Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un veteran care și-a pierdut ambele picioare și brațul drept încearcă să bată un record de înot

Publicat

in

Un veteran care și-a pierdut ambele picioare și brațul drept în urma exploziei unei bombe în Afganistan a reușit să înoate 1 km în apă deschisă în scop caritabil, scrie BBC.

Fostul pușcaș marin regal Mark Ormrod, decorat cu Ordinul Imperiului Britanic (MBE), din Plymouth, a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat, în 2007, informează Mediafax.

Ormrod spera să bată recordul mondial pentru cel mai rapid înot al unui triplu amputat și așteaptă confirmarea.

El a spus că “nu a fost prea frig” și că “i-a plăcut”.

Banii strânși vor merge către Reorg, care ajută persoanele din forțele armate și serviciile de urgență care suferă de traume fizice și psihologice.

Ormrod a declarat: “Am fost foarte fericit: Ajutăm să schimbăm și să salvăm viețile oamenilor, să le dăm un nou scop și o nouă orientare”.

Sam Sheriff, fondator al Reorg, a declarat: “A fost incredibil. Am reușit să schimbăm sute de vieți datorită lui Mark și a eforturilor sale.”

În luna martie, Ormrod a strâns peste 150.000 de lire sterline într-o cursă de 5 km (3,1 m) cu ajutorul unor proteze.

În luna mai a mai înotat o dată, iar în octombrie a făcut ocursă nocturnă de 99,9 mile cu bicicleta.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Instanța Supremă a desemnat un ‘paznic’ peste averea unui italian, după ce amanta româncă i-a păpat peste 500.000 de euro

Publicat

in

De

Caz fără precedent: Un bărbat care și-a cheltuit averea cu amanta româncă a fost plasat sub supravegherea unui tutore de către judecătorii Curții de Casație. Instanța Supremă a decis, după ce a analizat cererea fostei lui soții, că bărbatul că face cheltuieli nechibzuite, după ce s-au evaporat peste 500.000 de euro din averea bărbatului.

Curtea Supremă din Italia a fost martoră la un caz aparte în localitatea Ferrara. O femeie  a inițiat un demers juridic împotriva fostului ei soț, care, după un divorț pe cale amiabilă, și-a risipit rapid avere pentru a se distra cu amanta sa româncă.

Până aici, nimic neobișnuit, conform instanței, însă lucrurile s-au complicat când bărbatul a ajuns în imposibilitatea de a mai plăti pensia alimentară către fosta soție, fiind prea ocupat să cheltuie averea cu noua sa parteneră. Astfel, fosta lui soția l-a acționat în judecată. După ani de zile de procese, a venit și final controversat. Inițial, o instanță a confirmat hotărârea din primă instanță, dar ulterior aceasta a fost anulată în apel, când judecătorii au concluzionat că fosta soție „avea alte mijloace de a-și satisface sau garanta creanța”, excluzând pensia alimentară a fostului soț, potrivit StiriDiaspora, care citează Ilsussidiario.

Litigiul a ajuns la Curtea Supremă, care a decis să se bazeze pe conceptul de „prodigalitate”, definit ca tendința (aproape patologică) de a cheltui banii în mod excesiv, „în raport cu propriile condiții socio-economice și cu valoarea care poate fi atribuită în mod obiectiv banilor”, chiar dacă nu există o problemă psihică asociată, ci doar riscul de sărăcie.

Bărbatul ‘a spart’ peste jumătate de milion de euro cu amanta româncă

Hotărârea Curții Supreme a afirmat că „o persoană este liberă să dispună de bunurile sale, chiar și în mare și largă măsură, reducând ceea ce dispune în mod legitim”. Totuși, această libertate nu poate duce la o situație în care individul „nu mai este în măsură să își asigure îndatoririle de solidaritate care i-au fost deja impuse”, inclusiv plata pensiei alimentare, și nici chiar să-și asigure propriile nevoi, ajungând să depindă de ajutorul social, în ciuda capacității sale financiare. Fostul soț, datorită „comportamentului său prodigios”, a cheltuit aproximativ 512.000 de euro din patrimoniul său personal, risipind sume mari de bani fără să recunoască valoarea acestora.

În fața acestor aspecte, Curtea a decis să-l plaseze pe bărbat sub tutela unui curator, având sarcina de a se asigura că acesta își respectă obligațiile stabilite în acordul de divorț, inclusiv plata pensiei alimentare către fosta soție.

Citeste mai mult

NATIONAL

România dă lovitura și intră în cel mai mare proiect din Europa: va schimba ‘regulile’ pe continent

Publicat

in

De

România urmăreşte să obţină o cotă din pachetul de acţiuni al Gastrade, consorţiul care administrează FSRU Alexandroupoli. Mai precis, această țară balcanică își propune să achiziționeze 10% din capitalul social al companiei care a dezvoltat și va opera noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL.

Scenariul cel mai probabil este ca participarea țării la FSRU să aibă loc prin intermediul companiei de stat Transgaz, care administrează sistemul de transport al gazelor naturale din România. Poziţia celor 5 acționari existenți este pozitivă față de perspectiva extinderii parteneriatului, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, formatul va fi extins, prin includerea unui al șaselea participant.

Într-un astfel de caz, România va fi a doua țară balcanică – după Bulgaria prin Bulgartransgaz – care va participa cu capital la acest proiect, fapt care arată importanța noii unități plutitoare pentru asigurarea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale pentru întreaga Europă de Sud-Est.

Se reamintește că ceilalţi patru acționari ai Gastrade sunt Elmina Kopelouzou şi companiile elene DESFA, DEPA Emporias și GasLog, fiecare deținând 20% din companie. Dacă intrarea României va avea loc, atunci cota de 10% pe care această țară o va dobândi va proveni din reducerea în mod egal a pachetului de acțiuni deţinut de actualii acționari.

Intrarea în funcţiune a platformei GNL

Infrastructura GNL de la Alexandroupoli va fi pusă în funcțiune în scop comercial la sfârșitul acestei luni. Ultimele lucrări de construcţie au fost finalizate, astfel încât totul este pregătit pentru „debutul” comercial al proiectului. Se reamintește că testele de probă au început pe 16 februarie, odată cu sosirea primei cantităţi de GNL, livrată de către DEPA Emporias, care face parte din acţionariatul Gastrade.

Conform declarațiilor recente ale unui director al Gastrade pentru site-ul LNG Prime, a fost programată prima navă încărcată cu GNL în vederea operării comerciale a platformei. GNL-ul va ajunge la mijlocul lunii mai, urmând a fi livrat apoi în sistemul grecesc de unde va fi transportat către beneficiari, după ce gazul natural va fi mai întâi regazificat.

Infrastructura constă dintr-o unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale, ancorată permanent la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupoli. Are o capacitate de stocare GNL de până la 170.000 de metri cubi și o capacitate de regazificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi (8,3 miliarde m.c. pe an).

Odată cu începerea funcționării, Grecia va dobândi o a doua „poartă de intrare” a gazului lichefiat, după terminalul de la Revythoussa, iar acest fapt va spori diversificarea surselor de energie și a furnizorilor de gaze naturale.

„Coridorul vertical” – pe masa discuţiilor

Perspectivele de export ale celor două terminale, dar și transformarea Greciei într-un hub de tranzit al gazelor către regiunea mai largă vor dobândi o dinamică şi mai mare în cazul implementării „Coridorului Vertical”. Coridorul Vertical vizează crearea unei „rute de aprovizionare” cu gaze – pentru cantități de până la 10 miliarde de metri cubi (bcm) pe an – rută care va începe din Grecia și va ajunge în Slovacia (tronsonul vestic) și Ucraina (tronsonul estic).

Pe lângă cele trei țări mai sus menţionate, la inițiativă participă și Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Moldova. De notat faptul că sistemul național de gaze al Greciei nu are nevoie de nicio modernizare, pentru a fi prima „veriga” din lanțul Coridorului Vertical.

În ceea ce privește restul țărilor implicate, chiar dacă în principiu vor valorifica de asemenea sistemele lor naționale, este nevoie de realizarea unor lucrări punctuale de modernizare pentru a ajunge la capacitatea de a transporta 10 bcm de gaze. În acest context, Testele de piaţă realizate periodic de cele opt țări pentru a înregistra interesul investitorilor faţă de realizarea investițiilor respective, vor fi efectuate în mod coordonat de această dată pe perioada verii.

Finanţare europeană

Scopul este ca un „jucător” de pe piaţă să poată depune oferte angajante pentru întregul traseu de care este interesat, astfel încât, de exemplu, să poată transporta în Slovacia gazul pe care îl va importa prin Grecia. Testele de piață coordonate vor fi depuse la Bruxelles, marți, 16 aprilie – în marja reuniunii informale a miniștrilor energiei – pentru a constata progresele care au fost înregistrate pentru pregătirea acestora.

Costul lucrărilor de modernizare necesare pentru tot „Coridorul Vertical” sunt estimate la 450 de milioane de euro. Dintre aceste fonduri, aproximativ 200 de milioane sunt necesare pentru proiecte în Bulgaria, în timp ce lucrări de modernizare vor fi necesare şi pe tronsonul vestic (România, Ungaria, Slovacia).

Scopul este obţinerea unei finanțări de 50% din fonduri europene, iar orizontul de timp stabilit pentru finalizarea acestora este de aproximativ un an.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend