Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Vasile Dîncu a retras inițiativa legislativă depusă pentru promovarea CSA Steaua: Singura soluție este de a se asocia cu o entitate privată

Publicat

in

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, anunță astăzi, într-un comunicat de presă, că a retras inițiativa legislativă privind modificarea Legii educației fizice și sportului, prin care dorea să obțină promovarea CSA Steaua în Liga I.

Fostul ministru al Apărării spune că inițiativa sa a primit două avize negative din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Astfel, concluzionează Vasile Dîncu, singura soluție pentru ca echipa CSA Steaua București să promoveze în Liga I este aceea de a se asocia cu o entitate privată.

„COMUNICAT REFERITOR LA RETRAGEREA INIȚIATIVEI LEGISLATIVE PRIVIND MODIFICAREA LEGII EDUCAȚIEI FIZICE ȘI A SPORTULUI

Am solicitat Biroului Permanent al Senatului retragerea propunerii legislative pentru modificarea art. 31 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, înregistrată cu numărul L309/2023 pe care am inițiat-o, în luna aprilie, alături de colegii mei Radu Mihai Popa și Bogdan Constantin Matei. Am luat această decizie în urma celor două avize negative primite din partea Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social.

Cele două avize, cu caracter consultativ, nu răspund esenței propunerii noastre legislative, dar din respect pentru democrație le acceptăm.

🔍În spiritul respectului pentru adevăr suntem datori să facem o mențiune: a invoca argumentul conform căruia promovarea sportului poate constitui un obiectiv de interes comun doar în sensul art. 107 alin. (3) lit. (c) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE), dar și faptul că un club profesionist este o întreprindere comercială și face obiectul dreptului UE în domeniul concurenței, este neavenită în situația noastră deoarece, în acest moment, cluburile de fotbal sunt cluburi profesioniste, cu sportivi profesioniști, care sunt plătiți din fonduri publice sau având finanțare mixtă. Este și cazul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, cel care funcționează acum, chiar dacă nu este înscris în așa-zisa ”Ligă Profesionistă de Fotbal”, în regim profesionist, nu amator. Dacă s-ar aplica aceste prevederi invocate, atunci cluburile departamentale de la noi nu ar putea funcționa, iar România ar fi sancționată pentru acest lucru.

🟢 Inițiativa noastră nu a vizat înființarea de noi cluburi profesioniste, ci a avut ca scop rezolvarea situației tuturor cluburilor departamentale pentru că, în România, în acest moment, majoritatea sporturilor de performanță sunt finanțate în acest fel: handbal, polo, volei, rugby, înot etc. Fără finanțare publică aceste cluburi românești nu ar putea face performanță, iar un sportiv precum David Popovici, multiplu campion mondial, care primește finanțare din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin clubul departamental Dinamo, nu ar mai putea să facă performanță, cel puțin nu în România.

ℹ️ Așadar, dezbaterea privind finanțarea publică versus finanțarea privată este un non-sens, întrucât, în momentul de față, 90% din sportul de performanță din România este susținut din fonduri publice. Cea mai mare parte dintre echipele din Liga Profesionistă de Fotbal beneficiază de finanțare și din fonduri publice, directă sau indirectă, dar aici, spun partizanii FCSB, nu sunt fonduri publice, dacă vin din bugete locale sau județene. Cei care blochează accesul echipei CSA Steaua București în Liga Profesionistă se fac că nu observă situația de fapt din sportul românesc și nici nevoia sprijinului din fonduri publice pentru sportivii de performanță.

🔵 Inițiativa noastră, deși ar fi ajutat CSA Steaua București, nu a fost făcută special pentru acest club, așa cum s-a spus în repetate rânduri, ci pentru toate cluburile departamentale din România.

🟢 Acum este foarte clar că singura soluție pentru CSA Steaua București, cea care a câștigat promovarea pe teren, este aceea de a se asocia cu o entitate privată.

În calitate de ministru al apărării am promovat modificări ale ordinelor interne, astfel încât CSA Steaua București să aibă dreptul să se asocieze și, în acest fel, să aibă drept de promovare, iar în acest sens am dat un ordin de ministru. Echipa de fotbal și-a câștigat dreptul sportiv de a juca anul viitor în liga superioară, iar clubul și ministerul ar trebui să decidă dacă doresc sprijinirea performanței echipei și rezolvarea unei situații absurde: o echipă să nu aibă posibilitatea să-și valorifice meritul sportiv.

🔵 Pentru conducerea Clubului CSA Steaua lucrurile ar putea fi foarte simple: transformarea CSA Steaua în societate de acțiuni, din care un procent semnificativ (90% sau 99%) să fie deținut de MApN, iar restul (10% sau 1%) să fie deținut de entitatea privată cu care clubul se asociază (fie că este vorba despre Romtehnica, companie aflată în subordinea MApN, ori despre fundația suporterilor steliști AS47, ori despre orice altă entitate privată); în acest mod echipa de fotbal ar putea avea drept de promovare în prima ligă imediat. Ideea că CSA Steaua București ar putea pierde dreptul de proprietate asupra brandului nu se susține, deoarece condițiile asocierii se vor stabili prin statutul noii societăți, care va reflecta voința clubului și a MApN.

🔴🔵 Sper ca oamenii care au insistat ani de zile că echipa nu poate promova din cauză că trebuie modificată legea sporturilor, dar în tot acest timp ei nu au încercat să facă nimic pentru modificarea actului normativ, înțeleg acum că singura modalitate de a realiza visul suporterilor și al sportivilor este de a acționa acum.

În caz contrar, vor trebui să explice de ce vor să mențină un patronat absurd asupra unui club de fotbal important al României, în condițiile în care prin organizarea actuală se blochează realizarea meritului sportiv”, spune Vasile Dîncu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia în privinţa aderării României la Schengen

Publicat

in

Declaraţia Austriei în privinţa aderării României la spaţiul aerian al Schengen nu a fost surprinzătoare, iar de acum înainte se va intra pe un teren al discuţiilor tehnice, a transmis duminică seara, Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

”Pentru noi, deci declaraţia nu a fost surprinzătoare, o aşteptam. Principala relevanţă politică a acestei declaraţii este faptul că Austria, în fine, şi-a schimbat poziţia. Deci nu a mai fost acea poziţie inflexibilă în această declaraţie şi este o poziţie schimbată”, a declarat, duminică, la Digi 24, ministrul de Interne.

Cătălin Predoiu a precizat că ”cei care sunt implicaţi în proces înţeleg foarte bine care este relevanţa.

”De acum înainte se intră pe un teren al discuţiilor tehnice şi vor avea loc aceste discuţii şi cu ocazia forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificat să avem această discuţie, la nivelul Consiliului JAI şi în plan bilateral. Şi, mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua şi eu şi toţi cei implicaţi în aceste negocieri să muncim şi să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Sperăm acest lucru. Dar încă suntem în plin proces de negociere”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul a adăugat că este un proces de negociere în curs pentru aderarea României la Schengen.

”E un proces de negociere în curs şi se discută pe mai multe planuri şi dialog bilateral cu Austria şi în trilateral cu Bulgaria şi în cvadrilateral cu Comisia Europeană şi multilateral cu toate statele membre ale Uniunii Europene, fiecare implicat în felul lui în aceste discuţii. Noi ne-am preocupat să menţinem…”, a spus Predoiu.

Ministrul de Interne a arătat că Austria şi-a exprimat o poziţie privind frontiera aeriană, dar ”discuţia este mult mai amplă”.

”Este vorba de o poziţie care vizează această primă frontieră, dar discuţia este mult mai amplă. Repet, a fost iniţiată încă din întâlnirea pe care am avut-o cu domnul Karner în 23 august, la Viena. Şi prima etapă, primul obiectiv, a fost să normalizăm această comunicare şi să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri, un dialog al culpabilizării şi al refuzului inflexibil. Am trecut, la un dialog constructiv reciproc. Marele pas a fost să trecem de la nu, la da, dar să vedem în ce condiţii. Este un pas. Şi ştiu că au fost şi declaraţii, mai ales din opoziţie, care au spus că e prea puţin şi că noi trebuie să obţinem automat, totul, dintr-o dată. Invit pe toată lumea să citească anexa la Tratat privind implementarea condiţiilor”, a afirmat Predoiu.

Întrebat dacă sunt condiţii agreate cu ţara noastră, Predoiu a răspuns că aceste condiţii îi sunt cunoscute şi că urmează a fi discutate.

”Sunt condiţii care îmi sunt cunoscute şi pe care urmează să le discutăm. Parte dintre ele, putem observa cu ochiul liber, sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României şi a teritoriului naţional, deci sunt lucruri care ne folosesc şi nouă să întărim frontiera. De aici, mai departe, trebuie să discutăm. Trebuie să ne obţinem cu toţii autorizările necesare în ţările noastre. Vorbim şi de state membre, vorbim şi de Comisia Europeană. (…) Evident că nu o să fac acum nicio declaraţie care să antameze aceste discuţii. Dacă am ajuns în acest punct, am ajuns şi pentru că am comunicat echilibrat, exact cât trebuie la momentul oportun, ca să nu periclităm negocierile noastre, care au fost purtate pe parcursul acestor luni”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

Întrebat ce anume a făcut Austria să îşi flexibilizeze poziţia, Cătălin Predoiu a explicat că în ultimele luni România a arătat că este mai avantajos să aplice aquis-ul Schengen.

”Noi, pe parcursul acestor luni, am încercat să arătăm că este mult mai avantajos să trecem la această măsură, să aplicăm aquis-ul Schengen în România, din toate punctele de vedere, inclusiv economic pentru toate ţările, şi nu numai în România şi Austria, şi orice ţară care are investiţii aici, în România, ţară din Europa, parteneri strategici. Toţi care au interese economice în România au de câştigat dacă noi aplicăm aquis-ul Schengen, în condiţiile în care am demonstrat, ca ţară, că putem proteja frontiera de migraţia ilegală.

Avem printre cele mai scăzute cifre de migraţie ilegală din Europa. Noi, la Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ceea ce vor partenerii noştri din Austria. Avem deocamdată o declaraţie de presă. Declaraţia de presă nu este un document oficial şi o poziţie oficială. O să iau act de această poziţie când mă voi întâlni cu domnul Karner, la Ljubljana, în două zile”, a adăugat Predoiu.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”.

”Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, explică el, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Liberalii au pus piciorul în prag! PNL i-a cerut ministrului Marcel Boloş să deblocheze investiţiile publice (surse)

Publicat

in

Surse din Partidul Național Liberal au transmis că i-au cerut, duminică seară, ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să găsească soluţii de finanţare a investiţiilor publice derulate prin programul Anghel Saligny şi Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit acestora, Boloş a transmis liderilor liberali că poate atinge ţinta de deficit, cu includerea acestor cheltuieli suplimentare, în condiţiile în care măsurile de reducere a cheltuielilor din administraţie au adus o economie de circa 3 miliarde de lei.

Totodată, ministrul Finanţelor a promis că vor fi plătite sumele solicitate de consilii judeţene şi primării pentru restanţele către direcţiile generale de asistenţă socială şi plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap.

Liberalii i-au mai cerut ministrului Boloş ca plăţile pentru investiţii publice să se facă cu prioritate, astfel încât niciun constructor să nu părăsească şantierele. Au solicitat, de asemenea predictibilitate pentru bugetul Ministerului Dezvoltării, iar ministrul de Finanţe i-a asigurat că acesta va fi mai mare cu peste 60%, comparativ cu 2023, adaugă sursele amintite, informează AGERPRES

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend