Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Val de durere în Ucraina: Unul dintre cei mai cunoscuți eroi ai revoluției Euromaidan a fost ucis în luptele din estul țării / Avea 24 de ani

Publicat

in

Roman Ratushnyi, unul dintre eroii revoluției Euromaidan care a dus la fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, a fost ucis în timpul luptelor din estul Ucrainei. Tânărul avea doar 24 de ani.

Roman RatushnyiFoto: Twitter

Vestea morții sale a fost pe amplu distribuită de ucraineni pe Twitter și preluată de mai multe publicații internaționale.

Televiziunea italiană RAI notează că Ratushnyi era un militar al Brigăzii 93 Kholodnyi Yar a armatei ucrainene, acesta fiind ucis în luptă lângă Izium, orașul din regiunea Harkov unde forțele armate ale Ucrainei au reușit să îi oprească pe rușii invadatori după lupte grele duse încă din luna aprilie.

Moartea sa a fost anunțată de organizația neguvernamentală „Let’s Protect Protasiv Yar”, fondată chiar de Ratushnyi pentru a salva o zonă verde deluroasă de la periferia Kievului de proiecte imobiliare ilegale.

„El a fost cel mai bun dintre noi, a fost mereu la în fruntea fiecărei bătălii și nu a arătat niciodată teamă. Am devenit o organizație datorită lui. În ciuda acestei pierderi grele, vom continua munca lui Roman, vom continua să ne schimbăm și să ne construim societatea și țara”, afirmă organizația în anunț.

Agenția de presă Ukrinform notează că tânărul ar fi împlinit 25 de ani pe 5 iulie, el participând la revoluția Euromaidan când era elev.

Roman Ratushnyi a fost unul dintre primii protestatari împotriva regimului pro-rus al lui Viktor Ianukovici

„Părea fără speranță, eram doar vreo 30 și ceva în piață în acea săptămână. Dar apoi, chiar când dormeam, poliția ne-a atacat și restul este istorie”, a relatat el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Independent în noiembrie 2018, la aniversarea a 5 ani de la izbucnirea protestelor.

Publicația britanică nota la momentul respectiv că tinerii bătuți sever de forțele de ordine au reușit cumva să urce dealul până la Mănăstirea Sfântul Mihail din centrul Kievului unde au găsit refugiu.

A doua zi, sute de mii de ucraineni au ieșit în stradă pentru a protesta față de reprimarea violentă a micului protest la ordinele președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Ratushnyi le-a spus jurnaliștilor britanici că acela a fost momentul în care manifestațiile au încetat să fie despre aderarea la UE ci pentru a preveni transformarea Ucrainei într-o dictatură precum cea condusă de Alexandr Lukașenko în Belarus.

Devenit activist anticorupție în anii care au urmat, tânărul a luptat din prima zi a invaziei rusești în bătăliile duse în jurul capitalei Kiev și mai târziu a participat la eliberarea orașului Trostianets aflat la 30 km de granița rusă. Alături de unitatea sa el a luptat apoi în regiunea Sumî și lângă Izium, unde a fost ucis.

Urmărește ultimele evoluții din a 111-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Mircea Badea, ipoteză neașteptată: DNA nu i-a făcut flagrant lui Dumitru Buzatu. Să vă explic și de ce!

Publicat

in

Vedeta Antena 3 CNN Mircea Badea vine cu o ipoteză neașteptată în cazul lui Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui prins de procurorii DNA cu 1,2 milioane de lei în portbajaj. Mircea Badea susține că procurorii DNA nu au organizat corect flagrantul, iar cazul lui Dumitru Buzatu seamănă cu cel al lui Sorin Oprescu.

„O să vorbesc despre așa-zisul flagrant făcut de procurorii DNA, despre speța Buzatu de la PSD, ultimul din garda lui Dragnea, ca să zic așa, care mai rămăsese alive and kiking din punct de vedere politic, p-acolo pe la Vaslui.

Eu zic că o să am o abordare absolut nonconformistă și contra curentului, lucru cu care sunt obișnuit.

Ţineți minte când a fost reținut Sorin Oprescu? Eu îmi aduc aminte perfect! Când a fost reținut Sorin Oprescu și toată presa din România a zis flagrant, eu atunci am fost singurul care am spus că n-a fost flagrant. Pe vremea aia uriașul aparat de propagandă a lui Coldea și Kovesi şi nenorocitul de Badea de la Antena 3, Badea care apără infractorii, care ia partea infractorilor. Nu luam partea nimănui. Doar că nu poți să spui că era flagrant la ceva ce nu era flagrant.

Băi, și vreo trei zile eu am ținut-o langa că nu e flagrant și că e fake news și a venit chiar zeița lor. Doar vă reamintesc ca să vedeți de unde pornesc. A venit zeița lor anticorupție, chiar Laura Codruța Kovesi care a zis, citez: față de suspectul Sorin Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantă.

Asta era în data de 8 septembrie 2015 și am zis și eu îmi cer scuze că am avut dreptate.

Ok, în cazul Buzatu a fost flagrant? În opinia mea, nu a fost flagrant. Nu avem de-a face nici de această dată cu un flagrant, ci doar cu propagandă despre flagrant.

Deci, în opinia mea, nu a fost niciun fel de flagrant întrucât la ora 17:15 i s-a dat geanta, a pus-o în portbagaj, iar el a fost oprit două ore mai târziu, la ora 19:12. Deci cum faci tu flagrant la 19:12 pentru o presupusă faptă care s-a întâmplat la 17:15? Cam ce flagrant e ăsta?

După ce i-a dat geanta maronie în care s-au găsit ulterior banii respectivi, Farmazon și Buzatu s-au dus la masă. Erau la pescuit. Buzatu nu se uită în geantă şi mi se pare destul de important. Eu dacă mi-aș construi apărarea într-o astfel de speță, aș specula la maxim această treabă, faptul că nu m-am uitat în geantă. Ok, pleacă și reținerea are loc la două ore după, când el pleacă de la locul respectiv.

Deci flagrant, în opinia mea, ar fi fost dacă în momentul în care Buzatu a închis portbagajul de la mașina lui, atunci se intervenea. Deschideți portbagajul ce avem aici? Asta e flagrantul. Două ore după, nu mai e flagrant și vă spun și de ce.

Eu acum nu spun că ăsta nu a luat mită. În primul rând mă interesează că așa-zisa presă din România a revenit, așa cum au revenit și procurorii, la paradigma koveşistă. Se revine la paradigma koveşistă de a se prezenta o realitate creată de un sistem într-un anumit fel. Și când mă refer la un sistem, mă refer la un sistem procuroristico-SRIstico.

Nu avem flagrantul

Ok deci, în opinia mea, nu avem un flagrant. Dacă eu aș fi Buzatu, aș spune: domnule, eu nu știu ce era în geanta respectivă. Repet, eI nu a fost oprit atunci… au trecut două până când s-a desfăcut portbagajul și s-au uitat ăia.

Păi, eu știu ce s-a întâmplat în alea două ore, domnule? Păi în alea două ore poate au mai deschis cinci portbagajul respectiv. Adică se puteau întâmpla atât de mult în alea două ore, încât oricum, asta cu flagrantul, în opinia mea modestă, pică și este doar un cuvânt spectaculos, ca și cum suma de bani n-ar fi fost suficient de spectaculoasă.

Ori, mie mi se pare fake news. Înțeleg de ce e nevoie de fake news în cazul acțiunii procurorești în România tocmai pentru a spori percepția emoțională a unei situații foarte probabil penale, a unei situații în percepția subiectiv-emoțională la nivelul populației a unei povești. Adică, băi, tu ai văzut, mă, l-au prins pe ăla, bă, în flagrant când a luat banii!?

În primul rând, nu l-a prins în fragrant. În al doilea rând, nici n-a deschis geanta. Multe lucruri aș putea invoca dacă ar fi să invoc. Deci speța, sigur că este prezentată de așa natură. Eu nu spun că n-a luat ăsta mită, habar n-am. O fi luat, o fi fost mită, nu zic. Ni se spune povestea că Farmazon având contracte cu Consiliul Județean, era condiționat de șpagă. Ok, asta trebuie dovedită. Păi, uite banii… am înțeles, am văzut banii, pentru ce erau banii că poți să spui atât de multe lucruri. Eu în geantă îi zisesem să îmi dea și mie și zacuscă. Adu-mi și mie și zacuscă. Și uite geanta cu zacuscă, că eu nici nu m-am uitat în ea. Înțelegeți ce vreau să spun?”, a spus Mircea Badea, la Antena 3 CNN.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

FMI vine luni la Bucureşti pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV

Publicat

in

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se va afla la Bucureşti în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV, a anunţat instituţia financiară internaţională.

Fondul Monetar International (FMI)Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Astfel de consultări au loc periodic cu toate statele membre FMI.

Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile economice în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, se arată în comunicatul semnat de Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Totodată, experţii instituţiei financiare internaţionale se vor întâlni cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale, precizează sursa citată.

La finalul vizitei, este de aşteptat ca misiunea FMI să organizeze o conferinţă de presă.

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei. Pe baza constatărilor preliminare ale acestei misiuni, echipa elaborează un raport care, odată aprobat de conducere, va fi prezentat Comitetului Executiv al FMI spre discutare şi aprobare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend