Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Victor Orban profețește retragerea sprijinului SUA pentru Ucraina: E un război pierdut

Publicat

in

În timpul preşedinţiei lui Donald Trump, Statele Unite vor ieşi din războiul din Ucraina, pentru că liderul republican „urăşte războiul”, iar Europa nu poate finanţa de una singură acest război, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul naţional de radio Kossuth, înaintea unui summit informat al liderilor Uniunii Europene, care se desfăşoară la Budapesta, transmit Reuters, EFE şi MTI.

Victoria lui Trump, „vizibilă de pe Marte”

„Victoria din SUA este… o victorie atât de mare încât este vizibilă nu numai de pe Lună, ci şi de pe Marte”, a apreciat premierul ungar.

Orban a remarcat că este evident că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, „caută mai degrabă pacea decât războiul, politicile antiimigraţie decât migraţia şi protecţia familiei, mai degrabă decât chestiunile (privind egalitatea) de gen”.

Politicile lui Trump „vor aduce o schimbare în lume, iar noi, europenii, va trebui să reacţionăm”, a adăugat el, relatează Agerpres.

Trump va scoate SUA din războiul din Ucraina pentru că „urăşte războiul”

„Americanii vor ieşi din acest război, mai întâi şi mai întâi, ei nu vor încuraja războiul. Europa nu poate finanţa de una singură acest război… unii încă doresc să continue să trimită cantităţi uriaşe de bani în acest război pierdut, dar numărul acelora care rămân tăcuţi… şi al acelora care spun cu prudenţă că ar trebui să ne adaptăm la noua situaţie este în creştere”, a declarat premierul ungar.

„Faptul că preşedintele (ales) al Statelor Unite vrea pace în loc de război, asta îşi va lăsa amprenta asupra lumii. Pe front este evident că aceasta este o înfrângere militară. Americanii vor ieşi din război”, a spus Orban în declaraţiile sale obişnuite de vineri la radioul public Kossuth.

Orban a recunoscut totuşi că „ucrainenii au luptat eroic în ultimii doi ani şi ceva”.

Orban, un aliat al lui Trump, a declarat că, dacă Trump ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, „nu ar fi fost război” în Ucraina, întrucât ar fi ajuns deja la acordurile necesare între părţi.

SUA nu vor mai încuraja războiul, a declarat premierul ungar, spunând că „Trump nu începe războaie. Urăşte războiul, este un om de afaceri”.

Victoria „uriaşă” a lui Trump la alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie înseamnă că „s-a terminat cu asta”, a spus Orban, referindu-se la „finanţarea războiului”.

„Avem în faţă posibilităţi enorme”

„Oamenii au în faţă posibilităţi enorme, vor avea mai multe oportunităţi decât în ultimii doi ani, când războiul ne-a tras în jos. Am înţeles ce ne va aduce viitorul şi cred că am făcut planuri bune pe care le vom pune în aplicare în 2025”, a declarat Orban.

Vorbind despre competitivitatea Uniunii Europene, Orban a apreciat că analiza făcută de fostul şef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, privind competitivitatea a fost „mai dură” chiar decât atitudinea premierului ungar asupra chestiunii. ”Deşi necesar, în prezent este imposibil să se dea un răspuns european comun la provocarea competitivităţii”, a spus Orban. ”Europa nu este pregătită, nici politic, nici mental, să ia deciziile de care ar fi nevoie în prezent”, a continuat el.

Rădăcina problemei este că companiile europene plătesc în prezent de patru ori mai mult decât plătesc companiile americane pentru gaz şi de trei ori preţul pentru electricitate, a declarat Orban, care a adăugat că un astfel de dezavantaj de competitivitate nu poate fi compensat de nicio măsură.

”Comunicarea inadecvată, cea mai mare problemă a Europei”

„Cea mai mare problemă a Europei este aceea că cei care ar trebui consultaţi sunt ignoraţi”, consideră premierul ungar.

„Dacă nu mergi la Moscova, Kiev sau Beijing, dacă îl critici şi-l dispreţuieşti pe Donald Trump mai degrabă decât să-l tratezi ca pe viitorul preşedinte al SUA, cum poţi face planuri pentru viitor?”, a întrebat Orban.

Referindu-se la vizitele pe care le-a făcut acum câteva luni la Kiev şi Moscova şi la discuţiile cu preşedinţii Chinei şi Turciei, precum şi cu preşedintele american în exerciţiu şi cu Trump, pe atunci candidat la preşedinţie, Orban a declarat că a scris un raport adresat colegilor săi europeni.

„Acum, situaţia este exact cum am prevăzut-o… niciun lider nu ar trebui să spună că este surprins sau că se aştepta la altceva, ca rezultat al misiunii de pace ungare (…)”, a declarat Orban, adăugând că acest lucru s-a întâmplat „nu pentru că putem prevedea viitorul sau pentru că suntem buni la ghicit numerele de la loterie, ci pentru că, dacă comunici, vei înţelege ce ar putea urma mai departe”.

Cancelarul federal german Olaf Scholz promite o bună cooperare a europenilor cu administraţia Trump

Ţările Uniunii Europene vor continua să conlucreze bine cu preşedintele ales american Donald Trump, a dat asigurări vineri cancelarul federal german, Olaf Scholz, pe marginea unei reuniuni a liderilor europeni la Budapesta, informează AFP.

„Statele Unite ale Americii sunt principalul aliat al Europei, lucrăm împreună în cadrul cooperării transatlantice şi al NATO pentru securitatea noastră”, a declarat Olaf Scholz pentru presă.

„Vom continua să cooperăm bine cu viitorul preşedinte american, iar întrebarea de a şti cum se poate ajunge la aceasta este exact obiectul discuţiilor noastre la Budapesta”, a adăugat Scholz înainte de începerea summitului UE în capitala ungară.

În fapt, ţara sa are mari îngrijorări în legătură cu aplicarea unor măsuri protecţioniste de către noua administraţie americană şi cu reticenţele tot mai mari ale SUA de a contribui la securitatea europenilor.

Donald Trump a comparat recent Uniunea Europeană cu o „mini-Chină” pe plan comercial. În trecut, el nu a încetat să reproşeze în special Germaniei că nu cheltuieşte suficient pentru apărarea comună în cadrul NATO.

Loading

NATIONAL

Cine poate opri scenariul bulgăresc în România? Analiza lui Crin Antonescu și mesajul pentru POT: ‘Le doresc succes în postul negru de trei zile, nu e ușor’

Publicat

in

Fostul președinte PNL Crin Antonescu analizează pentru „Adevărul” alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, și vorbește despre importanța unei alianțe largi care să izoleze partidele ultranaționaliste. În ce privește rezultatul obținut de PNL, Antonescu spune că e meritul lui Ilie Bolojan.

„Cred că aceste procente în plus vin pe de o parte din diferența de credibilitate a partidului și credibilitatea candidatului prezidențial. Și cred că ceva din ele este expresia faptului că între primul tur al prezidențialelor și aceste alegeri parlamentare Partidul Național Liberal a fost singurul partid care a acționat puternic, eficient, spectaculos, aducând un nou lider, aducând o nouă echipă. Și acest lider a adus clar un pachet de idei și de măsuri pe care le-a angajat în numele partidului”, a spus Crin Antonescu.

În plus, PNL va trebui să găsească o cale să fie mult mai apropiat de alegători și să corespundă așteptărilor, fără a-i dezamăgi pe votanții săi.

„Sunt de acord că sunt multe de făcut, că e nevoie ca PNL să se apropie mai mult de oameni, pentru că într-adevăr relația asta este clară și este cauzală. Dacă partidele importante, partidele care vor guverna, sper, această coaliție pro-occidentală nu vor schimba lucrurile esențiale, nemulțumirea, care e cât se poate de justificată din partea oamenilor, va crește. Și ea nu are unde să se reversă decât în forme extremiste sau aberante, dar, în orice caz, forme alternative. Deci sper că e o lecție de învățat pentru toți politicienii. Să fim atenți la oameni, la nevoile lor, pentru că odată ignorați vor penaliza orice partid de care se simt trădați”, a spus spus fostul lider PNL.

Despre POT și AUR

În ce privește partidele radicale, Crin Antonescu are un mesaj clar pentru acestea: Despre POT n-am ce să spun decât să le doresc succes în postul negru de trei zile pe care vor să-l țină, nu e ușor. Că nu știu altceva despre ei, nu sunt ironic, chiar nu știu altceva. Poate știu în schimb cei care i-au votat. În legătură cu SOS și cu ce face doamna Șoșoacă, pe mine nu ultranaționalismul sau formele astea de extremism afișate chiar ostentativ mă deranjează în primul rând. Mă deranjează mai mult nivelul extrem de jos al comportamentului public, al limbajului, care este unul de fundul mahalalei, de fundul murdar al mahalalei.

În privința AUR, lucrurile trebuie cumva nuanțate, crede Crin Antonescu.

În ceea ce privește AUR, acolo lucrurile sunt mai amestecate. Nu-mi scapă faptul că însuși George Simion a avut pasaje rezonabile, coerente chiar în această campanie prezidențială. Nu-mi scapă faptul că acolo există oameni ca domnul Peiu sau domnul Pipera care sunt indiscutabil oameni civilizați și competenți în domeniile lor. Nu-mi scapă de asemenea faptul că tot partidul a dovedit totuși raționalitatea politică, pentru că iată, a făcut niște compromisuri necesare, face parte dintr-un grup european condus de doamna Meloni, care e primul ministru al Italiei și un personaj absolut frecventabil”, a mai spus Antonescu.

Însă la AUR mai trebuie schimbate multe lucruri pentru a deveni cu adevărat un partid european. Iar dacă unii pași au fost făcuți, procesul nu se anunță simplu și nici ușor.

Și la AUR rămân de corectat, din punctul meu de vedere, multe comportamente mai ales tipuri de atitudine publică, forme de populism dizgrațios. Pentru că, din punctul meu de vedere, să fie un partid cu care să se poată lucra din punct de vedere politic chiar dacă în calitate de adversari”, crede Antonescu.

Marile probleme vin însă dinspre Călin Georgescu, e de părere fostul lider liberal. „Problema noastră urgentă este ceea ce spune, ceea ce gândește, ceea ce predică cu ghilimele domnul Călin Georgescu, pentru că domnia sa este candidatul cu mari șanse sau cu destule șanse la președinția României Eu nu am contestat și nu contest niciodată dreptul cuiva de a avea niște idei oricât de diferite de ale mele, oricât de diferite de ale gândirii comune și de diversele forme de ortodoxie politică în ghilimele. Problema mea este că și-a arătat admirația și orientarea vădită către Rusia în politica externă, chiar dacă acum neagă asta într-un mod destul de jenant. Părerile despre știință, amestecul absolut nefericit de termeni și teme religioase în viața profană și în viața cetății, confuziile intenționat semănate în mintea oamenilor, mai ales a celor vulnerabili cultural, poate lucrurile astea sunt foarte periculoase dacă ele ajung să fie prezentate, susținute dintr-o poziție de autoritate maximă publică, așa cum este funcția de președinte al României”, a explicat Antonescu.

E nevoie de o coaliție largă

În opinia sa, în situația dată e nevoie de o coaliție largă, dincolo de orgolii, pentru a stabiliza situația și pentru a se asigura că România nu va ajunge într-o perioadă de maximă instabilitate, precum Bulgaria. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, e nevoie ca toate partidele pro-europene să lase deoparte orgoliile și să colaboreze.

„Aici există pentru mine un răspuns simplu și clar. Toți cei care suntem sincer speriați de posibilitatea ca România să schimbe direcția în mod dramatic trebuie să colaborăm, într-o împrejurare, iată, istorică, foarte dificilă. Deci, un lucru trebuie să fie clar. Dincolo de orice nemulțumire, antipatie și discuții, și anume că toate aceste partide PSD, PNL, USR, UDMR trebuie să formeze o majoritate parlamentară care să susțină, în baza unui program fundamental pro-occidental, un guvern care se poate forma în diferite feluri. Și asta, sigur, rămâne să negocieze, să discute liderii politici Poate să fie un guvern PSD, PNL, UDMR, minorități cu toată această susținere în parlament, inclusiv USR. Poate să fie un guvern PSD, USR, UDMR susținut într-o majoritate din care facă parte și PNL. Sau o coaliție largă. Pot exista diverse variante. Oricum cred că UDMR, cu cele 6 procente pe care le are, trebuie să facă parte din această majoritate”, e viziunea lui Crin Antonescu.

În același timp, el nu exclude niciun guvern minoritar format din PNL, USR și UDMR, însă crede că acesta nu ar putea să reziste prea mult.

„Teoretic și așa ceva este posibil dacă PSD-ul e dispus să-l susțină dintr-o majoritate fermă, dar cred că aritmetica va condamna un asemenea guvern la o fragilitate care nu e de dorit, a încheiat Crin Antonescu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Accident rutier în Arad: Cinci maşini implicate, trei persoane transportate la spital

Publicat

in

Cinci maşini au fost implicate, luni, într-un accident rutier la ieşirea din municipiul Arad, spre Timişoara, iar trei persoane au fost transportate la spital, conform news.ro.

”Echipajul medical SMURD din cadrul Punctului de lucru Vinga intervine în aceste momente pentru acordarea primului ajutor medical, în urma unui accident rutier în care au fost implicate 5 autoturisme, produs la ieşirea din municipiul Arad, spre Timişoara. La locul evenimentului au fost alocate şi două ambulanţe SAJ”, a transmis, luni după-amiază, ISU Arad.

Sursa citată a precizat că, în urma impactului au rezultat trei victime conştiente, cooperante, neîncarcerate.

”În urma evaluării medicale, toate cele trei victime au fost transportate la spital pentru îngrijiri şi investigaţii medicale suplimentare”, a mai transmis sursa citată.

Poliţiştii încearcă să stabilească dinamica procucerii evenimentului rutier.

Centrul Infotrafic anunţă că circulaţia pe DN 69, la ieşirea din municipiul Arad către localitatea Şagu, se desfăşoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliţiei, valorile de trafic fiind în creştere.

Se estimează reluarea traficului în jurul orei 18:30.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Arhiepiscopia Bucureștilor se delimitează de preotul care a oficiat o slujbă la troița lui Corneliu Zelea Codreanu

Publicat

in

Arhiepiscopia Bucureștilor se delimitează de preotul care a oficiat o slujbă la troița fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, în comuna Tâncăbești, județul Ilfov, informează Mediafax.

Arhiepiscopia Bucureștilor precizează că inițiativa preotului caare a slujit la troița fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu, în comuna ilfoveană Tâncăbești, este una personală.

Slujba a fost organizată fără aprobarea Centrului eparhial.

„Arhiepiscopia Bucureștilor se delimitează de acest gest și menționează că a fost demarată o cercetare disciplinară pentru clarificarea tuturor aspectelor acestui caz. Biserica Ortodoxă Română se delimitează de folosirea abuzivă a simbolurilor religioase în scopuri politice și de gesturile și atitudinile care contravin legilor în vigoare ale statului român”, se arată într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Polițiștii din Ilfov fac cercetări în cadrul unui dosar penal după ce mai multe persoane au participat, sâmbătă, în Tâncăbești, la comemorarea lui Corneliu Zelea Codreanu, la Troița ridicată în memoria sa.

După eveniment, polițiștii IPJ Ilfov fac cercetări, în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de OUG 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, art. 5, respectiv „Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Cercetările se derulează în vederea identificării tuturor persoanelor participante la activitate, precum și pentru stabilirea situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun.

Ceremonia religioasă a comemorării lui Corneliu Zelea Codreanu a avut loc sâmbătă, la ora 14, la troița memorială de pe liziera pădurii Tâncăbești (Șos. București-Ploiești), locul unde liderul legionar a fost asasinat în 1938, împreună cu alți 13 comandanți legionari. Anunțul evenimentului s-a făcut pe rețelele de socializare.

La eveniment a participat și președinta partidului SOS România, Diana Șoșoacă, iar duminică a spus că a fost amenințată că va fi „arestată” pentru că „mi-am permis să aprind o lumânare la troița lui Corneliu Zelea Codreanu și că mi-am permis să fac parastas în memoria eroilor neamului românesc, unul dintre ei fiind Corneliu Zelea Codreanu”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Messi și Ronaldo pe lista scurtă a FIFPRO Men’s World 11, Salah nu este nominalizat

Publicat

in

Lionel Messi și Cristiano Ronaldo se află pe lista scurtă a celor 26 de finaliști pentru FIFPRO Men’s World 11 2024, alături de alți jucători de top din fotbalul mondial. Cei doi, cu cele mai multe Baloade de Aur din istorie, au șansa de a fi incluși în echipa anului pentru a 18-a oară consecutiv.

Deși nici unul dintre ei nu a câștigat anul acesta Ballon d’Or, ambii continuă să fie considerați printre cei mai buni jucători la nivel global.

Lista scurtă include și nume mari precum Rodri de la Manchester City, tânărul Lamine Yamal de la Barcelona, mijlocașul Jude Bellingham de la Real Madrid și fundașul Virgil van Dijk de la Liverpool.

În schimb, Mohamed Salah și Bukayo Saka, ambii jucători din Premier League, nu au fost nominalizați.

Messi, care a câștigat Copa America vara trecută și joacă acum pentru Inter Miami, are șansa de a câștiga a 18-a selecție individuală din carieră, în cazul în care va fi inclus în echipa anului.

Echipa finală va fi anunțată pe 9 decembrie, în aceeași zi cu echipa feminină.

Lista completă a nominalizaților pentru FIFPRO Men’s World 11 2024:

• Portari: Ederson, Emiliano Martinez, Manuel Neuer

• Fundași: Dani Carvajal, Ruben Dias, Virgil van Dijk, Jeremie Frimpong, Antonio Rudiger, William Saliba, Kyle Walker

• Mijlocași: Jude Bellingham, Kevin De Bruyne, Phil Foden, Toni Kroos, Luka Modric, Jamal Musiala, Rodri, Federico Valverde

• Atacanți: Erling Haaland, Harry Kane, Kylian Mbappe, Lionel Messi, Cole Palmer, Cristiano Ronaldo, Vinicius Junior, Lamine Yamal

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE – Greii PSD au votat în ședința CPN ca președinte al partidului să rămână Marcel Ciolacu

Publicat

in

Membrii Consiliului Politic Național al PSD au dat, luni, în ședința care se desfășoară la sediul central al formațiunii, un vot de încredere pentru liderul social-democrat Marcel Ciolacu, au declarat surse participante la ședință pentru Știripesurse.ro.

Conform surselor citate, liderii centrali și președinții organizațiilor județene PSD, precum și primari și șefi de Consilii Județene PSD au decis în unanimitate să-i ofere lui Ciolacu un vot de încredere pentru a rămâne președintele partidului.

El este așteptat să anunțe dacă dorește să mai continue la vârful partidului. După ce a ratat intrarea în finala prezidențială, Ciolacu i-a înmânat secretarului general PSD demisia sa din funcția de președinte al partidului.

„Nu vorbim de o acceptare a demisiei pentru că demisia este un act unilateral. Deci am încheiat și această discuție. O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri (alegerile parlamentare, n.red). Sunt ferm convins că, în perioada următoare, o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul PSD, iar la viitoarele alegeri din interiorul Partidului Social Democrat, eu Marcel Ciolacu nu voi candida pentru nicio funcție”, afirma Ciolacu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce semnal au dat alegerile parlamentare din 1 decembrie. Expert: ‘Nu cred că în turul doi vom vedea diferența de procente din 2019’

Publicat

in

La alegerile parlamentare din 1 decembrie a fost o divizare mare a voturilor între partide, niciuna dintre formațiunile politice nereușind să depășească procentul de 25%. Sociologul Robert Santa a vorbit pentru „Adevărul” despre motivele divizării voturilor, cât și despre turul doi al alegerilor prezidențiale.

În opinia sociologului Robert Santa, unul dintre motivele principale ale divizării voturilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie este însuși faptul că „societatea a ajuns să fie foarte divizată în bule ce nu comunică între ele și există temeri ce au fost propagate online, temeri diferite pentru grupuri diferite. A contat foarte mult faptul că societatea românească e puternic îmbuibată negativist, motiv pentru care există o dorință de schimbare destul de radicală, evident, în direcții destul de diferite din partea electoratului. Iar un al treilea motiv e reprezentat de divizările sociale, asta se poate vedea și în direcțiile în care au mers de exemplu voturile din mediul urban și cele din mediul rural”.

Apreciatul sociolog a explicat și unul dintre motivele principale pentru care blocul suveranist AUR-SOS-POT a crescut atât de mult.

„Din cauza modului în care a reușit să se promoveze online. Practic, votul suveranist în toată Europa, nu doar în România, are o capacitate unică față de alte partide, de a își crea propriile teme. Vedem de exemplu că o temă pregnantă în spatele votului care i-a diferențiat de exemplu de USR a fost teama de război și că ei sunt pro-pace, temă ce s-a bazat foarte mult pe faptul că avem un război la graniță”, precizează sociologul Robert Santa.

Duelul Lasconi – Georgescu

Acesta estimează că în turul doi al alegerilor prezidențiale va fi un scor strâns în ceea ce privește numărul de voturi obținute. În cazul în care CCR nu va decide reluarea primului tur al alegerilor, în turul doi din 8 decembrie 2024 se vor duela Elena Lasconi și Călin Georgescu.

„Din punctul meu de vedere, nu va fi un scor radical într-o singură parte și în niciun caz nu vom vedea una dintre tabere acceptând că cealaltă are mesajul corect. Cred că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea o prezență ridicată la vot. Și anticipez că nu va vindeca fracturile, ba dimpotrivă. Rezultatul va fi destul de strâns, nu cred că vom vedea diferența de procente din 2019 dintre Iohannis și Viorica Dăncilă. Și cred că după vot vor rămâne destul de multe diviziuni”, a declarat sociologul Robert Santa pentru ”Adevărul”.

Pe 24 noiembrie 2019, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, prezența la vot a fost de 54,86%, Klaus Iohannis obținând 66,09% dintre voturi, aproape dublu față de Viorica Dăncilă, care a avut 33,91%.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend