Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un parlamentar ucrainean descrie primele clipe după începerea războiului: Cântam imnul național și ne țineam de mâini

Publicat

in

Parlamentarul ucrainean Kira Rudîk a descris sâmbătă la Palatul Parlamentului, în debutul lucrărilor Comitetului Politic al USR, prima zi a războiului, precizând faptul că Legislativul a avut doar 10 minute la dispoziţie pentru a vota legea marţială, această decizie luându-o ținându-se de mână cu toții și cântând imnul național.

Kira Rudîk a mulţumit României pentru susţinerea acordată, subliniind că acest lucru nu va fi uitat de generaţiile viitoare.

„Au trecut aproape nouă luni de la invadarea Ucrainei şi sunt atâtea lucruri care s-au întâmplat şi atâtea lucruri pe care le-am învăţat. Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o, cea mai importantă lecţie a acestui război, este că nu poţi să îl porţi singur. Poţi să câştigi doar atunci când ai prietenii, fraţii şi surorile, aliaţii alături de tine. Sunt atât de recunoscătoare pentru faptul că aici sunt printre aliaţi, printre parteneri, surori şi fraţi. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru ajutorul pe care ţara mea l-a primit de la voi, pentru toate armele, banii, gândurile bune, ajutorul umanitar, pentru cantitatea uriaşă de alimente, pentru hainele călduroase, pentru faptul că atâţia copii şi femei din Ucraina şi-au găsit casa în România. Este ceva ce ne vom aminti mereu şi pentru care vom fi mereu recunoscători”, a spus aceasta.

Ea a povestit că în prima zi a războiului, deşi parlamentarii trebuiau să se reunească pentru a vota legea marţială, cei de la pază şi protecţie au exclus acest lucru, apreciind că este prea periculos, iar clădirea Parlamentului riscă să fie bombardată.

„Ştiţi probabil că pentru politicieni cel mai greu lucru este să fie uniţi. Vreau să vă împărtăşesc o poveste foarte personală. (…) În prima zi a războiului, începuse bombardarea Kievului la ora 5,00 dimineaţa. Cel mai important lucru pe care Parlamentul trebuie să îl facă, atunci când începe războiul, este să se reunească şi să voteze introducerea legi marţiale. Ne sunam unii pe alţii, în calitate de lideri de partid, sperând că vom reuşi să adunăm parlamentarii. Kievul era în colaps, oamenii încercau să îşi evacueze familiile, se bombarda peste tot, unii se ascundeau în buncăre. O parte dintre parlamentari nu răspundeau şi nu ştiam dacă vom reuşi.

Cei de la protecţie şi pază ne-au spus că nu putem intra în Parlament, deoarece e prea periculos şi că următorul obiectiv care va fi bombardat este Parlamentul ucrainean. Era, într-adevăr, un lucru periculos, deoarece este situat în mijlocul unui parc mare şi nu era prea greu pentru piloţii inamici să arunce nişte bombe acolo. Aşa că am decis să ne adună la ora 7,00, indiferent câţi oameni vor veni”, a precizat Kira Rudîk.

Preşedinta Holos a menţionat că dintre cei 420 de parlamentari, s-au strâns 400. Luminile nu erau aprinse în clădire, iar geamurile erau acoperite cu saci cu nisip.

„Cei de la pază şi protecţie ne-au spus: ‘Veţi avea cel mult 10 minute, după asta nu vă vom mai putea asigura securitatea’. Clădirea Parlamentului era în întuneric complet, erau mulţi soldaţi înăuntru, toate geamurile erau acoperite cu saci de nisip. Am încercat să intrăm rapid, iar când ne-am uitat unii la alţii, am văzut că din 420 de membri ai Parlamentului, au venit 400.

Am fost atât de speriaţi, iar în cele zece minute în care apăsam cu disperare pe butoane, cerând ajutor de la toate ţările europene şi din lume, anunţând legea marţială, anunţând războiul şi mobilizarea, asigurându-ne că ţara se pregăteşte pentru război şi că suntem pregătiţi pentru a face faţă agresorului – cântam imnul naţional şi ne ţineam de mâini. A fost cel mai emoţionant moment din viaţa mea. Şi în acel moment am făcut un jurământ: indiferent cât de greu va fi, pentru noi, politicieni, vom rămâne uniţi, până ce vom câştiga războiul”, a declarat Kira Rudîk.

Ea a precizat că politicienii ucraineni sunt uniţi în continuare, pentru obiectivul comun şi a subliniat că orice lucru este realizabil atunci când oamenii sunt uniţi. Totodată, le-a mulţumit liderilor USR şi ALDE pentru susţinerea acordată Ucrainei.

„Trăim într-o perioadă în care se întâmplă lucruri imposibile. La începutul războiului nimeni nu credea că vom rezista mai mult de două-trei zile, apoi nimeni nu credea că vom primi artilerie grea şi că o vom folosi atât de eficient. Nimeni cu credea că vom primi statutul de ţară candidată la aderarea la UE. Nimeni nu credea că vom fi capabili de contraofensivă şi că vom lua Herson înapoi. Acum, nimeni nu crede că vom intra în NATO, că Rusia va fi îndepărtată de pe teritoriile noastre şi că ne vom recâştiga suveranitatea. Nimeni nu crede că vom confisca activele ruseşti şi le vom folosi pentru binele ţării noastre, nimeni nu crede că vom deveni membri ai UE şi că vom reconstrui Ucraina. Dar cel mai important este că noi credem acest lucru”, a spus parlamentarul ucrainean, conform AGERPRES

NATIONAL

Vladimir Putin, reacție la televiziunea publică rusă, după ce Biden l-a numit ‘fiu de căţea’ – VIDEO

Publicat

in

Vladimir Putin l-a lăudat ironic, joi, pe Joe Biden pentru că l-a numit „ticălos nebun”, spunând cu un zâmbet că remarca arată de ce Kremlinul consideră că Biden este un viitor preşedinte american preferabil lui Donald Trump, relatează Reuters.

Joe Biden a vorbit miercuri seară, la San Francisco, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri pentru campania sa electorală, despre ameninţările cu care se confruntă lumea, menţionând riscul unui conflict nuclear şi ameninţarea existenţială reprezentată de schimbările climatice.

„Aceasta este cea mai recentă ameninţare existenţială. Este vorba despre climă. , şi trebuie să ne facem în continuare griji cu privire la conflictul nuclear, dar ameninţarea existenţială pentru omenire este clima”, a declarat Joe Biden în faţa unui mic grup de donatori.

Biden a folosit termenul „SOB”, prescurtare în engleză de la „son of a bitch” (fiu de căţea).

Întrebat joi, de televiziunea publică rusă, despre comentariile „grosolane” ale preşedintelui american, Vladimir Putin a zâmbit ironic, muşcându-şi buza înainte de a privi spre pământ.

„Suntem gata să lucrăm cu orice preşedinte”, a spus el, reiterând comentarii făcute în trecut. „Dar cred că, pentru noi, Biden este un preşedinte preferabil şi, judecând după ceea ce tocmai a spus, am perfectă dreptate”, a comentat Putin cu un zâmbet în colţul gurii.

Liderul de la Kremlin, în vârstă de 71 de ani, crede că afirmaţiile sale anterioare similare despre Joe Biden (că ar fi preferabil pentru ruşi să fie el preşedinte – n.r.) au provocat o „reacţie adecvată” din partea preşedintelui american. „Nu este ca şi cum ar putea spună: Voloia, mulţumesc, bravo, mai ajutat foarte mult!. M-aţi întrebat cine este (cel mai bun preşedinte american) pentru noi. Am spus-o, o voi spune din nou, este Biden”, a declarat el.

Aceste comentarii evidenţiază dificultatea lui Vladimir Putin de a se poziţiona înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, când Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care l-a insultat public pe liderul rus de mai multe ori de la preluarea mandatului la Casa Albă, în 2021, se va confrunta cu Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dacă va reveni la Casa Albă.

„COWBOY DE LA HOLLYWOOD”

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au deteriorat la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, din cauza războiului din Ucraina, denunţat de aliaţii Kievului, inclusiv de Washington, drept o „invazie” rusă, iar mai recent, în urma morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a acuzaţiilor americane potrivit cărora Moscova intenţionează să desfăşoare o armă nucleară în spaţiu.

Niciodată, până la Joe Biden, un preşedinte american în exerciţiu nu a folosit în mod public cuvinte atât de insultătoare pentru a descrie un preşedinte rus în funcţie la Kremlin.

Fostul preşedinte american Ronald Reagan a jignit Moscova în 1983, descriind Uniunea Sovietică drept un „imperiu al răului”, deşi insultele personale între lideri erau rare în timpul Războiului Rece.

Joi, ceva mai devreme, Kremlinul declarase că insulta lui Joe Biden nu a făcut decât să „înjosească” Statele Unite şi că a fost o încercare zadarnică a preşedintelui american de a arăta ca un „cowboy de la Hollywood”.

„Este puţin probabil ca folosirea unui astfel de limbaj împotriva şefului unui alt stat de către preşedintele Statelor Unite să îl afecteze pe preşedintele nostru, preşedintele Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Reuters. „Dar îi înjoseşte pe cei care folosesc un astfel de vocabular”, a adăugat el.

Nu este prima dată când Joe Biden foloseşte termenul de „SOB” pentru a se referi la anumite persoane. În ianuarie 2022, el a folosit acest termen împotriva unui jurnalist de la Fox News, când a crezut că microfonul său era oprit. În ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin, în 2021, preşedintele american a spus că, în opinia sa, omologul său rus este un „criminal”. Ulterior, Putin a declarat că Biden l-a sunat pentru a clarifica sensul remarcilor sale.

ALTE REACŢII LA MOSCOVA

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că a trimis Departamentului de Stat al SUA „o notă puternică de protest cu privire la natura scandaloasă şi la caracterul inacceptabil” al comentariilor lui Biden. Antonov a declarat pe Telegram că Moscova nu anticipeză o „reacţie adecvată”. „Pe măsură ce se apropie alegerile americane din noiembrie, astfel de derive vor deveni o rutină”, crede ambasadorul.

Aliaţii lui Putin au fost mai puţin reţinuţi în legătură cu ceea ce a spus Biden despre liderul de la Kremlin.Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008-2012, a declarat că ameninţarea existenţială la adresa lumii provine de la „bătrâni inutili, precum Biden însuşi”. Medvedev a mai spus că Biden este „senil” şi „gata să înceapă un război cu Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că data viitoare când Biden va folosi expresia „ticălos nebun” ar trebui „să încerce să îşi amintească faptul că americanii o asociază cel mai bine cu propriul său urmaş, Hunter Biden”.

Ziarul rus Moskovski Komsomoleţ a scris că „Biden l-a insultat pe Putin”, în timp ce Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, a declarat că remarca lui Biden arată că Occidentul îşi intensifică încercarea de a-l demoniza pe Putin înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia din martie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Actorul Will Smith a ajutat la descoperirea celui mai mare șarpe din lume

Publicat

in

Experții au dezvăluit recent descoperirea celui mai mare șarpe din lume în pădurea amazoniană. Această specie de anaconda, cunoscută sub numele de anaconda verde nordic sau Eunectes akaima, a fost găsită în regiunea Bameno din teritoriul Baihuaeri Waorani din Ecuador.

Acesta măsoară o lungime uimitoare de 7,5 metri și cântărește sute de kilograme, având o grosime comparabilă cu cea a unei anvelope de mașină. Dezvăluirea acestui șarpe colosal a avut loc în timpul filmărilor pentru un serial National Geographic intitulat „Pole To Pole With Will Smith”, care a avut loc în Amazon.

Actorul Will Smith a participat activ la expediția în care profesorul Bryan Fry, de la Universitatea din Queensland, a condus o echipă de experți. Vânătorii indigeni Waorani i-au ghidat pe aceștia în timpul unei expediții de 10 zile în căutarea acestor șerpi maiestuoși, considerați a fi sacri de către comunitatea locală.

Echipa a întâlnit mai multe anaconde în timpul expediției, una dintre femele măsurând 6,3 metri în lungime. Vânătorii Waorani au afirmat că au văzut șerpi și mai mari, cu o lungime de până la 7,5 metri și o greutate de 500 de kilograme.

Specia  de șarpe nou descoperită a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani

Această specie de șarpe nou descoperită, distinctă din punct de vedere genetic de anaconda verde sudică, a deviat în urmă cu aproximativ 10 milioane de ani. Variația genetică dintre cele două specii este de aproximativ 5,5%, ceea ce face ca această descoperire să fie extrem de importantă pentru comunitatea științifică.

Defrișările cauzate de extinderea agriculturii reprezintă o amenințare semnificativă pentru biodiversitatea Amazonului, cu o pierdere de habitat estimată la 20-31%.

Acest lucru ar putea afecta până la 40% din pădurile din regiune până în 2050. Colaborarea cu poporul Waorani, care este coautor al studiului, subliniază importanța păstrării ecosistemului unic al Amazonului, scrie incredibilia.ro.

Descoperirea celui mai mare șarpe din lume se evidențiază ca o piatră de hotar semnificativă în cariera profesorului Bryan Fry și pune în lumină echilibrul fragil al pădurii amazoniene, subliniind necesitatea de a depune eforturi de conservare pentru a proteja diversitatea faunei sălbatice și a comunităților indigene.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend