Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Annalena Baerbock, vizită surpriză în Ucraina. Germania promite mai multe arme

Publicat

in

Germania a promis să furnizeze mai multe arme Ucrainei și să ajute țara afectată de război să adere la Uniunea Europeană, în timpul unei vizite surpriză efectuate de șefa diplomației germane Annalena Baerbock, relatează Sky News.

Annalena Baerbock în HarkovFoto: Xander Heinl / DPA / Profimedia

Annalena Baerbock a sosit marți în orașul Harkov din estul Ucrainei, puternic bombardat de ruși, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

„Acest oraș este un simbol al nebuniei absolute a acestui război de agresiune dus de Rusia în Ucraina și al suferinței nesfârșite cu care oamenii, în special aici în estul țării, se confruntă în fiecare zi”, a spus Baerbock.

Săptămâna trecută, Germania a promis să trimită Kievului vehicule de luptă Marder, ca parte a unui sprijin militar sporit.

Annalena Baerbock a spus de asemenea că este important să nu se piardă din vedere locul Ucrainei în Europa și dorința acesteia de a adera la UE.

„Noi ca guvern (german) vrem să facem propuneri foarte concrete Ucrainei în a o ajuta să facă progrese în consolidarea statului de drept, a instituțiilor independente și a luptei împotriva corupției”, a adăugat ea.

___

NATIONAL

Femeile din România vor mai multe femei în politică

Publicat

in

Centrul FILIA a lansat studiul ”Grija pentru democrație: Interesele politice ale femeilor 2024” prin care evidențiază perspectivele și vocile femeilor din România, voci care adesea lipsesc de pe agenda politică.

Cercetarea este reprezentativă național și se concentrează asupra intereselor politice ale femeilor, profilul acestora electoral, priorităților legislative și bugetare și opiniilor cu privire la reprezentarea politică.

O urmare directă a slabei reprezentări politice a femeilor este o lipsă a vizibilității nevoilor și intereselor femeilor pe scena politică.

78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic

Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut în legislatura 2020 față de legislatura 2016, plasându-ne pe locul 124 în lume și pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Pentru construirea unei societății bazate pe grijă și respect trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații pot participa în mod egal la luarea deciziilor și că interesele lor sunt reprezentate.

O reprezentare politică mai bună este un prim pas pentru reprioritizarea bugetului de stat încât să reflecte experiențele diferite ale femeilor:

Dacă ar putea să împartă bugetul țării, 33% dintre femeile din România ar finanța prioritar domeniul sănătății, 19% ar finanța prioritar domeniul învățământului și 15% ar crește alocațiile/pensiile/salariile.

Femeile dețin puterea de a influența decisiv rezultatele electorale din acest an

Studiul a fost lansat în cadrul evenimentului “Grija pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024” organizat în Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Federale Germania în România, Comisia Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Suediei în România și Ambasada Canadei în România, având susținerea mai multor ambasade.

“Femeile dețin puterea de a influența decisiv rezultatele electorale din acest an. Așa cum ne arată cifrele, electoratul feminin constituie mai mult de jumătate din electoratul României, un segment cu impact major asupra rezultatelor alegerilor, care, cu toate acestea nu este întotdeauna vizibil pe agenda politică.

Lipsa de atenție asupra intereselor femeilor poate îndepărta un electorat important. Mai mult de o treime dintre femeile din România sunt indecise cu privire la partidul pe care l-ar vota la alegeri. Partidele politice trebuie să acorde o atenție sporită preocupărilor și nevoilor femeilor. “ a declarat Andreea Rusu, directoarea executivă a Centrului FILIA.

La eveniment au luat cuvântul prim-ministrul și liderul PSD Marcel Ciolacu, președintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă, președintele USR Cătălin Drulă, președintele UDMR Kelemen Hunor și copreședinta REPER Ramona Strugariu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremur pe piața imobiliară din România: Ce se întâmplă cu locuințele aflate la vânzare

Publicat

in

Volumul tranzacțiilor pe piața de investiții imobiliare din România s-a redus în 2023, înregistrând o scădere de peste jumătate față de vârful de 1,2 miliarde de euro din 2022. Principala provocare pentru 2024 este costul finanțării.

Anul 2023 s-a încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de aproximativ 476 milioane de euro, în scădere cu mai mult de jumătate față de maximul atins în 2022, de 1,25 miliarde de euro, potrivit raportului anual publicat de Colliers, conform Mediafax.

Evenimentele geopolitice din 2023 au propulsat o mare parte din Europa, și nu numai, într-un nou capitol de incertitudine economică, influențând inevitabil și mediul investițional din România.

Volumul pieței a fost puternic impulsionat de vânzarea portofoliului de 25 de active de retail Mitiska REIMs către un nou jucător, fondul britanic M Core, pentru 219 milioane de euro.

România a înregistrat o dinamică similară cu cea a altor piețe din ECE, iar perspectivele rămân mixte. Chiar dacă există mai multă claritate în ceea ce privește inflația, băncile centrale nu vor reduce costul banilor cu aceeași viteză cu care au crescut ratele dobânzilor în ultimul an și jumătate.

În general, mulți proprietari și investitori rămân în expectativă, influențați de ratele ridicate ale dobânzilor, încetinirea economică și incertitudinea globală.

Cea mai semnificativă tranzacție a anului, și totodată cea mai mare tranzacție de retail din România din ultimul deceniu, a fost cea dintre Mitiska REIM și fondul britanic M Core, un nume nou pe piața locală și cu atât mai notabil cu cât multe fonduri din Europa de Vest au manifestat interes pentru România, dar fără a avansa în vreo tranzacție.

A doua cea mai importantă tranzacție din acest an a fost vânzarea și închirierea depozitelor FM Logistics, achiziționate de CTP, liderul pieței locale industriale și de logistică, pentru o valoare estimată la aproximativ 60 de milioane de euro. A treia cea mai mare tranzacție a implicat vânzarea clădirii One Herăstrău către un nou jucător pe piața locală, grupul leton Vincit Union, pentru aproximativ 21 de milioane de euro.

„În 2023, a avut loc o tranzacție notabilă cu o sursă de capital ce lipsea în mare măsură de pe piața locală de investiții: investitorii instituționali domestici. Astfel, divizia de asset management a celei mai mari bănci locale, BT Asset Management, a achiziționat proprietățile imobiliare ale Amethyst România printr-o tranzacție de sale-leaseback, evaluată la 12 milioane de euro. Este important pentru piața locală de capital ca acest sector să înregistreze creștere de activitate în viitor”, explică Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.

În ultimul an și jumătate, condițiile de finanțare limitată, împreună cu creșterea ratelor dobânzilor, au dus la scăderea prețurilor și la creșterea randamentelor pe plan global, inclusiv în România. Cu toate acestea, specialiștii subliniază că România nu a urmat această tendință de scădere a randamentelor la fel de puternic ca alte piețe iar corecția prețurilor nu a fost la fel de mare. Astfel, în lipsa unor tranzacții de referință care să indice clar stadiul pieței, aceștia estimează în prezent randamentele într-un interval. Prin urmare, randamentele pentru spațiile de birouri din România se situau între 7,25% și 7,75% la sfârșitul anului trecut (în creștere față de 6,75% la sfârșitul lui 2022), randamentele pentru spațiile comerciale variau între 7-7,50% (față de 6,75% la sfârșitul lui 2022), iar randamentele pentru segmentul industrial oscilau între 7,25-7,75% (față de 7,50% la sfârșitul anului trecut).

„Dacă analizăm condițiile de finanțare, observăm unele schimbări față de acum câțiva ani. În primul rând, disponibilitatea de finanțare este mai redusă, deoarece anumite aspecte sunt acum mai importante decât în trecut, cum ar fi cine este beneficiarul împrumutului sau cât de sustenabilă este o proprietate din punct de vedere al acreditărilor ESG. De asemenea, interesul băncilor pentru anumite sectoare imobiliare, în special pentru birouri, este destul de limitat, deși există excepții în funcție de finanțator și debitor. Sectorul industrial apare pe o poziție superioară pe lista băncilor, urmat de cel al retailului și cel rezidențial, unde deciziile de finanțare sunt luate în considerare mai mult pe baza specificului fiecărui caz. Marjele de creditare sunt în prezent între 300 și 350 de puncte de bază pentru activele de calitate, însă trebuie menționat că acum doi ani, acestea erau cu 100 de puncte de bază mai mic”, subliniază Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers.

Crește numărul imobilelor închiriate

Mai mult, sectorul I&L din România, cu chirii în creștere cu aproximativ 30% în ultimii doi ani, oferă oportunități foarte bune pe termen lung.

Previziunile pentru o creștere solidă a pieței locale, în contextul relocalizării producției, indică posibilitatea unei ușoare reduceri a randamentelor industriale în următorii doi ani, sugerând posibilitatea de prețuri mai avantajoase.

Consultanții companiei de consultanță imobiliară prevăd că o influență semnificativă asupra volumului tranzacțiilor pe termen lung ar putea veni din partea a ceea ce ei numesc „piața primară” a clădirilor de birouri de primă clasă, adică cele construite de dezvoltatori cu un model de afaceri de tipul „construiește, închiriază, vinde”. Deoarece se anticipează livrarea unui număr redus de clădiri în următorii ani, acest aspect ar putea influența cererea viitoare pentru spații de birouri. În absența acestei cereri, presiunea asupra randamentelor, în special a celor de birouri și, într-o măsură mai mică, a celor de retail, rămâne ridicată iar consultanții Colliers estimează că există o probabilitate semnificativă de creștere ușoară a pieței în viitor.

În concluzie, anul 2023 a fost unul relativ slab pentru întreaga piață de investiții din Europa Centrală și de Est (ECE), toate piețele din regiune înregistrând scăderi ale volumelor de la un an la altul, cuprinse între 18% și 68%.

În cifre absolute, volumul de investiții în cele mai mari șase economii din regiune (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) a scăzut cu 54% față de 2022, atingând un nivel de 4,9 miliarde de euro, cel mai scăzut din 2012, arată Colliers în cel mai recent raport „The CEE Investment Scene 2023/2024”. Această evoluție a fost determinată de creșterea costului capitalului și de perspectivele mai puțin favorabile pentru unele sectoare imobiliare, ceea ce a redus semnificativ interesul investitorilor. Totuși, declinul este comparabil cu cel înregistrat și pe alte piețe europene. În ceea ce privește randamentele, acestea au crescut aproape peste tot în regiunea ECE-6, reflectând o tendință similară în economiile avansate. Polonia a continuat să fie liderul din regiune, cu un volum de investiții care a reprezentat 38% din totalul general al ECE-6, urmată de Republica Cehă, cu o cotă de 23% din volumele din 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend