Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Val de căldură record: 34,2°C, înregistrat în capitala Mexicului

Publicat

in

Capitala Mexicului, oraşul Ciudad de Mexico, a înregistrat un record de temperatură luni, când valorile din termometre au urcat până la 34,2 grade Celsius, a anunţat directorul Comisiei naţionale pentru gestionarea apei, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Astăzi, un record istoric de temperatură maximală a fost stabilit pentru oraşul Ciudad de Mexico”, a scris directorul general al Comisiei naţionale pentru gestionarea apei (Conagua), German Martinez Santoyo, într-un mesaj distribuit pe reţeaua de socializare X.

“Cele 33,9°C atinse pe 9 mai 1998 au fost depăşite de cele 34,2 grade Celsius înregistrate astăzi (luni n.e.) la Observatorul meteorologic din Tacubaya”, a precizat el.

Metropola Ciudad de Mexic şi periferiile sale numără peste 20 de milioane de locuitori. Primăria locală a emis o alertă meteo, în condiţiile în care temperaturile ridicate ar trebui să se menţină şi în zilele următoare.

Aproape întregul teritoriu al Mexicului este afectat de un val de căldură, iar în opt state mexicane, care au ţărmuri la Oceanul Pacific şi la Golful Mexic, temperaturile ar urma să depăşească pragul de 45 de grade Celsius.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Melinda French Gates anunţă o donaţie de un miliard de dolari pentru cauza femeilor

Publicat

in

Melinda French Gates, fosta soţie a cofondatorului Microsoft Bill Gates, a anunţat marţi că va dona un miliard de dolari persoanelor şi organizaţiilor care sprijină cauza femeilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care militanţi şi politicieni de stânga din Statele Unite denunţă un regres în ceea ce priveşte lupta pentru drepturile femeilor în această ţară în contextul înmulţirii interdicţiilor privind avortul în diferite state americane.

”În aproape 20 de ani petrecuţi ca activistă pentru femei şi tinere fete, am învăţat că vor exista mereu oameni care spun că nu este momentul potrivit pentru a vorbi despre egalitatea de gen”, a declarat filantroapa într-un articol publicat în The New York Times.

”Este frustrant şi este o viziune pe termen scurt”, a adăugat ea.

Melinda Gates, fosta preşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, una dintre cele mai influente organizaţii filantropice din lume, a anunţat în urmă cu două săptămâni că urmează să părăsească această organizaţie creată împreună cu fostul ei soţ, Bill Gates.

Sprijină cauze legate de sănătate şi reducerea sărăciei

Ultima ei zi în cadrul fundaţiei, care sprijină în principal cauze legate de sănătate şi pentru reducerea sărăciei, va fi 7 iunie.

”A sosit momentul să abordez următorul capitol în activitatea mea filantropică”, a explicat Melinda French Gates la jumătatea lunii mai, adăugând că dispune de suma de 12,5 miliarde de dolari pe care o va folosi ”pentru a sprijini femeile şi familiile”.

Marţi, ea a precizat că o primă tranşă de un miliard de dolari va fi donată prin intermediul unor burse şi subvenţii oferite de organizaţia ei, Pivotal, ”către organizaţii care activează în Statele Unite în domeniul protejării drepturilor femeilor şi care contribuie la sporirea puterii şi influenţei acestora”.

Melinda French Gates a mai afirmat în acelaşi editorial că, după hotărârea Curţii Supreme americane din 2022 care a decis anularea garanţiei federale a dreptului la avort, a simţit nevoia de a redirecţiona o parte din finanţările pe care le oferă către lupta pentru drepturile reproductive ale femeilor din Statele Unite şi nu doar către cele din străinătate.

”De prea multă vreme, lipsa banilor a forţat organizaţiile care luptă pentru drepturile femeilor să adopte o atitudine defensivă, în timp ce inamicii progresului au trecut în ofensivă, iar eu vreau să ajut la reechilibrarea raportului de forţe”, a mai spus ea.

Problema dreptului la avort s-a impus ca una dintre temele majore în campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Joe Biden şi democraţii încercând să profite de pe urma nemulţumirilor unei majorităţi a electoratului ca urmare a restricţiilor impuse în circa 20 de state americane.

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski, la un pas să fie asasinat chiar de oamenii săi. Complot cu Vladimir Putin

Publicat

in

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost la un pas să fie asasinat chiar de oamenii lui. Serviciile secrete din Ucraina au descoperit că doi ofițeri de securitate au fost cooptați de serviciile speciale din Rusia și ar fi divulgat informații prețioase, cum ar fi rutele liderului de la Kiev.

Cei doi au fost deja arestați și audiați pentru ca ofițerii ucraineni să afle cât și ce anume știu cei doi suspecți și, mai ales, ce au transmis rușilor.

Potrivit The Times, ofițerii de informații de la Kiev au monitorizat acțiunile celor doi colonei din serviciul de securitate ucrainean. Așa au aflat că primul colonel era recrutat și infiltrat în Ucraina încă din anul 2014 și ulterior a luat sub aripa lui și un alt coleg.

Planul celor doi era să îl ucidă pe președintele Zelenski și pe șeful spionajului ucrainean și chiar ar fi pus la cale asasinatul. Și-ar fi cumpărat drone kamikaze și mine antipersonal. Știau de drumurile pe care urmau să le facă cei doi lideri iar în telefoanele lor s-au găsit traseele pe care urmau să le facă.

După ce au avut dovada trădării celor doi, ofițerii ucraineni i-au arestat

Au făcut percheziții la ei acasă după care i-au audiat încercând să afle ce știu dar și ce informații ar fi trimis rușilor. Așa au aflat că primeau lunar de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei câte trei mii de dolari în schimbul informațiilor din interiorul serviciilor ucrainene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend