Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vești importante pentru această categorie de tineri! Vor primi bani de la stat

Publicat

in

Vești importante pentru studenții români! Bursele sociale se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani. Cuantumul minim al bursei sociale pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare, în anul universitar 2023-2024, creşte de la 580 de lei la 900 de lei.

Bursele sociale pentru studenți se acordă conform Legii învățământului superior și Ordinului Ministerului Educației nr. 6463/2023.

Legislația prevede că studenții care provin din medii defavorizate pot beneficia de burse sociale lunare, în valoare de 900 de lei.

Bursele se acordă pe baza unor criterii clare, care includ venitul familiei, situația socială și starea de sănătate a studentului.

În plus, studenții pot primi burse sociale ocazionale, pentru îmbrăcăminte, la nașterea unui copil sau la decesul unui membru al familiei.

Iată o prezentare mai detaliată a condițiilor de acordare a burselor sociale:

Bursele sociale lunare se acordă studenților care provin din familii cu venituri mici, din familii monoparentale sau din centre de plasament. De asemenea, pot beneficia de aceste burse studenții cu dizabilități sau cu afecțiuni medicale grave.

Bursele sociale ocazionale se acordă studenților care se confruntă cu situații dificile, cum ar fi necesitatea de a achiziționa îmbrăcăminte sau încălțăminte, de a face față cheltuielilor legate de nașterea unui copil sau de a face față decesului unui membru al familiei.Instituțiile de învățământ superior pot acorda, de asemenea, alte ajutoare financiare studenților în situație de risc.

Așadar, bursele sociale sunt o modalitate importantă de a sprijini accesul la educație al studenților defavorizați. Acestea le oferă studenților posibilitatea de a se concentra pe studii, fără a fi nevoiți să se preocupe de problemele financiare.

Alte burse de care pot beneficia studenții din medii defavorizate

Studenții mai pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul beneficiază și de altă categorie de bursă:

– bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților orfani de unul sau ambii părinți, studenților care provin din familii monoparentale, studenților proveniți din centre de plasament sau studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 12 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;

– bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;

– bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(e)/căsătorit(e) cu soție/soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal o singură dată în cursul anului universitar, conform dcbusiness.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Energiei: Am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că instituţia pe care o conduce nu are drept de control asupra furnizorilor din energie, dar a cerut ANRE, încă din vară, să facă acest lucru.

”Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii le înaintăm în atenţia ANRE. Cu respectarea mandatului instituţional al fiecărei instituţii, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe”, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizatr că, în luna august, a transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică.

”Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a mai precizat ministrul.

Reprezentanţii instituţiei au transmis, totodată, că Ministerul Energiei este iniţiatorul OUG 27/2022, ”datorită căreia facturile românilor la curent electric şi gaze au fost plafonate încă de anul trecut.

”De asemenea, Ministerul Energiei a depus şi depune eforturi constante atât pentru respectarea legislaţiei în vigoare de către furnizori, cât şi pentru decontarea sumelor restante către aceştia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional”, au mai transmis oficialii ministerului.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut şi adăugând că speră că şi ANRE se va sesiza.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț important al Ministrului Marcel Cioloș- Vor avea loc majorări de salarii și accize

Publicat

in

Veniturile profesorilor vor creste în două etape: 13%, de la 1 ianuarie și 7%, din august. Ministrul Boloș susține că anul 2024 este „anul educației”, care ajunge la 4,1% din PIB, cea mai importantă creștere din toate domeniile.

Pilonul 2 de pensii:

„Exact cum scrie în lege în momentul de față. 4,75% contribuția la Pilonul 2 de pensii va intra în vigoare și va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile private de pensii. Nu este nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR. Din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe așa cum erau.”

Accize

„Accizele, conform legii existente în vigoare, actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege și an de an s-a întâmplat acest lucru. Se vor actualiza cu prețul de consum de la 1 ianuarie așa cum prevede articolul 342 din Codul fisca. Dacă va fi impactul prea mare pentru populație, poate fi o variantă de lucru, dar trebuie discutat în coaliție.”

Despre impactul bugetar al creșterii salariilor la stat:

„Nu pot să dau aceste cifre, dar sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile, pentru că sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și crează presiunile de rigoare pe buget. Sumele sunt prinse în buget. Avem obligația legată ca să prevedem aceste cheltuieli în buget.”

Despre creșterea etapizată a salariilor în Educație:

„Domnul prim-ministru, în cursul zilei de luni, va mai avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor și așteptăm acea întâlnire pentru definitivarea discuțiilor. Însă noi bugetul trebuie să îl elaborăm conform sarcinii pe care am primit-o de la domnul prim-ministru.”

Cine primește cei mai mulți bani:

„Anul 2024 este anul educației aș putea să spun, în care avem un buget record propus și creștere de 61%. Este anul cu cel mai bogat buget din istoria educației. Sper să îl poată cheltui în folosul educației și al tinerei generații. 4,1% din PIB.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend