Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Urmează să se întâmple ceva în Republica Moldova? Guvernul interzice protestele cu o durată mai mare de 4 ore

Publicat

in

Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova (CSE) a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare, după aproape o lună de manifestaţii antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău.

‘Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore’‘, a stabilit respectiva comisie, citată de Radio Chişinău, relatează vineri agenţia EFE.

Prin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.

Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat că a luat această decizie ”în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă”.

De asemenea, manifestanţii care ”încalcă ordinea publică” vor putea fi reţinuţi de poliţie dacă organizatorul protestului nu acţionează, iar, în cazul ”încălcărilor grave” ale ordinii publice, poliţia va avea dreptul de a cere încetarea imediată a manifestaţiei.

Preşedinta Maia Sandu a cerut marţi puteri sporite pentru poliţie în vedere opririi protestelor, despre care ea afirmă că destabilizează ţara şi urmăresc să instaleze un guvern favorabil Rusiei.

De partea lor, manifestanţii au revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat cu Rusia un acord mai bun pentru achiziţia de gaze şi cer demisia preşedintei Maia Sandu, a guvernului şi dizolvarea parlamentului, instituţii conduse de politicieni prooccidentali, conform agerpres.ro.

Citeste mai mult

ACTUAL

VESTE EXTRAORDINARĂ pentru cetățenii din Curtea de Argeș: SE DESCHID ȘTRANDURILE DE LA CORBI, MUȘĂTEȘTI ȘI PITEȘTI

Publicat

in

Pe o așa caniculă, cetățenii din Curtea de Argeș primesc o veste răcoroasă care, cu siguranță, îi vor face să dea mii de mesaje de multumire administrației locale din urbea basarabilor. Asta pentru că, da, de mâine și regalii se pot răcori și bălăci in ștrandurile publice. De mâine, așadar, se deschid ștrandurile din Corbi, Mușătești și Pitești. Regalii de la Curtea de Argeș au de-acum unde se bălăci ca sa nu mai comenteze aiurea-n tramvai.

Citeste mai mult

ACTUAL

APĂ SAU PROGRAM REDUS – ITM ARGEȘ INFORMEAZĂ CU PRIVIRE LA MĂSURILE LUATE DE ANGAJATORI PE PERIOADELE DE CANICULĂ

Publicat

in

În perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă se aplică măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, informează ITM Argeș.

Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;

c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;

b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Încălcarea prevederilor art.8 a O.U.G.nr.99/2000 constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend