Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Veste uriașă pentru anumite persoane! Activitatea lor va fi recunoscută ca vechime în muncă

Publicat

in

Sunt vești extraordinare pentru această categorie de persoane! Vor avea parte de un nou beneficiu extrem de important.

Potrivit unei legi care va fi aplicată de astăzi, în anumite condiții, va fi considerată vechime în muncă și în specialitate perioada lucrată de psihologi în cadrul unui cabinet individual, cabinet asociat, societate civilă profesională sau în baza unui contract de muncă.

Legea 211/2023 pentru completarea art. 13 din Legea nr. 213/2004 se aplică începând cu 14 iulie.

„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia în una dintre formele de organizare prevăzute la alin. (1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5 constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România” va scrie, din 14 iulie, în Legea 213/2004, cea care reglementează profesia de psiholog.

Ce condiții trebuie să îndeplinească psihologii

Pentru ca perioadele în care și-a exercitat profesia într-una dintre formele legale să poată fi considerate vechime în muncă, psihologii vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puțin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;
  • au achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei de mai sus.

Au fost adăugate aici și documentele cu care se face dovada îndeplinirii acestor condiții: declarațiile fiscale și declarațiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii.

La alineatul 1 al articolului 13, Legea 213/2004 stabilește că pentru exercitarea profesiei, psihologii cu drept de liberă practică pot înființa, la alegere, cabinete individuale, cabinete asociate, societăți civile profesionale sau își pot desfășura activitatea în temeiul unor contracte de muncă.

Când vine vorba despre activitățile prevăzute la articolul 5, legea prevede că psihologul cu drept de liberă practică se poate ocupa de:

  • studiul comportamentului uman și al proceselor mentale;
  • investigarea și recomandarea căilor de soluționare a problemelor psihologice;
  • elaborarea și aplicarea de teste pentru măsurarea inteligenței, abilităților, aptitudinilor și a altor caracteristici umane;
  • testarea psihologică, prevenirea și psihoterapia tulburărilor emoționale și de personalitate, precum și a fenomenelor de inadaptare la mediul social și profesional;
  • interpretarea datelor obținute și elaborarea recomandărilor pe care le consideră necesare.

Măsura este necesară

Potrivit inițiatorilor, măsura este necesară deoarece reglementarea actuală din domeniu nu stabilește că activitatea desfăşurată de psihologul titular este asimilată vechimii în muncă. Potrivit datelor prezentate în expunerea de motive ce a însoțit măsura în faza de proiect, în România sunt 19.876 de cabinete individuale de psihologie, 13 cabinete asociate de psihologie și 1.465 societăţi civile profesionale de psihologie.

În acest context, merită menționat că luna trecută a fost oficializată o lege ce prevede că perioadele în care asistenții sociali își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor individuale, cabinetelor asociate sau societăților civile profesionale sunt considerate vechime în muncă și în specialitate, conform avocatnet.ro.

Citeste mai mult

ACTUAL

ȘOCANT! Un argeșean și-a obligat nevasta să se prostitueze în Anglia și Italia și și-a amenințat copilul cu moartea – A FOST ARESTAT

Publicat

in

La data de 20 februarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, au pus în aplicare un mandat de aducere, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – februarie 2024, o persoană ar fi exploatat sexual o alta (soția), pe care ar fi transportat-o în diverse locații din Marea Britanie, Italia și Germania, prin acte de violență fizică și psihică, obligând-o să practice prostituția în folosul său material.

În urma refuzului victimei de a continua, persoana cercetată ar fi proferat amenințări, inclusiv cu moartea, la adresa fiului lor minor care se afla împreună cu aceasta, dar și a persoanei vătămate, în scopul de a o determina să revină asupra deciziei.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, în cursul zilei de 20 februarie a.c., persoana cercetată a fost depistată într-un imobil din municipiul Câmpulung, unde se afla împreună cu minorul.

Față de aceasta, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea, urmând să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Minorul a fost preluat de către D.G.A.S.P.C. Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale Argeș și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Grav accident în Argeș cu două victime încarcerate

Publicat

in

Azi noapte în jurul orei 00:30, polițiștii argeșeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 73, în localitatea Schitu Golești, în care un autoturism s-a răsturnat.

Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung s-a stabilit că, un bărbat de 38 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism, pe DN 73, dinspre Câmpulung către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un cap de pod și s-a răsturnat.

Din accident, a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto de 38 de ani, și a unui pasager, un tânăr de 19 ani, care au suferit multiple traumatisme și fracturi și au fost transportați la spital.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că șoferul nu a consumat alcool.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a produs.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend