Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ungaria a blocat prin veto pachetul UE de 18 miliarde de euro pentru Ucraina / Explicațiile Budapestei

Publicat

in

Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, iar din acest motiv Uniunea Europeană va căuta acum o soluţie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev, transmite EFE.

Viktor Orban și Ursula von der LeyenFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ungaria avertizase deja că se va opune prin veto propunerii, argumentând că acordă deja ajutor Ucrainei pe bază bilaterală.

”Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie” 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.

Opoziţia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, se produce în contextul negocierii altor dosare care afectează Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru ţara central-europeană şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.

În vederea acestei reuniuni, negocierea acestor propuneri a fost gândită ca un „pachet” comun care includea şi directiva de introducere a impozitării pe profit a multinaţionalelor cu minimum 15% în UE, blocată şi ea unilateral de către Ungaria, cu perspectiva de a decide asupra tuturor punctelor de pe agendă.

Totuşi, după un dejun de lucru, miniştrii au decis să scoată de pe agendă propunerea de a îngheţa 7,5 miliarde de euro în fonduri de coeziune pentru Ungaria şi directiva privind impozitul pe profit pentru multinaţionale, însă au menţinut punctele referitoare la planul de recuperare, care i-ar da Ungariei dreptul să primească 5,8 miliarde de euro, şi la ajutorul pentru Ucraina.

Propunerea Bruxellesului pentru acest ultim punct era să folosească marja bugetului multianual al UE pentru a emite datorii şi a obţine finanţare pe pieţe pentru a acorda împrumuturi Ucrainei, pentru care a fost necesar sprijinul unanim al Celor 27, dat fiind că măsura afecta bugetul comunitar.

Pentru a depăşi acest obstacol – vetoul ungar -, miniştrii au însărcinat acum echipele lor tehnice şi Comisia Europeană „să examineze care sunt soluţiile care nu ar necesita o modificare a cadrului financiar multianual, deoarece acesta este elementul care blochează adoptarea pachetului”, a explicat ministrul ceh.

”Aceasta înseamnă că vom căuta o soluţie susţinută de cele 26 de state membre (fără Ungaria – n.r.)”, a adăugat Stanjura.

O alternativă care ar face posibilă eludarea dreptului de veto ar fi utilizarea garanţiilor naţionale, oferite direct de fiecare stat membru, pentru a canaliza astfel ajutorul către Kiev, care are nevoie de între 3 şi 5 de miliarde lunar doar pentru nevoi urgente. (Sursa: Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Război Israel-Hamas – Surse israeliene dezvăluie cât va mai dura operațiunea militară din Gaza

Publicat

in

Ofensiva militară intensă pe care Israelul o desfăşoară în Fâşia Gaza ar putea continua încă două luni, au declarat surse israeliene pentru postul public israelian Kan, informează duminică EFE, potrivit Agerpres.

După încheierea perioadei de lupte intense, este de aşteptat ca forţele israeliene să continue să desfăşoare operaţiuni localizate şi selective în interiorul Fâşiei Gaza, au spus aceleaşi surse. La rândul lor, în următoarele două luni vor exista mai multe încercări de a ajunge la acorduri temporare de încetare a focului pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici încă deţinuţi de Hamas.

Aceste informaţii sunt în concordanţă cu declaraţiile de sâmbătă seară ale consilierului israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, care a dat asigurări că operaţiunea actuală ar putea dura mai multe săptămâni sau luni.

Canalul de ştiri israelian 12 citează, de asemenea, înalţi oficiali militari care preconizează că vor avea nevoie de cel puţin încă o lună şi jumătate „pentru a prelua controlul asupra tuturor bastioanelor Hamas”.

După aceea, „efortul de război va trece la o nouă etapă, iar Israelul va trebui să se gândească la cum ar trebui să fie ‘ziua de după’ în Gaza”.

Potrivit oficialilor militari, este de aşteptat ca în următoarele ore să fie preluat controlul complet al taberei de refugiaţi Jabalyia, unde trupele israeliene au purtat lupte grele în ultimele zile.

Este totodată de aşteptat ca armatei israeliene să îi mai ia câteva zile pentru a controla cartierul Shijaiya din oraşul Gaza, iar calculele arată că va mai dura aproximativ o lună şi jumătate pentru a prelua controlul asupra altor puncte, cum ar fi oraşul Khan Younis, în sudul Gaza, unde trupele israeliene îşi concentrează acum ofensiva terestră.

Această situaţie a generat un număr şi mai mare de evacuaţi în rândul populaţiei din Gaza, care au fost nevoiţi să se deplaseze mai la sud, în oraşul Rafah, iar mulţi oameni sunt concentraţi în zona Al Mawased, clasificată drept „zonă umanitară desemnată” de către forţele israeliene, deşi palestinienii au acuzat că atacurile nu s-au oprit nicăieri în Fâşia Gaza.

Toate acestea au loc pe măsură ce presiunea globală creşte pentru a ajunge la un armistiţiu în Gaza, deşi vineri Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a cerut o încetare imediată a focului în Fâşie. O asemenea abordare oferă mai mult spaţiu de manevră Israelului, care, potrivit Canalului 12, „şi-a coordonat programul de luptă cu Statele Unite până în ianuarie”.

Potrivit acestui post, guvernul israelian trebuie totodată să planifice ce va face cu Gaza în viitor, odată ce ofensiva de mare intensitate se încheie, şi „trebuie să ia decizii clare” înainte de încheierea luptei, care trebuie coordonate cu SUA şi ţările din regiune „pentru a nu ajunge în acel moment nepregătite”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Manchester United a fost învinsă acasă surprinzător de Bournemouth, în etapa a 16-a din Premier League

Publicat

in

Manchester United a fost învinsă acasă surprinzător de Bournemouth, 0-3, în etapa a 16-a din Premier League, într-o partidă disputată sâmbătă seara, conform Agerpres.

Pe Old Trafford, oaspeţii au marcat prin Dominic Solanke (5), Philip Billing (68) şi Marcos Senesi (73), Bournemouth având patru victorii în ultimele cinci etape şi fiind pe locul 13 în clasament. Manchester United ocupă poziţia a 6-a, cu 27 de puncte.

Aston Villa a produs la rândul său o surpriză după ce a învins cu 1-0 pe Arsenal Londra, londonezii cedând astfel fotoliul de lider lui Liverpool. Singurul gol al partidei a fost reuşit de John McGinn (7), „tunarii” ocupând poziţia secundă în clasament, cu 36 de puncte, iar Aston Villa fiind pe ultima treaptă a podiumului, cu 35 de puncte.
Sheffield United, „lanterna roşie”, a obţinut cea de-a doua victorie în actualul sezon după ce a învins acasă, cu 1-0, pe Brentford, prin golul izbutit de James McAtee (45+1). Gazdele rămân însă pe ultimul loc al clasamentului, cu doar 8 puncte, Brentford fiind pe 11, cu 19 puncte.

Wolverhampton şi Nottingham Forest au terminat la egalitate, 1-1 (Matheus Cunha, 32/Harry Toffolo, 14), acelaşi scor fiind înregistrat şi în confruntarea dintre Brighton şi Burnley (Simon Adingra, 77/Wilson Odobert, 45).

Aşa cum se ştie, în primul meci al rundei, Liverpool s-a impus cu 2-1 în deplasare la Crystal Palace.

Etapa va continua cu meciurile programate duminică.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend