ACTUAL
Va folosi Putin armele nucleare și ce semnificație au ultimele lui amenințări la adresa Occidentului? Armand Goșu, despre „obiectivul major al Ucrainei care va schimba destinul Europei Centrale și de Est”

Publicat
acum 6 luniin
De
adminPreședintele rus Vladimir Putin se comportă ca un huligan, ca un bătăuș care terorizează lumea dintre blocuri, iar atunci când e pus la punct amenință că dă foc garajelor, spune istoricul Armand Goșu. El a vorbit, într-un interviu acordat Contributors.ro, despre ultimele amenințări lansate de Moscova la adresa Occidentului, odată cu anunțul privind schimbarea doctinei nucleare, cât și despre „obiectivul strategic major” al Ucrainei.
Dacă nu obține un câștig strategic, Putin nu are de ce să folosească arsenalul nuclear, spune Armand Goșu.
Istoricul explică și cum vede obiectivele Ucrainei în război, spunând că, în opinia sa, pe termen lung nu eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei ar trebui să fie obiectivul strategic major, ci integrarea Ucrainei în lumea euro-atlantică instituționalizată”.

El consideră că, din perspectiva Moscovei, este vital ca Ucraina să nu fie integrată în lumea occidentală și că aderarea Ucrainei la UE și la NATO ar însemna înfrângerea Rusiei. Pentru ideologii stadiului final al putinismului, Ucraina – ca și Belarus, Moldova sau Kazahstan – e “pământ sfânt rusesc”, mai spune Armand Goșu.
Pericolul escaladării, tema favorită a lui Putin
– Contributors: Rusia a lansat noi amenințări împotriva Occidentului. Săptămâna trecută, în vreme ce la New York Vladimir Zelesnki vorbea în Adunarea Generală ONU, la Moscova, Vladimir Putin anunța schimbarea doctrinei nucleare a Federației Ruse. Ce înseamnă asta? Am putea să ne gandim la un război nuclear, e ceva probabil?
–Armand Goșu: Mesajul lui Putin e un mesaj către susținătorii occidentali ai Ucrainei, ei sunt cei vizați de declarația președintelui Rusiei din 25 septembrie. Putin vrea să sperie Occidentul, obiectivul lui fiind să schimbe comportamentul acestuia. Adică, acesta să nu mai susțină Ucraina, mai ales să n-o mai susțină cu arme. Și să nu permită Ucrainei să tragă în ținte militare departe în interiorul Rusiei, cu rachetele cu rază lungă de acțiune, primite de la occidentali. Nu este prima amenințare și cu siguranță nu va fi ultima.
Consiliul de Securitate are una sau două ședințe pe an în care discută despre arme nucleare. De data asta, Putin a programat această întâlnire ca să transmită un mesaj Occidentului, în primul rând Americii, acolo unde se afla în vizită Zelenski. Iar un obiectiv important al lui Zelenski era tocmai faptul ca Pentagonului să accepte ca ucrainenii să lovească ținte aflate la sute de kilometri în interiorul Rusiei, cu rachetele cu rază lungă de acțiune.
–Să spunem cititorilor ce a declarat exact Putin…
-Spune că va modifica doctrina nucleară în sensul că dacă un stat cu arsenal nuclear ajută Ucraina (presupun că e vorba de armament, muniție, intelligence) să atace Rusia, aceasta se va considera atacată nu doar de Ucraina, ci și de puterea nucleară respectivă. Evident e avută în vedere America. Deci, „nu mai ajutați Ucraina, pentru că veți deveni ținta Rusiei”. Acesta este mesajul.
Și, continuă Putin, în cazul în care va primi informații despre un atac masiv convențional (drone, rachete de croazieră, aviație strategică etc) împotriva țări sale, Rusia ar putea răspunde utilizând arme nucleare.
– Ceea ce de fapt n-ar fi o noutate, pentru că în doctrina militară a Rusiei din 2010, este prevăzută folosirea armelor nucleare ca răspuns la un atac cu arme convenționale.
-Putin a început să fie luat mai în serios abia după ce șeful CIA, William Burns a afirmat că în toamna 2022 a existat riscul ca Rusia să folosească armele nucleare tactice. Acela a fost un context marcat de înfrângerea din zona Harkov, evacuarea din Herson și lipsa unei perspective de stabilizare a frontului. Un Putin disperat ar fi putut lua în calcul o lovitură nucleară tactică, cu obiectivul de a opri dezastrul militar care se contura pentru Rusia.
Deci, afirmația ambasadorului Burns cred că se bazează pe analiza situației, și nu pe informație de la sursă. Acest detaliu scurs acum în presă este utilizat de propaganda Kremlinului. Tema favorită a lui Putin a fost pericolul escaladării. „Nu ajutați Ucraina pentru că interpretăm asta ca o escaladare la care noi o să răspundem cu lovituri nucleare, deci vom fi nevoiți și noi să escaladăm. Nu lăsați Ucraina să ne bată, dăm cu nucleara tactică. Nu permiteți Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă, că escaladăm”.
Putin se comportă ca un huligan, ca un bătăuș care terorizează lumea dintre blocuri. Iar atunci când e pus la punct, amenință că dă foc la garaje. Într-o analiză citită recent, am văzut că Putin a amenințat Occidentul cu utilizarea armelor nucleare de opt ori, de la începutul invadării Ucrainei.
„Nicio lovitură nucleară tactică a Rusiei în Ucraina nu va duce automat la prăbușirea sistemului. Dar contează răspunsul Occidentului”
–Și ce, americanii nu vor mai da acum arme Ucrainei pentru că a amenințat Putin de opt ori cu bomba nucleară?
– Nu, nici chiar așa. Oricum, Occidentul a furnizat arme în cantități mici, cu mare întârziere, dar odată pornită mașinăria birocratică este greu s-o oprești. Câte discuții au fost cu ATACMS, cu ce eforturi au smuls ucrainenii câteva tancuri Abrams și Leopard, rachetele Storm Shadow….
Poate că reținerea administrației Biden de a permite armatei ucrainene să lovească cu rachete ținte legitime din interiorul Rusiei are legătură cu alegerile americane, nu doar cu frica de escaladare, de care Washington-ul a dat mereu semne că se teme. Nu mi-e clar de ce se tem americanii. Probabil ei continuă să analizeze situația în paradigma teoriei descurajării nucleare care a dominat în deceniile Războiului Rece. De altfel, descurajarea nucleară a asigurat în linii mari pacea în Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. Sistemul mondial de securitate s-a bazat pe descurajarea nucleară.
Războiul din Ucraina, chiar dacă se încheie cu înfrângerea militară a Rusiei, nu semnifică prăbușirea sistemului global de securitate. Nicio lovitură nucleară tactică a Rusiei în Ucraina nu va duce automat la prăbușirea sistemului. Dar, în funcție de răspunsul Occidentului, ar putea să ducă la asta.
Există un model teoretic care explică prăbușirea sistemului de securitate. De fapt, sunt mai multe. Cel mai cunoscut se numește Kahn’s Escalation Ladder, după numele profesorului american care formulat teoria. El stabilește un număr de 44 de trepte în evoluția unui conflict. Primul atac nuclear are loc la treapta 21, după care urmează altul la 23. E doar teorie, dacă citiți articolul o să fiți dezamăgit. Oricum, nu sunt competent să vorbesc pe acest subiect, sigur că sunt oameni mai pricepuți pe la armată, pe tema descurajării nucleare.
–Subiectul acesta al războiului nuclear este extrem de discutat la toate nivelurile, s-a amplificat acum foarte mult. Parcă discuția ar fi de intensitatea celei din vremea războiului rece.
-Înainte de toate, este rodul propagandei rusești, care are obiectivul de a limita ajutorul occidental, în special american, acordat Ucrainei.
Cazul acesta, ce discutăm noi acum, nu se supune teoriei descurajării nucleare. Din cauza slăbiciunii militare, Rusia apelează la arme nucleare în afara cadrului descurajării nucleare. În cazul de față, o lovitură nucleară tactică este o demonstrație a neputinței Rusiei de a câștiga un război cu arme convenționale.
Nimeni nu știe cum s-ar putea desfășura evenimentele în cazul unei lovituri tactice. Ce răspuns va primi Rusia? Similar, ca amploare, adică tot o lovitură nucleară tactică? O lovitură de o intensitate mai mare? Nu există un eveniment similar în trecut, nici un scenariu de laborator după care se ne ghidăm. Iar teoria descurajării nu se potrivește aici, pentru că Ucraina nu are arme nucleare.
Practic, o lovitură nucleară în războiul pe care-l poartă acum Putin nu răspunde nici unei condiții menționate în strategia din 2010. Sunt curios cum va arăta modificarea anunțată de Putin. Nu că ar conta prea mult în dinamica unei decizii de a lovi cu încărcătură nucleară
Această modificare era așteptată, ea răspunde unde presiuni venite din zona experților. Principalul promotor este Serghei Karaganov. De mai bine de doi ani repetă că Rusia trebuie să schimbe doctrina nucleară și să specifice clar că Rusia este pregătită să apeleze la arme nucleare chiar dacă nu exista premisa unui război nuclear.
Va folosi până la urmă Putin arme nucleare? Ce s-ar putea întâmpla dacă o va face?
–Chiar nu credeți că Putin poate apela la arme nucleare?
-Nu pot să ofer un răspuns categoric, războiul are o dinamică a lui, în funcție de ea. Dacă Putin va fi disperat, dacă se profilează înfrângerea militară a Rusiei într-un război convențional, el va apela la lovituri nucleare. Cel puțin va încerca să facă asta. Se conturează o înfrângere a Rusiei? Deocamdată, nu. Faptul că armata ucraineană lovește aeroporturi unde sunt bombardiere strategice nu înseamnă că se modifică semnificativ potențialul nuclear al Rusiei. Deci, aceste atacuri, mă refer și la cele potențiale cu rachete în interiorul Rusiei, de vreme ce nu afectează potențialul descurajării nucleare, nu-l pot îndreptăți pe Putin să recurgă la lovituri nucleare tactice.
–Va recurge Putin la arme nucleare tactice?
-V-am spus, depinde de câteva necunoscute. Dacă nu apar schimbări importante, nu cred că Putin va aplica lovituri nucleare.
Avem două cazuri – o lovitură împotriva Ucrainei și una împotriva unui stat NATO. În primul caz, nu înțeleg ce obiectiv ar putea lovi Putin. Și dacă ar lovi un centru de comandă, ar omorî mii sau zeci de mii de soldați ucraineni, ar schimba asta dramatic situația de pe front? Se va preda Ucraina? Dacă nu obține un câștig strategic, Putin nu are de ce să folosească arsenalul nuclear.
Se pune întrebarea care va fi răspunsul Vestului la un atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei? Înseamnă asta război atomic? Puțin probabil. Americanii au anunțat că iau în calcul o ripostă masivă convențională. Și fără un atac de avergură, în cazul utilizării unei bombe atomice, Ucraina are șansa uriașă de a uni întreaga lume, inclusiv China, India, Brazilia etc împotriva Rusiei și de a obține izolare ei deplină.
„E o iluzie să-și închipuie cineva că dacă Zelenski va semna o pace prin care va ceda Rusiei estul Ucraina o să fie lăsată de ruși să-și urmeze destinul ei occidental”
Deci, din perspectiva Moscovei, este vital ca Ucraina să nu fie integrată în lumea occidentală. Doar aderarea la NATO, la UE, a întregii țări înseamnă înfrângerea Rusiei. Pentru ideologii stadiului final al putinismului, Ucraina (ca și Belarus, Moldova sau Kazahstan) e “pământ sfânt rusesc”.
Este o iluzie să-și închipuie cineva că dacă Zelenski va semna o pace prin care va ceda estul Rusiei Ucraina o să fie apoi lăsată de ruși să-și urmeze destinul ei occidental. Nici vorbă!
–Dar trebuie să mai vrea și Occidentul să primească Ucraina în NATO și UE. Sunt țări în clubul occidental care sunt ferm împotriva aderării Ucrainei. Și acum ajungem la planul de pace al lui Zelenski care n-a stârnit entuziasmul presei occidentale.
– Aș mai vrea să zăbovesc puțin asupra chestiunii integrării în lumea euro-atlantică. Am aflat de la Clausewitz că războiul e un instrument politic. Istoria e plină de cazuri în care victoriile militare s-au dovedit înfrângeri politice. Orice copil știe că URSS a câștigat războiul mondial. Și că a ocupat jumătate de Europa. Unde este acum frontiera Rusiei? Este frontiera din 1945 stabilită la Postdam? Nu. Acum, după destrămarea Uniunii Sovietice, frontiera Rusiei este cea de la începutul secolului al XVII-lea. Are printre cele mai puternice economii din lume? Nici vorbă! Și-a atins potențialul în ceva anume? Puțin probabil. Are printre cele mai bune armate din lume? Armata rusă a devenit acum un subiect de glume.
Să lăsam Rusia. Statele Unite au ocupat Afganistanul aproape două decenii. Americanii au câștigat toate bătăliile. La fel și în Irak. Și-au atins obiectivele politice? Nu, nimic, zero! În Afganistan s-a instalat un regim ostil Americii, iar în Asia Centrală are o loc o infiltrare chineză fără precedent. Invadarea Irakului a detonat ordinea politică din Orientul Mijlociu. Americanii au câștigat toate confruntările militare. Iar Iranul a câștigat victoria politică. Teheranul, principalul dușman al Washington-ului ,a repurtat victoria politică impresionantă în Orient, și-a extins influența asupra Bagdadului, inamicul său tradițional, și deține o influență semnificativă în Liban.
Ar fi bine ca cei care iau decizii strategice ce modelează lumea pe următoarele decenii să urmărească atingerea obiectivelor strategice și să subordoneze obiectivele militare celor politice.
De asta, repet, pe termen lung, nu eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei ar trebui să fie obiectivul strategic major, ci integrarea Ucrainei în lumea euro-atlantică instituționalizată.
Ca aceasta să fie posibilă, e nevoie de o victorie pe câmpul de luptă, în războiul de apărare purtat împotriva Rusiei. Asta presupune o implicare mai mare în susținerea efortului de război din partea aliaților occidentali, în primul rând a SUA. Și, un consens la nivelul capitalelor occidentale, a statelor membre NATO și UE, privind aderarea Ucrainei la cele două organizații. Ceea ce, nu spun că este imposibil, dar va fi foarte, foarte greu de realizat.
– Și cu Rusia ce să se întâmple?
– Până va înțelege Rusia că extinderea UE și NATO este în interesul ei (la interesul strategic pe termen lung mă gândesc), Putin va trebui bătut în război. Nimeni nu-și dorește ca militarii NATO să bată pas de defilare în Piața Roșie. Nici ca armata ucraineană să bată la porțile Moscovei.
Dar Ucraina trebuie ajutată să câștige războiului pentru că astăzi Rusia lui Putin nu va accepta nici să restituie teritoriile ocupate, nici să oprească acțiunile ostile, de destabilizare, duse împotriva acesteia. Mâine, într-o Rusie fără Putin, lucrurile se vor schimba, poate nu suficient de repede și de profund. Important este să nu uităm obiectivul major care va schimba destinul Europei Centrale și de Est – integrarea Ucrainei în lumea euro-atlantică.
„Nu mă număr printre cei care consideră că revenirea lui Trump la Casa Albă ar îngropa Ucraina”
-Presa internațională a stat cu lupa pe vizita lui Zelenski în SUA. Au curs relatările, editorialele, dar părerile sunt foarte diferite. Unii spun că a fost un dezastru, alții zic că ar fi fost o vizită încununată de succes. Ce părere aveți?
-În realitate, nu știm mai nimic despre planul de pace, formula păcii, cum l-a botezat Zelenski. Sunt scurgeri “pe surse” către presă, comentarii mai degrabă negative. Există un numitor comun la majoritatea observatorilor occidentali: Vestul a obosit, e timpul ca Ucraina să facă concesii ca să obțină sfârșitul războiul cu Putin. Evident, asta e o uriașă prostie, care doar subliniază cât de precar e în Vest nivelul cunoașterii Rusiei și al regimului Putin. Mai ales în America.
Eu nu cred că a fost un eșec vizita lui Zelenski în SUA, măcar și pentru faptul că s-a întâlnit cu președintele în funcție, Biden, și cu cei doi principali candidați Harris și Trump. Nu mă număr printre cei care consideră că revenirea lui Trump la Casa Albă ar îngropa Ucraina. Da, are alt stil de a face politică, asta place publicului american, respect decizia poporului american, în fond așa arată democrația americană în epoca rețelelor sociale. Democrațiile europene par să arate ceva mai bine, deocamdată.
Vă invit să așteptăm alegerile, să ne înarmăm cu răbdare pentru că rezultatul va fi contestat prin tribunale, ar putea dura săptămâni, chiar luni până vom avea un rezultat oficial. Și, mai ales, să analizăm echipele de consilieri care merg cu președinții la Casa Albă, abia apoi să imaginăm ceva scenarii. Deci, răbdare!
Despre situația de pe front: „Intrăm într-un scenariu de tip Bahmut, cu lupte de stradă, cu oraș transformat în ruine”
-Între timp, pe frontul din Ucraina, lucrurile nu par să meargă prea bine. Ofensiva de la Kursk s-a împotmolit și, mai grav, a lăsat neacoperită cu oameni și tehnică de luptă o porțiune semnificativă a frontului din Donbass. Dacă Ucraina a respins – deocamdată – ofensiva rusă în zona Pokrovsk, în sud, spre Zaporojie, în zona Vuhledar, trupe ucrainene riscă să fie înconjurate și nimicite.
– După eșecul ofensivei din vara 2023, de prin luna octombrie, armata rusă a preluat inițiativa și nici măcar spectaculoasa ofensivă din Kursk n-a modificat dinamica.
În primăvară, ocuparea Avdiivka a deschis perspective tactice nebănuite, iar ofensiva a continuat în direcția Pokrovsk, un important centru logistic în Donbass. La începutul lunii septembrie, ucrainenii au oprit ofensiva rusească de la Pokrovsk, dar evacuează de două luni populația, semn că intrăm într-un scenariu de tip Bahmut sau Avdiivka, cu lupte de stradă, cu oraș transformat în ruine. Deocamdată, rușii sunt la 10 km de Pokrovsk și pregătesc încercuirea.
În ultimele săptămâni, vârful de lance al ofensive rusești s-a îndreptat spre sud, ofensiva vizând orașul Vuhledar, asediat de doi ani. Brigada ucraineană care luptă acolo riscă să fie încercuită.
Forțele ucrainene sunt întinse pe sute de kilometri. Cele 14 brigăzi nou formate duc o lipsă acută de echipament modern.
Dar sunt și greșeli tactice, care puteau fi evitate, Vuhledar este important, nu trebuia pierdut, aceeași problemă cu rotația, cum a fost și după Avidiivka. Vuhledar putea fi apărat, pentru că este situat pe un deal, la intersecția a două fronturi, cel din Donețk și din Zaporojie. În primăvară se vor împlini trei ani de când Vuhledar este asediat. Practic, toate încărcările de a-l cuceri au eșuat până acum. Și cu pierderi uriașe din partea rușilor.
Poate vrei sa citesti
Horoscopul zilei de 28 martie 2025. Taurii sunt nevoiți să-și rescrie povestea. Află ce se întâmplă cu zodia ta
VIDEO/FOTO Optimus prinde viață: Tesla începe producția roboților umanoizi
Dispar de pe piață două monede istorice: Aproape 2 milioane de români le folosesc
Ce boli grave provoacă utilizarea constantă a ChatGPT. Avertisment pentru cei care folosesc inteligența artificială
FOTO Fugarul Vladimir Plahotniuc are o nouă identitate: e mexican și îl cheamă Gonzalez
Diana Șoșoacă ironizează ambițiile lui George Simion: ‘Mai multe șanse am eu să fiu din nou 90-60-90, decât să ajungă el președinte’
ACTUAL
Bărbat din Valea Iașului arestat după ce și-a dat foc la propria casă

Publicat
acum 13 orein
26 martie 2025De
admin
Incident șocant la Valea Iașului, aseară, 25 martie, în jurul orei 18:00, acolo unde polițiștii de la Curtea de Argeș au fost solicitați să intervonă, prin Serviciul Unic Apeluri de Urgență 112, în cazul unui incendiu care ar fi fost provocat la o locuință din comuna Valea Iașului.
La fața locului s-au deplasat oamenii legii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, care au sprijinit intervenția pompierilor pentru stingerea incendiului.
Ulterior, în urma cercetării și a verificărilor efectuate, s-a stabilit că incendiul ar fi fost generat prin folosirea intenționată a sursei, de către P.G. un bărbat în vârstă de 48 de ani, locatar al respectivului imobil.
În cauză a fost întocmit dosar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere prin incendiere conform art. 253 alin. 4 din Codul Penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
După administrarea probatoriului și parcurgerea etapelor procesuale, bărbatul în vârstă de 48 de ani, din comuna Valea Iașului, a fost reținut pentru 24 de ore, iar astazi judecatorii Curtea de Argeș at decis arestarea acestuia pentru o perioada de 30 zile.
ACTUAL
BOMBĂ! Cătălin Iordache, șeful Poliției Locale Cutea de Argeș?

Publicat
acum 13 orein
26 martie 2025De
admin
Așa cum ziarul nostru anunța în exclusivitate într-o știră anterioară, de săptămana viitoare se va înființa și la Curtea de Argeș Poliția Locală. Imediat după apariția știrii în care se specifica și faptul că salariile polițiștilor locali din urbea basarabilor pornesc de la 1000 Euro pe lună, au inceput să zbărnâie telefoanele, mulți apelând la cunoștinte și relații pentru a prinde un post de polițist local. Dar, bomba bombelor a venit din primărie, acolo unde, in aceasta după amiază, câțiva funcționari de-ai lui Panțurescu au avansat și numele celui care va fi șeful Poliției Locale. Astfel, potrivit acestora, fostul polițist Cătălin Iordache, in prezent antreprenor, va fi noul șef al Poliției Locale. Tot Cătălin Iordache este vazut cel mai potrivit pentru funcția de șef de poliție locală și de unii argeșeni. Argumentul acestora ar fi că Iordache a făcut mulți ani parte din structurile MAI, deci are experiență, dar ar fi, spun ei, și un tip fără menajamente cu cei care încalcă legea. Redactorii PROFIT l-au chestionat pe afaceristul Iordache pe această temă iar raspunsul a fost unul scurt: „Ce, le dârdâie unora turul pantalonilor dacă preiau șefia Poliției Locale? DA. voi fi sef… în Bali. Aici nu, nu mă bag în ciorba lor scumpă”, a declarat Cătălin Iordache.

Asigurila.ro – Partenerul tău de încredere în asigurări
Când vine vorba de asigurarea mașinii, mulți șoferi caută soluții flexibile de plată, mai ales în contextul economic actual. La Asigurila.ro, broker de asigurări specializat în vânzarea polițelor de orice tip, ne asigurăm că găsești cele mai avantajoase opțiuni, inclusiv pentru plata asigurării RCA în rate. Dar cum funcționează această posibilitate în 2025? Se mai poate plăti RCA-ul în rate? Haideți să aflăm!
Plata RCA-ului în rate în 2025 – Ce trebuie să știi
În 2025, legislația și politica asiguratorilor nu permit plata RCA-ului în rate direct prin compania de asigurări. Cu toate acestea, există soluții alternative care îți permit să îți gestionezi mai ușor bugetul atunci când vine vorba de această cheltuială obligatorie.
Cum poți plăti RCA în rate?
Dacă ai nevoie de o asigurare RCA ieftină, dar vrei să îți împarți costul în mai multe tranșe, există posibilitatea de a opta pentru plata prin intermediul unui broker de asigurări care oferă această facilitate. La Asigurila.ro, oferim opțiunea de plată în rate pentru RCA, cu condiții foarte avantajoase:
- Pentru sume sub 2000 de lei, poți opta pentru 4 rate fără dobândă.
- Pentru sume peste 2000 de lei, ai posibilitatea de a achita în 6 sau 12 rate, cu o dobândă minimă de doar 1% pe lună.
Aceasta este o soluție excelentă pentru șoferii care nu doresc să plătească întreaga sumă dintr-o singură tranșă și preferă să își gestioneze mai eficient bugetul lunar.
Avantajele plății în rate pentru RCA
Alegerea plății în rate aduce mai multe beneficii pentru șoferi:
- Flexibilitate financiară – Nu mai trebuie să scoți o sumă mare de bani dintr-o dată.
- Fără efort suplimentar – Tot procesul se desfășoară rapid și simplu
- Siguranță și predictibilitate – Știi exact cât ai de plătit lunar, fără surprize neplăcute.
Cum îți calculezi prețul RCA și alegi cea mai bună ofertă?
Pentru a găsi cea mai avantajoasă poliță RCA, este recomandat să folosești un calculator de preț RCA. Pe Asigurila.ro, îți punem la dispoziție un astfel de instrument online, unde poți compara rapid ofertele mai multor asiguratori și poți alege varianta cea mai potrivită pentru tine.
De asemenea, poți încheia RCA online, fără a mai pierde timp cu drumuri inutile. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele mașinii tale, să selectezi oferta dorită și să finalizezi plata – fie integral, fie în rate.
Așadar, în 2025, se mai poate face RCA în rate, dar nu direct prin asigurator, ci prin intermediul brokerilor de asigurări și al instituțiilor financiare care oferă opțiuni de plată flexibilă. Dacă vrei să beneficiezi de 4 rate fără dobândă pentru polițele sub 2000 lei sau de 6/12 rate cu o dobândă minimă pentru sumele mai mari, contactează brokerul Asigurila.ro și descoperă cele mai bune soluții pentru nevoile tale!
ACTUAL
Vacanță cu poveste pentru cei mici: 10 destinații în România

Publicat
acum 18 orein
26 martie 2025De
admin
Când pleci în vacanță cu copiii, alegerea destinației trebuie să țină cont de ce le stârnește interesul și îi menține implicați. Cei mici au nevoie de mai mult decât peisaje frumoase—își doresc locuri care să le capteze curiozitatea și să îi țină activi. Fie că e vorba de aventuri în natură, locuri pline de povești sau experiențe interactive, un itinerar bine gândit poate face diferența între o excursie reușită și una obositoare.
Când pleci în vacanță cu copiii, alegerea destinației trebuie să țină cont de ce le stârnește interesul și îi menține implicați. Cei mici au nevoie de mai mult decât peisaje frumoase—își doresc locuri care să le capteze curiozitatea și să îi țină activi. Fie că e vorba de aventuri în natură, locuri pline de povești sau experiențe interactive, un itinerar bine gândit poate face diferența între o excursie reușită și una obositoare.
De aceea, am selectat 10 destinații din România unde cei mici se vor distra, vor învăța lucruri noi și, cel mai important, nu se vor plictisi!
Dino Parc
Situat în Râșnov, în apropierea cetății medievale, Dino Parc este cel mai mare parc tematic cu dinozauri din Sud-Estul Europei. Aici, copiii vor descoperi peste 100 de dinozauri în mărime naturală, trasee interactive și locuri de joacă tematice. Puteți completa vizita în lumea dinozaurilor cu explorarea curții cetății Râșnov. Și pentru că o vizită la Dino Parc poate dura și 5-6 ore, îți recomandăm să alegi cazare în Râșnov pentru o experiență fără stres alături de cei mici.
Brambura Park
În mijlocul naturii, lângă Sibiu, Brambura Park este un loc de poveste unde copiii descoperă că lumea poate fi… cu susul în jos. Aici se află o casă răsturnată, perfectă pentru fotografii haioase, dar și alte atracții interactive. Parcul îi așteaptă pe copii cu locuri de joacă bine amenajate, căprioare pitice și iepuri giganți (printre alte mascote blănoase).
Castelul Bran
Unul dintre cele mai faimoase castele din România, Castelul Bran atrage copiii cu poveștile despre Dracula și arhitectura sa impunătoare. Situat la granița dintre Muntenia și Transilvania, castelul oferă tururi ghidate, expoziții interactive și peisaje spectaculoase. După vizită, vă puteți bucura de aerul de munte și de o noapte într-o cazare în Bran, aproape de acest loc legendar.
Delta Dunării
Situată în sud-estul României, Delta Dunării este un paradis natural unde copiii pot vedea pelicani, cai sălbatici și vegetație unică. O plimbare cu barca prin canale le va stârni curiozitatea, iar plajele de la Sulina sau Gura Portiței sunt locuri perfecte pentru joacă în natură. O aventură în Deltă este o lecție de biologie în aer liber.
Peștera Dâmbovicioara
Aflată în Munții Piatra Craiului, în apropiere de Rucăr, Peștera Dâmbovicioara este un loc spectaculos unde copiii pot explora formațiuni calcaroase modelate de apă. Ușor accesibilă, această peșteră este o incursiune fascinantă în lumea subterană, perfectă pentru micii aventurieri care vor să descopere stalactite și stalagmite.
Salina Turda
În inima Transilvaniei, Salina Turda oferă o experiență unică într-un peisaj subteran de poveste. Copiii vor fi fascinați de lacurile subterane, roata panoramică și terenurile de joacă sculptate în sare. Pe lângă beneficiile pentru sănătate, această salină este un loc perfect pentru explorare și distracție în familie.
Vulcanii Noroioși
Rezervația naturală din județul Buzău oferă un peisaj selenar unic, unde copiii pot vedea „vulcani” care bolborosesc noroi. Un loc spectaculos și educativ, unde natura creează un adevărat spectacol geologic, perfect pentru micii exploratori curioși de fenomene inedite.
Castelul Corvinilor
În Hunedoara, Castelul Corvinilor pare desprins din poveștile cu cavaleri. Cu poduri suspendate, turnuri de apărare și săli impunătoare, acest castel gotic îi va fascina pe copiii de vârstă școlară. Legenda corbului și a fântânii sapate de prizonieri adaugă mister vizitei, oferindu-le celor mici o incursiune captivantă în istorie.
Parcul de aventură Edenland
În Balotești, lângă București, Edenland este un parc de aventură unde copiii pot experimenta trasee prin copaci, tiroliană, escaladă și activități în aer liber. Cu căsuțe în copaci în care puteți petrece nopți ca-n poveștile de aventuri, chioșcuri cu clătite și alte gustări delicioase, este locul perfect pentru o minivacanță activă în mijlocul naturii, aproape de capitală.
Casa Fluturilor
Situată în Praid, această seră tropicală le oferă copiilor șansa de a admira fluturi exotici colorați într-un mediu natural. Micii vizitatori pot învăța despre ciclul de viață al fluturilor și observa specii rare într-un spațiu interactiv și educativ, perfect pentru iubitorii de natură.
Fie că mergeți la munte, la mare sau în mijlocul naturii, aceste locuri sunt ideale pentru o vacanță activă și interesantă alături de copii. Alege destinația care vi se potrivește și porniți în explorare!
ACTUAL
EXCLUSIV DOCUMENTE! Se înființează Poliția Locală la Curtea de Argeș! Salarii de la 1000 Euro în sus și normă zilnică de hrană – PCR-ul a intrat în funcțiune

Publicat
acum 18 orein
26 martie 2025De
admin
Curtea de Argeș se pregătește să facă un pas important în asigurarea ordinii și siguranței publice. Săptămâna viitoare, consilierii locali vor supune la vot trei proiecte de hotărâre esențiale pentru înființarea Poliției Locale.
Primul proiect vizează înființarea propriu-zisă a instituției Poliția Locală Curtea de Argeș , al doilea stabilește grila de salarizare a polițiștilor locali, iar al treilea alocă o normă zilnică de hrană pentru aceștia.
Conform datelor oficiale, salariile oferite sunt extrem de atractive pentru zona Curtea de Argeș. Un polițist local debutant va avea un salariu de bază de aproximativ 1.000 de euro, iar cei cu experiență pot ajunge la 1.500 de euro. În plus, angajații vor beneficia de o normă zilnică de hrană în valoare de 48 de lei. (VEZI DOCUMENTE)

Aceste condiții salariale generoase au stârnit un interes considerabil în rândul localnicilor, iar competiția pentru ocuparea posturilor de polițist local se anunță a fi una acerbă. Surse locale indică faptul că „pilele și cunoștințele” (PCR) sunt deja la lucru, în încercarea de a influența procesul de angajare.

Înființarea Poliției Locale la Curtea de Argeș reprezintă un pas important pentru comunitate, care va beneficia de o prezență sporită a forțelor de ordine și de o mai bună gestionare a problemelor locale.
CLICK și DESCARCA AICI REGULEMENTUL DE FUNCȚIONARE AL POLIȚIEI LOCALE CURTEA DE ARGEȘ (PDF)
ACTUAL
VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate

Publicat
acum 19 orein
26 martie 2025De
admin
Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai importante ale orașului regal. Lipsa de reacție a Primăriei și Poliției a stârnit indignarea cetățenilor, care amenință cu proteste.
Situația scandaloasă a fost prezentată luni seara la postul de televiziune Pro Argeș TV acolo unde jurnalistul Iulian Uță a atras atenția blocajului permanent generat de taxiuri și care face de râs eficiența așa zisului plan de mobilitate urbană lăudat de primăria pesedistă. Aici taximetriștii parchează haotic în intersecția de la Sfântul Gheorghe, blocând traficul și exasperând pietonii și șoferii. Deși există o stație de taxi cu 8 locuri, peste 15 taxiuri ocupă zilnic zona, blocând chiar și o bandă a străzii Mihai Bravu.
Acuzații de interese și ineficiență
Cetățenii bănuiesc că există interese ascunse în spatele pasivității autorităților, acuzând Poliția că „se face că nu vede”. De asemenea, se pun semne de întrebare cu privire la activitatea departamentului de transport din Primărie și la modul în care sunt acordate licențele de taxi.
După emisiunea de luni seara, în care s-au propus și soluții pentru rezolvarea problemei, argeșenii au făcut din nou solicitări către Primărie și Poliție. Dacă situația nu se remediază, ei amenință că își vor parca mașinile în stațiile de taxi, blocând astfel activitatea taximetriștilor.

Horoscopul zilei de 28 martie 2025. Taurii sunt nevoiți să-și rescrie povestea. Află ce se întâmplă cu zodia ta

VIDEO/FOTO Optimus prinde viață: Tesla începe producția roboților umanoizi

Dispar de pe piață două monede istorice: Aproape 2 milioane de români le folosesc

Ce boli grave provoacă utilizarea constantă a ChatGPT. Avertisment pentru cei care folosesc inteligența artificială

FOTO Fugarul Vladimir Plahotniuc are o nouă identitate: e mexican și îl cheamă Gonzalez

VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges

ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș

Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații

O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE

Când se va circula pe ultimii kilometri de autostradă Pitești – Curtea de Argeș. ANUNȚUL OFICIAL

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


Argeșul, pe primul loc… la interimari! Fostă șefă AUR și candidată la primărie, numită de PSD manager la Centrul Cultural Județean – Numiri pe criterii politice, acuză oamenii de cultură din Argeș
În ciuda discursului public al PSD privind meritocrația în administrația publică, județul Argeș se confruntă cu o serie de numiri...


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...
Curtea de Argeș


Bărbat din Valea Iașului arestat după ce și-a dat foc la propria casă
Incident șocant la Valea Iașului, aseară, 25 martie, în jurul orei 18:00, acolo unde polițiștii de la Curtea de Argeș...


BOMBĂ! Cătălin Iordache, șeful Poliției Locale Cutea de Argeș?
Așa cum ziarul nostru anunța în exclusivitate într-o știră anterioară, de săptămana viitoare se va înființa și la Curtea de...


EXCLUSIV DOCUMENTE! Se înființează Poliția Locală la Curtea de Argeș! Salarii de la 1000 Euro în sus și normă zilnică de hrană – PCR-ul a intrat în funcțiune
Curtea de Argeș se pregătește să facă un pas important în asigurarea ordinii și siguranței publice. Săptămâna viitoare, consilierii locali...


VIDEO | Taximetriștii blochează intersecția din centrul Curții de Argeș: Primăria și Poliția, acuzate de pasivitate și complicitate
Situația traficului din centrul Curții de Argeș a atins un punct critic, taximetriștii blocând zilnic intersecția de la Sfântul Gheorghe,...


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum o săptămână
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum o săptămână
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 3 zile
VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
- ACTUALacum 4 zile
ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
- ACTUALacum o săptămână
INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA
- ACTUALacum o săptămână
Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava