Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un nord-coreean a fugit în Coreea de Sud traversând una dintre cele mai păzite granițe din lume

Publicat

in

Un nord-coreean a reușit să fugă în Coreea de Sud după ce a traversat una dintre cele mai păzite granițe din lume. El a fugit peste granița maritimă. O altă persoană care a încercat să treacă frontiera a dispărut.

Un nord-coreean a fugit în sud după ce a traversat granița maritimă de vest, puternic păzită, a raportat joi agenția de știri Yonhap, citând surse militare anonime.

Doi nord-coreeni au încercat inițial să treacă pe linia de limită nordică în Marea Galbenă. Totuși, doar unul a ajuns pe o insulă de lângă graniță, a transmis Yonhap preluat de Reuters. Acesta a fost preluat de militari și dus într-un loc sigur. A doua persoană a dispărut, spun sursele militare.

Majoritatea nord-coreenilor care vor să fugă încearcă prin China și Asia de Sud-Est, mai degrabă decât prin frontiera maritimă puternic apărata.

În octombrie anul trecut, patru nord-coreeni au fugit în sud prin granița maritimă la bordul unui vas mic, iar în mai 2023, nouă persoane au trecut granița cu o barcă de pescuit.

Loading

NATIONAL

PM Ciolacu lauds gov’t’s ability to cut September inflation by a “significant” 4.6 pct

Publicat

in

Prime Minister Marcel Ciolacu said on Friday that inflation has taken a significant year-over-year dip this September to 4.6%, and this trend shows that the government’s measures to protect the Romanians’ standard of living were the right ones.

“There was a significant drop in inflation to 4.6% in September, compared to the same month in 2023. This trend shows that we have taken the right measures to protect the Romanians’ standard of living! That is why the government will continue capping food mark-ups and we will enter the cold season with the same caps on energy and gas prices. This is how we help Romanians keep their utility expenses at a bearable level,” Ciolacu wrote on Facebook.

He added that he is aware that these measures are not enough, and that therefore, the government has also prepared other solutions to shore up the population’s purchasing power.

“The Romanians want concrete support for increasing their living standards, and this will remain the priority of my term as a prime minister until the last day! I am convinced that our alliance partners will have the wisdom not to destroy just now what we have built with difficulty for three years at rule,” the head of the government wrote.

September’s annual inflation rate dipped to 4.62% from 5.1% in August, as food product prices went up by 4.72%, those for non-foods advanced by 3.3%, and services grew by 7.88% more expensive, shows data released on Friday by the National Institute of Statistics.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Preşedintele bulgar a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone

Publicat

in

Preşedintele bulgar Rumen Radev a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone din oraşul polonez Cracovia.

“Bulgarii, în calitate de moştenitori direcţi ai activităţii sfinţilor fraţi Chiril şi Metodiu, proclamaţi de papa Ioan Paul al II-lea drept sfinţi patroni ai Europei, sunt obligaţi să păstreze şi să dezvolte acest patrimoniu. Apreciem foarte mult faptul că suntem împreună cu Polonia în această misiune nobilă”, a declarat joi preşedintele bulgar, citat de Secretariatul său de presă, potrivit Agerpres.

Subliniind legăturile istorice şi culturale profunde dintre Bulgaria şi Polonia, şeful statului bulgar şi-a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia cercetătorilor polonezi la promovarea rolului Bulgariei în formarea culturii slave şi a patrimoniului cultural mondial.

Intitulată “Poveşti din epoca glagolitică”, expoziţia a fost pregătită de o echipă condusă de profesorul asociat Yavor Miltenov de la Institutul de limbă bulgară al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi prezintă fapte mai puţin cunoscute despre cel mai vechi alfabet slav şi despre rolul Bulgariei în conservarea acestuia. Pentru prima dată, sunt expuse şi valoroase manuscrise originale în alfabetul glagolitic şi în cel chirilic, care se află în Biblioteca Universităţii Jagiellone.

La vernisajul expoziţiei din Biblioteca Universităţii Jagiellone au participat directorul acesteia, profesorul Remigiusz Sapa, şi rectorul acestei universităţi, profesorul Piotr Jedynak. Ceremonia de inaugurare a reunit la Biblioteca Universităţii Jagiellone studenţi înscrişi la studii bulgare, reprezentanţi ai comunităţii bulgare, cercetători de la Institutul de Filologie Slavă din cadrul acestei universităţi poloneze.

Şeful statului bulgar a subliniat că anul acesta se împlinesc 1.161 de ani de la crearea alfabetului glagolitic, care, împreună cu alfabetul chirilic, este profund înscris în dezvoltarea culturală şi spiritualitatea poporului şi statului bulgar şi a avut o contribuţie incontestabilă la dezvoltarea spaţiului cultural slav. “Avem datoria de a continua să dezvoltăm această bogăţie”, a spus preşedintele Radev, subliniind rolul studenţilor bulgari din Cracovia.

În cuvintele preşedintelui Radev, aprofundarea contactelor economice dintre Bulgaria şi Polonia va contribui, de asemenea, la creşterea interesului tinerilor din ambele ţări pentru cultura ţărilor lor.

“Această expoziţie oferă o oportunitate de a arăta cât de important este locul Bulgariei ca ţară în care au fost create monumente extrem de valoroase ale culturii şi scrisului”, a declarat, la rândul său, directorul Bibliotecii Universităţii Jagiellone, profesorul Sapa. Rectorul Jedynak a remarcat la deschiderea expoziţiei că studiile slave au o vechime de aproximativ 200 de ani la Universitatea Jagiellonă, în timp ce studiile bulgare au o vechime de aproximativ 100 de ani şi sunt predate ca domeniu separat şi ca specializare de 80 de ani.

Preşedintele Radev şi conducerea Universităţii Jagiellone şi a Bibliotecii acesteia au discutat despre schimburile ştiinţifice intense dintre Bulgaria şi Polonia, precum şi despre perspectivele de dezvoltare a parteneriatelor viitoare.

La începutul zilei, preşedintele Rumen Radev i-a acordat Consulului onorific al Bulgariei la Cracovia, Wieslaw Nowak, o insignă prezidenţială de onoare pentru sprijinul acordat în promovarea limbii şi culturii bulgare şi pentru contribuţia sa generală la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Printre iniţiativele sprijinite de consulul onorific se numără deschiderea unei filiale a Şcolii duminicale bulgare în Cracovia, numită după scriitoarea bulgară Dora Gabe. Sediul şcolii, furnizat în regim de gratuitate de Wiesław Nowak, este, de asemenea, principalul loc de întâlnire pentru diaspora bulgară din întreaga regiune. În calitate de consul onorific al Bulgariei, Wieslaw Nowak a implementat o serie de activităţi de promovare a limbii şi culturii bulgare în Polonia, precum şi de promovare a cooperării economice bilaterale între cele două ţări.

Preşedintele Radev a găzduit şi o întâlnire cu consulii onorifici ai Bulgariei în Polonia. Pe parcursul discuţiilor au fost abordate chestiuni care ţin de perspectivele activităţilor comune dintre Polonia şi Bulgaria.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Germania s-a impus în Bosnia, Ungaria şi Ţările de Jos au făcut egal

Publicat

in

Echipa naţională a Germaniei a învins vineri seara, în deplasare, scor 2-1, echipa Bosniei, în grupa A3 a Ligii Naţiunilor. La Budapesta, Ungaria şi Ţările de Jos au terminat la egalitate, scor 1-1.

Elevii lui Julian Nagelsmann au deschis scorul la Zenica prin Deniz Undav, în minutul 30, pentru ca două minute mai târziu reuşita lui Kleindienst să nu fie validată de VAR din cauza unei poziţii de ofsaid. În minutul 35 Demirovic a scăpat pe contraatac şi a trimis în bară, dar după numai un minut germanii au marcat golul de 2-0, prin acelaşi Undav. Nemţii au mai avut două goluri anulate. Primul, la Undav, în minutul 58, când Kleindienst s-a găsit în poziţie de ofsaid, al doilea în minutul 69, la Gnabry, tot pentru ofsaid. Şi după atâtea goluri anulate pentru germani, gazdele au reuşit să reducă din diferenţă, prin veteranul Edin Dzeko, în minutul 70. Germania s-a impus însă cu 2-1 adunând a doua victorie din competiţie.

La Budapesta, fanii maghiari şi-au susţinut din răsputeri favorita, iar elevii lui Marco Rossi i-au răsplătit deschizând scorul. Zsolt Nagy a fost omul cu assistul, iar Roland Sallai a înscris în minutul 36. Virgil van Dijk a primit roşu în minutul 79, însă olandezii au egalat în minutul 83, când Dumfries a înscris al optulea său gol la naţională. 1-1 a fost scorul final, iar în grupa A3, Germania are 7 puncte şi se află pe locul 1, 5 puncte sunt în dreptul Ţărilor de Jos – pe locul secund, Ungaria a făcut două puncte, în timp ce Bosnia rămâne cu un singur punct.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Remus Pricopie atacă AUR: ‘Spre deosebire de Șoșoacă, Simion are un discurs mai insidios’

Publicat

in

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, afirmă după eliminarea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă, că de fapt candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, este politicianul „cel mai periculos pentru democrația din țara noastră”.

„Toată lumea se bate cu toată lumea … mai puțin cu AUR. Văd că presa îl invită pe George Simion prin toate studiourile și-l spală discret de “suspiciunile rezonabile” privind discursul extremist, colaborarea cu Kremlinul și atacul constant la UE și NATO. Nici cei cinci judecători ai CCR nu s-au arătat îngrijorați de președintele AUR: cu el candidat – zice CCR – Constituția nu este în pericol. George Simion rămâne politicianul cel mai periculos pentru democrația din țara noastră, un (alt) Cal Troian al Moscovei în România, cu zeci de fapte care intră sub incidența Codului Penal, dar care a fost tolerat în mod constant de prea multe autorități ale statului”, a scris Pricopie, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El afirmă că Simion este un „pion” al Moscovei.

„Spre deosebire de Diana Șoșoacă, George Simion are un discurs mai insidios. El nu proclamă fățiș ieșirea României din UE și NATO, ci critică în mod constant aceste organizații, sădind, pas cu pas, neîncrederea în procesul democratic și în beneficiile orientării pro-Occidentale a României. Miza Moscovei, prin astfel de pioni, exact aceasta este: să stimuleze neîncrederea, haosul și dezorientarea societății, să o decupleze de la parcursul său european și să o îndepărteze de partenerii săi Occidentali. Îmi mențin părerea că, indiferent cât de viclean ar fi, Simion nu poate păcăli unul din cinci români, ca să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din acest an. Românii au reacționat mereu fără emoții în fața pericolelor și capcanelor de tip KGB, croșetate la Moscova”, a mai scris Pricopie.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Factorul surprinzător care crește riscul de demență cu peste 30%, conform celui mai recent studiu desfășurat la nivel global

Publicat

in

Singurătatea la vârsta mijlocie și la bătrânețe crește riscul de demență cu 31%, arată un nou studiu major, care a inclus aproape 609.000 de oameni din întreaga lume, relatează Euronews.

În prezent, nu există tratament pentru demență, care afectează aproximativ 7,9 milioane de persoane din Uniunea Europeană. Dar riscurile includ o combinație de factori genetici și de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool – și chiar calitatea conexiunilor noastre sociale.

Noul studiu, publicat în revista Nature Mental Health, a constatat că singurătatea crește riscul de demență, de a dezvolta boala Alzheimer și de demență vasculară, care reprezintă un risc mai mare pentru bătrânii cu diabet sau obezitate.

De asemenea, singurătatea crește riscul de insuficiență cognitivă – o problemă mai generală care include pierderea memoriei și probleme în luarea deciziilor, în concentrare sau în finalizarea activităților – cu 15%.

Constatările s-au menținut chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare depresia, izolarea socială și alți factori de risc potențiali.

Toate acestea indică faptul că „singurătatea este un factor de risc extrem de important în dezvoltarea viitoare a demenței”, a declarat Páraic Ó Súilleabháin, unul dintre autorii studiului și profesor de psihologie la Universitatea Limerick din Irlanda.

În ce țări trăiesc europenii care se simt singuri

Cercetătorii din Irlanda, Elveția, Franța, Statele Unite și China au combinat date din 21 de studii privind îmbătrânirea din întreaga lume, în ceea ce ei spun că este cea mai mare meta-analiză de până acum privind legătura dintre singurătate, demență și declinul cognitiv.

Majoritatea studiilor i-au întrebat pe oameni dacă se simt cel puțin uneori singuri, în timp ce câteva dintre ele au evaluat, de asemenea, cât de intens a fost sentimentul de singurătate.

La nivelul UE, 35% dintre oameni spun că cel puțin o dată pe zi se simt singuri, cele mai mari rate înregistrându-se în Irlanda, Luxemburg, Bulgaria și Grecia.

„Există diferite tipuri și surse de singurătate care pot afecta simptomele cognitive de-a lungul continuumului demenței”, a arătat Martina Luchetti, autorul principal al studiului și profesor asistent la Florida State University din SUA.

Ó Súilleabháin a precizat că rezultatele ajută la clarificarea motivului pentru care singurătatea pare să fie legată de longevitate, sau de cât de mult trăiesc oamenii.

Autorii studiului spun că, în viitor, va fi important să se investigheze de ce oamenii se simt singuri și tipul de singurătate cu care se confruntă, pentru a se putea interveni și a reduce riscul de declin cognitiv și demență mai târziu.

„Abordarea singurătății prin promovarea unui sentiment de conexiune ar putea proteja sănătatea cognitivă la vârste mai înaintate”, a afirmat Luchetti.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Epidemia de mpox face ravagii în Africa: Creștere alarmantă a numărului de decese

Publicat

in

Bilanţul deceselor cauzate în Africa de actuala epidemie de mpox a urcat la 979, iar numărul total al cazurilor a ajuns la 38.300, dintre care 7.339 au fost confirmate prin analize de laborator, de la începutul anului 2024, potrivit Centrului African pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Africa CDC), informează agenţia de presă Xinhua, potrivit Agerpres.

În timpul unei conferinţe de presă care a avut loc joi seară, directorul general al Africa CDC, Jean Kaseya, a precizat că pe continentul african au fost raportate 3.186 de cazuri noi doar în ultima săptămână, dintre care 489 au fost confirmate, înregistrându-se totodată 53 de decese.

Jean Kaseya a subliniat faptul că epidemia de mpox rămâne o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică de pe întregul continent. Şaisprezece ţări africane, situate în toate cele cinci regiuni ale Africii, au raportat cazuri de mpox.

Datele colectate de această agenţie specializată pentru sănătate din cadrul Uniunii Africane au arătat că cea mai afectată regiune este Africa Centrală, unde au fost înregistrate peste 99% din totalul deceselor cauzate de mpox în acest an. Şase ţări din centrul Africii au raportat 33.735 de cazuri suspecte, 7.109 de cazuri confirmate şi 975 de decese în 2024.

O problemă majoră de sănătate publică

“Odată cu creşterea numărului de cazuri, mpox este încă o problemă majoră de sănătate publică în Africa. Săptămâna trecută, am avut 3.186 de cazuri noi. În baza acestei tendinţe, ceea ce vedem în ultimele patru-cinci săptămâni este (o medie săptămânală de) 2.500 până la 3.000 de cazuri noi”, a spus Jean Kaseya. “Nu vedem o scădere în ceea ce priveşte decesele. Asta înseamnă că epidemia este încă acolo, este încă în creştere, şi trebuie să continuăm să ne concentrăm pentru a opri acest lucru”, a adăugat el.

Jean Kaseya a declarat că numărul de cazuri de mpox raportate în acest an a marcat o creştere uluitoare de 300% comparativ cu totalul cazurilor înregistrate în 2023. Republica Democrată Congo, Burundi, Nigeria, Coasta de Fildeş şi Uganda sunt primele cinci ţări care au raportat cele mai multe cazuri confirmate, reprezentând 98,7% din totalul cazurilor.

Solicitând consolidarea în continuare a eforturilor de combatere a răspândirii virusului, Jean Kaseya a subliniat necesitatea urgentă de a acorda prioritate investigaţiilor şi cercetării în rândul celor mai vulnerabile segmente ale populaţiei, cum ar fi copiii sub vârsta de 15 ani.

La jumătatea lunii august, CDC Africa a declarat epidemia de mpox din Africa o urgenţă de sănătate publică ce priveşte securitatea continentală. La scurt timp după aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat, de asemenea, mpox o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, activând cel mai înalt nivel de alertă globală pentru mpox pentru a doua oară în ultimii doi ani.

Mpox, cunoscută şi sub numele de “variola maimuţei”, a fost detectată pentru prima dată la maimuţe de laborator în anul 1958. Se crede că boala se transmite de la animale sălbatice, cum ar fi rozătoarele, la oameni sau prin contact între oameni. Este o boală virală rară, care se răspândeşte de obicei prin fluide corporale, picături respiratorii şi alte materiale contaminate. Infecţia provoacă de obicei febră, erupţii cutanate şi ganglioni limfatici umflaţi.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend