Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vești bune pentru românii care își planifică ieșirea la pensie! Vor apărea noi schimbări importante

Publicat

in

Potrivit unei propuneri de reglementare adoptată de Parlament, una dintre marile probleme ale celor care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare ar putea fi soluționată în viitorul apropiat: în locul tarifelor aleatorii, uneori excesiv de mari, percepute de firmele de arhivare ar urma să existe limite tarifare stabilite legal.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii, prezentată în august 2021 de Violeta Alexandru, fost ministru al muncii și actual deputat, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. La deputați, propunerea a primit însă modificări, unele dintre aspectele avansate de inițiatoarea sa inițial fiind eliminate.

Dacă președintele țării o aprobă în timp util, propunerea ar putea deveni lege.

Aceasta prevede, printre altele, o limitare a tarifelor percepute de firmele autorizate să presteze servicii de arhivare. Fără a indica propriu-zis niște limite, deputații stabilesc că aceste tarife maximale vor fi indicate, anual, de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Se propusese inițial ca tarifele să fie scutite de TVA, însă deputații nu au fost de acord cu asta.

Nu de multe ori, actualii și foștii salariați reclamă costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată și mii de lei din buzunar.

Tocmai în acest sens, propunerea prevedea inițial că, o singură dată pe an, casele de pensii vor deconta cetățenilor cheltuielile făcute cu aceste servicii arhivistice. Nici cu această chestiune nu au fost de acord însă deputații, eliminând prevederile respective din text – pe scurt, motivul ar fi reprezentat de costurile ridicate și de lipsa de personal.

Deputații au eliminat și prevederea care ar fi pus în sarcina Arhivelor Naționale costurile implicate de predarea documentelor în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice.

Potrivit Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, în cazul falimentului unei societăți, „documentele cu valoare practică, în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale ale cetățenilor, se predau, pe bază de contract, operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice”. Aceeași lege prevede că documentele cu valoare practică, „în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind drepturile cetățenilor referitoare la stagiile de cotizare în sistemul unitar de pensii publice, aflate la casele teritoriale de pensii, se predau cu prioritate, pe bază de contract, operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice, la cererea acestora”.

Prin propunerea legislativă despre care vorbim se dorește obligarea celor care predau aceste documente spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare sau radierea din registrul comerțului.

De asemenea, mai prevede documentul, cei care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) vor fi obligați să elibereze, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 60 de zile calendaristice – acum, legea nu prevede un termen maxim.

Aceeași propunere legislativă mai prevede și modificarea în Codul muncii a unei prevederi care a fost introdusă chiar anul trecut, prin care firmele vor fi obligate, în cazul insolvenţei, falimentului sau lichidării să emită în cel mult 60 de zile calendaristice adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Atenție! Propunerea va trebui promulgată de șeful statului și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica, conform avocatnet.ro

Loading

ACTUAL

Grav accident la Băiculești cu 3 victime – Motocultor lovit în plin de o mașină

Publicat

in

Un grav accident rutier s-a produs ]n urma cu puțin timp între un autoturism și o căruță în comuna Băiculești, satul Anghinești. Potrivit primelor informatii, autoturismul a lovit un motocultor și, in urma impactului, doua persoane au fost ranite.

În urma incidentului au rezultat trei victime, după cum urmeaza:

  • o persoană de sex masculin, din autoturism, este asistată de echipajul SMURD;
  • o persoană de sex feminin, din motocultor, politraumatizată, asistată de echipajul SMURD;
  • o persoană de sex masculin, din motocultor, inconștientă, asistată de echipajul SAJ.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Pentru ca Poliția Argeș nu dă amenzi, județul nostru este fruntaș pe țară la apelare abuziva la 112

Publicat

in

În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Diferența de 39,55% au fost apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Această scădere semnificativă reflectă colaborarea eficientă a Serviciului de Telecomunicații Speciale, administratorul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, operatorii mobili și producătorii de telefoane mobile și echipamente de comunicații mobile. În contextul evoluției și diversificării soluțiilor și serviciilor IT&C, cu impact inclusiv în domeniul comunicațiilor de urgență, aceste entități au susținut adoptarea unor măsuri ce îmbunătățesc funcționarea Serviciului 112.
Totodată, rezultatul se datorează și parteneriatului cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, care au acționat în forță în cursul anului trecut prin sancționarea celor care au apelat abuziv numărul unic de urgență, precum și campaniilor susținute de conștientizare a cetățenilor cu privire la utilizarea acestui serviciu esențial și eforturilor autorităților de a informa populația cu privire la situațiile care necesită intervenția serviciilor de urgență.

Cele mai multe apeluri abuzive au fost efectuate în județele:

Cetățenii cei mai responsabili, care au sunat la 112 în anul 2024:

Sancțiuni pentru apelarea abuzivă la 112

Potrivit legislației, Serviciul de Telecomunicații Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliția Română, în vederea identificării și sancționării acestora.
Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează, dar cel mai important, poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Alertă! Prețul energiei sare de 3000 lei – În timp ce românii suferă, ministrul energiei oferă „povești frumoase”

Publicat

in

Prețul energiei electrice a depășit pragul istoric de 3000 de lei pe megawat oră, aducând o presiune imensă asupra consumatorilor casnici și a companiilor. În acest context alarmant, ministrul energiei continuă să ofere declarații optimiste, fără soluții concrete, în timp ce cetățenii sunt nevoiți să suporte facturi greu de acoperit.

Mai grav, prin neimplicarea reală a autorităților, furnizorii de energie încep să intre pe pierdere și aleg să părăsească România. Situația este confirmată de retragerea unor jucători-cheie din piață: CEZ a plecat deja, Enel – cel mai mare furnizor de energie din România – a decis să își vândă operațiunile, iar E.ON este în prezent în căutarea unui cumpărător. Aceste plecări destabilizează și mai mult sectorul energetic, punând consumatorii într-o poziție vulnerabilă, cu mai puține opțiuni și prețuri tot mai mari.

Dezastrul este amplificat de implementarea echilibrării la 15 minute, o măsură care a creat un mediu speculativ, în care unii actori din piață fac milioane de euro din dezechilibrarea sistemului. Deși furnizorii au cerut revenirea la echilibrarea la 60 de minute, pentru a reduce impactul acestor dezechilibre, autoritățile statului – inclusiv Transelectrica, ANRE și alte instituții responsabile – se prefac că nu văd și nu aud.

Creșterea semnificativă a prețului energiei este un semnal de alarmă pentru România, mai ales că țara noastră se confruntă deja cu un grad ridicat de vulnerabilitate energetică. Familiile cu venituri mici și antreprenorii din mediul privat resimt cel mai acut efectele acestei crize, în condițiile în care veniturile nu țin pasul cu cheltuielile.

Organizațiile din domeniul energiei și asociațiile de consumatori cer intervenții urgente pentru a proteja populația. Printre soluțiile sugerate se numără:

  • Plafonarea temporară a prețurilor;
  • Sprijin direct pentru gospodăriile vulnerabile;
  • Revenirea la echilibrarea la 60 de minute pentru stabilitatea pieței;
  • Stimularea cooperativelor energetice, ca alternativă sustenabilă și accesibilă pentru comunități.

„Ne confruntăm cu o situație care necesită măsuri ferme și coordonate, nu declarații frumoase. Este timpul ca autoritățile să își asume responsabilitatea pentru stabilizarea pieței și protejarea intereselor consumatorilor,” Marius Pavelea, director al cooperativei ROenergie.

România are nevoie de o strategie energetică realistă și echitabilă, care să pună în centrul său cetățeanul și accesul la energie la un preț corect. Până atunci, românii continuă să își vadă economiile erodate de facturile în creștere.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

SONDAJUL CARE RĂSTOARNĂ CALCULELE | Anca Alexandrescu și Călin Georgescu conduc în preferințele românilor – Victor Ponta, umăr la umăr cu Nicu Ștefănuță

Publicat

in

Potrivit unui sondaj realizat de ziarul PROFIT privind intenția de vot la alegerile prezidențiale din România, blocul suveranist rămâne preferatul românilor dar surpriza uriașă este aceea că independentul Călin Georgescu scade drastic in preferințele românilor dacă în cursa pentru Palatul Cotroceni ar intra si jurnalista Anca Alexandrescu. Sondajul este realizat online și înca este in desfășurare (puteți vota AICI). Până dumincă dimineața la ora 10 au votat 2042 persoane cu drept de vot.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dumneavoastră personal cu ce candidat ați vota?

1. Călin Georgescu – 23.44 %

2. Anca Alexandrescu – 18.75 %

3. Nicușor Dan – 14.06 %

4. Crin Antonescu – 10.94 %

5. George Simion – 9.38 %

6. Victor Ponta – 7.81 %

7. Nicu Ștefănuță- 6.25 %

8. Elena Lasconi – 6.25 %

9. Diana Șoșoacă – 3.13 %

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Un mare șef de Poliție din Argeș a provocat un accident și a fugit de la locul faptei – Prins după ce a făcut un al doilea accident

Publicat

in

Comisarul șef Marian Iordache, șeful Poliției Câmpulung Muscel, aflat în prag de pensionare, este cercetat penal după ce a provocat două accidente rutiere în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, la interval de câteva minute, și nu a putut fi testat cu alcooltestul.

Primul accident s-a petrecut în comuna Mihăești, din județul Argeș. „La fața locului s-au deplasat polițiștii Serviciului Rutier Argeș, până la momentul sosirii acestora unul dintre conducătorii auto părăsind locul producerii evenimentului rutier”, a transmis Poliția, cu referire faptul că cel care a fugit este ofițer de poliție.

La scurt timp după ce a fugit de la locul accidentului, comisarul șef Iordache, cel care era prezentat drept un erou de conducerea Ministerului de Interne, a intrat pe contrasens, unde a lovit o altă mașină, condusă de un tânăr de 26 de ani. „În urma impactului, conducătorul celui de-al doilea autoturism, cât și pasagera dreapta față, o tânără de 23 de ani, au suferit leziuni”, a precizat IPJ Argeș.

Surse adin cadrul IPJ Argeș au dezvaluit că șeful Poliției Câmpulung nu a putut fi testat cu etilotestul pentru a se afla dacă a consumat băuturi alcoolice, așa că a fost dus pentru recoltarea de sânge. De asemenea, aceleași surse au precizat că Marian Iordache se afla la volanul unui autoturism înmatriculat pe numele concubinei, în momentul producerii accidentelor. Decizia de a pleca de la locul accidentului este pusă pe seama unei alcoolemii relativ ridicate, deși Marian Iordache – spun colegii polițiși de la Câmpulung, nu participase cu o seară înainte la o petrecere organizat de polițiștii musceleni.

În urma evenimentelor, conducerea IPJ Argeş a dispus măsura cercetării prealabile faţă de ofiţerul de poliţie. De asemenea, el este cercetat în cadrul unui dosar penal care vizează infracţiuni de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor, dosarul fiind preluat de Pachetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Incendiu puternic la Nucșoara

Publicat

in

În urmă cu puțin timp, pompierii argeșeni au primit o sesizare de incendiu izbucnit la o construcție în comuna Nucșoara. Din primele informații, flăcările au cuprin aproape in intregime acoperisul imobilului si risca sa se extinda la o cladire vecina.

Potrivit ISU ARGEȘ, arde o construcție construită din lemn, pe o suprafată de aproximativ 50 mp.

Intervin pompierii de la Detașamentul Curtea de Argeș cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend