Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

USR reclamă amnistierea funcționarilor care nu pun în aplicare deciziile instanțelor

Publicat

in

USR acuză majoritatea guvernamentală că a adoptat în Camera Deputaţilor un proiect potrivit căruia conducătorii autorităţilor publice sau funcţionarii care nu şi-au făcut treaba nu vor mai plăti amenzi pentru întârzierea punerii în aplicare a deciziilor instanţelor, aceste penalităţi urmând să fie suportate de către instituţii, conform Agerpres.

“Conducătorii instituţiilor sau funcţionarii care nu şi-au făcut treaba nu vor mai plăti amenzile pentru fiecare zi în care nu au pus în aplicare decizia instanţelor, amenzile urmând să fie plătite de instituţie. Adică, de cetăţeni. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale au votat la unison această modificare legislativă, în timp ce USR s-a opus. Întâmplător sau probabil nu, de modificarea legislativă va beneficia inclusiv premierul Nicolae Ciucă”, transmite USR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform USR, în prezent, Legea contenciosului administrativ prevede o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în executare a hotărârii judecătoreşti, în cazul în care autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice un act administrativ, să elibereze un alt document sau să efectueze anumite operaţiuni administrative.

“Prin proiectul votat de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, amenda se va aplica autorităţii sau instituţiei publice. Totodată, penalităţile acordate reclamantului vor fi acordate pentru un termen de maximum 3 luni. Cu alte cuvinte, indiferent de cât de mare este întârzierea pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti penalităţile plătite vor fi limitate”, menţionează USR.

Uniunea Salvaţi România adaugă că articolul modificat este cel în baza căruia premierul Nicolae Ionel Ciucă “are o serie de procese pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”, fie în calitate de fost ministru al Apărării, fie în calitate de premier.

“Prin votul dat în plen, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au transferat practic răspunderea pentru neîndeplinirea unor atribuţii de la conducătorul instituţiei sau funcţionarul public în culpă la instituţia în sine. Concret, atunci când o autoritate publică întârzie să pună în executare o hotărâre judecătorească apare o amendă pentru întârziere şi ea, în loc să fie plătită de persoana care nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, este mutată la instituţie. Cu alte cuvinte, cetăţenii vor plăti pentru că un ministru, un primar, un şef de autoritate sau un simplu funcţionar public nu şi-a făcut treaba. În plus, PSD, PNL şi UDMR au votat ca amenzile să fie limitate”, a precizat deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administraţie.

După adoptarea de către Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nebunie în Orientul Mijlociu: zeci de avioane și-au schimbat brusc traseul, după ce Israelul a declanșat atacul

Publicat

in

De

Mai multe avioane care survolează Iranul și-au schimbat brusc traseul. Decizia a fost luată imediat după exploziile din centrul Iranului, generate de un atac al Israelului. Principalul aeroport din Teheran a fost închis temporar, informează Mediafax.

Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 07.00 GMT, potrivit unei notificări adresate aviatorilor postată de Administrația Federală a Aviației SUA.

Unele zboruri ale Emirates și Flydubai care survolau Iranul vineri dimineață au făcut viraje bruște pentru a ieși din spațiul aerian iranian, conform Flightradar24, anunță Reuters.

Aeroporturi închise, trafic aerian perturbat

Un zbor de la Dubai la Teheran a fost redirecționat, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran s-a închis. Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

„Zborul Flydubai FZ 1929 de la Dubai la Teheran pe 19 aprilie a revenit la Dubai din cauza închiderii Aeroportului Teheran (IKA). În conformitate cu NOTAM-ul emis, zborurile noastre către Iran astăzi au fost anulate. Siguranța pasagerilor și a echipajelor este prioritatea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima țară mare care le solicită cetățenilor să plece din Israel: se așteaptă un atac puternic al Iranului

Publicat

in

De

Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul de urgență. Anunțul a fost făcut după incidentele nocturne din Iran care par să fie un atac israelian asupra unor ținte iraniene. Australienii avertozează că situația în regiune se poate deteriora rapid, informează Mediafax.

Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) i-a îndemnat pe cetățenii săi din Israel „să plece dacă o pot face în siguranță”, potrivit CNN.

„Există o mare amenințare de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate s-ar putea deteriora rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din teritoriile palestiniene ocupate să plece dacă este sigur să facă acest lucru”, potrivit unui mesaj publicat pe contul Smart Traveler de pe X, care postează sfaturi de la DFAT.

S-ar putea închide spațiul aerian

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anularea zborurilor și devieri și alte întreruperi de călătorie”.

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „poate întrerupe operațiunile din cauza problemelor de securitate din zonă în orice moment și cu un preaviz scurt”, mai scrie în mesaj.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate. Nu este clar dacă atacul aerian vizează mai multe regiuni sau doar baza de producție din Isfahan, unde probabil au fost fabricate dronele folosite pentru a ataca Israelul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend