Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

VIDEO Alunecările masive de teren din Uganda provoacă zeci de victime și pagube devastatoare. Peste 150 dispăruți

Publicat

in

Cel puțin 15 persoane și-au pierdut viața, iar alte 113 sunt date dispărute după ce mai multe alunecări de teren au lovit estul Ugandei în seara zilei de miercuri, potrivit Sky News preluat de mediafax. Numărul victimelor ar putea crește la câteva sute susțin reprezentanți ai echipelor de intervenții.

Dezastrul natural s-a produs în regiunea muntoasă Bulambuli, unde ploile torențiale au declanșat deplasări masive de pământ care au îngropat complet peste 40 de gospodării.

Echipele de salvare au reușit să recupereze 13 cadavre până în prezent și să salveze 15 persoane care au fost transportate de urgență la spital.

Charles Odongtho, purtătorul de cuvânt al biroului prim-ministrului ugandez, a descris situația ca fiind „devastatoare”. Infrastructura din zonă a fost grav afectată – toate podurile au fost luate de ape, iar drumurile sunt complet inundate, făcând operațiunile de salvare extrem de dificile.

Dezastrul a afectat opt sate și aproximativ 50 de acri de teren. Autoritățile locale au anunțat că vor aduce un excavator pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare. Presa locală estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la 30.

Specialiștii atrag atenția că riscul acestor alunecări de teren a crescut semnificativ în ultimii ani din cauza defrișărilor masive. Localnicii au tăiat pădurile și vegetația de pe versanții muntoși pentru a face loc culturilor agricole, slăbind astfel stabilitatea solului. Regiunea are un istoric tragic în acest sens – în 2010, o avalanșă similară a provocat moartea a cel puțin 80 de persoane.

Loading

NATIONAL

Un apropiat al lui Trump îl atacă pe Elon Musk: ‘Are maturitatea unui copil. E un om rău și mi-am propus să-l opresc’

Publicat

in

În opinia unuia dintre principalii susținători ai lui Donald Trump, „singurul obiectiv al lui Elon Musk este să devină miliardar”.

De la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, un nume este pe buzele tuturor: Elon Musk. În ultimul timp, miliardarul, numit recent șeful ministerului „eficienței guvernamentale”, pare să-și acorde tot mai mult spațiu pe scena geopolitică internațională, înmulţindu-şi declarațiile provocatoare și atrăgându-şi mânia detractorilor săi, notează publicația belgiană La Libre Belgique, potrivit Rador Radio România.

Un dezacord cu privire la vize

Printre aceștia se numără și un anume Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump care i-a adus accesul prima dată la Casa Albă în competiţia cu Hillary Clinton în 2016. Într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera”, fosta mână dreaptă a republicanului a făcut numeroase remarci usturătoare la adresa lui Elon Musk, evocând în special dezacordul lor cu privire la problema acordării vizei H1B.

În opinia patronului Tesla, această viză permite atragerea de profesioniști calificați și specializați în Statele Unite. Pentru Bannon, dimpotrivă, este de neconceput să oferi locuri de muncă bine plătite unor muncitori străini. Dar în fața numeroaselor critici care împărtășesc opinia lui Steve Bannon, Musk a trebuit să facă un pas înapoi și să accepte o reformă a acestui sistem.

„Oamenii din jurul lui Trump s-au săturat de el”

„A suferit o înfrângere cu vizele H1B, a numit mișcarea noastră rasistă și înapoiată și a pierdut. Are maturitatea unui copil”, reacționează Steve Bannon în ziarul italian. „După pierderea credibilității în Statele Unite și după ce oamenii din preajma lui Trump s-au săturat de el, a încercat să-și schimbe discursul. I-am văzut caracterul intruziv, lipsa de înțelegere a problemelor reale și atitudinea egoistă. Singurul său scop este să devină miliardar”, denunță apoi, înainte de a încheia cu un avertisment: „Este o persoană foarte rea și mi-am făcut o misiune personală din a-l opri”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Poarta asiatică’ în România: extinderea Schengen reactivează criza forței de muncă

Publicat

in

După intrarea României și Bulgariei în Schengen, angajatorii se tem că unii muncitori asiatici vor pleca în țări cu salarii mai bune, notează publicația spaniolă El Confidential, potrivit Rador Radio România.

Când Rehan, un srilankez de 43 de ani, tatăl unui fiu adolescent, și-a început visul european, de la Oceanul Indian până în Balcani, nu și-a imaginat niciodată că, după un an și jumătate de muncă, mai întâi într-un restaurant fast-food și apoi conducând un camion, în plus livrând mâncare la case în timpul liber, avea să câștige foarte puțin. „Muncesc și nu economisesc, nu are sens”, spune pentru El Confidencial srilankezul, care locuiește în București din iulie 2023.

La fel ca Rehan, mii de muncitori asiatici au sosit în România cu contract, ca parte a unei cote anuale stabilite de guvernul României pentru a atenua deficitul de forță de muncă din anumite sectoare. Această cotă a crescut de la 20.000 de permise anuale înainte de pandemie, la 100.000 de permise pe an, în 2022, 2023 și 2024. Ei sunt asistenți în bucătărie, la curățenie, lucrători în fabrică și muncitori ai noii economii românești, în principal din Nepal, Sri Lanka și India și, într-o măsură mai mică, din Bangladesh și Turcia.

Această cotă „este cerută de legislația UE pentru a garanta un flux controlat de migranți”, a explicat pentru El Confidencial Adelina Dabu, director de Afaceri Publice la Confederația Patronală Concordia. Dabu clarifică că a fost majorată cota „pe măsură ce deficitul de forță de muncă s-a agravat”.

La fel ca restul Europei, România se chinuie să găsească muncitori în anumite sectoare. În special în industria ospitalității, „care este un sector cu fluctuație mare de personal” și care „a fost foarte afectat de pandemie”, explică Dabu, precum și în construcții, care a înregistrat o accelerare datorită creșterii economice a țării și a investițiilor publice în infrastructură. La aceasta se adaugă și factorul agravant al exodului de forță de muncă în sine, cu 5,7 milioane de români care trăiesc în străinătate. Mii de români calificați pentru acest sector își găsesc locuri de muncă mai bine plătite în Europa de Vest, unde sunt la mare căutare”, explică Dabu.

Cota, o soluție pe hârtie, dă naștere la numeroase abuzuri în practică. În cazul lui Rehan și al altor compatrioți ai lui, aceștia au plătit sume mari – între 3.000 și 5.000 de euro – agențiilor de intermediere pentru a obține un job și efectuarea demersurilor. Unii dintre cei intervievați, neavând bani, au cerut un împrumut sau au vândut ceea ce aveau. Dabu avertizează că lucrătorii ar trebui să se ferească de agențiile de intermediere dubioase, dar mai spune că funcționează agenții de recrutare profesionale. În ceea ce privește întârzierea obținerii permiselor de muncă, directorul de Afaceri Publice de la Concordia justifică faptul că resursele alocate de autoritățile competente „sunt în continuare limitate” și consideră că procesul ar putea fi accelerat „cu o digitalizare mai mare”. Din această cauză și a salariilor mici, unii dintre muncitorii care au ajuns în baza cotei pleacă.

Saman nu a mai suportat și s-a întors acasă în Sri Lanka, explică ea telefonic pentru El Confidencial, unde locuiește după ce a petrecut ceva timp în România. „Din cei 25 care ne-am adunat, am rămas doar patru”, spune Rehan, care explică că patru dintre ei s-au întors în Sri Lanka – „trei femei și un bărbat”, subliniază el. Altul s-a întors în țara sa pentru a-și încerca din nou norocul, de data aceasta în Serbia. Și mai sunt unii care, înainte ca România și Bulgaria să intre în Schengen, au încercat ruta riscantă, călătorind în Italia în mod ilegal. „Unii au plătit 3.500 de euro pentru a trece ilegal frontiera, pentru a merge în Italia; „Nu este sigur”, spune Rehan.

La 1 ianuarie 2025, după aproape un deceniu și jumătate de negocieri, consultări și speranțe năruite și la 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană (2007), Bulgaria și România au devenit, în sfârșit, membre ale spațiului Schengen. Aceasta înseamnă că acum este posibil să se circule cu mașina din România și Bulgaria către Italia, Germania sau Spania fără a prezenta pașaportul, deși verificările aleatorii vor continua o perioadă de timp, a spus ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu. Și poliția maghiară va efectua verificări la granița cu România. Intrarea României și Bulgariei în Schengen are impact asupra a  25 de milioane de persoane. Proprietarii de afaceri și lucrătorii se întreabă dacă se va schimba ceva pentru ei.

„Este nerealist să ne așteptăm ca toți lucrătorii [care vin] să se adapteze și să rămână, dar unii o vor face și se formează comunități”, spune Dabu. Ea admite că unii lucrători din afara UE ar putea vedea deschiderea Schengen ca pe o oportunitate, „așa cum am învățat din experiența Croației”, unde după ce au aderat la Schengen, mulți lucrători străini au plecat. Dacă se va întâmpla acest lucru, spune ea, va trebui să atragă alții pentru a-i înlocui, „va fi probabil o întârziere, având în vedere că procesul durează aproximativ nouă luni, între selecție, permis de lucru și viză”.

Deși migrația ilegală a fost principalul argument pentru interzicerea Bulgariei și României, de-a lungul anilor, datele de până acum contrazic această narațiune. Potrivit Frontex, doar 3% din traversările ilegale în spațiul Schengen provin de pe rute care traversează România. „Cu sau fără Schengen, oricine are permis de muncă pentru România și pleacă de aici este un infractor și va fi căitat”, a declarat pentru Hotnews Ruxandra Stoica, vicepreședinta Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR).

De la exod la imigrație

Fenomenul cotelor se repetă în Bulgaria, țară care a pierdut aproximativ 30.000 de locuitori pe an (0,4% din populație) între 2015 și 2020 ca urmare a emigrării, conform OCDE, având deficit de forță de muncă. Turismul și agricultura sunt sectoare în care Bulgaria s-a bazat în mod tradițional pe muncitorii străini, în principal pe muncitorii sezonieri. De asemenea, Bulgaria a devenit recent dependentă de străini pentru construcția în infrastructură, transport și comerț, iar tot mai multe companii apelează la agenții de intermediere pentru ocuparea posturilor vacante.

Bulgaria atrage în principal cetățeni din Asia Centrală și de Sud-Est, în special din fostele republici socialiste precum Kârgâzstan și Uzbekistan, și recent din țări mai îndepărtate precum India, Nepal, Bangladesh, Filipine și Indonezia. Problema este că salariile pe care ei le primesc, în jur de 500 – 600 de euro pe lună, nu le păstrează, explică Dobrin Ivanov, director executiv al Asociației Capitalului Industrial din Bulgaria (BICA), pentru Mediapool. Potrivit lui Ivanov, mulți dintre ei petrec doar câteva luni în Bulgaria, înainte de a pleca pentru locuri de muncă mai bine plătite în Europa de Vest.

Deși penuria de forță de muncă este adesea redusă la deficit de competențe, un raport privind „Lipsa și surplusul de forță de muncă” al Agenției Europene pentru Ocuparea Forței de Muncă (EURES) dezvăluie că multe dintre ocupațiile care nu au acoperire necesită niveluri de calificare relativ modeste, iar autorii raportului afirmă că multe cazuri „sunt rezultatul faptului că angajatorii oferă condiții de muncă și de angajare insuficient de atractive”.

Un an și jumătate mai târziu, Rehan încă nu are permis valabil și spune că aproape tot ce câștigă trimite înapoi în Sri Lanka. Cu un salariu de 2.500 de lei (500 de euro) plus 400 de lei (100 de euro) pentru întreținere, pentru conducerea unui camion, și 1.500 de lei în plus dacă mai conduce încă 100 de ore pe lună (300 de euro), reușește să trimită acasă în jur de 2.000 de lei (400 euro) pe lună. Cu toate acestea, nu vrea să se întoarcă în Sri Lanka, „niciodată, niciodată, niciodată”, spune el. Mama lui a murit mai demult, iar tatăl său a murit în această perioadă. Are un singur fiu și spune că îl poate ajuta mai mult trimițând bani. „Deci, dacă prietenii mei spun că granițele sunt deschise și că mergem în Italia sau Franța… nu știu ce să fac”, recunoaște el.

Între timp, guvernul român speră că granițele deschise vor stimula piețele, concurența pe piața muncii și integrarea regională și că zonele industriale din România, precum Oradea și Timișoara, vor atrage muncitori și companii. Eliminarea controalelor la frontieră poate crește, de asemenea, valoarea proprietăților în regiunile marginalizate istoric. Cealaltă dispută în jurul Schengen este în sectorul energetic. România, cu rezerve importante de gaze în Marea Neagră, caută independența energetică, ceea ce a atras până acum investiții de la compania austriacă OMV Petrom, într-un proiect de 4 miliarde de euro.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Administraţia Biden amână până în iunie ordinul de blocare a preluării US Steel

Publicat

in

Administraţia Biden a decis să amâne până în iunie ordinul care obligă Nippon Steel să renunţe la oferta de 14,9 miliarde de dolari pentru preluarea U.S. Steel, potrivit companiilor implicate. Decizia oferă timp pentru a revigora această tranzacţie controversată din punct de vedere politic, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Preşedintele Joe Biden a blocat achiziţia pe 3 ianuarie, invocând motive de securitate naţională. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat săptămâna aceasta că analiza tranzacţiei de către Comitetul pentru Investiţii Străine în Statele Unite (CFIUS) a fost una ”amănunţită”.

Amânarea până pe 18 iunie 2025 permite instanţelor să analizeze o contestaţie juridică depusă de cele două companii împotriva ordinului prezidenţial. Anterior, companiile aveau la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi anula tranzacţia.

”Suntem încântaţi că CFIUS a acordat o prelungire până pe 18 iunie 2025 pentru îndeplinirea cerinţei din ordinul executiv al preşedintelui Biden de a abandona definitiv tranzacţia. Aşteptăm cu nerăbdare să finalizăm tranzacţia, care asigură cel mai bun viitor pentru industria siderurgică americană şi pentru toţi partenerii noştri”, au transmis companiile într-o declaraţie.

Preşedintele Biden, un democrat, şi succesorul său republican, Donald Trump, s-au opus ambii preluării, în contextul curtării voturilor sindicale înaintea alegerilor din noiembrie, câştigate de Trump.

Într-un proces intentat luni, US Steel şi Nippon Steel au susţinut că analiza CFIUS a fost influenţată de opoziţia de lungă durată a lui Biden faţă de tranzacţie, încălcând dreptul companiilor la un proces corect. Acestea au cerut unei curţi de apel federale să anuleze decizia lui Biden şi să le acorde o nouă şansă de a finaliza fuziunea.

Deşi CFIUS rareori respinge tranzacţii care implică ţări aliate din Grupul celor Şapte, în acest caz, comisia nu a ajuns la un consens, lăsând decizia finală la latitudinea preşedintelui.

Ministrul japonez de Externe, Takeshi Iwaya, a declarat duminică că a exprimat regretul profund faţă de această decizie, în cadrul unei întâlniri recente cu secretarul de stat american în exerciţiu, Antony Blinken.

”Contextul mai larg al alianţei Japonia-SUA este extrem de important, iar gestionarea adecvată a acestei tranzacţii este esenţială pentru a evita perturbări. Japonia este cel mai mare investitor în Statele Unite. Există o nelinişte generalizată în comunitatea de afaceri, iar eu voi continua să solicit SUA să atenueze aceste îngrijorări”, a declarat Iwaya pentru NHK.”

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Femeia moartă descoperită lângă București a fost identificată după două zile – Poliția cere sprijinul populației

Publicat

in

Anchetatorii au reușit, după două zile, să identifice femeia găsită moartă în incinta unei firme de dezmembrări din Bragaridu. Cadavrul era într-o stare avansată de descompunere. Polițiștii cer ajutorul populației pentru informații.

La data de 10 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, autoritățile din județul Ilfov au fost alertate de o descoperire macabră în orașul Bragadiru. În curtea unei societăți comerciale a fost găsit cadavrul unei femei, parțial îngropat și ascuns într-un spațu aflat într-o zonă mai puțin vizibilă, lângă un vehicul abandonat.

Conform informațiilor furnizate de Poliția Ilfov, cadavrul se află într-o stare avansată de putrefacție, ceea ce face imposibilă stabilirea cu exactitate a momentului decesului. Victima a fost identificată ca fiind Marina Ciosu, o femeie în vârstă de 35 de ani, originară din județul Bacău. Rudele și cunoștințele victimei au declarat că nu mai aveau vești despre aceasta de o perioadă îndelungată.

Din primele cercetări, autoritățile au stabilit că Marina Ciosu practica prostituția în zona București-Ilfov. În acest moment, poliția încă nu a identificat autorul crimei. Ancheta este în plină desfășurare, iar Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov colaborează cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru a descoperi circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Autoritățile solicită sprijinul populației pentru a obține informații relevante în acest caz. Oricine deține detalii despre victimă sau despre eventualele circumstanțe care ar putea ajuta în anchetă este rugat să contacteze Serviciul Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov la numărul de telefon +40 (758) 237 970 sau să sune la numărul de urgență 112.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Înainte de interdicţia care se profilează pentru TikTok în SUA, creatorii de pe platformă cer fanilor să îi găsească pe Instagram sau YouTube

Publicat

in

Creatorii prezenţi pe TikTok îşi îndeamnă fanii să-i găsească pe alte site-uri de socializare înainte de 19 ianuarie, când aplicaţia pentru video scurte se confruntă cu suspendarea în SUA. Dacă aplicaţia va fi suspendată, YouTube, Facebook şi Instagram ar urma să fie cei mai mari câştigători ai măsurii, potrivit CNBC citat de news.ro

Jack Nader, în vârstă de 21 de ani, a trecut de la a fi barista la Starbucks în Chicago, la a deveni un creator de conţinut de succes pe TikTok. În 2023, Nader a început să posteze serios videoclipuri de beauty pe platformă, iar în câteva luni a reuşit să adune peste jumătate de milion de urmăritori.

Veniturile sale din sponsorizări şi din partea sa de venituri din reclame i-au permis să renunţe la jobul său şi să îşi închirieze propriul apartament.

”Acesta este jobul meu de zi cu zi”, spune Nader, care câştigă între 1.000 şi 12.000 de dolari pe lună.

Cu toate acestea, noua sa viaţă nu este nici pe departe stabilă. TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, se află sub ameninţarea unui interdicţii în Statele Unite, dacă nu va fi vândută până pe 19 ianuarie.

Deja, Nader şi alţi creatori de conţinut se pregătesc pentru posibilitatea de a-şi pierde atât urmăritorii, cât şi veniturile.

”Nu toţi urmăritorii mei de pe TikTok vor veni şi pe alte platforme, şi asta mă întristează”, a spus Nader.

Această incertitudine a apărut după semnarea unei legi de către preşedintele Joe Biden, care obligă ByteDance să vândă TikTok până la jumătatea lunii ianuarie sau riscă interzicerea platformei în SUA. Dacă nu se va ajunge la un acord, Apple şi Google vor fi forţate să elimine aplicaţia din magazinele lor de aplicaţii.

De asemenea, preşedintele ales Donald Trump, care a susţinut interzicerea TikTok în timpul primului său mandat, a cerut recent Curţii Supreme să amâne implementarea acestei interdicţii.

În faţa acestei incertitudini, Jack Nader a început să îşi descarce zilnic videoclipurile de pe TikTok pentru a le transfera pe alte platforme precum Instagram Reels şi YouTube Shorts. Cu toate acestea, el nu câştigă încă bani de pe aceste platforme şi recunoaşte că va trebui să reconstruiască tot ce a realizat pe TikTok.

Danisha Carter, o altă creatoare de conţinut din Los Angeles, a avut ”o revelaţie” în mijlocul nopţii, în noiembrie, realizând că trebuie să îşi diversifice prezenţa pe alte platforme înainte de a pierde accesul la TikTok. Carter, care câştigă aproximativ 4.000 de dolari pe lună de pe TikTok, a început să îşi anunţe urmăritorii că o pot găsi pe YouTube, Instagram şi Patreon.

TikTok ar putea în continuare să rămână activă în SUA, dar, dacă aplicaţia va fi suspendată, experţii estimează că YouTube, Facebook şi Instagram vor fi marii câştigători, având deja o bază mare de utilizatori activi.

În prezent, TikTok are aproximativ 115 milioane de utilizatori activi lunar în SUA, cu mult sub YouTube (258 milioane) şi Facebook (253 milioane).

În faţa acestei ameninţări, mulţi creatori de conţinut încep să îşi îndemne fanii să-i urmeze şi pe alte platforme, dar unii se tem de ”shadow banning” din partea TikTok, care ar putea reduce vizibilitatea lor dacă promovează prea mult alte aplicaţii.

”Nu contează ce se va întâmpla, voi încerca să îmi continui cariera pe alte platforme, la fel cum am reuşit să o fac pe TikTok”, spune Nealie Boschma, o creatoare de 27 de ani din Los Angeles. Boschma are 2 milioane de urmăritori pe TikTok, dar doar 278.000 pe YouTube, iar dacă TikTok dispare, plănuieşte să le ceară fanilor să o urmeze pe alte platforme.

Această incertitudine a devenit un semnal de alarmă pentru toţi creatorii de conţinut, care sunt acum mai conştienţi decât niciodată de necesitatea de a-şi diversifica audienţele pentru a supravieţui în faţa schimbărilor din peisajul digital.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Să cheltuiască mai puțin pe gel de păr! Mel Gibson șterge pe jos cu Guvernatorul Californiei, după ce casa i-a fost arsă în incendii

Publicat

in

Actorul Mel Gibson s-a dezlănțuit la adresa guvernatorului Californiei! Casele unor celebrităţi precum Paris Hilton, Billy Crystal, Miles Teller şi vedetele de reality show Spencer Pratt şi Heidi Montag au fost distruse de incendiile care au cuprins Los Angeles-ul. Mel Gibson spune că „nu a mai rămas nimic” din casa sa din Hollywood şi consideră că „cineva ar trebui să răspundă” pentru tot acest dezastru, relatează SkyNews şi BFM TV.

Starul din „Braveheart” se afla cu podcasterul Joe Rogan când flăcările au cuprins conacul său din Malibu şi mărturiseşte că a fost „puţin tensionat” în timp ce înregistra discuţia lor. Dar el ştia că familia sa era „în afara pericolului” şi câteva „lucruri necesare”, cum ar fi paşapoartele, au fost salvate. Însă pierderea casei sale şi a altora este „tragică” şi „te face foarte trist”, a adăugat el.

Deşi a descris obiectele pierdute ca fiind „doar nişte lucruri”, el a spus că acestea includeau „opere de artă, fotografii şi cărţi rare”, unele dintre ele datând din 1600. În ceea ce priveşte comportamentul autorităţilor, el a declarat pentru Fox News: „Aparent, unii oameni au adormit la locul de muncă, în principal liderii noştri. Asta este ceva cu care va trebui să trăiască. Copiii sunt traumatizaţi. Cineva ar trebui să răspundă pentru asta”.

Cel puţin 16 persoane au fost ucise de flăcări, iar mai mult de 100.000 au fost rugate să îşi evacueze locuinţele. Incendiile au afectat mai multe celebrităţi, distrugând suburbiile exclusiviste din sudul Californiei, unde locuiesc staruri de cinema şi miliardari.

Se pare că şi legendarul actor britanic Sir Anthony Hopkins şi-a pierdut casa în incendiul din Pacific Palisades. Starul – poate cel mai bine cunoscut pentru interpretarea rolului Hannibal Lecter din filmul „Tăcerea mieilor” – a postat un mesaj pe Instagram, în care a spus: „Pe măsură ce ne luptăm cu toţii să ne vindecăm de devastarea acestor incendii, este important să ne amintim că singurul lucru pe care îl luăm cu noi este dragostea pe care o dăruim”.

Rory Sykes, starul copil al unui serial din anii 90, care acum avea 32 de ani, a murit în incendiul din Pacific Palisades. Mama sa, Shelley Sykes, a declarat că „fiul ei frumos” s-a „născut orb, cu paralizie cerebrală şi a avut dificultăţi de mers”, dar a trecut cu bine de „atât de multe operaţii şi terapii pentru a-şi recăpăta vederea şi pentru a putea învăţa să meargă”.

Paris Hilton, între timp, spune că „inima ei este sfâşiată în milioane de bucăţi” după ce a vizitat resturile carbonizate ale casei sale de pe plaja Malibu. Mărturisind că este „complet şocată”, moştenitoarea a declarat că este „devastator” să îşi vadă amintirile de familie „reduse la cenuşă”. Hilton, în vârstă de 43 de ani, a declarat că şi-a văzut casa arzând până la temelii la televizor. Ea a distribuit un videoclip pe reţelele sociale din interiorul structurii distruse, dar a spus că este recunoscătoare că este în siguranţă împreună cu soţul ei Carter Reum şi cu cei doi copii ai lor, Phoenix şi London. Ea locuia de trei ani în această proprietate care valora mai multe milioane de lire sterline. „Ceea ce îmi frânge inima şi mai mult este să ştiu că aceasta nu este doar povestea mea. Atât de mulţi oameni au pierdut totul. Nu este vorba doar de pereţi şi acoperişuri, ci şi de amintirile care au făcut din acele case un cămin. Sunt fotografiile, amintirile, lucrurile de neînlocuit ale vieţii noastre”, a spus Paris Hilton. Totuşi, ea a mulţumit pompierilor, primilor respondenţi şi voluntarilor care, a spus ea, „şi-au riscat vieţile” pentru a ajuta, adăugând: „Chiar şi în cenuşă, există încă frumuseţe în această lume”.

Şi casa veche pe care o avea actorul Jeff Bridges a fost distrusă. Casa cu patru dormitoare, care se afla în familia Bridges de generaţii, a fost moştenită de Jeff Bridges şi de cei doi fraţi ai săi în 2018, potrivit Los Angeles Times.

Tina Knowles, mama cântăreţei Beyonce, a pierdut, de asemenea, o casă pe care o deţinea în Malibu în urma incendiilor. Ea a împărtăşit pe Instagram un scurt videoclip cu delfini care se joacă în mare, scriind: „La asta mă uitam de ziua mea, weekendul trecut, din micuţul meu bungalou pe apă, în Malibu! A fost locul meu preferat, sanctuarul meu, locul meu sacru fericit. Acum a dispărut!!” Şi ea a ţinut să mulţumească departamentului de pompieri şi angajaţilor de la serviciile de urgenţă şi a oferit condoleanţe altor persoane afectate de incendii.

Mark Owen, vedeta Take That, şi familia sa au fost evacuaţi din casa lor. Soţia sa, Emma Ferguson, a povestit că s-au trezit cu „elicoptere, fum negru gros şi vânt şuierător”. Ea a mărturisit că, deşi este recunoscătoare că familia ei este în siguranţă, este „obositor” să „te uiţi constant pe internet să vezi dacă nu ţi-a dispărut casa”.

Actorul Steve Guttenberg, cunoscut mai ales pentru rolul său din franciza de filme „Academia de Poliţie”, a numit incendiile „cele mai grave” pe care le-a văzut vreodată şi a făcut tot ce a putut pentru a ajuta locuitorii aflaţi în dificultate.

Alte vedete care şi-au pierdut casele în incendii sunt Billy Crystal, Miles Teller, Diane Warren, Cary Elwes, Milo Ventimiglia, Anna Faris, Laeticia Hallyday, Patrick Bruel, Adam Brody şi Leighton Meester, Spencer Pratt şi Heidi Montag.

Mai norocos a fost actorul James Wood, deşi şi el a primit ordin de evacuare din Pacific Palisades. Însă casa sa a supravieţuit „miraculos” flăcărilor, care au distrus totuşi o mare parte din cartier. „Este un miracol. Am reuşit să ne recuperăm proprietatea şi casa, chiar dacă ni s-a spus că a dispărut pentru totdeauna. Este încă în picioare”, a declarat el pe X, împărtăşind imagini cu locuinţa sa. „În acest context sumbru, „în picioare” este un termen relativ, dar fumul şi alte daune nu au nimic de-a face cu dezastrul din jurul nostru”, a adăugat el.

Celebrităţi precum Jennifer Garner au pierdut persoane dragi în incendii. Actriţa din „Daredevil” a dezvăluit cu emoţie că una dintre prietenele sale „nu a reuşit să iasă la timp din casa ei în flăcări”.

În total, peste 12.000 de structuri au fost distruse în Los Angeles şi peste 15.000 de hectare au fost cuprinse de fum.

Vineri, Recording Academy, care organizează premiile Grammy, şi organizaţia caritabilă MusiCares au promis 1 milion de dolari pentru a sprijini artiştii muzicali afectaţi de incendii.

Actriţa Jamie Lee Curtis a promis aceeaşi sumă pentru eforturile de ajutorare a incendiilor prin fundaţia familiei sale.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend