Sâmbătă dimineață o echipă, formată din inspectorii Consiliului de monitorizare și reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice, a descoperit o situație greu de acceptat și de imaginat la patru centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș.
În cele patru centre sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea maximă a acestora este de doar 51 de locuri. Niciuna dintre locații nu deține autorizație de funcționare, iar condițiile de trai sunt deplorabile – saltele îmbrăcate în plastic, paturi nepotrivite, camere fără uși sau încuiate cu zăvoare, precum și supraaglomerare.
Copiii sunt malnutriți, iar starea lor generală este grav afectată. CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și solicită intervenția urgentă a autorităților competente.
Mai mult doi dintre copii au fost duși la spital din cauză că starea lor de sănatate e gravă.
Reprezentanţii organizaţiei anunţă că, în timpul vizitei au fost identificate mai multe ilegalităţi, esenţiale fiind următoarele:
Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenţilor maternali profesionişti, aşa cum prevede legea, ci închişi în centre. Astfel, DGASPC Mureş a încălcat obligaţia de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
Într-unul din centre, opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor.
Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi.
Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol.
Protecția Copilului a trimis Corpul de control la centrele groazei
Organizaţia anunţă că, din martie 2024, centrele au fost verificate în repetate rânduri.
„În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”, a mai transmis organizaţia.
Reprezentanţii acesteia anunţă că toate vizitele CRJ în Centrul Trebely „au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional”.
Fiecare centru al groazi a primit în 2024 pâna la 1,3 milioane de lei
Planul Anual de Acţiune al Consiliului Judeţean Mureş pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidenţiale destinate copiilor cu deficienţe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 şi 1,3 milioane lei.
„Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condiţiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Judeţean Mureş în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar şi cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale şi cu bugetele unor centre similare din alte judeţe.
În teren nu au putut fi identificate investiţii la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureş, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura şi condiţiile de viaţă precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90”, a mai transmis organizaţia.
În urma neregulilor constate, CRJ anunţă că a sesizat încă din 2024, procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureş, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea şi instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare de sâmbătă.
„Luând în considerare interesul superior al copilului şi faptul că deja viaţa copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenţia de îndată a tuturor instituţiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, şi Ministerul Sănătăţii”, a mai transmis organizaţia.
La ASE pentru specialitatea „Finanțe și Bănci” de la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, la forma de învățământ la distanță, nu se vor mai face înscrieri pentru anul universitar 2024 – 2025.
Nu se vor mai organiza admiteri nici la forma învățământ cu frecvență, de la Universitatea Dunărea de Jos, la „Limba și Literatura Franceză – Limba și Literatura Română” de la Facultatea de Litere, dar nici la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, specializarea „Biotehnologii pentru industria alimentară și „Tehnologie și control în alimentație publică”.
Nu se mai fac înscrieri nici pentru Universitatea Creștină Partium din Oradea: „Limbă și literatură engleză – Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană”, la învățământ cu frecvență, potrivit Hotărârii Guvernamentale postată pe site-ul Ministerului Educației
Trei zodii scapă de ghinion. Pe 28 aprilie 2025, luni, vremurile grele încep să se sfârșească pentru trei semne zodiacale. Când Luna se aliniază cu Saturn, putem vedea finalul unui anumit tip de trudă. Totuși, când vorbim despre trudă, ne concentrăm în special pe ceea ce nu mai putem tolera — acele poveri care au devenit atât de apăsătoare încât nu le mai putem căra.
Energia lui Saturn este strictă și puternică, iar când se aliniază cu Luna, acest tranzit astrologic ne reamintește că nu trebuie să purtăm bagaje inutile. Asta poate însemna renunțarea la un loc de muncă sau încheierea unei relații care trebuia să se termine de ceva vreme. Uneori trebuie să ne gândim la „numărul unu”, adică la noi înșine, pentru că dacă nu ne salvăm singuri, ne vom afunda în noroi.
Ai purtat o povară grea — poate stres, poate o responsabilitate care nici măcar nu ți-a aparținut de la început. Această aliniere Lună-Saturn vine cu o vibrație serioasă, dar extrem de benefică pentru tine. Poate că acum este momentul să spui: „Gata.” Renunțarea nu îți vine natural, dar curajul tău este imens. Poate ai simțit presiunea de a continua să lupți, dar Saturn îți spune că este timpul să îți stabilești limite și să îți recuperezi energia. Nu mai trebuie să demonstrezi nimănui nimic.
Libertatea vine în moduri neașteptate, Berbecule. Fie că este vorba despre ruperea unei conexiuni toxice sau despre plecarea dintr-o situație care îți sufoca spiritul, acel sentiment de final este, de fapt, un dar. Nu ești frânt — ești mai ușor.
Patru zodii care ar trebui să fie atente în acest sezon taur până în 20 mai 2025. Trebuie să fii atent pentru a profita la maximum de acest sezon.
Zodii care ar trebui să fie extrem de atente în acest sezon Taur
Taur
Chiar dacă acesta este sezonul tău, ar trebui să fii atent pentru că nu vrei ca loialitatea ta să se întoarcă împotriva ta. Nu vrei să rămâi loial cuiva care refuză să te trateze cu același respect pe care i-l acorzi în mod constant. Nu vrei să rămâi alături de el în timp ce îi permiți să facă aceleași greșeli iar și iar. Chiar dacă plecarea este ultimul lucru pe care vrei să-l faci, îți datorezi ție însuți să ai grijă de tine. Nu poți rămâne cu cineva care te rănește mereu și nu are niciun interes să se schimbe. Trebuie să-ți spui la revedere, chiar dacă doare.
Sezonul Taurului este un moment în care încăpățânarea ta va fi mai evidentă ca niciodată. De aceea trebuie să fii atent. Nu vrei ca încăpățânarea ta să te împiedice să crești ca persoană. Nu vrei să presupui că știi mai bine decât oricine altcineva atunci când ar putea avea ceva important să te învețe. Așa că nu insista cu încăpățânare să faci lucrurile în felul tău, fără să iei măcar în considerare o altă cale. Păstrează o minte deschisă și o inimă deschisă. În acest fel, nu te vei închide accidental la noi oportunități care te-ar putea ajuta să crești în relațiile tale, în carieră sau ca persoană.
Andreea Esca a dansat în club, până dimineața, ca la 20 de ani. Vedeta știrilor ProTV a plecat câteva zile în vacanță, la Atena, iar apoi a mers în Belgrad, unde a întâlnit un chelner cu care a schimbat câteva vorbe în română.
La Belgrad, vedeta s-a distrat copios. A dansat pe rupte și, după cum a mărturisit, la evenimentul la care fusese invitată a „închis” petrecerea, pentru că i-a plăcut atât de mult încât nu s-a lăsat dusă de pe ringul de dans.
La 51 de ani, Andreea Esca petrece în cluburi mai ceva ca tinerii. Vedeta a făcut senzație pe ringul de dans.
Andreea Esca era mare amatoare de cluburi și în tinerețe. Ea era nelipsită din cluburile nou apărute în centrul Bucureștiului, după Revoluție. Unul dintre ele, Club 30, situat în apropierea Teatrului Național, era, pe atunci, preferatul ei, dar și al altor vedete din showbiz-ul momentului. În anii ’90, apăruseră mai multe localuri: Vox Maris, unde Fane Spoitoru i-a tăiat mâna unui polițist (sub Casa Armatei, pe bulevard), apoi Sexy Club și altele.0
Clădirea de birouri Ethos House este cea mai nouă proprietate comercială care a intrat în portofoliul imobiliar local al proprietarilor Dedeman. Tranzacția de circa 25 de milioane de euro aduce portofoliul companiei mai aproape de un miliard de euro.
Valoarea de achiziție pentru proprietățile imobilare cumpărate în România, fără spațiile în care funcționează unitățile retailerului Dedeman și fără cele două hoteluri din Italia și Elvația, se apropie de 900 de milioane de euro, arată economica.net.
Frații Adrian și Pavăl au construit în ultimii ani unul dintre cele mai valoroase portofolii imobiliare din România, prin intermediul vehiculului de investiții Pavăl Holding. Portofoliul lor include clădiri de birouri premium în București și Cluj-Napoca, însumând aproximativ 356.600 de mp.
Printre cele mai notabile proprietăți se numără complexul The Bridge din Capitală, pentru care a plătit 200 de milioane de euro și The Office din Cluj-Napoca, cumpărat cu 120 de milioane de euro.
În 2022, proprietarii Dedeman au cumpărat cu 380 de milioane de euro portofoliul austriecilor de la CA Immo deținut pe plan local.
În parteneriat cu grupul lituanian Apex Alliance, Pavăl Holding a intrat pe piața hotelieră internațională prin achiziția a două hoteluri de lux. Este vorba de Grand Hotel Gardone de pe malul lacului Garda, Italia, și Waldhaus Flims Wellness Resort, un complex de cinci stele din Elveția Redeschiderea hotelului elvețian este planificată pentru 2025, după un amplu proces de renovare.
Un grav accident rutier a avut loc duminică, 27 aprilie, între localitățile Nițchidorf și Blajova, în județul Timiș. Polițiștii Serviciului Rutier au fost alertați printr-un apel la 112 că o mașină a luat foc și că pe marginea drumului se află un bărbat în stare de inconștiență.
„În data de 27.04.2025, în jurul orei 19:20, am fost anunţaţi despre producerea unui accident rutier în localitatea Blajova, urmat de izbucnirea unui incendiu la autoturismul implicat. La locul intervenţiei s-au deplasat pompierii din cadrul Staţiei Buziaş cu o autospecială de primă intervenţie si comandă, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare şi o ambulanţă SAJ cu medic”, a transmis, duminică seară, ISU Timiş.
La locul intervenției s-au deplasat inclusiv pompierii din cadrul Stației Buziaș cu o autospecială de primă intervenție și comandă, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și o ambulană SAJ cu medic.
Echipajul medical sosit la fața locului nu l-a mai putut salva pe șofer, acesta fiind declarat decedat. Cercetările sint în plină desfășurare, autoritățile încarcerând să stabilească toate împrejurările în care s-a produs accidentul.
Conform oamenilor legii, șoferul care și-a pierdut viașa este un tânăr în vârstă de 29 de ani din localitatea Otvești, județul Timiș.
Din primele verifică a reieșit că autoturismul a ieșit în afara părții carosabile, intrând în coliziune cu un arbore, iar conducătorul auto a fost proiectat prin parbrizul mașinii.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, Ziarul PROFIT foloseste tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.