Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ungaria şi Polonia vor avea proprii sateliţi şi industrie aerospaţială

Publicat

in

Ungaria şi Polonia au luat startul în cursa est-europeană pentru cucerirea spaţiului, notează zf.ro. Vor avea propriii sateliţi şi industrie aerospaţială. Programul de sateliţi al Poloniei reprezintă primul pas făcut de BEI în finanţarea a ceea ce este cunoscut ca Scutul din Cer al Europei, potrivit Mediafax.

La începutul lunii, două companii maghiare au pus piatra de temelie pentru ceea ce în 2026 ar trebui să fie primul centru spaţial al Ungariei. Acolo urmează să fie proiectaţi, produşi şi testaţi sateliţi cu cât mai multe componente şi cât mai multă tehnologie maghiară. Primul aparat va fi lansat în spaţiu până în 2027-2028, asigură guvernul de la Budapesta, care ajută activ, cu finanţare ieftină şi contracte, cele două companii, 4iG şi subsidiara acesteia, REMRED.

Scopul proiectului este de a aduce Ungaria pe harta industriei spaţiale internaţionale. REMRED spune că va folosi o tehnologie modu­lară unică în Europa. CEO-ul de la 4iG Group, István Sárhegyi, apreciază că a avea capacitatea de a produce sateliţi este important pentru Ungaria nu doar din punct de vedere eco­nomic şi al siguranţei, ci şi din cel al suvera­nită­ţii. Tot în această lună, guvernul Poloniei a prezentat primul pro­gram de sateliţi al ţării.

Acesta va fi dezvoltat cu ajutorul Franţei şi a primit deja finanţare de 300 de mi­li­oane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Spre deosebire de proiectul maghiar, cel polo­nez are un caracter puternic militar, făcând parte dintr-o iniţiativă europeană de a proteja Europa din spaţiu. De partea polo­neză, proiectul implică proiectarea, asam­bla­rea, testarea şi lansarea unei perechi de sateliţi capabili să capteze imagini de rezoluţie ridicată.

De asemenea, Polonia va avea două staţii la sol de unde sateliţii vor fi controlaţi şi unde vor fi descărcate imaginile, care vor fi folosite de ministerul apărării din Polonia, de ministe­rul de interne şi de alte instiţuţii guvernamen­tale cum ar fi Agenţia Spaţială Poloneză.

Când vor fi puși în funcțiune sateliții

Planul prevede că ambii sateliţi vor fi puşi în funcţiune în 2028. Primul sistem de sateliţi al Poloniei va avea ca scop observarea Pămân­tu­lui şi va ajuta la iniţiative ci­vile şi de apărare. Astfel, Po­lo­nia şi Ungaria au făcut primii paşi mari în cursa est-europeană pentru cucerirea spaţiului.

Cât de departe vor ajunge şi în cât timp este altă problemă. În Ungaria, 4iG, o companie care are legături politice puternice cu partidul de guvernământ, a anunţat în 2020 că în 2024 ţara va avea primul său satelit comercial în spaţiu. De atunci, grupul a mai crescut, inclusiv printr-o campanie agresivă de achiziţii, şi s-a reformat pentru a avea o unitate specia­lizată de industrie aerospaţială.

Polonia are şi alte proiecte cu importanţă strategică, cum ar fi dezvoltarea brandului naţio­nal de maşini electrice Izera, a căror lan­sare întârzie. Pentru realizarea Izera guvernul polonez a apelat la ajutorul companiei auto chineze Geely, dar încă nu a luat nicio decizie în privinţa construirii fabricii. O problemă ar fi şi finanţarea. Potrivit The Warsaw Voice, Geely, care ar vrea să construiască în Polonia şi propriile modele, dă semne că îşi pierde răbdarea.

Centrul spaţial maghiar, sau oraşul spaţial, cum este descris de presa locală, va fi construit în Martonvásár, un orăşel de lângă Budapesta, pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi. Acolo vor putea fi fabricaţi sateliţi cu o greutate maxi­mă de 400 de kilograme. 4iG şi REMRED, aceasta din urmă o firmă cu experienţă de decenii în sectorul aerospaţial şi achiziţionată recent de prima, vor investi peste 25 de milioane de euro în proiect, care va crea peste 85 de locuri de muncă într-un domeniu cu valoare adăugată uriaşă. Sateliţii produşi vor fi destinaţi pieţei interne şi internaţionale.

„Obiectivul nostru în industria spaţială este de a clădi peste propriile noastre capabilităţi de a dezvolta echipamente spaţiale şi sateliţi noi şi unici, de a deveni parteneri strategici ai celor mai mari companii spaţiale şi de sateliţi şi ai a­genţiilor spaţiale naţionale şi internaţionale“, a explicat István Sárhegyi, fondatorul REMRED şi CEO al diviziei spaţiale a 4iG Group.

Holdingul a cumpărat în 2021 compania israeliană Spacecom, aducându-şi în portofoliu un operator de sateliţi şi furnizor de servicii cu acoperire internaţională dată de patru sateliţi. Aceştia furnizează servicii pentru Ungaria şi Europa Centrală şi de Est.

Programul de sateliţi al Poloniei reprezintă primul pas făcut de BEI în finanţarea a ceea ce este cunoscut ca Scutul din Cer al Europei, sau Domul de Fier, un plan internaţional de îmbunătăţire a apărării în Europa. Finanţarea din partea instituţiei vine sub forma unor împrumuturi „foarte ieftine“ şi are ca scop susţinerea industriei spaţiale europene cu ultimele tehnologii pentru sateliţi pe orbite joase, după cum scrie ziarul Rzeczpospolita.

Scutul din Cer al Europei este o iniţiativă propusă de Germania în 2022 pentru apărarea continentului contra rachetelor. Iniţial, ea a atras 15 ţări, iar în prezent are 21 de participanţi.

Loading

NATIONAL

ISW, anunț important: ‘Soldații ucraineni au intrat într-un alt district din Kursk’

Publicat

in

Forțele ucrainene au avansat în Kursk din Rusia pe 13 septembrie, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se declară mulțumit de modul în care decurge incursiunea de la Kursk.

Datele geolocalizate publicate pe 13 septembrie arată că forțele ucrainene au avansat recent la sud de Veseloye, situat la sud-vest de Glushkovo și la aproximativ trei kilometri de granița internațională, scrie ISW.

Surse ruse susțin că forțele ucrainene au lansat atacuri la sud-vest de Glushkovo, lângă Novy Put, Veseloye și Medvezhye (la est de Veseloye), notează ISW.

Publicația Forbes a scris că Forțele Armate ale Ucrainei au străpuns apărarea la mai mult de 30 de kilometri de Kursk Bulge, dar avansul s-ar fi oprit.

Zelenski e mulțumit de incursiune

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că ofensiva Kievului în regiunea rusă de graniță Kursk a „încetinit” înaintarea trupelor Moscovei în estul Ucrainei, informează agenția France Presse.

Kievul a lansat o incursiune șoc în regiunea Kursk pe 6 august, avansând kilometri întregi pe teritoriul rus și cucerind zeci de așezări.

Declarațiile lui Zelenski au venit în contextul în care Moscova a susținut săptămâna aceasta că forțele sale au recucerit o serie de sate din Kursk.

Ofensiva din Kursk „a dat rezultatele la care ne așteptam, ca să fiu sincer. În regiunea Harkov, inamicul a fost oprit, progresul în regiunea Donețk a fost încetinit, deși este foarte dificil acolo”, a declarat liderul ucrainean, în cadrul unei conferințe organizate la Kiev.

Zelenski a mai spus că în prezent 40.000 de soldați ruși luptă în regiunea Kursk.

„Ei (rușii, n.r.) au vrut progrese rapide”, a adăugat președintele ucrainean.

El a făcut aceste afirmații la o zi după ce Rusia a susținut că a recucerit o fâșie de teritoriu în regiunea sa vestică Kursk.

Incursiunea armată din Kursk a forțelor ucrainene a luat Moscova prin surprindere și reprezintă cel mai mare atac al unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

George Russell, de la Mercedes, a fost cel mai rapid pilot în a treia sesiune de antrenamente libere dinaintea Marelui Premiu al Azerbaidjanului

Publicat

in

George Russell, de la Mercedes, a fost cel mai rapid pilot în a treia sesiune de antrenamente libere dinaintea Marelui Premiu al Azerbaidjanului. Etapa a 17-a a Campionatului Mondial de Formula 1 va fi sâmbătă, pe circuitul urban de la Baku, scrie AFP, citat de Agerpres.

Russell i-a devansat pe monegascul Charles Leclerc (Ferrari), care a fost cel mai rapid vineri seara, în a doua sesiune, şi pe un alt britanic, Lando Norris (McLaren-Mercedes).

Liderul ierarhiei mondiale şi campion en-titre, Max Verstappen (Red Bull) a încheiat pe poziţia 5. Această ultimă sesiune a fost marcată de accidentul, fără consecinţe grave, suferit de tânărul pilot de 19 ani, britanicul Oliver Bearman (Haas), care a determinat ridicarea steagului roşu. Primii zece timpi ai ultimei sesiuni de antrenamente au fost:

George Russell (Marea Britanie/Mercedes) 1:42.514 (15 tururi)
Charles Leclerc (Monaco/Ferrari) 1:42.527 (17)
Lando Norris (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:42.737 (15)
Oscar Piastri (Australia/McLaren-Mercedes) 1:42.749 (14)
Max Verstappen (Olanda/Red Bull) 1:42.862 (16)
Carlos Sainz Jr (Spania/Ferrari) 1:42.968 (17)
Sergio Perez (Mexic/Red Bull) 1:43.024 (16)
Alexander Albon (Thailanda/Williams-Mercedes) 1:43.194 (14)
Franco Colapinto (Argentina/Williams-Mercedes) 1:43.238 (15)
Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes) 1:43.301 (13)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Klaus Iohannis a găsit vinovatul pentru inundații: ‘Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice’

Publicat

in

Președintele Klaus Iohannis dă vina pe schimbările climatice pentru inundațiile care afectează o parte din țară în ultimele ore. Iohannis susține că este în permanentă legătură cu persoanele responsabile de coordonarea activităților de intervenție.

„Inundațiile severe care au afectat o mare parte din țară au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative. Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor.

Transmit condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag și un mesaj de solidaritate cu toți cei afectați de această calamitate.

În aceste momente dificile, autoritățile centrale și locale împreună cu echipele de salvare au mobilizat toate resursele disponibile pentru a interveni rapid și eficient. Sunt în permanentă legătură cu cei responsabili să coordoneze intervențiile pentru a ne asigura că sinistrații primesc cât mai rapid asistența necesară, adăpost, hrană și îngrijiri medicale. Operațiunile de salvare și evaluare a pagubelor trebuie să se desfășoare neîntrerupt în zonele cele mai afectate, până când situația revine sub control și viețile oamenilor nu mai sunt puse în pericol. Pe termen mediu și lung, trebuie să sprijinim reconstrucția comunităților afectate și să luăm măsuri adiționale de adaptare a infrastructurii la inundații și viituri.

Din păcate, schimbările climatice cresc riscul asociat fenomenelor ciclonice și al inundațiilor pe care le provoacă. Având în vedere creșterea frecvenței acestor fenomene, este obligatoriu să accelerăm proiectele de infrastructură critică, menite să reducă riscurile dezastrelor provocate de inundațiile severe.

Totodată, trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

George Simion: Chiar dacă `nu face parte din atribuțiile Președintelui`, voi sprijini reconstruirea locuințelor afectate de inundații

Publicat

in

Candidatul AUR, George Simion, pentru alegerile prezidențiale susține că în calitate de viitor președinte al României se va implica în reconstruirea locuințelor distruse de ape în aceste zile:

”În aceste vremuri grele, mă uit cu groază la ce se întâmplă în județele afectate de inundații, acolo unde ploile torențiale au luat patru vieți omenești și au distrus zeci de locuințe.

Cuvintele sunt prea puțin importante într-o asemenea tragedie și nu îi ajută cu nimic pe cetățenii îndurerați.

Colegii mei din AUR se mobilizează în aceste momente pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de inundații. Iar eu, chiar dacă mulți „deontologi” spun că nu intră în atribuțiile unui președinte, voi sprijini reconstruirea locuințelor distruse de ploile torențiale.”, a spus George Simion pe pagina sa de facebook.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani

Publicat

in

Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani.

Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august – 2 septembrie, informează DARIK, relatează Rador Radio România.

Inspectoratul Regional de Sănătate al capitalei bulgare a confirmat cazul.

Pacientul a fost internat cu diaree acută, la un spital din Sofia. Testul de laborator efectuat a fost confirmat ulterior de Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare.

Bărbatul a fost izolat, iar starea sa generală este bună. O altă persoană care s-a aflat în contact cu pacientul a fost plasată în carantină obligatorie. Pe parcursul studiului epidemiologic efectuat, nu au fost identificate alte persoane de contact. Pacientul nu a vizitat locuri publice. Unitatea medicală respectivă a luat măsuri stricte de dezinfecţie şi de respectare a unui regim strict anti-epidemic, pentru a preveni răspândirea bolii.

Despre holeră

Holera este o boală foarte contagioasă, transmisă prin ingestia de alimente sau apă contaminate. Se caracterizează prin intoxicaţie, afectarea intestinului subţire, manifestări gastrointestinale, deshidratare, evoluţie severă şi mortalitate ridicată.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

15 morți, în războiul intern din puternicul cartel de droguri Sinaloa din Mexic, după „decapitarea” grupării mafiote

Publicat

in

Cel puţin 15 oameni au fost ucişi începând de luni în nord-vestul Mexicului într-o serie de confruntări ce au legătură cu un război deschis în interiorul puternicului cartelul Sinaloa fondat de traficantul de droguri Joaquin „El Chapo” Guzman, indică un bilanţ prezentat vineri de procurorul local, potrivit AFP și Agerpres.

Întăriri ale forţelor de securitate au fost trimise la Culiacan, capitala statului Sinaloa, unde cadavrele zac uneori pe carosabil. Un total de 20 de persoane sunt de asemenea date dispărute.

Şcoli închise, afaceri paralizate, ceremoniile de ziua independenţei anulate: ciocniri armate între două clanuri din cartel terorizează acest oraş de aproape un milion de locuitori, notează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA i-a sfătuit cu fermitate pe cetăţenii americani să nu călătorească în regiune, avertizând cu privire la „furturi de maşini, împuşcături, operaţiuni ale forţelor de securitate, blocaje rutiere, vehicule incendiate”.

Ciocnirile armate „derivă” din evenimentele din 25 iulie, a explicat presei guvernatorul statului Sinaloa, Ruben Rocha Moya.

În acea zi, co-fondatorul cartelului, Ismael „El Mayo” Zambada a fost arestat în sudul Statelor Unite, împreună cu unul dintre fiii lui „El Chapo”.

„El Mayo” l-a acuzat pe fiul fostului său asociat că l-a trădat pentru a-i grăbi arestarea.

Violenţele sunt „cu siguranţă” rezultatul luptei dintre susţinătorii lui El Mayo şi cei ai fiilor lui „El Chapo”, alias „Los Chapitos”, a explicat guvernatorul.

Din cauza violenţei, sărbătorile dedicate Zilei Independenţei din 15 septembrie au fost anulate. „Nu vor fi festivităţi, nici publice, nici private”, a insistat Rocha Moya.

Şcolile au fost complet închise joi şi vineri.

Magazine închise, cumpărături în exces motivate de panică, teama de penurie în supermarketuri: violenţa afectează şi economia locală.

Cel puţin 2.000 de oameni au renunţat să mai vină la muncă de frica violenţei, potrivit comercianţilor.

„El Mayo” Zambada a pledat vineri “nevinovat” într-un tribunal din New York pentru acuzaţiile de trafic de droguri.

La rândul său, „El Chapo” ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă în Statele Unite pentru trafic de droguri.

Vineri, preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a menţionat „câteva probleme”, în timp ce sute de soldaţi au fost dislocaţi.

„Există armata, marina, garda naţională”, a spus el, cerând locuitorilor „să acţioneze cu prudenţă, dar fără alarmism”.

De asemenea, preşedintele mexican le-a cerut beligeranţilor să „acţioneze cu un minimum de responsabilitate”.

Pe 5 ianuarie, în timpul arestării lui Ovidio, un alt fiu al lui „El Chapo”, Culiacan a fost afectat de violenţe soldate cu 29 de morţi, între care 10 militari. Între timp, Ovidio a fost extrădat în Statele Unite.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend