Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică: ‘Este crucial pentru noi să vedem paşii pentru aderarea la NATO’

Publicat

in

NATO va decide la Madrid strategia pe următorii zece ani şi este crucial pentru Ucraina să poată vedea următorii paşi spre aderarea ei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat luni seară, la Kiev, pe marginea unei conferinţe a European Jewish Association (EJA), vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Stefanişîna.

Olha Stefanişîna a spus că Ucraina nu dă înapoi de la dezideratul său de aderare la NATO, acesta fiind opţiunea societăţii ucrainene, potrivit Agerpres.ro.

„Cred că nu numai Ucraina vrea să fie membră a NATO şi se ştie că nu este o decizie a unui politician, este o decizie a poporului şi a întregii societăţi, care în urmă cu opt ani a ales să fie parte din familia europeană. Dar cred că este important şi pentru NATO să arate Rusiei că nu acceptă ultimatumuri”, a spus ea la o conferinţă a EJA la Kiev, organizată înainte de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

„La Madrid, peste mai puţin şase luni, NATO va ţine următorul summit şi va decide decide strategia pe următorii zece ani şi este crucial pentru noi să vedem următorii paşi spre aderarea Ucrainei la NATO. (…) Deci, nu dăm înapoi de la asta”, a spus înaltul oficial guvernamental ucrainean într-un briefing pentru jurnalişti străini.

Întrebată dacă acesta nu va reprezenta motivul pe care Vladimir Putin îl aşteaptă pentru a ataca Ucraina, ea a atras atenţia la cum au evoluat lucrurile în ultimele luni.

„Acum câteva luni, Rusia spunea că nu vrea aderarea Ucrainei şi Georgiei. Apoi a spus că nu vrea o prezenţă militară în estul Europei, acum spune să se dea înapoi până la extinderea din 1997 a NATO. Şi tuturor acestor lucruri li s-a răspuns negativ, a fost o linie roşie clară”, a afirmat Olha Stefanişîna.

Ea a subliniat că ţara sa nu subestimează opţiunea militară, dar cunoaşte Rusia şi înţelege că „liniile roşii sunt acolo unde sunt puse”. „Putin îşi pune liniile roşii cât de departe vrea, până este oprit”, a afirmat vicepremierul ucrainean.

Întrebată despre scenariul potrivit căruia Rusia ar lucra la înlocuirea actualului guvern cu unul favorabil planurilor sale, ea a spus că acest lucru nu reprezintă o ştire pentru autorităţile de la Kiev.

„Rusia are o lungă istorie de investiţii în alegerile din Ucraina, cu sprijinul liderilor şi politicienilor şi cu alte mijloace hibride. Deci nu este o ştire pentru noi, ne pregăteam pentru asta şi, mai mult, semnalam de mult timp acest lucru partenerilor noştri internaţionali. Pentru că Putin şi Medvedev în articole recente spun că nu vor avea un dialog cu cei care se află la putere în Ucraina, ci îi vor aştepta pe următorii. Şi au mulţi aliaţi aici (…). Ceea ce se întâmplă acum este un test pentru democraţie”, a mai spus Olha Stefanişîna.

Întrebată care sunt mijloacele de a pune presiune pe liderul rus şi a-l face să treacă la detensionarea situaţiei, ea spus că „presiunea cea mai importantă este sprijinul internaţional pentru Ucraina, dar şi asistenţa militară joacă un rol”.

Loading

DIVERSE

BCR: Măsurile fiscale nu mai pot fi amânate. Se subțiază răbdarea agențiilor de rating și a investitorilor

Publicat

in

România a încheiat anul trecut cu un un deficit bugetar enorm – 9,3 la sută, cel mai mare din UE. Potrivit experților de la BCR, România trebuie să ia urgent măsuri prin care acest deficit să fie scăzut anul acesta cu măcar 2 la sută din PIB.

Orice întârziere pune la încercare atât răbdarea Comisiei Europene, cât și pe cea a agențiilor de rating și a investitorilor, astfel că riscurile României sunt uriașe dacă nu ia măsurile pentru resuscitarea bugetului.

”România se află într-un moment crucial, confruntându-se cu dezechilibre structurale de lungă durată, mascate ani de zile de o creștere ciclică puternică și de intrările de capital din străinătate. Motorul economic al țării rămâne vulnerabil la ineficiențele cheltuielilor publice, la colectarea slabă a veniturilor și la subinvestițiile cronice în infrastructură și capital uman. Recentele tulburări politice au testat rezistența instituțională, dar au creat și o fereastră pentru o reformă fiscală de mult așteptată.

România se află la o răscruce de drumuri în care o gestionare fiscală solidă nu este doar o alegere politică, ci o necesitate pentru o creștere durabilă. Având în vedere presiunile externe care cresc și dezechilibrele interne care devin tot mai vizibile, timpul măsurilor nejustificate a trecut”, se arată într-un raport semnat de economiștii de la BCR Cercetare Ciprian Dascălu, Eugen Sinca și Vlad Ioniță, notează profit.

Citește și S-A DECIS! România va anunța la Bruxelles, vineri, majorarea TVA la 21 la sută! Ce ALTE TAXE vor da găuri mari în buzunarele românilor

Potrivit economiștilor de la BCR, chiar dacă la sfârșitul anului trecut s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor (suspendarea creșterilor de salarii și pensii de la 1 ianuarie) și de creștere a veniturilor bugetare, este nevoie de măsuri fiscale suplimentare, pentru a reduce deficitul la ținta asumată de 7 la sută din acest an.

Autorii raportului spun că o țintă de deficit mai realistă este 7,5 la sută din PIB.

”Credem că pachetul (de măsuri – n.r.) ar trebui să aducă o consolidare de cel puțin 2 puncte procentuale și ar trebui să vizeze creșterea veniturilor, precum și reducerea cheltuielilor. În prezent, sunt în curs de negociere cu privire la măsurile fiscale acceptabile care vor fi implementate, dar cel puțin pare să existe un consens politic că consolidarea fiscală este o necesitate în acest an.

Planul de consolidare fiscală pe 7 ani, convenit cu Comisia Europeană, trebuie implementat, deoarece se subțiază răbdarea atât a agențiilor de rating, cât și a investitorilor. O retrogradare a ratingului în acest an nu este în scenariul nostru de bază, dar fără o consolidare fiscală semnificativă, este un risc care nu poate fi exclus.

România se află la o răscruce de drumuri în care o gestionare fiscală solidă nu este doar o alegere politică, ci o necesitate pentru o creștere durabilă. Având în vedere presiunile externe care cresc și dezechilibrele interne care devin tot mai vizibile, timpul măsurilor nejustificate a trecut. Restabilirea credibilității, reconstruirea rezervelor și realinierea priorităților politice vor necesita hotărâre, coordonare și o viziune pe termen lung”, se mai arată în raport.

Pe de altă parte, economiștii de la BCR avertizează că nivelul dobânzilor ar putea deveni nesustenabil în următorii ani, având în vedere creșterea rapidă a datoriei publice.

”Deficitele bugetare mari din ultimii ani, coroborate cu o primă de risc ridicată din cauza riscurilor de retrogradare și a instabilității politice, au crescut semnificativ costul împrumuturilor.

„Fără o consolidare fiscală sau o depășire semnificativă a creșterii economice, raportul datorie – PIB va continua să crească rapid, inclusiv datorită plăților de dobânzi”, adaugă analiștii BCR.

Cât privește cursul valutar, care a urcat până la 5,12 lei pentru un euro după turul 1 al prezidențialelor, BCR vede intervalul 5,05 – 5,10 drept zona de confort a Băncii Naționale a României (BNR), având în vedere că o depreciere suplimentară a leului ar avea urmări în inflație.

Ar putea avea loc, în următorii ani, o depreciere suplimentară a leului, mai spun experții BCR, care sunt de părere și că moneda națională ar fi, în continuare, ușor supraevaluată.

Citește și Schimbarea făcută de BCR pentru toți clienții săi. A intrat în vigoare azi

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Salarii imense pentru angajații unei agenții care funcționează degeaba. Directorul încasează peste 20.000 de lei pe lună

Publicat

in

De aproape un an, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează fără rost. Asta, deoarece Ministerul Agriculturii a suspendat lansarea rachetelor antigrindină. Astfel, mai mult de 60 de angajați încasează lunar leafa, cu toate că nu fac nimic. În același timp, directorul autorității are un salariu de 21.000 de lei lunar, dar el nu are nicio activitate.

În cadrul Autorității muncesc peste 60 de funcționari publici, jumătate dintre ei la sediul central din București, iar restul la unitățile din țară.

Directorul general are un salariu lunar brut în valoare de 21.492 de lei, un șef de serviciu încasează 20.000 lei brut, iar un consilier superior, suma de 14.136 lei brut. Cu toții primesc și un spor lunar pentru condiții vătămătoare de muncă în cuantum de maximum 1.500 de lei.

Citește și: Sindicatele ameninţă viitorul Guvern: „Exclus să vorbim despre tăieri de salarii! Aşteptăm creşteri”

În iulie 2025, activitățile de lansare a rachetelor antigrindină au fost suspendate, intrând în pază și conservare infrastructura operațională toate grupurile de lansare, pe motiv că nu există un studiu de mediu care să arate eficiența acestui program.

În prezent, nimeni nu știe când va redeveni funcțional sistemul antigrindină. Mai mult, nu există un termen până la care studiile invocate de Ministerul Agriculturii vor fi gata. Astfel, funcționarii Autorității vor continua să își caute ceva de făcut în fiecare zi pentru a-și justifica salariile.

Fermierii din mai multe zone au reclamat faptul că sistemul antigrindină ar provoca secetă, fapt care nu este încă infirmat de studii.

În 2024, erau 99 de puncte de lansare operaționale, iar Grupurile de Combatere Satu Mare, Suceava-Botoșani și Dăbuleni se aflau în diferite faze de construcție. De asemenea, erau în fază de proiect infrastructura din Dâmbovița-Argeș, Giurgiu, Movileni și Matca.

Citește și: Mii de tineri aleg să se angajeze pe timp de vară, în loc să meargă în vacanțe. Salariile, între 2.000 de lei și 4.500 de lei

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Schimbarea făcută de BCR pentru toți clienții săi. A intrat în vigoare azi

Publicat

in

Această nouă opțiune a BCR vine să îmbunătățească experiența clienților, atât persoane fizice cât și juridice (microîntreprinderi), printr-un proces de plată online mai rapid, mai sigur și complet digitalizat, eliminând necesitatea de a introduce manual datele cardului la fiecare tranzacție.

Soluția este disponibilă începând din 18 iunie și poate fi utilizată exclusiv prin aplicația George. Activarea se poate face simplu din meniul „Opțiuni” al cardului Mastercard, iar serviciul poate fi folosit de toți clienții BCR care dețin un card activ Mastercard, fie de debit, fie de credit, în lei sau valută. În plus, utilizatorii trebuie să fi declarat un număr de telefon mobil și o adresă de email valide pentru a beneficia de serviciu.

Vezi și Alertă BNR despre banii la ciorap și de pe card. Românii trebuie să se pregătească, avertisment de la vârful Băncii Naționale

Florin Pintilie, Șeful Departamentului de Dezvoltare Produse Carduri în cadrul BCR, a subliniat importanța acestui pas, declarând că banca își dorește să le ofere clienților cele mai moderne și sigure instrumente pentru gestionarea banilor și efectuarea plăților online într-un mod rapid și fără griji. „Click to Pay” este o soluție perfect integrată în aplicația George, care face plățile online mai simple, rapide și sigure.

Ștefan Toderiță, Head of Sales la Mastercard România, a menționat că această implementare reflectă angajamentul comun al BCR și Mastercard pentru inovație și îmbunătățirea constantă a experienței de plată digitală.

Prin „Click to Pay”, clienții BCR pot efectua tranzacții online într-un mod mult mai eficient și sigur, indiferent dacă folosesc un computer sau un dispozitiv mobil, și pot plăti la orice comerciant online care acceptă această metodă de plată.

Cum funcționează? După ce soluția este activată, cardul asociat poate fi utilizat pentru a face plăți online la toți comercianții care afișează logo-ul „Click to Pay”. În aplicația George, clienții pot accesa o secțiune dedicată unde pot vizualiza informațiile asociate cardului, adăuga sau șterge carduri, precum și gestiona întregul profil „Click to Pay”. Această opțiune permite o administrare completă și sigură a datelor, asigurându-se astfel un control total asupra plăților efectuate.

Această inovație face parte din eforturile BCR de a construi un ecosistem digital complet, care să răspundă nevoilor unei lumi în continuă schimbare. Cu „Click to Pay”, BCR continuă să aducă soluții moderne și inovatoare pentru clienții săi, punându-i în prim-planul revoluției digitale din sectorul financiar.

„Cu Click to Pay, clienții BCR Mastercard se pot bucura acum de o experiență de plată mai rapidă, mai sigură și mai simplă — fie de pe computer, fie de pe dispozitivul mobil — la orice comerciant online care afișează logo-ul Click to Pay. Această implementare reflectă angajamentul nostru comun pentru inovație, securitate și îmbunătățirea experienței plăților digitale.”, a spus Ștefan Toderiță, Head of Sales, Mastercard Romania.

Cum funcționează?

După activare, cardul înrolat poate fi utilizat pentru plăți online la toți comercianții care acceptă „Click to Pay” ca metodă de plată. În plus, clienții au acces, în aplicație, la o zonă dedicată de administrare, de unde pot vizualiza datele asociate soluției de plată, pot șterge cardul sau întregul profil „Click to Pay”.

Citește și 1.000 de lei gratis pentru clienții BCR România. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Această premieră continuă eforturile BCR de a oferi clienților, alături de partenerii săi, un ecosistem digital complet și inovator, adaptat nevoilor unei lumi în permanentă transformare.

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Mii de tineri aleg să se angajeze pe timp de vară, în loc să meargă în vacanțe. Salariile, între 2.000 de lei și 4.500 de lei

Publicat

in

Mii de tineri din România aleg să lucreze sezonier, fiind motivați de salariile care ajung până la 4.500 de lei, dar și de programul flexibil. Totodată, aceștia bifează în CV-uri experiența pe care managerii o au în vedere atunci când vine vorba de angajarea cu normă întreagă.

Spre exemplu, Radu, în vârstă de 22 ani, a ales să experimenteze în această vară rolul de angajat într-un restaurant, programul și salariul fiind cele mai importante elemente pentru el.

Citește și: Salarii 2025. Cât câştigă „în mână” un şofer pe camion, angajat de MApN. Nu se cere Bac, nu lucrează weekendurile!

„M-a ajutat financiar. Programul este atât de flexibil încât îmi permite să fac cam tot ce mi-aş dori. Şi pe lângă asta, noi fiind generaţia Z ne dorim să fim mai liberi şi cu salariul şi cu programul”, a spus tânărul pentru Observator.

Angajatorii recunosc că cea mai mare provocare este să găsești tineri serioși, care să nu dea bir cu fugiții după câteva zile.

„Nu avem aşteptări prea mari, doar să fie responsabili şi asta spune tot. Dacă ar fi responsabili, ar respecta programul, ar respecta munca şi atât”, a spus Steluța, angajator, pentru sursa citată anterior.

„Foarte mulţi am avut şi foarte mulţi au plecat. În prezent avem, aici avem o echipă destul de tânără, pot spune că sunt cel mai bătrân dintre toţi”, a mărturisit Ionuţ, managerul unei pizzerii.

În luna iunie a acestui an, 25.000 de tineri au aplicat pentru un loc de muncă sezonier. Anul trecut, aproximativ 40.000 de tineri s-au angajat pe timpul verii. 

„Valul de căldură ne obligă să angajăm tineri din facultăţi sau licee care iau vacanţa şi au nevoie de un loc de muncă. Au inceput CV-urile să curgă, am chiar astăzi un interviu, un băiat la probă”, a spus un angajator.

Salariile pornesc de la 2.000 de lei și pot urca până la 4.500 de lei în funcție de post și experiență. În țara noastră, sub 20% din tineri lucrează sezonier în Horeca: în hoteluri, restaurante, baruri sau cafenele.

Citește și: Salarii 2025. Patronii de restaurante nu își mai permit să își plătească angajații, după mărirea salariului minim: „Cât să-i dau unui spălător de vase?”

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

EXCLUSIV Victor Ponta, critică iminentele majorări de taxe: ”N-o să fie mai bine, o să fie mai rău” / ”Nu eu m-am tatuat că nu se mărește TVA”

Publicat

in

Fostul premier Victor Ponta a vorbit, în exclusivitate la România TV, despre stadiul negocierilor privind formarea viitorului guvern și despre iminentele majorări de taxe și impozite pe care acesta ar urma să le pună în practică.

Despre discuțiile pe tema împărțirii funcțiilor, fostul premier a spus că ”e treaba partidelor cum își negociază portofoliile”.

În opinia lui Victor Ponta, cel mai important este ca Executivul, indiferent de oamenii care îl vor alcătui, ”să se apuce de guvernare”.

”A fost în ceva guverne și cred că așa funcționează lucrurile”, a mai spus, în emisiunea ”Punctul culminant”, fostul premier.

Citește și Liderii PSD, PNL, USR şi UDMR se întâlnesc cu Nicușor Dan pentru ultima rundă de negocieri înaintea desemnării premierului. Majorarea TVA de la 19% la 21%, pe lista de subiecte

Pe de altă parte, referitor la iminentele creșteri de taxe și impozite pentru care ar fi convenit partidele pro-europene, Victor Ponta consideră că astfel de măsuri nu sunt oportune.

”Nu știu pe ce se bazează ideea că, dacă se măresc taxele, o să fie mai bine. N-o să fie mai bine, o să fie mai rău”, consideră fostul premier.

În același context, Victor Ponta a argumentat prin faptul că aportul pur teoretic la buget al unui punct procentual în plus la TVA este nesemnificativ în raport cu deficitul bugetar al României.

”Nu am auzit pe nimeni din mediul de afaceri să spună că este bine”, a mai spus fostul lider al social-democraților.

În primele două luni din 2025, deficitul bugetar al țării a fost de 30 de miliarde de lei, în vreme ce un punct în plus la TVA ar aduce în plus la buget, teoretic, doar 3,5 miliarde de lei în perioada iulie – decembrie.

Victor Ponta a ținut să amintească și despre promisiunile făcute de fostul premier Marcel Ciolacu și de actualul președinte, Nicușor Dan, privind faptul că TVA nu va fi majorată.

”Nu eu m-am tatuat că nu se mărește TVA”, a spus Ponta, cu referire la promisiunea lui Ciolacu.

Un alt argument adus de Victor Ponta este exemplul vecinilor bulgari, care au impozit de 5 la sută pe dividente și 10 la sută pe profit.

Printre măsurile agreate de reprezentanții partidelor pro-europene care ar urma să guverneze România se numără și majorarea impozitului pe dividente, de la 10 la 16 la sută, și a celui pe profit, de la 16 la 19 la sută.

Fostul premier a admis că respectivele formațiuni politice vor avea o misiune foarte dificilă. ”Când guvernează patru partide, e greu, e mai greu”, consideră Victor Ponta.

”Cu creșterea taxelor, cam toate firmelor or să declare că nu au profit”, a conchis Ponta.

Citește și Ce venituri are Călin Georgescu. Fostul candidat la prezidențiale a reușit să plătească jumătate din amenda uriașă primită de la AEP

Loading

Citeste mai mult

DIVERSE

Anunțul serii făcut de Nicușor Dan. Președintele țării, nervos înainte de desemnarea premierului: „Condamn cu fermitate”

Publicat

in

Centrul FILIA și alte organizații nonguvernamentale au organizat miercuri seară, la ora 19:30, o manifestare în Piața Victoriei din Capitală, ca reacție la recentul caz de femicid din Prahova. Evenimentul a fost un protest față de violența de gen, un fenomen din ce în ce mai îngrijorător în România. Președintele Nicușor Dan a condamnat ferm această violență, subliniind că nu poate fi tolerată.

În prima jumătate a acestui an, 26 de femei și-au pierdut viața, majoritatea fiind victime ale unor agresiuni din partea foștilor sau actualilor parteneri. Anul trecut, autoritățile au raportat peste 130.000 de cazuri de violență domestică. Nicușor Dan a afirmat că revolta și durerea resimțite de societate sunt justificate și că violența împotriva femeilor nu poate fi tratată cu superficialitate.

Vezi și Nicușor Dan și-a dat acordul. Românii trebuie să știe că intră în vigoare luni, 30 iunie 2025

În cadrul protestului din Piața Victoriei, societatea civilă a cerut măsuri urgente pentru a stopa acest flagel. Președintele Nicușor Dan a transmis solidaritatea sa tuturor participanților și a subliniat importanța ascultării vocilor victimelor.

În plus, a făcut un apel către autoritățile responsabile pentru aplicarea legii (polițiști, procurori, judecători) pentru a trata fiecare caz de violență domestică cu toată seriozitatea. El a subliniat că prea multe semnale de alarmă au fost ignorate și a subliniat că victimele trebuie să fie protejate, iar comportamentele abuzive să fie oprite înainte de a conduce la tragedii.

Nicușor Dan a promis că va colabora cu viitorul Guvern pentru a elabora măsuri concrete care să asigure protecția victimelor și prevenirea violenței de gen.

„România se confruntă cu un nivel îngrijorător de violență împotriva femeilor. Doar în primele șase luni ale acestui an, 26 de femei și-au pierdut viața, cele mai multe în urma agresiunilor comise de foști sau actuali parteneri. Anul trecut, peste 130.000 de cazuri de violență domestică au fost raportate. Durerea și revolta resimțite de societate sunt cât se poate de îndreptățite. Condamn cu fermitate orice formă de violență împotriva femeilor și reafirm că aceasta nu poate fi tolerată, ignorată sau tratată cu superficialitate.

În această seară, în Piața Victoriei, societatea civilă cere măsuri urgente și eficiente pentru stoparea violenței împotriva femeilor. Le transmit tuturor participanților la protest întreaga mea solidaritate. Este esențial ca vocea victimelor să fie ascultată, iar politicile publice să fie construite pornind de la realitățile dureroase cu care acestea se confruntă zi de zi.

Citește și Tragedie trasă la indigo cu cea din Cosmopolis! Tânără de 22 de ani, însărcinată, ucisă de concubin în fața copiilor

Fac un apel ferm către autoritățile cu responsabilități în aplicarea legii – polițiști, procurori, judecători – să trateze fiecare caz de violență domestică cu maximă seriozitate. Prea multe semnale de alarmă au fost ignorate. Este imperativ ca victimele să fie crezute și protejate, iar comportamentele abuzive să fie oprite înainte de a se transforma în tragedii. Voi colabora cu viitorul Guvern pentru a construi un pachet de măsuri concrete, care să asigure protecția reală a victimelor și prevenirea violenței de gen. “Niciuna înfrântă. Niciuna uitată. Niciuna mai puțin.””, a precizat Nicușor Dan în mediul online.

Reacția șefului statului vine înainte de desemnarea premierului României. Miercuri seara, liderii partidelor PSD, PNL, USR și UDMR s-au întâlnit cu Nicușor Dan la Palatul Cotroceni pentru noi discuții despre noul prim-ministru al țării.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend