Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Armata ucraineană, ‘blitzkrieg’ reușit la Kursk. Cum au intrat ‘ca-n brânză’ în Rusia: ‘Soldații ruși stăteau la cafea!’

Publicat

in

Incursiunea unităților ucrainene în regiunea Kursk se arată drept o „surpriză” mult planificată de Kiev (așa cum și anunța la începutul acestei luni șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kyrylo Budanov, drept o „soluție complexă”). Operațiunea, care implică diferite ramuri ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), a fost însoțită de o abordare inovatoare, totul pentru asigurarea unui progres, pe care un corespondent Forbes specializat în drone de luptă o numește un „blitzkrieg electronic”.

O unitate a lui Vladimir, membru al echipajului vehiculului blindat american Stryker, a intrat în Rusia în plină zi, a declarat el pentru Financial Times, marți, 6 august, la ora 13:00: “Am fost printre primii”. Spre surprinderea lui Vladimir, Brigada 82 Separată de Asalt Aerian a Forțelor Armate ale Ucrainei nu a întâmpinat nicio rezistență. Curând, echipajul a dat peste soldații ruși care “stăteau în pădure și beau cafea la masă”: „Și am pus Stryker-ul direct pe masă… În prima zi, am pus multe dintre ele jos. Erau neînarmați și nu ne așteptau.”

Potrivit lui Vladimir, nedorind să repete soarta colegilor lor, “zeci” de soldați ruși au depus armele și au decis să se predea.

Pe măsură ce au avansat, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au început să sape și să aștepte o lovitură de represalii din partea Forțelor Armate ale Federației Ruse. Ceea ce, din nou, spre surprinderea lor, nu a urmat. Avioanele rusești au început însă să arunce bombe asupra lor și au apărut și drone de atac Lancet. Ucrainenii au suferit pierderi de forță de muncă și echipamente occidentale, dar au continuat să avanseze. “La început a fost un pic greu,, dar apoi a devenit mai ușor”, a declarat un alt membru al echipajului, Roman, pentru FT deja în regiunea Sumy, unde au remorcat Stryker-ul care a fost doborât vineri.

Unități din cel puțin șase brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei sunt implicate în operațiune, scrie ziarul, citând soldați ucraineni și o analiză a materialelor foto și video postate pe rețelele sociale (patru au fost raportate săptămâna trecută). O brigadă poate avea între 1 și 8 mii de militari. Sunt implicate sisteme de aviație, artilerie și rachete. Dar poate că elementul principal a fost războiul electronic (EW) și dronele, care chiar au învățat să doboare elicopterele rusești și să atace dronele, astfel încât să nu interfereze cu mișcarea trupelor.

“Aceasta pare a fi o operațiune de arme combinate destul de bine coordonată și planificată”, a declarat analistul militar Franz-Stefan Gadi de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice pentru The New York Times.

Forțele Armate ale Ucrainei au sisteme de război electronic, pe care le-au desfășurat pentru a suprima mijloacele de control operațional al unităților rusești. Există sisteme de apărare aeriană care au fost transferate în [regiunea Kursk] pentru a acoperi atacatorii. Și există formațiuni mecanizate foarte eficiente, care avansează într-un ritm destul de constant, scrie sursa citată.

O nouă schemă

Forbes descrie începutul operațiunii într-un mod similar, pe baza unei analize a datelor deschise și a comentariilor bloggerilor militari ruși. A fost folosită o tactică relativ nouă, care a fost testată recent în regiunea Harkov. După identificarea principalelor frecvențe ale rețelelor de comunicații radio de frontieră și controlul dronelor rusești, Forțele Armate ale Ucrainei le-au bruiat cu bruiaje puternice. Lăsând unitățile rusești fără drone de comunicații și recunoaștere, care ar putea solicita foc de artilerie și întăriri, ucrainenii, sub acoperirea echipamentelor electronice de război aduse în prima linie, au lansat un număr mare de drone, care au eliberat calea pentru trupe. Ei au avansat nestingheriți, au capturat unele poziții, după care echipamentul de război electronic a fost din nou mutat înainte, iar schema a fost implementată din nou.

Rotația cadrelor – esențială pentru reușită

Când trupele sunt întărite în poziții, ele sunt înlocuite în fiecare noapte cu unități proaspete care au venit din spate, scrie The Economist, citând participanții la operațiune. Descoperirea se dovedește a fi atât de eficientă încât Forțele Armate ale Ucrainei ar putea ocupa deja peste 40 de așezări, potrivit proiectului Deep State, apropiat de Ministerul Apărării al Ucrainei. Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, i-a raportat lui Vladimir Putin că armata ucraineană a reușit să preia controlul asupra a 28 de așezări și 480 de kilometri pătrați.

“Rușii erau complet confuzi”, spune Matthew Saville, director pentru afaceri militare la Royal United Services Institute. “Dar va fi dificil să menținem forțe de orice dimensiune în Rusia și să ne apărăm împotriva contraatacurilor, având în vedere rezervele limitate ale Ucrainei”.

Loading

NATIONAL

Experții cer Guvernului să ia una dintre cele mai controversate decizii din istoria Marii Britanii: Eliminarea tradiționalei halbe de bere englezească

Publicat

in

O analiză desfășurată în mai multe pub-uri din Marea Britanie a arătat că servirea berii în pahare mai mici reduce semnificativ consumul, cu până la 10%.

Această scădere ar duce la o populație mai sănătoasă și, implicit, la reducerea costurilor pentru sistemul public de sănătate, conform cercetării.

Englezii au o tradiție de a consuma bere din halbe mari, de aproximativ 570 de mililitri, încă din secolul al XVII-lea.

Specialiștii propun înlocuirea acestora cu pahare ce conțin doar două treimi din volumul obișnuit.

Cu toate acestea, proprietarii de pub-uri sunt sceptici, temându-se că berea servită în cantități mai mici va deveni mai puțin atractivă, ceea ce ar putea duce la scăderea vânzărilor.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Giganții din social media, sub lupa SUA! Ce arată raportul FTC și ce acuzații le sunt aduse

Publicat

in

Un studiu efectuat de-a lungul mai multor ani arată că giganţii din domeniul platformelor sociale şi internetului practică “supravegherea în masă” pentru a capitaliza datele personale ale utilizatorilor de internet, conform Autorităţii americane pentru Concurenţă (FTC), citată joi de AFP, conform Agerpres.

Un raport publicat miercuri seara – realizat de FTC plecând de la solicitările lansate cu patru ani în urmă către nouă firme – a stabilit că aceste companii au colectat cantităţi importante de date, uneori prin intermediul operatorilor de date cu caracter personal, şi că pot păstra respectivele informaţii o perioadă nelimitată de timp.

“Acest raport pune în lumină modul în care reţelele de socializare şi companiile de streaming video colectează o cantitate enormă de date personale şi le monetizează pentru multe miliarde de dolari”, a explicat într-un comunicat şefa FTC, Lina Khan, declarându-se “deosebit de îngrijorată de eşecul multora dintre aceste companii de a proteja copiii şi adolescenţii în online”.

În multe dintre aceste companii, modelul economic, care implică recurgerea la publicitatea ţintită, încurajează colectarea în masă a datelor utilizatorilor, privilegiind profitul în detrimentul vieţii private, conform raportului.

FTC, despre viaţa privată a utilizatorilor

“Lucrative pentru companii, aceste practici de supraveghere pot pune în pericol viaţa privată a oamenilor, ameninţându-le libertăţile şi expunându-i la o serie de rele, de la furtul de identitate la hărţuire”, afirmă şefa FTC.

IAB “dezamăgit” de FTC

Într-un mesaj ca reacţie la publicarea acestui raport, şeful Interactive Advertising Bureau (IAB), o organizaţie a companiilor din acest sector, s-a declarat “dezamăgit de faptul că FTC continuă să considere industria publicităţii digitale ca fiind implicată în ‘supravegherea comercială în masă'”.

David Cohen susţine că internauţii înţeleg că publicitatea ţintită le permite să profite de servicii online, care altfel nu ar fi gratuite sau ieftine.

Totodată, IAB a dat asigurări joi că susţine “cu fermitate” legea exhaustivă cu privire la confidenţialitatea datelor personale la scară naţională, a cărei respectare o solicită raportul.

Raportul se bazează pe solicitările trimise la sfârşitul anului 2020 către companii precum Meta, YouTube (Google), Snap, Amazon (pentru Twitch), ByteDance (TikTok) şi Twitter devenit între timp X.

Un purtător de cuvânt al Google, Jose Cataneda, a declarat pentru AFP că grupul său sa “are normele cele mai stricte în domeniul privind confidenţialitatea datelor”. “Nu vindem niciodată informaţii personale şi nu folosim informaţii sensibile pentru a difuza publicitate”, a dat asigurări el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Vin vremuri tulburi, potrivit șefei Băncii Centrale Europene – Situația de azi, asemănătoare celei dinainte de marea criză și de război

Publicat

in

Economia globală se confruntă cu o fragmentare similară celei din epoca „naţionalismului economic”, care a cauzat colpasul comerţului internaţional şi Marea Criză de la sfârşitul anilor 1920, a spus preşedinta Băncii Centrale Europene, scrie Ziarul Financiar.

„Ne-am confruntat cu cea mai dură pandemie din 1920, cel mai dur conflict în Europa din 1940 şi cea mai mare criză a energiei din 1970”, a declarat Christine Lagarde. Aceste tulburări au schimbat permanent activitatea economic globală, adaugă preşedinta BCE.

„Parelele dintre 1920 şi 2020 incep să iasă în evidenţă”, explică Lagarde.

Politica monetară a anilor 1920 ai secolului trecut a fost pusă în dificultate de standardul aur, economiile intrând în deflaţie şi crize bancare. „Suntem astăzi într-o poziţie mult mai bună pentru a adresa aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noştri”, sublinează Christine Lagarde.

Bancherii au fost nevoiţi să înveţe că aderenţa la standarul aur şi ratele fixe de schimb „nu au fost robuste în vremuri de schimbări structurale”, întrucât au contribuit la „un ciclu de naţionalism economic”, conchide Lagarde.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Ianis Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului’ (presă)

Publicat

in

Trimis la echipa a doua a lui Rangers, Ianis Hagi se află într-o situație disperată, comentează presa sportivă spaniolă.

„Fiul lui Hagi trăiește cea mai urâtă față a fotbalului! Ianis se află într-o situație dificilă la Rangers”, apreciază jurnaliștii de la as.com. Conform acestora, intervențiile tatălui său, Gică Hagi, au pus paie pe foc, scrie Adevărul.

„Fotbalistul român, fiul legendarului Gică Hagi, care a jucat pentru Real Madrid și Barcelona, a fost exclus din lotul primei echipe după un conflict cu antrenorul Philippe Clement, petrecut la jumătatea lunii august. Ianis, care a fost împrumutat sezonul trecut la Alaves, l-a acuzat pe antrenor pe rețelele sociale că a mințit atunci când a spus că jucătorul și agentul săi i-a cerut clubului să îi caute echipă. După aceste acuzații, Clement i-a întors spatele lui Hagi, care a jucat doar 27 de minute de la începutul sezonului, la meciurile pe care naționala României le-a jucat în Liga Națiunilor, împotriva lui Kosovo și a Lituaniei. Ianis nu a fost ajutat nici de cuvintele tatălui său, care a spus că Rangers l-a tratat ‘oribil’ pe Ianis. Pentru acesta, consecințele au fost cele mai rele posibile, fiind nevoit să rămână la echipă știind că Philippe Clement nu se va baza pe el și a fost trimis la echipa a doua”, conform sursei citate.

„Totuși, lucrurile nu merg bine pentru Ianis Hagi nici la echipa de rezerve. Rangers a jucat un meci împotriva lui Fraserburgh în Scottish Challenge Cup, iar Hagi nu a primit niciun minut. Un mesaj puternic pentru jucător, care a spus recent că vrea să continue să lupte pentru un loc în prima echipă”, au mai scris jurnaliștii spanioli.

Citește și: Ianis Hagi: Vreau să fie clar. Nu am cerut niciodată să plec de la Glasgow Rangers

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Elveția renunță la neutralitate! Declarație de război împotriva practicilor Temu

Publicat

in

Declarațiile împotriva Temu se înmulțesc, după ce și Handelsverband, asociația națională de comerț cu amănuntul din Elveția, a depus o plângere la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

Acuzațiile se referă la practici comerciale neloiale, asociația susținând că platforma de comerț electronic din China încalcă legislația elvețiană privind divulgarea prețurilor (OIP) prin prezentarea unor prețuri false și autocomparate, care nu respectă intervalul de timp legal pentru comparare.

Acesta nu este singurul aspect problematic al activității Temu în Elveția. Handelsverband a semnalat și încălcarea Legii privind răspunderea pentru produse (LRFP), acuzând compania că încearcă să se exonereze de responsabilitatea pentru produsele vândute, transferând această responsabilitate consumatorilor, care sunt tratați ca și cum ar fi importatori.

Retailerii elvețieni denunță concurența neloială și menționează că Temu recurge la metode de vânzare agresive și că există probleme și în gestionarea retururilor. În loc să își asume preluarea și eliminarea deșeurilor electrice și electronice, compania este acuzată că încearcă să se sustragă de la această obligație legală.

Probleme și acuzații în întregul spațiu economic european

Problemele Temu nu se limitează doar la Elveția. Acuzații similare au fost lansate și în alte state din spațiul economic european, precum, Austria, Germania, Ungaria, Polonia și România. Autoritățile de reglementare de pe întreg continentul sunt chemate să investigheze practicile comerciale ale platformei, acuzată de înșelăciune și încălcarea legislației europene.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Începe Oktoberfest: Mai multă securitate, fără „iarbă”, dar cu tradiţionalele halbe uriaşe

Publicat

in

Tradiţionala sărbătoare Oktoberfest se deschide sâmbătă la Munchen, cu iubitorii berii pregătiţi să sprinteze spre corturile cu bere pentru primele lor halbe în ceea ce este considerat a fi cea mai mare sărbătoare populară din lume, relatează agenția germană de presă DPA, preluată de Agerpres.

Însă petrecerea din acest an este organizată la scurt timp după un atac mortal cu cuţitul de la un festival din oraşul Solingen (vest), aşa că securitatea va fi strictă, menţionează DPA.

Ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann a declarat că nu există ameninţări specifice la adresa celei de-a 189-a ediţii a celebrei sărbători a berii care va dura 2 săptămâni şi care anul trecut a atras peste 7 milioane de oameni. Cu toate acestea, autorităţile anunţă că sunt în stare de alertă ridicată.

Locaţia festivalului, denumită Wiesn, dispune de un concept sofisticat de securitate: verificări la porţile de acces, interzicerea bagajelor voluminoase, a cuţitelor şi recipientelor din sticlă, poliţie omniprezentă, bariere retractabile pentru trafic şi dispozitive din beton pentru a preveni atacurile cu autoturisme.

Pentru prima oară, vor fi folosite aleator peste 40 de detectoare de metale portabile în zona Wiesn, conform directorului festivalului, Clemens Baumgärtner.

Aproximativ 600 de ofiţeri de poliţie vor fi prezenţi în perimetrul festivalului, pe lângă cei 1.200 – 1.500 de stewarzi aduşi de municipalitate.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Consumul de canabis, interzis. Bere mai scumpă

„Am făcut tot ce am putut”, a declarat primarul din Munchen, Dieter Reiter, care va deschide festivalul.

De asemenea, landul Bavaria a interzis prin lege fumatul de canabis la festivalurile populare şi pe terasele cu bere. Legea interzice fumarea canabisului în apropierea minorilor, ceea ce include şi festivalurile populare. Organizatorii Oktoberfest au recepţionat pozitiv această măsură, spunând că nu vor mai trebui să se implice în dispute cu clienţii care fumează canabis, susţine DPA.

Publicul va fi nemulţumit şi de creşterea preţului la bere. Anul acesta costul unui litru de bere a ajuns la 15 euro, dar în cadrul festivalului va varia între 13,6 şi 15,3 euro. Puţină consolare poate veni din faptul că berea Wiesen, ce este produsă conform unor reţete secrete, conţine mai mult alcool decât o bere obişnuită – în jur de 6%.

Până acum preţul piperat al berii nu i-a alungat pe petrecăreţi: conform statisticilor municipalităţii din Munchen, anul trecut s-au consumat peste 7,4 milioane de litri de bere. Cei care, după prea mult alcool, vor simţi că au nevoie de hidratare, vor putea bea gratuit apă de la ţâşnitorile amenajate, la fel ca anul trecut. Cei mai pretenţioşi, care vor dori apă îmbuteliată, vor scoate din buzunar aproximativ 10 euro pentru 1 litru.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / DPA / Profimedia

Au crescut şi preţurile la mâncărurile servite în incinta festivalului. Unul dintre motive este creşterea TVA-ului pentru mâncarea din restaurante (de la 7% la 19% în luna ianuarie). Anterior fusese scăzut în contextul pandemiei Covid.

„Trebuie să presupunem o creştere de 15%, din care 12% după modificarea TVA la nivelul dinaintea pandemiei şi 3% din creşterea generală a preţurilor”, a comentat co-organizatorul Christian Schottenhamel. El a arătat spre guvernul federal precizând că politicienii şi-au încălcat promisiunile că vor menţine un TVA de 7% pentru mâncare.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / DPA / Profimedia

Accesul în corturile cu bere se face în principal prin rezervarea locurilor, dar cei mai sprinteni pot alerga să prindă puţinele locuri rămase nerezervate sâmbătă dimineaţa, la deschidere. Cei care dispun de rezervare, dar din diferite motive nu mai pot sau nu mai doresc să vină la Oktoberfest, îşi pot vinde locurile rezervate.

Cei care nu ştiu cu ce să se îmbrace pentru eveniment pot opta pentru „uniforma” tradiţională a Oktoberfest: „dirndl” pentru doamne şi domnişoare şi respectiv „lederhosen” pentru domni. Axel Munz, directorul executiv al lanţului de magazine de costume tradiţionale Angermaier, susţine că anul acesta se poartă „dirndl”-urile în culorile „mov la modă, mentă deschisă şi salvie, albastru regal, roşu intens, verde-pin şi negru elegant”. Pentru bărbaţi, „pantaloni scurţi din piele de căprioară sau capră sălbatică, croiţi de mână şi cu broderii elaborate, care le conferă un look vintage”.

Iar pentru cei care nu pot ajunge la Munchen, Wiesn este acum disponibil şi în format digital: jocul în realitatea virtuală „Oktoberfest – The Official Game”, realizat de studiourile K5 Factory din Munchen, va fi lansat la începutul festivalului, iar amatorii vor putea vizita atracţiile festivalului sub formă de avataruri, folosind ochelari de realitate virtuală. În cazul lor consumul de canabis este opţional, mai notează DPA.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / DPA / Profimedia

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend