Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Vaticanul redeschide ancheta în cazul Emanuelei Orlandi, adolescenta care a dispărut în urmă cu 40 de ani

Publicat

in

Vaticanul a redeschis ancheta în privinţa dispariţiei adolescentei Emanuela Orlandi, un caz care pasionează Italia de aproape 40 de ani şi în care a fost implicat Sfântul Scaun, relatează The Guardian, care notează că demersul vine la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului „Vatican Girl” („Fata de la Vatican”).

Manifestație la Vatican pentru rezolvarea cazului Emanuela OrlandiFoto: Andrew Medichini / AP / Profimedia

Emanuela Orlandi avea 15 ani când a dispărut, la 22 iunie 1983, în timp ce se îndrepta spre casă de la o lecţie de flaut pe care o avusese în Roma, relatează News.ro. Familia Orlandi locuia în Cetatea Vaticanului, unde tatăl fetei era angajat laic în cadrul casei papale.

Cazul a dat naştere mai multor teorii, inclusiv aceea că Emanuela a fost răpită de o bandă pentru a şantaja Vaticanul, ca să obţină eliberarea lui Mehmet Ali Ağca, turcul care a fost încarcerat în 1981 după ce a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Însărcinatul cu afaceri de justiţie al Vaticanului, Alessandro Diddi, a redeschis cazul după mai multe solicitări din partea fratelui mai mare al Emanuelei, Pietro, care a militat neîncetat pentru a descoperi adevărul din spatele dispariţiei ei, potrivit agenţiei de presă LaPresse.

„Am aflat despre anchetă doar prin intermediul mass-media”, a declarat Laura Sgrò, avocata familiei Orlandi. „I-am scris papei în urmă cu un an, cu intenţia de a vorbi cu promotorul justiţiei. Suntem, desigur, fericiţi că se face o anchetă, dar sperăm că aceasta va oferi cu adevărat răspunsuri concrete”, a comentat avocata.

Alessandro Diddi a declarat că „toate dosarele, documentele, rapoartele, informaţiile şi mărturiile” legate de acest caz vor fi reexaminate pentru a clarifica o serie de întrebări şi pentru a „nu lăsa nicio piatră neîntoarsă”. În plus, ancheta se va concentra asupra cazului Mirellei Gregori, care avea de asemenea 15 ani când a dispărut la Roma, cu câteva săptămâni înaintea Emanuelei Orlandi, după ce îi spusese mamei sale că merge la o întâlnire. Mult timp s-a crezut că ar putea exista o legătură între cele două dispariţii.

Teoriile din jurul cazului Orlandi

Ancheta vine, de asemenea, la câteva luni după lansarea pe Netflix a documentarului „Vatican Girl” („Fata de la Vatican”), care explorează teoriile din jurul cazului Orlandi. În cea mai surprinzătoare afirmaţie, o prietenă din copilărie a Emanuelei, intervievată în documentar, a declarat că adolescenta a fost molestată de „cineva apropiat de papă”, care la acea vreme era Ioan Paul al II-lea.

O altă teorie dezvăluită în documentar a fost aceea că Emanuela a fost dusă la Londra, unde a locuit ani de zile într-un cămin de tineret deţinut de o congregaţie catolică, cheltuielile ei fiind finanţate de Vatican. Potrivit acestei teorii, Emanuela a murit la Londra înainte ca trupul ei să fie transferat înapoi la Roma şi înmormântat la Vatican. În 2019, două morminte din Vatican au fost exhumate şi redeschise după ce s-a aflat că Emanuela ar fi putut fi îngropată acolo. Însă nu au fost găsite rămăşiţe umane, reaminteşte The Guardian.

Alte teorii au legat dispariţia Emanuelei de scandalurile financiare de la Vatican, de o presupusă reţea sexuală condusă de poliţia Vaticanului şi de lumea interlopă criminală din Roma.

Redeschiderea cazului vine, de asemenea, după ce Georg Gänswein, secretarul personal de lungă durată şi confident apropiat al fostului papă Benedict al XVI-lea, a declarat că va aborda misterul Orlandi în cartea sa de dezvăluiri, ce urmează să fie publicată pe 12 ianuarie.

NATIONAL

Ciolacu și Rafila, ceremonie de semnare a contractelor de construire a spitalelor regionale din Iași și Cluj: „Îndeplinim o promisiune făcută de clasa politică de mai bine de 15 ani”

Publicat

in

​Contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj au fost semnate joi, la Palatul Victoria, în cadrul unei ceremonii la care au participat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu și Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / George Călin

„Investițiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuție a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie și îl felicit pe domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare” a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei.

„România construiește spitale, fie că sunt spitale regionale sau finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. În 2021 toate cele trei proiecte – Iași, Cluj și Craiova – aveau doar studii de fezabilitate. Acum suntem în punctul în care facem ireversibilă construcția acestora. Mulțumesc pentru sprijin domnului prim-ministru, Guvernului și echipei de la Ministerul Sănătății pentru că am reușit ca astăzi să semnăm contractele de execuție pentru două dintre aceste investiții, iar săptămâna viitoare vom încheia procedurile și pentru cel de-al treilea spital regional de urgență, respectiv cel de la Craiova”, a afirmat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Spitalul Regional de Urgență din Iași ar urma să aibă o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație. Acesta ar urma să devină principalul furnizor de servicii medicale de nivel terțiar în regiunea de Nord – Est a țării, concentrându-se pe îngrijirea pacienților critici și pe cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Conceptul organizatoric al acestui spital se va baza pe gruparea pe specialități medicale strâns legate, formând “Centre” multidisciplinare structurate, cum ar fi: Centrul Multidisciplinar pentru Cap și Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulații, Coloană Vertebrală și Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă și Centrul Multidisciplinar Mama și Copilul.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj ar urma să aibă o capacitate de 849 de paturi și o gamă variată de facilități și servicii. Acesta ar urma să devină centrul principal pentru îngrijirea pacienților critici și a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a țării. Spitalul ar urma să aibă 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum și facilități specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală și pentru unitatea de arsuri. De asemenea, ar urma să includă un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenție chirurgicală și va furniza servicii de spitalizare de zi și chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuție națională și 350 de milioane lei fonduri europene), precum și printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiții (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

La ceremonia de semnare, alături de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au mai participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, reprezentanți ai autorităților locale.

Firmele care vor efectua lucrările de construcție sunt Ness Proiect Europe SRL pentru Iași și Ubitech pentru Cluj.

Ness Proiect Europe – Spitalul Regional Iași

Valoare licitată: 26.298.533,47 LEI (fara TVA)

Durată contract: 16 luni (4 luni execuție + 12 luni o eventuală mentenanță și supraveghere)

Ubitech Construcții SRL – Spitalul Regional Cluj

Valoare licitată: 52.277.047,79 (fără TVA)

Durată contract: 16 luni (8 luni execuție + 8 luni o eventuală mentenanță și supraveghere)

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Pasajele nu ajută la fluidizarea circulației’. Soluția salvatoare pe care o vede primarul Nicușor Dan

Publicat

in

Primarul Capitalei este de părere că pasajele rutiere nu ajută la fluidizarea traficului, precizând că soluția constă în folosirea transportului în comun.

„Un pasaj îți rezolvă problema locală, dar nu rezolvă problema globală. Noi nu am simțit o îmbunătățire de trafic în București după ce anul trecut am făcut 4 pasaje. Am dat drumul la 4 pasaje și nu s-a simțit și din acest motiv soluția este transportul în comun”, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Referitor la îmbunătățirea condițiilor privind transportul în comun, Nicușor Dan a precizat că există aplicații care oferă informații despre mijloacele de deplasare în timp real.

„Curățenia din mijloacele de transport în comun nu e perfectă”

„Începând cam de acum un an și jumătate, noi am integrat circulația tuturor vehiculelor (autobuze, troliebuze, tramvaie) în platforma google maps, adică oricine are un telefon mobil și descarcă această aplicație poate să vadă în timp real autobuzul sau tramvaiul pe care și-l dorește și când va ajunge în stație.

În ceea ce privește informarea fizică a călătorilor, există un proiect deja scris care se numește ITS și pe care o să-l depunem imediat ce se deschide ghidul pentru programul operațional regional în fondurile europene pe perioada 2021-2027”.

De asemenea, primarul general susține, referitor la curățenia din mijloacele de transport în comun, că „nu este perfectă, dar sunt progrese”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend