vegetație uscată și de la o simplă sticlă de plastic aruncată lua foc vegetația. Deci, fermierii, mici și mijlocii, au un rol dincolo de ceea ce înseamnă producerea hranei alimentare. Dar în același timp, nu trebuie să uităm de fermierii mari, pentru că aceștia produc eminamente ceea ce înseamnă cantitățile necesare de alimente pentru consumul la nivelul Uniunii Europene. Și atunci, în opinia mea, trebuie să fie un sprijin echilibrat, un sprijin, dar tuturor, astfel încât să-și poată păstra mai departe capacitatea, repet, de a pune pe masă alimente, nu doar în cantități suficient. Atenție ce aceste alimente trebuie să fie și la niște prețuri accesibile și pentru noi.

Acesta este un obiectiv în acest mandat de a creiona această politică agricolă comună în această logică de a fi flexibilă și de a fi accesibilă pentru fermieri, să ne putem păstra durabilitatea la nivelul Uniunii Europene. Sigur, și altele.

Sabina Iosub: Există o întrebare pe care și-o adresează mulți dintre europeni: ne apropiem de o criză alimentară, date fiind toate problemele care au apărut în ultima perioadă?

‘Suntem într-o situație extrem de fragilă’

Daniel Buda, europarlamentar: Colegul meu din Germania a venit și a spus așa: la nivelul Uniunii Europene avem nevoie de 254 de milioane tone de alimente. În momentul de față avem 264 de milioane tone, adică suntem la 7 milioane tone diferență de a avea pusă în pericol securitatea alimentară. Ce s-a dat? 7 milioane de tone. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Galați și la Vaslui, prin Constanța, cu inundațiile, într-o clipită, aceste alimente pot să dispară. De aceea trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate această chestiune a securității alimentare, pentru că fermierii foarte ușor își pierd din ceea ce înseamnă durabilitatea sau viabilitate a fermei. Uitați-vă ce a semnat pesta micilor rumegătoare, ce a însemnat pesta porcină, pesta porcină, care ne-a dus într-un import de 85% de carne de porc pentru consumul intern.

Adică foarte ușor suntem într-o situație, din punctul meu de vedere, suntem într-o situație extrem de fragilă. Astăzi suntem pe linia de plutire, dar valurile acestea care țin de căldură, care țin de inundații, care țin de schimbările climatice, care țin de războaie, care țin de creșterea inflației sunt atât de puternice încât este posibil ca la un moment dat să ne măture și să intrăm în ceea ce înseamnă această criză privind securitate alimentară. Sunt extrem de îngrijorat prin faptul prin prima faptului că avem această rată mare a populație, 21% din populația Uniunii Europene, repet, nu își permite să mănânce odată la 3 zile și 31% este într-un risc. Iată deci cât de cât de mari sunt aceste rate și de aceea noi nu trebuie să privim faptul că astăzi ne ducem în magazin, într-adevăr, avem alimente, dar aceste alimente se produc cu foarte multă trudă și trebuie să păstrăm capacitate a fermierilor.

Sabina Iosub: Cum facem asta, cum ne păzim de tot ceea ce înseamnă o posibilă criză alimentară? Pentru că multe dintre motivele care ar putea duce la o astfel de situație pe care le-ați enumerat nu pot fi prevenite ploile, inundațiile, războaiele, lucrurile care au apărut, iată, mai ales în în ultimii ani, au fost imposibil de prevenit. Așadar, ce altceva putem face?

Daniel Buda, europarlamentar: Tocmai am spus acest lucru legat de ceea ce înseamnă inundații și secetă, că fermierii nu au instrumente cu care să lupte de îndată asupra acestor chestiuni. De altfel, am și provocat o dezbatere în Parlamentul European și le mulțumesc colegilor că au înțeles necesitatea unei dezbateri în Parlamentul European în cursul zilei de joi vizavi de ceea ce înseamnă seceta și fenomenele extreme în agricultură. Și aici sunt mai multe căi de acțiune. În primul rând, trebuie să se înțeleagă un lucru de către toți decidenții la nivelul Uniunii Europene că banii investiți în agricultură sunt bani investiți pentru mâncare.

Asta avem, într-adevăr, o treime a bugetului Uniunii Europene alocat către către agricultură și de multe ori birocrații de la Bruxelles spun că n-avem rezultate tangibile în ceea ce înseamnă banii cheltuiți în cadrul pilonul unui de dezvoltare și le spuneam cu ocazia discuțiilor, că fiecare produs alimentar pe care noi îl luăm din magazine are acolo componentă din plățile directă din banii băgați în agricultură. Cum putem preveni această chestiune? Cu o finanțare adecvată a sectorului agricol, chiar dacă de la nivelul Uniunii Europene, de exemplu, doar să construiesc, nu știu mii de kilometri de autostradă. Prefer să am garantată securitatea alimentară. Agricultura nu se poate face fără bani. Nu se poate face fără niște mecanisme care să fie pusă la îndemâna fermierilor în ceea ce înseamnă reducerea birocrației.

N-aveți idee în această vară, cât de mulți fermieri mi-a spus că se lovesc de o birocrație incomensurabilă, din păcate, de foarte multe ori și la nivel național. Sigur, vine și de la nivel european, dar depinde cum interpretez legislația. Însă pentru cei care au accesat o schemă de bunăstare a animalelor pe pășune, de exemplu, să fie nevoiți în fiecare zi să completeze un tabel cu 300-400 de rubrici. Mi se pare absolut o muncă de Sisif. Stau la îndemâna noastră aceste instrumente de reducere, creșterea simplificării în accesarea fondurilor europene, pentru o finanțare adecvată în sectorul agricol. Avem nevoie de bani. Dacă ai un fermier care are 50 de hectare de pământ, hai să vedem ce prețuri de cost are acel fermier corect.

Și atunci foarte ușor pot să intervin. Dar ai nevoie până la urmă de o viziune aplicată. Și eu cred că aceasta este rolul Parlamentului în această perioadă de a lucra pe aceste documente, de maniera în care această politică agricolă să fie una care să ne garanteze nouă securitate alimentară. Sigur, este foarte important orice tip, orice tip important, orice tip de de securitate și energetică și socială, social alimentară. Dacă nu ai securitate alimentară, nu ai absolut nimic, atunci poți să ai tu orice securitate, dacă vrei militară sau de orice natură. Mai e o chestiune pe care noi trebuie să să nu uităm: prevenirea risipei alimentare.  Aceasta sunt date care mă mă preocupă și mă întristează în același timp cât de ușor aruncăm alimentele, când ar trebui să fie consumate în mod conștient și rezonabil.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend