Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

„Undeva, într-o cameră din Kiev”. Dovada că Iranul a mințit în privința dronelor folosite de ruși contra Ucrainei

Publicat

in

Serviciile de informații ucrainene au desfăcut în bucăți dronele de fabricație iraniană folosite de Rusia, iar unele date arată că au fost furnizate după declanșarea invaziei, nu înainte, cum pretinde vehement Teheranul, scrie The Guardian, care a avut acces exclusiv la aceste date.

Drona kamikaze iraniană lansată asupra KievuluiFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Undeva, într-o cameră de mari dimensiuni din Kiev, sunt desfăcute dronele iraniene, scrie Isobel Koshiw, corespondenta publicației britanice în Ucraina.

Data de fabricație de pe elicea unei drone Mohajer-6 (ce poate efectua activități de supraveghere, dar și să lanseze muniții) este februarie 2022, iar unele piese din interior au incripții în limba farsi.

Ținând cont că este vorba doar de o singură piesă din multele din care este alcătuită drona, asta înseamnă aproape sigur că a fost furnizată după luna februarie.

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a susținut că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina.

Iranul susține că a furnizat drone Rusiei înainte de invazie

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a susținut că un „număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina. El a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina – partea cu rachetele este complet greșită”, a declarat acesta, citat de agenția oficială de știri IRNA.

„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a spus el.

Amirabdollahian a afirmat că Teheranul și Kievul au convenit să discute acuzațiile privind utilizarea dronelor iraniene în Ucraina în urmă cu două săptămâni, dar ucrainenii nu s-au prezentat la întâlnirea convenită.

„Am convenit cu ministrul de externe al Ucrainei să ne furnizeze documentele pe care le dețin, potrivit cărora Rusia a folosit drone iraniene în Ucraina”, a declarat Amirabdollahian, dar delegația ucraineană s-a retras în ultimul moment de la întâlnirea planificată.

Teheranul susține că „nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că sunt dronele sale

Ministrul iranian de externe a susținut și că Teheranul „nu va rămâne indiferent” dacă se va dovedi că Rusia a folosit drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei.

Luna trecută, UE a convenit noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător de apărare pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană.

Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

–––––

NATIONAL

Încă un mesaj de susținere al unui mare opozant al lui Putin, după moartea lui Navalnîi: Le datorăm asta camarazilor noştri căzuţi

Publicat

in

Opozantul încarcerat Vladimir Kara-Murza, cunoscut jurnalist, activist politic şi regizor, a lansat joi un apel către ruşi, îndemnând-i „să nu dispere” şi să continue lupta pentru democraţie, după moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, principalul critic al preşedintelui Vladimir Putin, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Încă nu pot realiza ceea ce s-a întâmplat, nici raţional şi nici emoţional. Dar dacă ne lăsăm pradă tristeţii şi disperării, este exact ceea ce ei îşi doresc. Nu avem dreptul să facem asta, le datorăm asta camarazilor noştri căzuţi”, a declarat Kara-Murza, vorbind la o audiere în faţa unui tribunal prin videoconferinţă.
Vechi prieten al lui Aleksei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza a fost unul dintre apropiaţii lui Boris Nemţov, un alt opozant proeminent ucis în apropiere de Kremlin în 2015.

Kara-Murza a putut transmite un mesaj public marţi pe reţelele sociale prin intermediul echipei sale.

„Responsabilitatea pentru moartea lui Aleksei Navalnîi îi revine personal lui Vladimir Putin, căci Aleksei era prizonierul său personal”, a transmis el.

„Un bătrân răzbunător, laş şi lacom îşi menţine strânsoarea mortală, distrugând pe oricine în care vede o ameninţare la adresa puterii sale”, adaugă opozantul, referindu-se la preşedintele Vladimir Putin.

Kara-Murza, cetăţean ruso-britanic, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost acuzat de trădare, de răspândirea de „informaţii false” despre armata rusă şi de menţinerea legăturilor cu o „organizaţie indezirabilă”.

Aceasta este cea mai grea pedeapsă impusă unui opozant în istoria recentă a Rusiei. Potrivit susţinătorilor săi, el are, de asemenea, o stare de sănătate foarte precară, ca urmare a faptului că a fost otrăvit de două ori în trecut.

În mesajul său, el a spus că a aflat de moartea lui Aleksei Navalnîi de la radio, în celula sa, pe 16 februarie, în ziua în care administraţia închisorii a emis un scurt comunicat în care anunţa moartea principalului opozant al lui Vladimir Putin.

Din închisoarea sa din Siberia, Kara-Murza şi-a exprimat speranţa de a „face din Rusia o ţară democratică europeană normală şi liberă”. „Aleksei a spus: nu renunţaţi! Este imposibil să renunţăm!”, a declarat el.

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO | Povestea fabuloasă a bunicului care a confecționat țitere de lemn, în sufrageria sa, pentru nepoatele sale

Publicat

in

Josif Lorincz a confecţionat ţitere din lemn de brad şi fag în sufrageria sa, în vremea pandemiei, pentru cele două nepoate ale sale, membre în ansamblul de ţitere de pe lângă Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, potrivit Consiliului Judeţean.

Povestea ţiterelor artizanale începe în timpul pandemiei, când la Centrul Cultural Maghiar din Sibiu tocmai se alcătuia primul ansamblu dedicat acestui tip de instrument la care, în vechime, a cântat şi Eschil în timpul spectacolelor tragice ale Greciei Antice, conform News.ro.

„Avem două nepoate, Melissa şi Beatrice, care tocmai îşi doreau să înveţe să cânte la ţitere. Pentru că a venit pandemia, nu găseam de unde să le cumpărăm, aşa că m-am apucat să le confecţionez acasă, în apartamentul de bloc în care locuim”, spune el.

Pentru ţiteră, bunicul Josif a folosit lemn de brad şi fag, iar corzile le-a prins în cuie şi şuruburi atent meşteşugite, după forma celor originale. „Odată, am văzut un film în care împărăteasa Sissi cânta la aşa ceva. Mi-a plăcut foarte mult, iar acum sunt bucuros că nepoatele mele au ajuns să cânte la ţitere”.

Ansamblul de ţitere de la Centrul Cultural Maghiar funcţionează în clădirea care adăposteşte Sala Oglinzilor în care odinioară se organizau balurile ofiţerilor. Aici se aud acorduri ce împrumută atât din sunetul de chitară, cât şi din cel de harpă. „Vinovaţi” sunt copiii singurului ansamblu de ţitere din judeţul Sibiu, care funcţionează pe lângă Centrul Cultural Maghiar, şi care au ca îndrumător o profesoară ce face naveta tocmai din Ungaria, de lângă Lacul Balaton. Profesoara Julia Bucz a ajuns în Sibiu cu o bursă a statului maghiar, iar în anii 2019 şi 2020 a fost referent în cadrul Centrului Cultural Maghiar. Speră să se stabilească la Sibiu.

Josif Lorincz este un om priceput la toate: a fost amidonier principal la fabrica de glucoză, strungar la fabrica de piese auto şi „hausmeister”, adică îngrijitor, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. „Mi-a plăcut să învăţ tot timpul”, îşi rezumă Josif Lorincz parcursul profesional ce depăşeşte 40 de ani.

Soţia lui Josif Lorincz, Ilona, fostă croitoreasă la „Drapelul Roşu”, este cea care le-a confecţionat nepoatelor câte un costum popular maghiar, în timp ce bunicul Josif a început deja să meşterească la o nouă ţiteră, mai complexă, cu tonalităţi mai ample.

content-image

content-image

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend