Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Un eșec decisiv al Rusiei în Ucraina ar putea reprezenta un moment Suez pentru Moscova

Publicat

in

În vreme ce Rusia și Ucraina se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare bătălie de tancuri din Europa postbelică, evoluția războiului lui Vladimir Putin rămâne în continuare imposibil de prezis, scrie Wall Street Journal.

Vladimir PutinFoto: Profimedia

Încleștările masive cu tancuri și artilerie pe câmpiile de estul Ucrainei ar putea fi în avantajul Moscovei, iar simpla greutate a mașinăriei ruse de război ar putea forța câștiguri teritoriale – însă sunt posibile și alte evoluții. Curajul și inteligența tactică ale ucrainenilor, precum și accesul lor la arme occidentale, ar putea duce la o nouă serie de înfrângeri umilitoare pentru Rusia.

Cel mai rău scenariu pentru Putin ar fi încheierea războiului cu o înfrângere militară categorică, cu colapsul enclavelor rusofile din Donbas și cu integrarea Ucrainei și Moldovei în Occident. O asemenea înfrângere ar fi mai mult decât o umilință personală; ar putea fi un eșec de natură a-i pune capăt carierei lui Putin. I-ar administra totodată Rusiei un șoc psihologic și strategic în privința poziției ei în lume și a imaginii despre sine. S-ar schimba însuși cursul istoriei ruse.

Rusia nu ar fi în acest caz primul fost imperiu care se confruntă cu un moment al socotelilor istorice. Înfrângerea Spaniei în 1898 de către tânăra Americă în ascensiune a reprezentat un moment de cotitură în istoria țării. Imperiul global care definea Spania încă de la călătoriile lui Columb se prăbușise brusc, iar spaniolii au început să pună la îndoială totul, de la monarhie și până la la rolul bisericii.

În cazul britanicilor și francezilor, eșecul lor jalnic în Criza Suezului din 1956 a forțat ambele țări să realizeze că nu mai erau puteri mondiale independente. Gloria imperială se disipase și cele două foste superputeri au început, cu reticență și dificultate, să se adapteze la noile circumstanțe.

Un eșec decisiv al Rusiei în Ucraina ar putea reprezenta un moment Suez pentru Moscova

Dacă Rusia nu va reuși să cucerească inima Ucrainei (vestul țării e mai puțin interesant din perspectiva mitologiei istorice ruse), rușii nu vor mai putea să evite concluzia că imperiul țarist – construit cu migală de-a lungul secolelor și restaurat de Lenin și Stalin în urma catastrofelor din primul război mondial – s-a prăbușit irevocabil. Fapt care va forța Rusia la acel tip de introspecție profundă cu care au fost obligate să se confrunte și alte foste imperii. Și consecințele vor fi profunde.

Gândirea politică rusă sub Romanovi, comuniști și Putin se bazează pe trei credințe: că Rusia e diferită, că acea diferență este de o importanță transcendentală și că ea îi conferă Rusiei un rol unic în istoria umanității. O înfrângere în Ucraina ar submina grav încrederea în aceste trei idei, aruncând Rusia într-o criză de identitate cu consecințe politice imprevizibile.

Țarii, comisarii și putiniștii au văzut cu toții Rusia ca fiind deopotrivă unică și dedicată unei lupte cu Occidentul. Din perspectiva țarilor, Moscova era „a treia Romă” care urma să poarte torța creștinismului și civilizației după căderea primei Rome sub asaltul invadatorilor barbari și cucerirea celei de a doua Rome (Constantinopol) de către turci.

Din perspectiva comuniștilor, Moscova era bastionul revoluției globale a proletariatului, destinată să nimicească cultura decadentă burgheză a Occidentului. Putin și acoliții săi privesc lumea într-un mod similar, cu Rusia angajându-se să poarte un război de supraviețuire contra Vestului, caracterizat de decadență, absența spiritualității și lăcomie neînfrânată.

Pentru a putea face față competiției inegale cu Vestul mai dezvoltat și pentru a asigura o guvernare adecvată caracterului unic al Rusiei, argumentează conducătorii ei, puterea trebuie să fie concentrată la vârf. Numai cineva la fel de puternic precum Ecaterina cea Mare, Stalin sau (dacă e să ne luăm după admiratorii lui) Putin îi poate permite Rusiei să prevaleze în confruntarea ei cu Occidentul.

Ucraina se află chiar în inima chestiunii. Cu Ucraina sub cizma sa, Rusia se poate considera cea mai mare putere din Europa. Fără Ucraina, visul Rusiei de a recupera statutul de superputere al URSS va muri de o moarte amarnică.

Și, poate chiar mai rău din perspectiva teoreticienilor „eurasiatici” și a naționaliștilor radicali care-i conferă regimului Putin o spoială de legitimitate, o victorie a Ucrainei ortodoxe, slave și democratice asupra Rusiei despotice nu ar submina numai legitimitatea omului Putin. Ar contesta însuși conceptul excepționalismului rus și ar submina fatal ideea că despotismul e cea mai potrivită formă de guvernare pentru sufletul rus.

Pe măsură ce războiul expune întunecimea inerentă a regimului Putin și pe măsură ce atrocitățile din Ucraina și reprimarea din Rusia îi înfierează Moscovei tot mai adânc pe frunte stigmatul fratricidului, e imposibil să nu speri că ea va fi înfrântă. Cu toate acestea, precauția e-n regulă.

Putin și apropiații săi știu că în Ucraina nu luptă doar pentru rectificarea frontierelor. Ei luptă pentru lumea lor – și s-ar putea să le fie psihologic imposibil să-și accepte înfrângerea până când nu va fi fost aruncată în luptă fiecare tactică, oricât de crudă, și fiecare armă, oricât de cumplită.

Pentru Vladimir Putin și cercul lui miza războiului din Ucraina are dimensiuni aproape infinite.

de Walter Russell Mead, Wall Street Journal (preluare Rador)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Capitală Culturală a mirosului de cauciuc și fecale de porc: Timișoara pute până în ultima zi, Garda de Mediu ridică din umeri

Publicat

in

Concertele de încheiere a anului în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană țin atenția publicului și a presei locale de zile bune deja. Un lucru despre care presa locală nu scrie și despre care toți politicienii, indiferent de partid politic tac e faptul că Timișoara pute.

Pute zi de zi, oră de oră, de la un capăt la altul. Ba a miros de cauciuc de la compania Continental, premiată de președintele Klaus Iohannis, ba a miros de fecale de porc, de la producătorul Smithfield, care se pare că nu îngroapă fecalele așa cum prevede legea, ci le aruncă în vecinătatea Timișoarei. Garda de Mediu din Timiș, condusă de Luci Mușuroi, unsă în funcție de PSD Timiș, s-a specializat în statul cu mâinile în sân. S-a scurs deja un an de zile de când Mușuroi explica faptul că România nu poate măsura mirosul emis în producția de cauciuc, asta deși toți locuitorii din oraș se plâng că noaptea compania îi sufocă.

Acum, de săptămâni bune, Timișoara pute zilnic a fecale de porc. E un miros care acoperă întregul oraș, iar cazul nu e singular. S-a întâmplat și în Cluj, acolo unde autoritățile locale au luat rapid atitudine. În Timișoara, de la primarul Dominic Fritz, la președintele CJ Timiș Alin Nica, la șefii PSD Timiș Alfred Simonis sau președintele PNL Timiș Alin Nica, nimeni nu suflă o vorbă.

Pe scurt, cam orice reclamație la Garda de Mediu se clasează sub pretextul că inspectorii nu au identificat sursa mirosului. Asta în timp ce Guvernul Ciucă le-a dublat salariile. Rămâne de văzut dacă Guvernul Ciolacu poate mișca lucrurile în Timiș. Dacă Prefectura Timiș în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu poate cere Gărzii de Mediu să facă niște controale.  Sau dacă președintele Klaus Iohannis care se perindă pe la summit-uri legate de climă înțelege că un oraș nu poate fi sufocat cu mirosuri diverse în numele afacerilor!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Victor Negrescu explică jocurile de culise: De ce au acceptat, de fapt, austriecii ridicarea controalelor aeriene în Schengen

Publicat

in

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu explică discuțiile de culise care au stat în spatele deciziei neașteptate a Austriei de a accepta eliminarea controalelor Schengen pentru zborurile din România și Bulgaria.

Negrescu spune că la mijloc e vorba de lobby făcut de premierul Marcel Ciolacu:

„România are astăzi toate șansele să intre în spațiul Schengen pe cale aeriană. După aproape 13 ani de așteptare, în sfârșit se produce o schimbare pe care mulți o considerau imposibilă după dezastrul înregistrat acum un an.

Prin discuțiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu liderii europeni, la care am avut plăcerea să particip, în mod special cu cancelarul social-democrat german Olaf Scholz, dar și ca urmare a vizitei efectuate recent la Viena, am reușit să convingem partenerii austrieci că argumentele României sunt solide.

Soluția identificată reprezintă o victorie importantă de etapă, în care puțin au crezut, dar care iată este pe cale să se realizeze. În curând, sperăm ca toți românii să călătorească pe calea aeriană ca toți ceilalți cetățeni din spațiul Schengen. România este pregătită.

Cerințele vehiculate de Austria în spațiul public nu sunt o problemă deși nu erau necesare în cazul României. Evident, sperăm să demonstrăm în scurt timp și că partenerii noștri bulgari, cu care suntem în continuare cuplați în acest demers, sunt pregătiți și pentru intrarea pe cale terestră. Sunt convins că România are frontierele terestre sigure și respectă complet standardele Schengen.

După votul care ar urma să aibă loc curând în parlamentul olandez privind ridicarea veto-ului pentru Bulgaria, urmează următoarele etape de negociere și finalizare a textului deciziei.

Doresc să profit de ocazie pentru a le mulțumi tuturor celor care în ultimii ani au sprijinit inițiativele noastre #RomâniaCereSchengen și #RomâniiMerităÎnSchengen, realizate împreună cu colegii mei din PES activists Romania și Partidul Social Democrat, care au crezut în demersurile noastre la Bruxelles și în capitalele europene, care au susținut dreptul României și au sprijinit toate eforturile noastre, inclusiv cu ocazia vizitei de lucru pe care am avut-o la Viena pe 24 noiembrie”, scrie Negrescu pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend