Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Val de reacţii în SUA şi în lume, de la stupefacţie la bucurie, în urma anulării dreptului la avort în America

Publicat

in

Curtea Supremă a Statelor Unite şi-a a revocat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul americanecelor de a avorta în toate statele americane, declanşând un val de reacţii, de la stupefacţie la bucurie, în funcţie de tabără, relatează News.ro citând AFP.

avortFoto: Hotnews

Preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că hotărârea Curţii Supreme de a anula dreptul de a avorta este o ”greşeală tragică” şi rezultatul unei ”ideologiiextremiste”.

”Sănătatea şi viaţa femeilor din această ţară sunt acum în pericol”, a subliniat preşeintele democrat într-o alocuţiune solemnă, în urma acestei hotărâri istorice, deplângând ”o zi tristă” pentru America, o ”excepţie” în lume.

Biden a îndemnat la continuarea luptei în mod ”paşnic” şi la apărarea ”la urne” a dreptului la avort şi a tuturor celorlalte ”libertăţi personale”, odată cu apropierea alegerilor de la jumătate de mandat, care se anunţă extrem de dificile pentru tabăra sa democrată.

Fostul preşedinte Barack Obama a acuzat Curtea Supremă de faptul că a ”atacat libertăţile fundamentale ale unor milioane de americance”, după hotărârea de vineri a instituţiei de a revoca dreptul la avort.

”Azi, Curtea Supremă nu doar că a răsturnat aproape 50 de ani de precedent istoric, ci lasă la bunul plac al politicienilor şi ideologilor cea mai personală decizie dintre toate”, a denunţat fostul preşedinte democrat pe Twitter.

Candidata democrată înfrântă în alegerile prezidenţiale americane din 2018, Hillary Clinton, a denunţat ”un pas înapoi al drepturlor femeilor”.

Invers, fostul preşedinte conservator Donald Trump a apreciat că această anulare răspunde ”voinţei lui Dumnezeu”.

Întrebat la postul Fox News despre rolul său, prin numirea a trei judecători şi trecerea majorităţii instituţiei în tabăra conservatoare, miliardarul a răspuns că ”aceasta este voinţa ui Dumnezeu”.

Hotărârea ”urmează Consttuţia” şi ”aduce totul la nivelul statelor, aşa cum ar fi trebuit să fie dintotdeauna”, a adăugat el.

Într-un comunicat, el şi-a atribuit, apoi, un rol preponderent.

”Hotărârea de azi, care este cea mai mare victorie a vieţii de o generaţie, alături de alte hotărâri recente, au fost făcute posibilie numai pentru că eu mi-am respectat promsiunile, şi anume numind trei constituţionalişti foarte respectaţi şi solizi la Curtea Supremă a Statelor Unite”, declară el în comunicat.

”Aceasta este o mare onoare pentru mine”, dă Trump asugurări.

Fostul vicepreşedinte republican Mike Pence a salutat călduros hotărârea Curţii Supreme care revocă dreptul la avort, ”aruncat la coşul de gunoi al istoriei”.

”Trimiţând problema avortului statelor şi poporului, Curtea Supremă a reparat o greşeală istorică”, şi-a exprimat satisfacţia, pe Twitter, acest creştin evanghelist care a fost mâna dreaptă a lui Donald Trump la Casa Albă.

Episcopii din New York au salutat, la rândul lor, într-un comunicat, o ”zi istorică”. ”Îi mulţumim Domnului pentru hotărârea de azi (…). Această hotărâre dreaptă va salva un număr incalculabil de copii nevinovaţi care se vor naşte”.

Un reprezentant influent al protestantismului evanghelist în America, pastorul Rick Warren a salutat imediat hotărârea Curţii. ”Mlioane de americani care se vor naşte vor spune mulţumesc!”, a scris el Twitter.

Senatorul republican Marco Rubio a declarat pe Twitter că este necesar, încă de pe acum ”un plan pro-life pentru America post Roe”.

Preşeidintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul era ”un drept fundamental al tuturor femeilor”. ”El trebuie protejat. Îmi exprim solidaritatea cu femeile ale căror libertăţi sunt azi puse în discuţie de către Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii”, scrie el pe Twitter.

Premierul francez Elisabeth Borne a deplâns, tot pe Twitter, ”o zi sumbră a drepturilor femeilor”. ”Solidaritate totală cu toate femeile din Statele Unte şi din lume. Nu vom renunţa niciodată la nimic în drepturile noastre”, a subliniat ea.

Anularea dreptului la avort, decisă vineri de către Curtea Supremă a Statelor unite este ”o lovitură teribilă aplicată drepturilor omului ale femeilor şi egalităţii între sexe”, a denunţat Înaltul Comisar ONU al Drepturilor Omului Michelle Bachelet.

”Accesul la avort sigur, legal şi eficient este ferm îndrădăcinat în dreptul uman internţaional şi se află în centrul autonomiei femeilor şi capacităţii lor de a face propriile alegeri”, a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat, în care îşi exprimă regretul faţă de o hotărâre care ”este un recul major”.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat drept ”oribilă” hotărârea Curţii Supreme a vecimului american. ”Veştile din Statele Unite sunt oribile. Sunt din tot sufletul alături de milioane de americance care îşi vor pierde dreptul legal la avort”, a scrie pe Twitter liderul canadian, adăugând că ”niciun guvern, niciun politician şi nimeni nu ar trebui să dicteze unei femei ce poate să facă sau nu cu corpul ei”.

Principala organizaţie americană de planning familial, Planned Parenthood, a promis vineri să continue ”să lupte” după hotărârea Curţii Supreme de a-şi revoca hotărârea care garanta de aproape 50 de an dreptul la avort.

”Trăiţi, fără îndoială, multe emoţii – durere, furie, confuzie. Este normal. Suntem cu voi şi nu ne vom opri niciodată să ne batem pentru voi”, a scris pe Twitter Planned Parenthood.

Kimberlé Crenshaw, o universitară americană cunoscută prin teoretizarea intersecţionalităţii, denunţă, la rândul său, ”ilegitimitatea şi părtinirea” Curţii Supreme.

NATIONAL

Vladimir Putin, reacție la televiziunea publică rusă, după ce Biden l-a numit ‘fiu de căţea’ – VIDEO

Publicat

in

Vladimir Putin l-a lăudat ironic, joi, pe Joe Biden pentru că l-a numit „ticălos nebun”, spunând cu un zâmbet că remarca arată de ce Kremlinul consideră că Biden este un viitor preşedinte american preferabil lui Donald Trump, relatează Reuters.

Joe Biden a vorbit miercuri seară, la San Francisco, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa electorală, despre ameninţările cu care se confruntă lumea, menţionând riscul unui conflict nuclear şi ameninţarea existenţială reprezentată de schimbările climatice.

„Aceasta este cea mai recentă ameninţare existenţială. Este vorba despre climă. , şi trebuie să ne facem în continuare griji cu privire la conflictul nuclear, dar ameninţarea existenţială pentru omenire este clima”, a declarat Joe Biden în faţa unui mic grup de donatori.

Biden a folosit termenul „SOB”, prescurtare în engleză de la „son of a bitch” (fiu de căţea).

Întrebat joi, de televiziunea publică rusă, despre comentariile „grosolane” ale preşedintelui american, Vladimir Putin a zâmbit ironic, muşcându-şi buza înainte de a privi spre pământ.

„Suntem gata să lucrăm cu orice preşedinte”, a spus el, reiterând comentarii făcute în trecut. „Dar cred că, pentru noi, Biden este un preşedinte preferabil şi, judecând după ceea ce tocmai a spus, am perfectă dreptate”, a comentat Putin cu un zâmbet în colţul gurii.

Liderul de la Kremlin, în vârstă de 71 de ani, crede că afirmaţiile sale anterioare similare despre Joe Biden (că ar fi preferabil pentru ruşi să fie el preşedinte – n.r.) au provocat o „reacţie adecvată” din partea preşedintelui american. „Nu este ca şi cum ar putea spună: Voloia, mulţumesc, bravo, mai ajutat foarte mult!. M-aţi întrebat cine este (cel mai bun preşedinte american) pentru noi. Am spus-o, o voi spune din nou, este Biden”, a declarat el.

Aceste comentarii evidenţiază dificultatea lui Vladimir Putin de a se poziţiona înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, când Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care l-a insultat public pe liderul rus de mai multe ori de la preluarea mandatului la Casa Albă, în 2021, se va confrunta cu Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dacă va reveni la Casa Albă.

„COWBOY DE LA HOLLYWOOD”

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au deteriorat la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, din cauza războiului din Ucraina, denunţat de aliaţii Kievului, inclusiv de Washington, drept o „invazie” rusă, iar mai recent, în urma morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a acuzaţiilor americane potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare o armă nucleară în spaţiu.

Niciodată, până la Joe Biden, un preşedinte american în exerciţiu nu a folosit în mod public cuvinte atât de insultătoare pentru a descrie un preşedinte rus în funcţie la Kremlin.

Fostul preşedinte american Ronald Reagan a jignit Moscova în 1983, descriind Uniunea Sovietică drept un „imperiu al răului”, deşi insultele personale între lideri erau rare în timpul Războiului Rece.

Joi, ceva mai devreme, Kremlinul declarase că insulta lui Joe Biden nu a făcut decât să „înjosească” Statele Unite şi că a fost o încercare zadarnică a preşedintelui american de a arăta ca un „cowboy de la Hollywood”.

„Este puţin probabil ca folosirea unui astfel de limbaj împotriva şefului unui alt stat de către preşedintele Statelor Unite să îl afecteze pe preşedintele nostru, preşedintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters. „Dar îi înjoseşte pe cei care folosesc un astfel de vocabular”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Joe Biden foloseşte termenul de „SOB” pentru a se referi la anumite persoane. În ianuarie 2022, el a folosit acest termen împotriva unui jurnalist de la Fox News, când a crezut că microfonul său era oprit. În ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin, în 2021, preşedintele american a spus că, în opinia sa, omologul său rus este un „criminal”. Ulterior, Putin a declarat că Biden l-a sunat pentru a clarifica sensul remarcilor sale.

ALTE REACŢII LA MOSCOVA

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că a trimis Departamentului de Stat al SUA „o notă puternică de protest cu privire la natura scandaloasă şi la caracterul inacceptabil” al comentariilor lui Biden. Antonov a declarat pe Telegram că Moscova nu anticipeză o „reacţie adecvată”. „Pe măsură ce se apropie alegerile americane din noiembrie, astfel de derive vor deveni o rutină”, crede ambasadorul.

Aliaţii lui Putin au fost mai puţin reţinuţi în legătură cu ceea ce a spus Biden despre liderul de la Kremlin.Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008-2012, a declarat că ameninţarea existenţială la adresa lumii provine de la „bătrâni inutili, precum Biden însuşi”. Medvedev a mai spus că Biden este „senil” şi „gata să înceapă un război cu Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că data viitoare când Biden va folosi expresia „ticălos nebun” ar trebui „să încerce să îşi amintească faptul că americanii o asociază cel mai bine cu propriul său urmaş, Hunter Biden”.

Ziarul rus Moskovski Komsomoleţ a scris că „Biden l-a insultat pe Putin”, în timp ce Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat că remarca lui Biden arată că Occidentul îşi intensifică încercarea de a-l demoniza pe Putin înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia din martie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Actorul Will Smith a ajutat la descoperirea celui mai mare șarpe din lume

Publicat

in

Experții au dezvăluit recent descoperirea celui mai mare șarpe din lume în pădurea amazoniană. Această specie de anaconda, cunoscută sub numele de anaconda verde nordic sau Eunectes akaima, a fost găsită în regiunea Bameno din teritoriul Baihuaeri Waorani din Ecuador.

Acesta măsoară o lungime uimitoare de 7,5 metri și cântărește sute de kilograme, având o grosime comparabilă cu cea a unei anvelope de mașină. Dezvăluirea acestui șarpe colosal a avut loc în timpul filmărilor pentru un serial National Geographic intitulat „Pole To Pole With Will Smith”, care a avut loc în Amazon.

Actorul Will Smith a participat activ la expediția în care profesorul Bryan Fry, de la Universitatea din Queensland, a condus o echipă de experți. Vânătorii indigeni Waorani i-au ghidat pe aceștia în timpul unei expediții de 10 zile în căutarea acestor șerpi maiestuoși, considerați a fi sacri de către comunitatea locală.

Echipa a întâlnit mai multe anaconde în timpul expediției, una dintre femele măsurând 6,3 metri în lungime. Vânătorii Waorani au afirmat că au văzut șerpi și mai mari, cu o lungime de până la 7,5 metri și o greutate de 500 de kilograme.

Specia  de șarpe nou descoperită a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani

Această specie de șarpe nou descoperită, distinctă din punct de vedere genetic de anaconda verde sudică, a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. Variația genetică dintre cele două specii este de aproximativ 5,5%, ceea ce face ca această descoperire să fie extrem de importantă pentru comunitatea științifică.

Defrișările cauzate de extinderea agriculturii reprezintă o amenințare semnificativă pentru biodiversitatea Amazonului, cu o pierdere de habitat estimată la 20-31%.

Acest lucru ar putea afecta până la 40% din pădurile din regiune până în 2050. Colaborarea cu poporul Waorani, care este coautor al studiului, subliniază importanța păstrării ecosistemului unic al Amazonului, scrie incredibilia.ro.

Descoperirea celui mai mare șarpe din lume se evidențiază ca o piatră de hotar semnificativă în cariera profesorului Bryan Fry și pune în lumină echilibrul fragil al pădurii amazoniene, subliniind necesitatea de a depune eforturi de conservare pentru a proteja diversitatea faunei sălbatice și a comunităților indigene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend