Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Biden, mesaj pentru Rusia: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO” / Putin nu trebuie să rămână la putere / Va fi o bătălie lungă

Publicat

in

Președintele american Joe Biden și-a început discursul de la Varșovia făcând referire la mesajul Papei polonez Ioan Paul al II-lea către Uniunea Sovietică în 1979.„Nu vă fie frică”, a spus el, potrivit CNN și AFP.

Joe Biden, discurs în PoloniaFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Am ieșit din nou în marea bătălie pentru libertate, o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune… În această bătălie, trebuie să fim cu ochii limpezi. Nici această bătălie nu va fi câștigată în zile sau luni. Trebuie să ne pregătim pentru lupta lungă care urmează”, a spus Biden în afara Castelului Regal.

„Acum, în lupta perenă pentru democrație și libertate, Ucraina și poporul ei sunt în prima linie a frontului, luptă pentru a-și salva națiunea, iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai largă pentru… principii democratice esențiale care unesc toți oamenii liberi, a spus el în aplauzele mulțimii.

„Mesajul meu către poporul Ucrainei este un mesaj pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării al Ucrainei, care cred că sunt aici în seara asta: Vă stăm alături. Punct”, a spus el.

Putin nu trebuie să mai rămână la putere

Președintele SUA a transmis un mesaj ferm către Rusia în privința apărării partenerilor NATO: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO”.

El a calificat campania militară rusă din Ucraina un eșec pe toate planurile și afirmă despre Putin că ”pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu trebuie să rămână la putere”

Poporul rus „nu este dușmanul nostru”

Președintele american s-a adresat direct rușilor pentru a le spune că „poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

„Permiteți-mi să spun asta dacă sunteți în stare să mă auziți – voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că salutați uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile să fie lovite de rachete și bombe rusești”, a punctat Biden.

___

Loading

NATIONAL

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025. Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Află ce se întâmplă cu zodia ta

Publicat

in

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025 spune că Gemenii sunt sfătuiți să scoată altruismul la iveală. Nu trebuie să facă doar ceea ce vor ei. Nativii acestei zodii sunt persoane cu o mare dăruire, dar care știu și să pună limite sănătoase.

Racii trăiesc o perioadă foarte aglomerată a vieții lor. Nativii acestei zodii au toate șansele să omită sau chiar să uite să facă anumite lucruri. De aceea, sfatul cel mai important al astrelor pentru ei este să-și noteze și să fie cât mai bine organizați.

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025

Horoscopul zilei de 19 ianuarie 2025 spune că nativii zodiacului vor trece prin diverse stări și situații atât în prezent, dar și în perioada următoare. De aceea, astrele sfătuiesc zodiile să ia totul pas cu pas și să fie atente chiar și la cele mai mici detalii.

Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.

Berbec: 21 martie – 19 aprilie

Este o zi bună pentru a te organiza. Ai mentalitatea potrivită pentru a rezolva micile sarcini pe care le-ai lăsat pe ultima sută de metri. Studiile ar putea fi afectate din cauza unor probleme de sănătate sau tensiuni. Nu-ți descărca frustrarea pe partenerul tău.

Taur: 20 aprilie – 20 mai

Gândește-te la cum diferite părți ale vieții tale te afectează emoțional. Ar fi o zi bună să îți găsești un hobby care te ajută să explorezi latura ta interioară. Este recomandat să fii atentă și să te abții în ceea ce privește mâncatul excesiv.

Motivează-te să economisești bani.

Gemeni: 21 mai – 21 iunie

Astăzi, altruismul îți va aduce mai mult respect acasă. Rezistă impulsului de a face lucruri doar pentru tine. S-ar putea să nu obții rezultatele așteptate în raport cu eforturile depuse. Fă ceva special pentru persoana iubită astăzi. Gândește-te bine înainte să alegi să cumperi ceva. Nu lăsa munca neterminată pentru a ajuta un coleg.

Rac: 22 iunie – 22 iulie

Ai atât de multe pe cap în ultima vreme. Asigură-te că îți notezi totul pentru a nu uita. Pot apărea probleme de sănătate, așa că ai grijă și de dietă. Împărtășește o idee nouă cu partenerul tău. Discută despre o problemă financiară. Dacă ai o idee pentru un proiect sau o soluție pentru o problemă, împărtășește-o.

Leu: 23 iulie – 22 august

Lasă-i pe ceilalți să fie în față și concentrează-te asupra obiectivelor tale. Când faci lucrurile corecte și te concentrezi pe ceva cu adevărat important, atenția va veni de la sine. Talentul tău creativ ar putea rămâne ascuns și s-ar putea să simți o scădere a inteligenței. Nu-ți ignora partenerul. Nu lăsa mândria să te determine să cheltuiești mai mult decât îți dorești.

Fecioară: 23 august – 22 septembrie

Va trebui să muncești din greu pentru a găsi informațiile de care ai nevoie. Continuă să îți cauți răspunsurile în cărțile vechi, deoarece internetul nu pare să aibă ce îți dorești. Evită stresul excesiv, acest lucru ar putea duce la probleme de sănătate. Împărtășește-ți planul financiar cu cineva de încredere. La locul de muncă, ai toate informațiile de care au nevoie ceilalți.

Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie

Deși ai putea simți că cea mai bună cale de a face pe toată lumea fericită este să îți ascunzi sentimentele, tot ceea ce vei face astăzi te poate face pe tine nefericită. Este o perioadă favorabilă pentru a învăța o limbă străină. Împărtășește-ți sentimentele cu partenerul tău. Ia o decizie informată cu privire la o investiție.

Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie

Respectul te va duce departe astăzi. Acordă atenție fiecărei persoane care îți vorbește. Ai grijă de dietă. Nu te panica, deoarece anxietatea poate duce la afecțiuni. Fă-l pe partenerul tău fericit astăzi. Ce cumperi astăzi s-ar putea să nu te impresioneze mâine.

Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie

Acordă atenție astăzi vieții tale interioare. Deși în mod normal ești orientată spre exterior, azi trebuie să îți analizezi cu adevărat ce se întâmplă în interiorul tău. Vor apărea idei grozave pentru a-ți menține bugetul. Este datoria ta să păstrezi pacea la locul de muncă și să fii rescpectuoasă cu colegii, scrie Astrology.com.

Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie

Fii fermă astăzi. Trebuie să te asiguri că oamenii nu vor considera generozitatea ta un permis pentru a te exploata. Există câteva posibilități de accidente minore, care pot fi evitate. Dragostea va veni către tine dacă zâmbești și vorbești cu toată lumea. O mică răsplată nu te va răni, doar nu cheltui prea mult.

Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie

Este momentul potrivit să îți îndrepți atenția către confortul material. Ai încredere în instinctele tale atunci când iei o decizie financiară, dar însoțește-le și cu fapte concrete. Viața amoroasă poate avea de câștigat, pe măsură ce romantismul îți va bate la ușă.

Pești: 19 februarie – 20 martie

Petrece cât mai mult timp cu ceilalți astăzi. Nu ești într-o stare mentală potrivită pentru a fi singură și te vei simți mai bine dacă stai cu oameni care au o viziune optimistă asupra vieții. Preluarea controlului asupra unui proiect îți va face ție și celor din jur viața mai ușoară.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce metodă îndepărtează cu adevărat pesticidele de pe fructe și legume

Publicat

in

Pe fondul preocupărilor legate de siguranța alimentelor și impactul pesticidelor asupra sănătății, o întrebare devine din ce în ce mai frecventă: cum putem reduce expunerea la substanțele chimice de pe fructe și legume?

De la trucuri populare pe rețelele de socializare, precum utilizarea bicarbonatului de sodiu și oțetului, până la soluții specializate, consumatorii caută metode eficiente și accesibile, scrie click.ro.

Riscurile reale ale pesticidelor

Pesticidele sunt esențiale pentru protejarea culturilor, dar urmele acestora pot rămâne pe suprafața produselor pe care le consumăm. Studiile au asociat unele pesticide cu afecțiuni grave, inclusiv tulburări neurologice și endocrine sau chiar cancer. Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA susține că expunerea la cantități mici este, în general, considerată sigură.

Cea mai simplă soluție: apa curentă de la robinet

Deși există numeroase metode promovate pentru curățarea alimentelor, experții, inclusiv Dr. Kelly Johnson-Arbor, toxicolog, recomandă spălarea cu apă curentă de la robinet. Organizații precum CDC și FDA confirmă eficiența acestei metode în îndepărtarea pesticidelor și bacteriilor fără a expune produsele la alte substanțe potențial dăunătoare.

Spălarea sub jet de apă rece este suficientă pentru majoritatea fructelor și legumelor, eliminând particulele de murdărie și reziduurile chimice. Pentru alimentele cu suprafețe dure, precum pepenii, este recomandată utilizarea unei perii.

Evitați soluțiile chimice și înmuierea excesivă

Utilizarea săpunurilor, detergenților sau altor substanțe chimice pentru spălarea produselor este periculoasă. Acestea pot lăsa reziduuri pe suprafața alimentelor, crescând riscul de intoxicații. În plus, înmuierea în apă poate răspândi bacterii, mai ales în cazul utilizării unei chiuvete contaminate.

Curățarea produselor delicate și a celor cu frunze

Pentru fructele de pădure, spălarea ușoară sub jet de apă este cea mai sigură opțiune, evitând deteriorarea. În cazul legumelor cu frunze, separați și spălați individual fiecare frunză.

Produsele ecologice: o alternativă mai sigură

Pentru cei care doresc să minimizeze riscul expunerii la pesticide, alegerea produselor ecologice poate fi o soluție eficientă. Acestea sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, însă spălarea lor rămâne importantă pentru a elimina murdăria și germenii naturali.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Creierul se curăță singur în timpul somnului: Pastilele de somn prescrise de medici blochează acest proces

Publicat

in

Creierul are propriul mecanism prin care se curăță singur. Este rezultatul unui studiu recent, care mai arată și că pastilele de somn blochează acest proces. Somnul profund are un rol esențial în curățarea creierului, similar cu modul în care funcționează o mașină de spălat vase, arată o nouă descoperire științifică. Pastilele de dormit reduc cu 50% acest proces natural de curățare a creierului.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că procesul de curățare este orchestrat de o moleculă numită norepinefrină, care este eliberată de creier la fiecare 50 de secunde în timpul somnului profund.

„Este ca și cum ai porni mașina de spălat vase înainte de a merge la culcare și te-ai trezi cu un creier curat”, explică profesorul Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester din New York, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au descoperit că norepinefrina face vasele de sânge să se contracte și să se dilate ritmic, ca o pompă care ajută la eliminarea deșeurilor din creier. Dr. Natalie Hauglund, de la Universitatea din Copenhaga și Oxford, compară acest proces cu un dirijor care coordonează o orchestră.

Medicamentele pentru somn, precum zolpidemul, pot perturba însă semnificativ acest proces natural de curățare. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au observat că pastilele de dormit reduc cu 50% undele de noradrenalină și cu 30% eficiența procesului de curățare, deși animalele adormeau mai repede.

Aceste descoperiri sunt relevante și pentru oameni, deoarece avem același sistem de curățare a creierului.

Dr. Hauglund avertizează că persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să fie conștiente că este posibil să nu beneficieze de toate avantajele unui somn natural și sănătos.

Studiul, publicat în revista Cell, oferă noi perspective despre legătura dintre somnul insuficient și bolile neurologice, precum Alzheimer, și deschide calea către dezvoltarea unor metode mai bune pentru asigurarea unui somn odihnitor și benefic.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ucraina cumpără două reactoare nucleare rusești din Bulgaria

Publicat

in

Parlamentul ucrainean a aprobat achiziţionarea a două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria, relatează Euractiv, potrivit Rador Radio România.

Pe 16 ianuarie, Comisia pentru energie a Parlamentului ucrainean a votat în favoarea unei legi care, aparent, urmăreşte îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţară, dar care include şi un amendament care dă undă verde achiziţionării a două reactoare nucleare ruseşti vechi pentru extinderea Centralei Nucleare Hmelniţki.

„Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Energoatom primesc permisiunea de a negocia, finaliza textul, semna, plăti, primi şi depozita echipamentele”, se menționează în amendamentul consultat de Euractiv.

Ucraina va plăti 600 de milioane de euro

Centrala Nucleară Hmelniţki, situată în sud-vestul Ucrainei, a fost construită la începutul anilor ’70, în perioada conducerii lui Leonid Brejnev. Din cauza accidentului de la Cernobîl, aceasta a funcţionat întotdeauna doar parţial. În 2023 au început negocierile pentru achiziţionarea a două reactoare ruseşti, achiziţionate iniţial pentru Centrala Nucleară Belene, proiect nefinalizat de Bulgaria.

Achiziţia planificată are un cost estimativ de cel puţin 600 de milioane de euro. De asemenea, compania americană Westinghouse intenţionează să construiască două reactoare pe platforma centralei din Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

O descoperire revoluționară ar putea elimina necesitatea refrigerării vaccinurilor și a medicamentelor

Publicat

in

O descoperire făcută de cercetătorii de la Universitatea Penn State ar putea elimina necesitatea păstrării la rece a vaccinurilor și a medicamentelor bazate pe proteine.

Studiul, publicat recent în revista Nature Communications, prezintă o nouă tehnică de stocare care menține stabilitatea acestor medicamente fără refrigerare, conform Mediafax.

În prezent, peste 80% din medicamentele biologice și 90% din vaccinuri necesită păstrare la temperaturi controlate. Echipa condusă de Scott Medina, profesor la Departamentul de Inginerie Biomedicală, a dezvoltat o soluție inovatoare: înlocuirea soluției pe bază de apă, folosită în mod obișnuit, cu un ulei special numit perfluorocarbon.

Medicamentele rămân stabile până la 100°C

Principalele avantaje ale noii metode sunt că medicamentele rămân stabile și eficiente chiar și la temperaturi de până la 100°C, soluția este natural sterilă, neputând fi contaminată de bacterii, fungi sau viruși și ar putea reduce semnificativ costurile de depozitare și transport, estimate la 58 de miliarde de dolari la nivel global până în 2026.

Pentru a rezolva problema proteinelor care nu se dizolvă uniform în ulei, cercetătorii au dezvoltat o moleculă specială care acționează ca un „impermeabil pentru proteine”. Aceasta creează un înveliș protector în jurul proteinelor, permițându-le să rămână stabile și funcționale.

„Este ca un impermeabil pentru proteine”, explică profesorul Medina. „Așa cum un impermeabil te ține uscat, acest înveliș protector menține proteina în siguranță față de căldură și contaminare.”

Testele pe șoareci au arătat că noua soluție este la fel de eficientă ca versiunile refrigerate și nu prezintă efecte toxice. Această descoperire ar putea revoluționa distribuția medicamentelor în zone cu resurse limitate sau în situații unde refrigerarea constantă nu este posibilă, cum ar fi pe câmpul de luptă.

Echipa de cercetare se află în proces de brevetare a metodei și speră să colaboreze cu companiile farmaceutice pentru a face produsele lor proteice mai stabile și mai accesibile pentru toată lumea.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiu puternic într-un centru industrial din vestul Rusiei, după un atac cu drone ucrainene

Publicat

in

Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraş din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au raportat autorităţile, notează AFP, potrivit Agerpres.

„În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale”, a declarat guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Vladislav Şapşa, într-un mesaj pe Telegram.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare ruse arată un incendiu masiv la ceea ce se presupune a fi un depozit de petrol din zonă.

Kievul şi-a intensificat în ultimele luni atacurile aeriene împotriva instalaţiilor energetice şi militare ruse, o campanie descrisă ca un răspuns legitim la bombardamentele necruţătoare asupra oraşelor şi reţelei sale energetice de către Rusia.

Armata ucraineană a lovit în special mai multe depozite de petrol ruse în ultimele săptămâni, printre care două lovituri importante împotriva unui depozit situat în apropierea unui aeroport militar din regiunea Saratov. Acestea au provocat incendii care au durat câteva zile.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend