Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un mare cumpărător de armament la nivel mondial renunță la achizițiile din Rusia

Publicat

in

Vietnamul are în vedere o schimbare majoră în domeniul apărării, în condițiile în care încearcă să își reducă dependența de armamentul rusesc și să lanseze o campanie de export de armament fabricat pe plan local, cu posibili cumpărători din Africa, Asia și, eventual, chiar din Rusia, au declarat Reuters oficiali și analiști.

Soldat din VietnamFoto: DreamsTime / Bumbleedee

Această națiune din Asia de sud-est este unul dintre cei mai mari 20 de cumpărători de arme din lume, în contextul mai multor tensiuni cu China, având un buget anual pentru importurile de arme estimat la aproximativ 1 miliard de dolari și care va crește, potrivit GlobalData.

Cei mai mulți dintre acești bani au mers în trecut către Rusia, care a fost timp de decenii principalul furnizor de arme și sisteme de apărare al Vietnamului.

Vietnamul era unul dintre principalii cumpărători de armament rusesc

Acest lucru a făcut ca Vietnamul să fie unul dintre principalii cumpărători de arme rusești, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Dar acest lucru se schimbă pe măsură ce Vietnamul se străduiește să devină mai independent din punct de vedere al acestei industrii, să obțină echipamente avansate pe care Rusia nu le poate furniza și se confruntă cu presiuni occidentale pentru a reduce achizițiile de arme de la ruși, spun analiștii din domeniu.

În schimb, Vietnamul se îndreaptă către furnizori din Europa, Asia de Est, India, Israel și Statele Unite, au declarat Reuters diplomați, oficiali și analiști.

De asemenea, și-a stimulat industria militară internă cu sprijinul Israelului și al altor parteneri și speră să exporte arme.

Nguyen The Phuong, cercetător în domeniul apărării la Universitatea Națională din Vietnam, a spus că au existat chiar și discuții interne în luna octombrie cu privire la posibilitatea ca țara sa să vândă arme Rusiei – deși nicio decizie în acest sens nu este considerată iminentă.

Mare târg internațional de armament la Hanoi

Începând de joi, Vietnamul va găzdui primul său mare târg internațional de armament, pentru care s-au înregistrat peste 170 de companii din 30 de țări, a informat Ministerul Apărării.

Printre acestea se numără companii occidentale, cum ar fi contractorul american de apărare Lockheed Martin și Nexter din Franța, precum și grupuri de apărare din Israel, India, Japonia și Emiratele Arabe Unite.

Evenimentul de trei zile de la Hanoi va ajuta Vietnamul „să diversifice canalele de achiziție și sursele de tehnologii pentru a produce echipamente militare pentru armatele țării și pentru exporturi”, a spus ministerul într-un comunicat de presă din noiembrie.

Industria de apărare a țării produce vehicule blindate și arme ușoare, cum ar fi rachete antitanc, lansatoare de grenade și mitraliere, a declarat Phuong.

El a adăugat că Vietnamul a început să dezvolte mai multe sisteme de înaltă tehnologie, inclusiv drone, radare și rachete anti-navă, adesea în parteneriat cu firme străine.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării a anunțat în ziarul său oficial că firma militară vietnameză de stat Z111 va expune pistoale, mitraliere, puști de asalt și puști cu lunetă la târgul de arme, cu scopul de a le exporta.

Zeci de firme vietnameze din domeniul apărării, inclusiv Viettel, controlată de armată, își vor expune, de asemenea, produsele.

Importurile de arme de la ruși au scăzut până la 72 mil. dolari

Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI, a declarat că posibilitățile de producție cunoscute ale Vietnamului sunt foarte limitate, în ultimul deceniu fiind livrate doar mici drone de recunoaștere – deși țara și-a sporit capacitățile de asamblare a radarelor, rachetelor și navelor proiectate de parteneri străini.

Posibilii cumpărători de arme de calibru mic ar fi cel mai probabil vecinul Vietnamului, Laos, și țările africane, unde Vietnamul ar putea oferi prețuri competitive, a declarat Ha Hoang Hop, expert în achiziții militare și cercetător la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore. Phuong a afirmat că țările din America Latină și alte națiuni din Asia de Sud-Est sunt alți clienți potențiali.

Șase firme rusești din domeniul apărării sunt înregistrate la târgul de la Hanoi, inclusiv Rosoboronexport, agenția de stat care importă și exportă arme pentru guvernul de la Moscova.

Hop a spus că Vietnamul negociază posibile acorduri pentru a importa produse cu dublă utilizare de la alți parteneri decât Rusia.

Acest lucru ar accelera o tendință de scădere a importurilor de arme rusești, a căror valoare a scăzut la doar 72 de milioane de dolari anul trecut (30% din totalul importurilor) de la un vârf de 1 miliard de dolari în 2014, care în acel an reprezenta aproape 90% din total, potrivit SIPRI.

Importurile din Rusia au scăzut în fiecare an de atunci, cu excepția anului trecut, când au revenit ușor după o prăbușire a achizițiilor în 2020. În acel an, pandemia COVID-19 a redus importurile militare ale Vietnamului la doar 32 de milioane de dolari, din care arme rusești în valoare de 9 milioane de dolari.

De unde ar putea să achiziționeze armament Vietnamul

În ultimii ani, Vietnamul a cumpărat echipament militar de la noi furnizori, inclusiv Statele Unite, Israel, Olanda și Coreea de Sud, arată datele SIPRI.

Odată cu războiul din Ucraina, Vietnamul pare să fi accelerat diversificarea.

India, Israelul și țările din Europa de Est sunt cele mai bine poziționate ca furnizori alternativi, deoarece pot furniza arme compatibile cu sistemele rusești care reprezintă încă 80% din arsenalul Vietnamului, au declarat analiștii consultați de Reuters.

Pentru sisteme mai avansate, producătorii din vestul sau estul Asiei pot fi, de asemenea, potențiali furnizori, a declarat Carl Thayer, expert în diplomația vietnameză la Academia Forțelor de Apărare din Australia.

(foto articol: Army Soldiers©Bumbleedee|Dreamstime.com)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Marcel Ciolacu joacă la rupere: când va merge în Parlament pentru a angaja răspunderea Guvernului (Surse)

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a demarat procedurile finale pentru angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului pe Legea privind măsurile fiscale.

În cursul zilei de luni va avea loc o ședință de Guvern, în cadrul căreia va fi adoptată legea.

Ulterior, Marcel Ciolacu va lăsa spațiu pentru a se adopta evenuale amendamente, iar în cursul zilei de marți sau cel târziu miercuri dimineață se va merge în Parlament pentru angajarea răspunderii.

Conform procedurilor, din momentul în care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului curge un termen de 3 zile pentru depunerea moțiunii de cenzură.

În acest moment, opoziția este divizată, iar șansele unei moțiuni de cenzură sunt foarte mici.

În schimb, premierul Marcel Ciolacu se așteaptă ca această lege să fie contestată la Curtea Constituțională. USR, prin vocea lui Cătălin Drulă, deja a anunțat că va ataca legea la CCR, dar este posibil ca și alte partide să se ralieze demersului USR.

Practic, chiar dacă legea va trece prin angajarea răspunderii, marți, în Parlament este posibil să mai existe modificări ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Prinși la furat, trei tineri au sărit să îl bată cu o bâtă pe păgubit de față cu polițiștii chemați să îi prindă pe hoți

Publicat

in

Două persoane care au furat şapte baloţi din paie de pe un teren extravilan din comuna Colceag au fost reţinute, poliţiştii fiind nevoiţi să tragă un foc de avertisment în contextul în care inculpaţii şi cei care îi însoţeau erau agresivi, informează, luni, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Masina de PolitieFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Potrivit sursei citate, duminică după-amiază, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Mizil au fost sesizaţi de către un bărbat despre faptul că persoane necunoscute i-ar fi sustras cu un atelaj hipo mai mulţi baloţi din paie de pe un teren extravilan din comuna Colceag.

„În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat în zona indicată de apelant, aceştia identificând şi depistând apelantul, un bărbat în vârstă de 37 de ani, la scurt timp fiind observat atelajul în cauză care a fost oprit de poliţişti, în care se aflau 7 baloţi de paie. Cei trei tineri aflaţi în atelaj, cu vârstele de 15, 17 şi 20 de ani, din oraşul Mizil, respectiv din judeţul Ilfov au devenit recalcitranţi, intenţionând să îl lovească pe apelant cu o bâtă din lemn. În acelaşi timp, unul dintre tineri ar fi telefonat pe o altă persoană pentru a veni în sprijin, la scurt timp venind un tânăr în vârstă de 28 de ani, continuând împreună comportamentul agresiv faţă de apelant. Întrucât persoanele în cauză nu au ţinut cont de solicitările poliţiştilor de a înceta activităţile violente, unul dintre poliţişti a efectuat un foc de armă în plan vertical, după ce, în prealabil a efectuat somaţiile legale”, arată IJP.

Ulterior, persoanele în cauză au fost imobilizate şi duse la audieri, două dintre ele, în vârstă de 20, respectiv 28 de ani, fiind reţinute, urmând să fie prezentaţi unităţii de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de poliţişti în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt şi ameninţare. (Agerpres)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend