Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un tehnocrat fără trecut în serviciile de securitate. Cine este Mihail Mișustin și de ce a fost revalidat de Putin în fruntea guvernului

Publicat

in

​Birocrat fără ambiții politice, un tehnocrat fără trecut în serviciile de securitate sau „omul lui Boris Fiodorov”, primul ministru de finanțe al Rusiei, așa este descris premierul rus Mihail Mișustin, care vineri a fost propus de Vladimir Putin pentru un nou mandat, potrivit unor biografii realizate de agenția Reutersși de publicația independentă rusă The Moscow Times.

Mihail MișustinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Mihail Mișustin, în vârstă de 58 de ani, conduce guvernul rus din ianuarie 2020. El a fost șeful Serviciului Federal de Taxe înainte de a-l înlocui pe Dmitri Medvedev ca prim-ministru. Vineri, Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat propunerea ca Mișustin să fie validat pentru un nou mandat.

Mișustin are în prezent al treilea cel mai lung mandat în fruntea guvernului rus (4 ani, 3 luni și 21 de zile), după predecesorul său Dmitri Medvedev (7 ani, 8 luni, 8 zile între 2012-2020) și Viktor Cernomirdin (5 ani, 3 luni și 9 zile între 1992-1998).

Fără trecut în serviciile de informații

Mihail Mișustin nu este parte din aşa-numita facţiune „siloviki” a oficialilor puternici apropiați de Vladimir Putin care au un trecut în serviciile de informații ale Rusiei.

Înainte de a deveni prim-ministru, el a condus serviciul fiscal federal, unde a fost apreciat pentru că a reușit mai mult decât dublarea veniturilor în timpul deceniului său la conducere.

Primul său mandat în fruntea guvernului rus a fost dominat de pandemia de COVID-19 și de războiul Rusiei cu Ucraina, ambele au generat provocări logistice vaste pe care Mișustin a fost însărcinat să le rezolve. El se află pe lista de sancțiuni occidentale impuse ca urmare a declanșării războiului.

El nu a jucat un rol important în chestiuni de război, fiind însărcinat în schimb să gestioneze economia în această perioadă.

Mişustin a fost numit în octombrie 2022 în fruntea unui nou Consiliu de Coordonare care să colaboreze cu liderii regionali şi cu industria pentru o mai bună aprovizionare a forţelor armate şi pentru a îmbunătăţi sprijinul medical şi logistic. Putin recunoscuse problemele din acest domeniu după o mobilizare haotică a 300.000 de oameni, dintre care unii nu aveau nici echipamentul de bază, cum ar fi sacii de dormit.

Potrivit Reuters, Mișustin are imaginea unui comunicator încrezător, adesea văzut la televiziune răspunzând la întrebări punctuale din partea lui Putin cu privire la sarcinile guvernamentale și termenele limită.

În raportul său anual către parlament din aprilie 2024, Mișustin a spus că guvernul său s-a confruntat cu condiții „foarte complicate”, dar a reușit să adapteze economia Rusiei la sancțiunile occidentale și să atingă obiectivele stabilite de Putin.

Mișustin ar putea juca un rol important într-o viitoare tranziție în fruntea statului rus. Conform constituției, prim-ministrul este primul la rând pentru a prelua funcția de președinte interimar până la noi alegeri, dacă liderul de la Kremlin demisionează, este demis din funcție sau trebuie să se retragă din motive de sănătate.

Numirea care a șocat pe toată lumea

Vladimir Putin a șocat întreaga lumea când l-a ales pe „obscurul șef de la taxe” să fie numărul 2 în statul rus, scria în 2020 publicația independentă rusă The Moscow Times. Mulți au pus această decizie pe lipsa sa de ambiții politice.

„Mișustin nu este cu siguranță un prim-ministru de decor, ci un membru cu drepturi depline al listei de succesori pentru rolul de președinte”, a scris atunci Alexander Baunov de la Centrul Carnegie din Moscova pe Facebook. „Relativa lui obscuritate nu ar trebui să-l excludă. Vladimir Putin însuși a fost un oficial puțin cunoscut până în momentul în care [Boris] Elțin l-a numit în trei posturi înalte unul după altul”.

Născut și crescut chiar în afara capitalei Rusiei, Mișustin a absolvit inginerie de sisteme în 1989 la Universitatea Tehnologică de Stat din Moscova. „Avea mulți prieteni și i-a plăcut întotdeauna să fie într-un grup”, a spus Andrei Morozov, un consultant IT din Moscova, care a absolvit în același an cu actualul premier rus.

El s-a angajat la International Computer Club, organizația non-profit formată de un grup de oameni de știință sovietici în 1986 cu aprobarea KGB. Organizația a fost prima care a adus tehnologia occidentală în Uniunea Sovietică.

„Practic, a fost o operațiune de marketing concepută pentru a determina companiile occidentale de computere să investească în Rusia – ceea ce au făcut cu un efect foarte bun”, a spus Esther Dyson, un investitor american de origine elvețiană, care lucra cu grupul la acea vreme.

În anii ’90, el s-a apropiat de primul ministru de finanțe al Rusiei, Boris Fiodorov. „Nu este niciun secret că era apropiat de Boris Fiodorov, că era omul lui”, spune Serghei Aleksashenko, care a lucrat ca adjunct al lui Fiodorov în minister între 1993 și 1994.

Fiodorov era un reformator liberal, dar cei care l-au cunoscut pe Mișustin în acel an spun că nu au discutat deloc politică. El avea să fie și cel care l-a îndrumat spre o altă lume, cea a finanțelor, când i-a oferit un post la UFG Asset Management, o firmă financiară pe care a fondat-o alături de un investitor american.

În 2008, Fiodorov, care locuia la Londra, a murit brusc în urma unui infarct. Mișustin era deja lansat spre o traiectorie spre vârful puterii, iar în 2010 a fost numit în fruntea Serviciului Federal de Taxe, post care avea să-l propulseze spre conducerea guvernului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Japonezii au lansat mașina care va funcționa pe combustibilul viitorului: Vrea să ‘pună la pământ’ vehiculele electrice

Publicat

in

Corolla Cross Hydrogen Concept este un vehicul ce funcționează pe bază de hidrogen, un combustibil cu potențial mare pentru reducerea emisiilor de carbon. Toyota, un lider global în tehnologia vehiculelor hibride și electrice, explorează acum utilizarea hidrogenului pentru a crea vehicule cu zero emisii.

Caracteristici Cheie

-Tehnologie avansată de celule de combustie

-Eficiență ridicată: Folosind celule de combustie cu hidrogen, vehiculul convertește hidrogenul în energie electrică, propulsând astfel mașina fără a emite CO2.

Reîncărcare rapidă: Unul dintre avantajele majore ale hidrogenului este timpul de reîncărcare mult mai scurt comparativ cu vehiculele electrice, fiind comparabil cu alimentarea unei mașini tradiționale pe benzină sau motorină.

Design modern și aerodinamic

Estetică atractivă: Corolla Cross Hydrogen Concept îmbină designul elegant cu funcționalitatea, oferind un vehicul care nu doar performează excelent, dar arată și impresionant.

Eficiență aerodinamică: Formele fluide și designul aerodinamic contribuie la reducerea consumului de energie și la îmbunătățirea autonomiei.

Siguranță și fiabilitate

Sisteme avansate de siguranță: Toyota a echipat conceptul cu cele mai noi tehnologii de siguranță, asigurând protecția optimă a pasagerilor.

Fiabilitate Toyota: Cunoscută pentru durabilitatea vehiculelor sale, Toyota aplică aceleași standarde riguroase și pentru acest nou concept.

-Implicațiile pentru Viitor

-Reducerea emisiilor de carbon

Zero emisii: Utilizarea hidrogenului ca sursă de energie elimină emisiile de CO2, contribuind la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Sustenabilitate: Hidrogenul poate fi produs din surse regenerabile, făcând acest combustibil o opțiune viabilă pentru un viitor sustenabil.

Independență energetică

Diversificarea surselor de energie: Vehiculele pe bază de hidrogen pot reduce dependența de combustibilii fosili, promovând utilizarea resurselor energetice locale și regenerabile.

Inovație tehnologică

Dezvoltare continuă: Conceptul Corolla Cross Hydrogen demonstrează angajamentul Toyota pentru inovație și avans tehnologic, deschizând calea pentru noi descoperiri în domeniul mobilității.

Corolla Cross Hydrogen Concept reprezintă un pas semnificativ în explorarea soluțiilor de mobilitate durabile. Prin integrarea tehnologiei celulelor de combustie cu hidrogen într-un design modern și eficient, Toyota își continuă misiunea de a crea vehicule care protejează mediul înconjurător și oferă o experiență de conducere superioară. Acest concept nu doar că deschide noi orizonturi pentru industria auto, dar subliniază și angajamentul Toyota pentru un viitor mai curat și mai verde.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ambassador Warnery: Romania enjoys France’s support to join Schengen area with land borders

Publicat

in

Romania is enjoying France’s full support to enter the Schengen area with the land borders as soon as possible, after entering the area with the sea and air borders on March 31, French ambassador in Bucharest Nicolas Warnery said on Friday at a France National Day reception.

He added that this year is important to Europe, mentioning last month’s European elections and the opening of accession negotiations to the European Union with Ukraine and Moldova.

“With these accession negotiations, a new chapter in the history of the union begins, which we will write together. The forthcoming summits of the European Political Community in the United Kingdom and Hungary will also allow us to move forward, in a broader format than that of the European Union EU, in defending our common values, for the continuation of the consolidation of Europe,” Warnery said.

He added that 2024 is also a key year on Romania’s road to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), where Romania can count on France’s full support.

The ambassador said that, at the end of this month, France is hosting the summer Olympic Games, “a great celebration of sports and friendship between nations, an opportunity to remember the values to which we are attached: peace, fraternity, respect and tolerance.”

He added that France wants these games to mark progress in terms of gender equality and for the first time in history an equal number of athletes will participate.

“Let me warmly thank the Romanian Olympic Committee, as well as the Romanian champions who have worked alongside us in recent months to prepare for the games and to promote the Olympic values. I also want to thank the Romanian government for sending a group of police officers and gendarmes to help with the smooth running of this event. Let me wish good luck to all the Romanian athletes who will leave in a few days for Paris.”

He also mentioned France’s involvement in the security on NATO’s eastern flank.

“The service people of the Aigle Force are training thoroughly and are prepared. Let me greet the French soldiers who have been deployed for two and a half years to Romania, and especially those who are with us this evening. I would like to remind you that, only a few weeks ago, a ceremony took place in which the area of the military camp in Cincu where the French soldiers are installed was name General Berthelot Camp. We do not forget history and we are here for the long term. In the face of Russia’s aggression against Ukraine and the manoeuvres to destabilise the countries in the region, we must remain united and mobilised, standing with Ukraine and Moldova,” he said.

AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend