Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Incendiu la o casă din Curtea de Argeș

Publicat

in

ACTUAL

Primii români din diaspora au votat prin corespondență pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare

Publicat

in

Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR) a anunţat, sâmbătă, recepţionarea primelor voturi prin corespondenţă trimise de către cetăţenii români din diaspora pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.

„Această acţiune face parte din angajamentul Companiei de a susţine exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă pentru românii din afara ţării, în baza contractelor încheiate cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru alegerile prezidenţiale din 2024, Poşta Română a expediat peste 6.000 de trimiteri poştale, acoperind ambele tururi de scrutin. De asemenea, pentru alegerile parlamentare (Senat şi Camera Deputaţilor), au fost expediate aproximativ 6.000 de plicuri cu documentele necesare votului prin corespondenţă”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în prezent, au fost înregistrate 184 de plicuri cu voturi primite din străinătate, ce au provenit din următoarele ţări: Ungaria, Grecia, Cehia, Bulgaria, Franţa, Suedia, Austria şi Elveţia.

„Poşta Română se angajează să asigure desfăşurarea unui proces electoral eficient şi transparent pentru toţi cetăţenii români care au ales să-şi exprime votul prin corespondenţă. Aceasta este o prioritate absolută pentru Companie, iar măsurile luate reflectă determinarea noastră de a asigura accesul cetăţenilor la votul democratic, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea şi integritatea fiecărui vot”, precizează Poşta Română.

CNPR este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

(Agerpres)

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Trump susține că dictatorul Kim Jong Un „îi duce lipsa”. De ce relația lor va fi pusă însă la încercare și cum s-a schimbat liderul nord-coreean

Publicat

in

Niciun lider al Statelor Unite nu a gestionat relațiile cu Coreea de Nord la fel de bine ca Donald Trump, în timpul primului său mandat de la Casa Albă. Inițial, republicanul l-a amenințat cu „foc și furie” pe liderul nord-coreean dacă acesta continuă să testeze rachete. Apoi, Trump a ajuns să corespondeze cu Kim Jong Un și să se vadă cu el într-o serie de summituri fără precedent, declarând că „s-au îndrăgostit” unul de celălalt, potrivit CNN.

Acum, această prietenie improbabilă va fi pusă la încercare. Fostul președinte se va întoarce la Casa Albă într-un moment de alarmă acută în rândul SUA și al aliaților săi cu privire la Kim și la amenințarea reprezentată de regimul său.

Phenianul a trimis mii de soldați și tone de muniție în Rusia, pentru a o sprijini în războiul din Ucraina, iar liderii occidentali consideră că acest lucru reprezintă o escaladare majoră. Cu câteva zile înainte ca Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA, Coreea de Nord a lansat o altă amenințare – testarea unei rachete balistice intercontinentale cu raza de acțiune care poate lovi oriunde în SUA.

În timpul campaniei electorale, Trump a declarat că „îi lipsește” liderului nord-coreean și a lăsat să se înțeleagă că SUA nu se va „comporta urât” atunci când el va reveni la putere. Însă, în cel de-al doilea mandat al său, Donald Trump se va confrunta cu un lider al Coreei de Nord încurajat și, fără îndoială, mai periculos, notează CNN.

Kim și posibil arsenalul său sunt susținute de legăturile înfloritoare cu Moscova, iar Coreea de Nord și-a înăsprit poziția față de SUA și aliatul său, Coreea de Sud. Asta face ca ajungerea la un acord între cei doi lideri, în vederea limitării programului de înarmare al Coreei de Nord, să fie cu atât mai dificilă.

De asemenea, se ridică întrebarea dacă Trump, cunoscut pentru politica sa externă impulsivă, ar putea încerca să schimbe direcția cu privire la ceea ce SUA dorește să vadă din partea Coreei de Nord, spun experții.

„Cel mai apropiat tovarăș”

Întâlnirile pe care Trump și Kim le-a avut, în 2018-2019, în Singapore, Hanoi și în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, au creat o imagine fără precedent pentru ambii lideri.

Atunci, președintele superputerii democratice a lumii a fost fotografiat zâmbind și pozând pentru fotografii alături de un autocrat izolat, cunoscut pentru modul nemilos în care își conduce poporul și pentru dorința de a-și păstra regimul prin construirea de arme care sfidează sancțiunile.

Pentru Trump, întâlnirile au reprezentat o încercare de a realiza ceea ce alți președinți americani au vrut în mod repetat să facă – să limiteze programul nuclear necinstit al Phenianului. Pentru Kim, întâlnirile cu Trump au reprezentat atât o șansă de a încerca să obțină o reducere a sancțiunilor internaționale severe, cât și o ocazie rară de a i se acorda un prestigiu atât de mare pe scena mondială.

Însă discuțiile s-au încheiat fără niciun progres – cu o încheiere bruscă a summitului din 2019 de la Hanoi, ceea ce, potrivit experților, a reprezentat o mare pierdere de imagine pentru Kim.

Deși liderii s-au mai întâlnit o dată în acel an, Phenianul a refuzat, de atunci, să reia dialogul cu SUA, spun experții, și a reluat testele rachetelor. Deși nu a inițiat un test nuclear din anul 2017, recent Kim Jong Un a promis că va crește „exponențial” numărul de arme nucleare din țară.

„Circumstanțele în care trebuie să avem de-a face cu Coreea de Nord s-au schimbat fundamental în comparație cu acum cinci ani”, a declarat Rachel Minyoung Lee, membru senior al think tank-ului Stimson Center din Washington.

Ea a indicat „costul mai ridicat” al programelor nucleare și de rachete ale Coreei de Nord ca urmare a progreselor înregistrate de la Hanoi, precum și „reorientarea politicii externe” a Coreei de Nord după eșecul acelui summit, ca factori pentru „un scepticism fundamental în cercul de conducere nord-coreean cu privire la valoarea strategică a Statelor Unite”.

Kim Jong Un și președintele Rusiei, Vladimir Putin, se plimbă printr-o grădină a Casei de oaspeți de stat Kumsusan din Phenian, Coreea de Nord, 19 iunie 2024. Sursa: Profimedia

În ultimul an, Kim Jong Un a stârnit îngrijorare la nivel internațional prin ruperea politicii adoptată timp de decenii față de Coreea de Sud, țară pe care a clasificat-o drept un „inamic permanent”.

Liderul nord-coreean a cerut armatei sale să accelereze pregătirile de război ca răspuns la „mișcările de confruntare” ale SUA – acțiuni care au avut loc în timp ce administrația Biden a consolidat legăturile și a sporit exercițiile militare cu Coreea de Sud și Japonia.

Nu în ultimul rând, Kim a aprofundat legăturilor cu Rusia. Liderul nord-coreean s-a întâlnit cu „cel mai apropiat tovarăș” al său, președintele rus Vladimir Putin, de două ori din septembrie anul trecut și a semnat un pact major de apărare în iunie. De ziua lui Putin, anul acesta, Kim Jong Un l-a felicitat pe liderul de la Kremlin, numindu-l „cel mai apropiat tovarăș”.

De asemenea, oficialii occidentali au avertizat cu privire la o „axă” antioccidentală emergentă a Chinei, Coreei de Nord și Iranului cu Rusia – un lucru, cel mai probabil, pozitiv pentru liderul nord-coreean care încearcă să câștige influență internațională.

„Kim consideră că are mult mai multe de câștigat din punct de vedere economic, militar și diplomatic prin alinierea Coreei de Nord cu China și Rusia, decât prin reangajarea cu Statele Unite, în condițiile în care rezultatele sunt atât de incerte”, a mai spus Rachel Minyoung Lee.

Solicitarea a ceva mai puțin decât denuclearizarea ar fi o „poziție dificilă” pentru SUA

Toate acestea ridică miza pentru modul în care Trump îl va aborda pe Kim, punând sub semnul întrebării dacă dictatorul va fi dispus să se așeze din nou la masă cu republicanul și dacă Trump va dori să reaprindă relația de prietenie dintre ei.

Vorbind pentru CNN în timpul unei discuții World Knowlege Forum la Seul, în septembrie, înainte de alegeri, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, Robert O’Brien, a declarat că Trump ar relua discuțiile cu Coreea de Nord dacă ar reveni la putere.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un supervizând testarea unei noi arme într-o locație nedezvăluită. Foto Profimedia

Dar este „neclar” cum va răspunde Kim la noile discuții și dacă va „reveni la promisiunea de denuclearizare”, a spus O’Brien, referindu-se la promisiunile din trecut care nu s-au concretizat. Pentru SUA, solicitarea a ceva mai puțin decât denuclearizarea ar fi o „poziție dificilă” de adoptat, a adăugat el.

Ca răspuns la comentariile lui Trump conform cărora Kim „îi simte lipsa”, presa de stat nord-coreeană a declarat în vară Phenianului „nu îi pasă” cine va prelua funcția în SUA. Poziția oficială pare să fie că, indiferent de ceea ce se întâmplă în SUA, politica lui Kim privind armele nucleare va continua.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Black Friday la eMag. Comenzi de aproape 900 de milioane de lei într-o singură zi

Publicat

in

Clienţii eMag au comandat, de Black Friday 2024, produse în valoare de aproape 900 de milioane de lei într-o singură zi, iar circa un sfert (24%) din totalul vânzărilor în rate au fost realizate prin serviciile de plată flexibile, arată datele retailerului online, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, la cea de-a 14-a ediţie de Black Friday la eMag, peste 647.000 de clienţi au comandat 3,2 milioane de produse în valoare totală de 896 milioane de lei, în creştere de 22% faţă de anul trecut, cu mult peste estimările iniţiale.

De asemenea, cei 13.200 de selleri din Marketplace, care au avut oferte în eveniment, au înregistrat vânzări cu 30% mai mari, de la un an la altul.

Un nou record

Tot în ziua reducerilor, pe 8 noiembrie, a fost atins un nou record al clienţilor care au activ un abonament Genius – de un milion de persoane, cu livrări nelimitate gratuite şi oferte exclusive.

„Diversitatea mare de oferte la cele mai mici preţuri din an a menţinut interesul crescut al clienţilor pentru cumpărături pe parcursul întregii zile. Rezultatele acestei ediţii confirmă tendinţele identificate în studiile recente, care arată că tot mai mulţi consumatori îşi pregătesc bugete mai mari şi chiar amână unele achiziţii pentru Black Friday pentru a beneficia de cele mai bune oferte din an atât pentru bunuri de folosinţă îndelungată, cât şi pentru bunuri necesare zi cu zi. Mulţi dintre clienţi au profitat şi de soluţiile flexibile de plată puse la dispoziţie de eMag, iar 24% din vânzări au fost realizat prin MyWallet şi prin celelalte servicii de plată oferite de partenerii eMag”, se menţionează în comunicat.

Pe parcursul evenimentului de shopping cu cele mai mari reduceri din an, după cum susține retailerul, peste 38% dintre clienţii care au comandat de Black Friday au avut un abonament Genius, cu livrare gratuită şi oferte exclusive.

Aceştia au pus în coş, în medie, 6,3 produse din mai multe categorii, de la electrocasnice mici, produse pentru casă, mobilă, produse cosmetice la hrană pentru animale.

În acelaşi timp, 73,35% dintre comenzi au fost achitate cu cardul online, iar aproape 24% dintre vânzări a fost achitate prin My Wallet sau prin multiplele soluţii de creditare disponibile (plata în patru sau şase rate fără dobândă direct din contul eMag sau până la 40 de rate cu dobândă zero cu cardurile de credit ale băncilor partenere).

De asemenea, opt din zece comenzi (81%) au fost plasate la locker în localităţile în care serviciul este disponibil, în timp ce printre produsele speciale comandate anul acesta s-au aflat: 2.500 de nopţi de cazare, 4.000 vouchere de bilete de avion, 19 automobile, dar şi 53 de tone de carne de porc şi 2.300 de servicii de sănătate.

Ce au comandat clienții de Black Friday

În topul categoriilor de produse comandate se regăsesc: Produse cosmetice, suplimente şi îngrijire personală (615.000), Băuturi, băcănie, hrană pentru animale şi curăţenie (706.000), Jucării şi articole pentru copii (399.000), Laptopuri, IT, birotică şi papetărie (144.000), TV, audio-video, gaming şi cărţi (98.000), Electrocasnice mici (162.000), Fashion şi sport (113.000) şi Mobilă & casă (210.000).

Conform datelor centralizate de către retailer, clienţii care au plasat cele mai mari comenzi ca valoare sunt din Bucureşti, urmaţi de cei din Constanţa, Dolj, Bihor şi Giurgiu.

Înfiinţată în anul 2001, eMag s-a dezvoltat în România, Ungaria şi Bulgaria, iar în prezent oferă gamă de produse în continuă creştere pe care le pune la dispoziţia clienţilor împreună cu partenerii din Marketplace.

Sursă foto: Dreamstime

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Consilierul bașcanei Găgăuziei, reținut, după ce a spus că Maia Sandu și Igor Dodon „trebuie uciși”

Publicat

in

Mihail Vlah, consilierul cu presa al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost reținut de autoritățile din Republica Moldova, după ce a scris pe o rețea de socializare că președinta Maia Sandu și fostul șef Igor Dodon „trebuie uciși”, relatează Ziarul de Gardă.

Consilierul guvernatorului Găgăuziei a fost reținut vineri seară, după ce, în aceeași zi, acesta a instigat la acțiuni violente împotriva unui actual și a unui fost demnitar de rang înalt, conform presei de peste Prut.

„Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și ai Direcției urmărire penală a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță percheziționarea și reținerea unui consilier al guvernatorului UTA Găgăuzia, în seara zilei de vineri, după ce, în aceeași zi, acesta a instigat la acțiuni violente împotriva unui actual și a unui fost demnitar de rang înalt.

Mai exact, bărbatul a publicat o postare pe rețele de socializare, în care îndeamnă la uciderea celor doi, din motive de prejudecată.

Acum consilierul reținut pentru 72 de ore are calitatea de bănuit pentru instigarea la violență, manifestată prin îndemn public, împotriva unei categorii de persoane, din motive de prejudecată”, a informat Poliția Republicii Moldova.

Publicația Ziarul de Gardă a scris anterior despre Mihail Vlah, guvernatorul adjunct și consilierul cu presă al bașcanei regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul, că a publicat pe 8 noiembrie un filmuleț video în care îi critică pe Maia Sandu și Igor Dodon. Videoclipul a fost însoțit de o descriere, în care Vlah a declarat că ambii „trebuie uciși”. Ulterior, el și-a modificat textul.

Consilierul lui Guțul și-a început discursul prin a-i felicita pe creștinii ortodocși cu sărbătoarea din calendar. Ulterior, acesta și-a schimbat retorica, criticându-l pe Dodon pentru mitingul său „împotriva Maiei Sandu” care urma să aibă loc în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale.

„De asemenea, mă adresez compatrioților mei cu o mare rugăminte și apel să nu-i mai credeți pe acești mincinoși în persoana lui Dodon și sateliții săi. Pentru că Sandu este un dușman real și deschis al poporului nostru, iar Dodon este unul închis. De aceea, ambii trebuie uciși”, se arăta inițial în mesajul lui Vlah, notează Ziarul de Gardă.

Ulterior, acesta a modificat ultima propoziție în „ambii trebuie înlăturați cu mătura poporului”, afirmând în comentarii că ar fi greșit când a scris postarea.

Potrivit legeslației din Republica Moldova, instigarea la ură sau violență se pedepsește cu amendă până la 52.500 lei, muncă gratuită în folosul comunității sau închisoare până la 3 ani.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Mărirea și decăderea Muntelui de Pietate, prima rețea de case de amanet girată de Stat / Toate activele ei au dispărut în Rusia, odată cu Tezaurul României

Publicat

in

Primele case de amanet au apărut pe vremea când la noi domnea Mihai Viteazu. Cea dintâi a apărut în Franța, la Avignon, în 25 ianuarie 1589. Se chema „Muntele de Pietate” și avea ca principal scop asistarea celor săraci. Scopul ei era să ofere un „împrumut” tuturor celor care trec printr-o situaţie dificilă. Publicul este foarte bine precizat: „săracul jenat” (le pauvre honteux), adică cel care se găseşte, la un moment dat, într-o situaţie de „criză” (boală, şomaj, măritarea unei fiice, moartea neaşteptată a unui membru important al familiei etc.), dar căruia îi era ruşine să apeleze la mila celor din jur, cerşind.

În România, un prim proiect a fost inițiat în 1864 de ministrul de atunci al Finanțelor, Nicolae Rosetti-Bălănescu, dar din cauza situației politice tensionate din Principatele Române, acesta nu a fost pus în aplicare. Conform statutului de funcţionare, „ajutorul” trebuia oferit numai celui care merită, celui care este capabil să iasă din starea de sărăcie.

În Regatul Român existau case de amanet private, dar acestea erau de fapt birouri de cămătărie, care se adresau unui cerc restrâns de clienți și contribuiau cel mai adesea la sărăcirea celor care erau nevoiți să apeleze la serviciile lor.

Amanet Credit line: – / Heritage Images / Profimedia

O a doua inițiativă i-a aparținut lui Menelas Ghermani, ministrul de Finanțe între 1888 și 1895. Aromân născut la Belgrad în 1834, a studiat comerțul și finanțele la Viena și era familiarizat cu sistemul bancar occidental. După terminarea studiilor, a venit în România și și-a înființat propria bancă împreună cu fratele său.  Menelas Ghermani s-a remarcat prin două proiecte majore: primul a fost introducerea sistemului monometalic (aurul a devenit singurul metal standard) iar al doilea, în 1893, a fost înființarea Muntelui de Pietate. Inițiase negocieri cu bancheri din Franța, Belgia și Germania, dar încercarea de a pune în ordine finanțele românești prin impunerea sistemului monometalic a provocat un adevărat scandal public, care l-a discreditat în ochii partenerilor săi străini, care au refuzat să-și susțină proiectul.

De acest lucru au profitat bancherii bancherii transilvăneni, iar cel care în final a pus pe picioare proiectul bancar al Muntelui de Pietate a fost economistul Corneliu Diaconovici, care a coordonat rețeaua băncilor românești din Transilvania. El a fost director adjunct al Băncii „Albina” din Sibiu și fondator al Asociației Băncilor Române din Ardeal înființată în 1907.

Proiectul a fost aprobat fără rezerve de ministrul conservator al Finanțelor, Take Ionescu.

Ministerul de Finanțe acorda o concesiune pe 30 de ani pentru înființarea unei Case de amanet unui sindicat format din capitaliști români; jumătate din profitul net realizat de noua entitate urma să fie donat Crucii Roșii.

Amanet, Germania. Credit line: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Această rețea de case de amanet aveau menirea să limiteze și eventual chiar să excludă fenomenul cămătăriei, să ofere dobânzi accesibile și să protejeze interesele celor aflați într-o situație precară.

Potrivit regulamentului, pentru împrumuturile acordate de casele de amanet se puteau da drept garanție trei categorii de bunuri: bunuri mobile și obiecte (haine, lenjerie, tacâmuri, mobilier); obiecte pretioase (bijuterii din aur si argint, metale pretioase si pietre pretioase); bunuri (produse industriale și articole necomerciale). Sumele plătite pentru obiectele amanetate au fost stabilite la 1/3 pentru efecte și bunuri și 1/2 pentru bijuterii și pietre prețioase.

Nu a fost posibil să amaneteze obiecte religioase, însemne și echipamente militare, panouri de însemnări ale companiei, obiecte mari sau ușor de unică folosință sau bunuri furate.

Alimentele, băuturile și produsele alimentare conservate nu puteau fi amanetate, dar erau permise excepții în cazul vinului vechi, coniacului, lichiorului și șampaniei. Costurile de înregistrare, depozitare și păstrare au fost calculate și în funcție de valoarea obiectelor amanetate. Mai mult, bunurile au fost evaluate pentru a stabili atât valoarea lor de piață, cât și valoarea împrumutului. S-au acordat împrumuturi pe o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire a contractului. Experții de la Muntele Evlaviei (sau Muntele de Pietate)  au fost sfătuiți să nu acorde împrumuturi persoanelor a căror înfățișare era îndoielnică (îmbrăcăminte nepotrivită) sau care păreau suspecte.

Bicicletele și bijuteriile erau bunurile care erau cel mai ușor de furat și apoi duse la casele de amanet.

Dacă bunurile nu au fost răscumpărate timp de 30 de zile după ce împrumutul a ajuns la scadență, acestea au fost scoase la vânzare prin licitație publică, iar funcționarii caselor de amanet nu aveau voie să liciteze.

Amanet. Credit line: akg-images / akg-images / Profimedia

Muntele de Pietate a atras  numeroase critici, care au contestat atât monopolul băncii asupra pieței de amanet, cât și dobânzile considerate prea mari în raport cu condițiile economice ale oamenilor.

Rata dobânzii aplicată la împrumuturi, de 8% pe an, a fost mult mai mică decât cea impusă de brokerii de cămătărie (60–120% pe an).

În ciuda rezervelor și a criticilor formulate de sceptici, noua bancă s-a impus relativ rapid pe piața aselor de amanet din România. O primă listă de obiecte prețioase publicată în februarie-martie 1907 arată cât de atractive erau serviciile noii bănci pentru populație.

În doar câteva luni, oamenii au amanetat ceasuri de damă din aur, simple sau decorate cu pietre prețioase și perle; inele din aur sau platină mobilate cu diamante, diamante, lanțuri de aur, coliere, nasturi, broșe, medalioane, cutii de țigări, cupe de argint, cercei etc.

În total, au fost aproape 2.000 de obiecte prețioase completate de 531 de efecte (diferite obiecte, viori, covoare și covoare, mașini de cusut, tablouri; „un băț cu mâner de os crăpat”; „oredingotă cu vestă, o jachetă cu vestă”).  De exemplu, în decembrie 1907, banca a anunțat licitația publică a mai multor obiecte care nu fuseseră răscumpărate. Printre acestea se numărau tablouri, ceasuri, bijuterii, biciclete, mașini de cusut și diverse articole vestimentare.

În spatele listelor publicate lunar în recenzia băncii se aflau poveștile oamenilor care au fost nevoiți să-și abandoneze posesiunile în casele de amanet.

Era evident că lucrurile prețioase aparțineau unor oameni care avuseseră la un moment dat un anumit statut social, pierdut fie într-un context economic dificil, fie ca urmare a propriei acțiuni: pariuri, jocuri de noroc sau un stil de viață nechibzuit. De asemenea, listele povesteau și poveștile celor față de care soarta nu fusese prea generoasă și care au fost nevoiți să se îndrepte spre Muntele de Pietate pentru a amaneta obiecte de puțină valoare: valize, îmbrăcăminte, mic mobilier, farfurii și vase etc.

Declanșarea Primului Război Mondial a afectat direct funcționarea acestei case de amanet. „Ctitorul” Muntelui Evlaviei, Corneliu Diaconovici,era de partea regelui Carol I și susținea implicarea României în război alături de Puterile Centrale. Mai târziu, această decizie i-a marcat destinul profesional; după război a fost acuzat de filo-germanism și obligat să se retragă din viața publică.

Toate activele băncii pe care o înființase au dispărut în Rusia Sovietică, împreună cu întregul tezaur de aur al țării, care a fost trimis la Moscova de autoritățile de la București în iarna anului 1916, când capitala a fost ocupată de trupele germane.

Muntele de Pietate a funcționat și în perioada interbelică; în 1936, a fost reorganizată printr-o nouă lege, care a permis băncii să înființeze sucursale în toate orașele țării. Sunt foarte puține detalii cunoscute, iar revista băncii pare să fi ieșit din tipar. N. Kirițescu a remarcat ironic că „Muntele Evlaviei are o clădire care corespunde mai mult notiunii de munte decât celei de pietate”

Pentru realizarea acestui material am folosit această sursă și pe aceasta.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Un mesaj ascuns într-o sticlă a fost găsit în peretele unui far după 132 de ani

Publicat

in

Descoperirea „unică în viață” a fost făcută de către inginerii care inspectau un far din sudul Scoției, scrie BBC.

Scrisă cu peniță și cerneală, scrisoarea din sticlă care este datată 4 septembrie 1892 dezvăluie numele a trei ingineri care au instalat un nou tip de far în turnul înalt de peste 9 metri.

Sticla a fost găsită în pereții farului Corsewall, în cel mai nordic punct al Rhins of Galloway, o peninsulă cu două capete din sud-vestul Scoției.

Sticla de 20 cm are o bază convexă neobișnuită, ceea ce înseamnă că nu poate sta în picioare, și este făcută din sticlă grosieră, plină de mici bule de aer. Se crede că ar fi conținut cândva ulei.
Dopul sticlei era din plută, care s-a expandat în timp și s-a lipit de sticlă, în timp ce sârma care o ținea în loc a ruginit.

Biletul părea inițial prea mare pentru a fi scos prin gâtul sticlei, așa că inginerii au conceput o unealtă folosind două bucăți de cablu pentru a-l răsuci prin deschizătura îngustă.

Inginerii se deplasaseră la farul vechi de 209 ani, înaintea unui proiect de un an, pentru a verifica rulmentul pe care se rotește lentila de cinci tone.

Bărbații care au scris biletul în 1892 au fost la far pentru lucrări în vârful turnului.

„A fost doar o coincidență ciudată să găsim biletul în timp ce lucram la echipamentul descris pe bilet”, a spus inginerul care a găsit sticla.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend