Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Umbra Rusiei la Chișinău: strategiile Kremlinului pentru a-și restabili influența asupra Republicii Moldova. Cât de probabilă este o invazie – analiza ISW

Publicat

in

Posibila realegere a președintei Maia Sandu și aprobarea referendumului pro-UE din 20 octombrie 2024 nu vor consfinți definitiv calea Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Kremlinul a încercat recent să saboteze procesul de aderare a Moldovei și să destabilizeze democrația moldovenească și va continua aceste eforturi în următorul deceniu, avertizează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington.

Kremlinul este probabil pregătit să urmeze mai multe direcții în viitor pentru a deraia drumul european al Republicii Moldova.

Rusia ar putea încerca să influențeze și să captureze instituțiile de stat moldovenești, să exploateze legăturile militare, economice și politice cu Transnistria și Găgăuzia, și să desfășoare campanii pentru a modela procesul decizional al statelor membre ale UE cu privire la aderarea Moldovei la UE, spune analiza ISW.

Amenințarea unei invazii rusești în Republica Moldova prin Ucraina este în prezent extrem de redusă, dar condițiile actuale se pot schimba în viitor, permițând Rusiei să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât în prezent, precizează think-tank-ul.

Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este prin urmare direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic – inclusiv a României.

Ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Moldovei este în aceste condiții vital pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței maligne și agresiunii rusești și de a împiedica forțele rusești să amenințe NATO, subliniază analiștii.

Obiectivele Kremlinului

Kremlinul a căutat de multă vreme să își restabilească influența dominantă asupra Republicii Moldova, scrie ISW. Asta în condițiile în care Moldova se încadrează în definiția geografică a lumii ruse (Russki Mir) a președintelui rus Vladimir Putin.

Aderarea Moldovei la UE ar însemna un eșec major pentru eforturile Kremlinului de a obține controlul asupra sferei sale de influență și ar amenința stabilitatea regimului de la Kremlin, deoarece o Moldovă reformată și prosperă ar fi un alt exemplu de fost stat sovietic care beneficiază de integrarea occidentală.

Planurile Kremlinului de a spori implicarea Moldovei în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia și în Uniunea Economică Eurasiatică până în 2030 au fost date peste cap de războiul din Ucraina, dar Kremlinul pare să fi apelat de atunci la măsuri mai extreme pentru a destabiliza Moldova, inclusiv tentative de lovitură de stat, operațiuni sub steag fals și șantaj energetic, notează ISW.

Kremlinul s-a folosit de exclava sa transnistreană și de legăturile politice și economice aprofundate din cadrul Moldovei pentru a împiedica integrarea occidentală a Moldovei și va continua să facă acest lucru în viitor.

Kremlinul și-a sporit, de asemenea, în mod semnificativ legăturile cu regiunea autonomă moldovenească Găgăuzia. Politicianul de opoziție Ilan Șor, pro-Kremlin, sancționat de SUA, a fost parte integrantă a extinderii operațiunilor de influență a Rusiei în Moldova, în special în Găgăuzia.

Aceste legături de lungă durată și tot mai strânse oferă Kremlinului multiple instrumente prin care să influențeze societatea și politica moldovenească – și europeană.

Similarități cu situația Ucrainei

Moldova din prezent se află într-o situație similară Ucrainei dintre 2014 și februarie 2022, iar Kremlinul a pus în aplicare elemente ale manualului său de război hibrid în ambele state, ca parte a eforturilor sale de lungă durată, la nivel strategic, de a remodela guvernanța și orientările geostrategice ale celor două țări, scrie ISW.

Una dintre solicitările Rusiei este ca statele post-sovietice să se angajeze în ceea ce ea numește „neutralitate”, prin care se înțelege respingerea instituțiilor occidentale și participarea la organizațiile dominate de Rusia.

Este posibil ca Kremlinul să creeze condiții pentru a-și abandona eforturile de soluționare diplomatică a conflictului transnistrean și, în schimb, să lanseze o invazie la scară largă a Moldovei în viitor, avertizează ISW.

Operațiunile informaționale reprezintă partea centrală a strategiei de război hibrid a Rusiei, iar Kremlinul și aliații săi din Republica Moldova au promovat narațiuni care le reflectă în mod direct pe cele pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica cele două invazii din Ucraina.

Actorii Kremlinului au susținut, spre exemplu, că Chișinăul, asemenea Kievului, persecută etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă și desfășoară un „genocid” de tip nazist. Aceste operațiuni informaționale rusești care vizează Moldova urmăresc probabil să creeze condiții care să justifice o intensificare a războiului hibrid al Rusiei sau începerea unui război convențional împotriva Moldovei în viitor, subliniază ISW.

De altfel, Rusia și-a actualizat Conceptul de politică externă în 2023 și a omis prevederea inclusă anterior, potrivit căreia Rusia pledează pentru o soluționare politico-diplomatică a conflictului transnistrean „bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și statutului neutru al Republicii Moldova în determinarea statutului special al Transnistriei.

Această omisiune deschide calea Kremlinului de a interveni militar în Moldova în viitor, în cazul în care va alege să facă acest lucru – presupunând că Moscova își atinge obiectivele dorite în Ucraina, deoarece o Ucraină independentă, pro-occidentală și puternică este cel mai important impediment în calea operațiunilor militare ruse în Moldova, observă analiza ISW.

Ce își dorește Rusia de la alegerile prezidențiale și de la referendumul pro-UE

În actuala campanie, forțele de opoziție moldovenești afiliate Kremlinului sau prietenoase cu Kremlinul par să încerce să deturneze parte din votanții președintei Maia Sandu prin promovarea unor platforme pro-europene cu sonorități similare. Scopul este acela de a bloca o victorie a lui Sandu sau măcar de a reduce marja unei astfel de victorii.

Kremlinul încearcă de asemenea, probabil, să influențeze participarea la referendumul pro-UE astfel încât acesta să nu fie adoptat.

Aprobarea referendumului ar demonstra angajamentul pe termen lung al moldovenilor față de aderarea țării lor la UE, complicând capacitatea Kremlinului de a-și atinge obiectivul ce urmărește restabilirea influenței asupra Chișinăului, scrie ISW.

Kremlinul ar prefera în primul rând ca majoritatea moldovenilor să voteze împotriva referendumului, dar ar fi probabil mulțumit dacă prezența la vot ar fi insuficientă, ceea ce ar împiedica totuși orice modificare a Constituției moldovenești.

Cu toate acestea, o prezență semnificativă la vot în rândul diasporei moldovenești va asigura probabil că referendumul va atinge pragul de prezență la vot și va fi adoptat. Asta în condițiile în care este foarte probabil ca alegătorii din diaspora moldovenească, în special din UE, să voteze pentru referendum.

Diaspora moldovenească, care reprezintă aproximativ 1/3 din electorat și are o capacitate semnificativă de a influența rezultatele alegerilor, poate contracara orice succes al opoziției în convingerea alegătorilor să voteze împotriva referendumului sau să îl boicoteze.

Eforturile Kremlinului de a influența instituțiile statului

Kremlinul este probabil pregătit să urmeze alte câteva strategii pentru a deraia parcursul Moldovei către UE, chiar dacă Sandu câștigă realegerea și referendumul trece.

Kremlinul ar putea încerca spre exemplu să influențeze viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale din Moldova pentru a aduce la putere politicieni favorabili Kremlinului, care pot deraia aderarea Moldovei la UE, scrie ISW.

Politicienii favorabili Kremlinului din parlamentul sau președinția moldovenească ar putea amâna sau bloca complet măsurile de reformă pe care Moldova trebuie să le ia pentru a deveni membră a UE. Politicienii favorabili Kremlinului ar putea, de asemenea, să promulge noi politici care să anuleze progresele anterioare ale Moldovei.

Realegerea lui Sandu și adoptarea referendumului din octombrie 2024 nu vor fi o garanție împotriva regresului.

Georgia servește drept precedent al unui fost stat sovietic în care politicieni și partide favorabile Kremlinului au câștigat o majoritate parlamentară în pofida opiniilor pro-UE ale președintelui și ale majorității populației, iar Kremlinul ar putea utiliza campanii de influență pentru a crea o situație similară în Moldova în viitor.

Rusia poate de asemenea încerca să exploateze componența Curții Constituționale din Moldova pentru a invalida rezultatele referendumului din octombrie 2024.

Kremlinul ar putea încerca să își folosească influența malignă pentru a popula Curtea Constituțională cu judecători favorabili Kremlinului în 2025, când vor expira mandatele mai multor judecători.

Kremlinul ar putea încerca să influențeze judecătorii Curții Constituționale pentru a reveni în viitor asupra hotărârilor Curții din 2024 privind referendumul UE. De asemenea, Kremlinul ar putea încerca să exploateze componența Curții Constituționale și a CEC pentru a deschide calea partidelor pro-rusești de a candida la viitoarele alegeri din Republica Moldova, notează analiza think-tank-ului.

Eforturile Kremlinului de a exploata Transnistria și Găgăuzia

Kremlinul ar putea încerca de asemenea să exploateze relația sa economică cu alegătorii moldoveni, în special în Găgăuzia, pentru a influența opinia publică moldovenească în următorul deceniu, pe măsură ce influența sa economică asupra Transnistriei scade, scrie ISW.

Transnistria este în mod informal un stat mafiot condus de Viktor Gușan, a cărui companie Șeriff Enterprises domină peisajul economic. Interesele politice ale lui Gușan sunt legate de afacerile sale, care se bazau pe comerțul pe piața neagră cu Ucraina, înainte ca Kievul să închidă granița cu Transnistria în 2022 și care, de atunci, s-au reorientat către piețele moldovenească și europeană.

În ciuda intereselor de afaceri ale lui Gușan, Kremlinul s-a bucurat de influență economică asupra Transnistriei prin livrările gratuite de gaz ale Rusiei. Gazprom a furnizat gaz gratuit centralei electrice Cuciurgan din Transnistria, care, la rândul său, asigură o parte semnificativă a finanțării bugetului transnistrean prin exporturile sale de electricitate către Moldova.

Construcția planificată a unei linii electrice directe moldo-române până la sfârșitul anului 2025 va limita însă serios controlul Kremlinului și va consolida controlul lui Gușan asupra politicilor economice ale Transnistriei, scrie ISW.

În acest context, Rusia pare să încerce să își asigure relații financiare cu Găgăuzia, pentru a influența părți ale electoratului moldovean.

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a semnat un acord cu banca rusă de stat Promsvyazbank (PSB) în aprilie 2024, în care PSB a fost de acord să furnizeze aproximativ 100 de dolari pe lună pentru 25.000 de angajați guvernamentali și pensionari din Găgăuzia – plăți semnificative pentru aproximativ 20 la sută din populația uneia dintre cele mai sărace regiuni din Moldova.

Aceste plăți servesc la stabilirea loialității pe termen lung față de Rusia în rândul unor sectoare selectate ale populației moldovenești, asigurând capacitatea Moscovei de a perturba și influența alegerile viitoare, spune analiza.

Influențarea statelor membre UE

Kremlinul ar putea încerca de asemenea să își folosească influența în Moldova pentru a desfășura campanii de control reflexiv care vizează modelarea procesului decizional al statelor membre ale UE, spune ISW.

Unii oficiali ai UE precum Josep Borrell au sugerat că Republica Moldova ar putea adera la UE fără regiunea transnistreană, după modelul Ciprului.

Tratatele UE cer însă ca toate statele membre să voteze în unanimitate în favoarea admiterii unui nou membru, iar unii membri ar putea să nu aprobe aderarea Moldovei fără Transnistria, în ciuda acordului aparent al lui Borrell. Iar Rusia poate crea condițiile pentru dezordine în Moldova.

Kremlinul are un stimulent nu numai pentru a-și menține ilegal trupele în Republica Moldova, ci și pentru a desfășura operațiuni informaționale și operațiuni hibride menite să insufle teamă statelor UE cu privire la posibilele pericole pe care desfășurarea de trupe rusești pe teritoriul altui membru le-ar reprezenta pentru uniune.

Deși Borrell a declarat că Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria, rămâne neclar dacă UE ar permite Moldovei să adere cu două conflicte.

Exploatarea legăturilor militare cu Transnistria

Kremlinul ar putea de asemenea exploata legăturile sale militare și de securitate cu Transnistria pentru a influența viitoarele negocieri privind conflictul transnistrean în vederea stabilirii unei influențe pe termen lung asupra politicilor interne și externe ale Republicii Moldova, mai spune ISW.

Deși se pare că Viktor Gușan controlează guvernul și economia Transnistriei, influența Kremlinului asupra structurilor militare și de securitate ale Transnistriei este bine stabilită, deoarece Rusia menține două batalioane de pușcași motorizați în Transnistria din 1992 și mulți dintre foștii și actualii șefi ai Ministerului Securității de Stat din Transnistria provin din Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Rusia va continua probabil să exercite influență asupra poziției de negociere a Transnistriei în orice negocieri viitoare, chiar dacă Rusia nu este parte la aceste negocieri.

Kremlinul ar putea încerca să urmărească un „Memorandum Kozak 2.0” pentru federalizarea Moldovei în viitor, spre exemplu. Acesta ar consolida o influență semnificativă și durabilă asupra politicii moldovenești în mâinile Kremlinului atât timp cât Rusia își menține influența asupra Transnistriei și Găgăuziei.

Kremlinul ar putea exploata legăturile sale militare cu Transnistria pentru a invada și ocupa întreaga Moldovă, însă amenințarea unei invazii rusești în Moldova prin Ucraina este în prezent extrem de redusă.

Forțele ruse ocupă în prezent malul estic (stâng) al râului Dnipro în sud-vestul Ucrainei, iar comandamentul militar rus ar trebui să redisloce un număr semnificativ de forțe din alte sectoare semnificative din punct de vedere operațional ale frontului pentru a traversa râul, a avansa semnificativ spre vest și pentru a cuceri orașul Odesa (al treilea oraș ca mărime din Ucraina).

Dacă conducerea rusă ar dori să își mențină prioritățile actuale pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, deschizând în același timp un nou efort ofensiv spre vest, spre orașul Odesa, Rusia ar trebui probabil să convoace o altă mobilizare parțială, așa cum a făcut-o în septembrie 2022, ceea ce ISW evaluează că este foarte puțin probabil în acest moment.

O invazie nu este probabilă acum, dar poate în viitor

În prezent, scrie ISW, Rusia este, de asemenea, incapabilă să invadeze Moldova pe mare. Dronele navale și aeriene ucrainene au provocat daune semnificative navelor de asalt ale Flotei Mării Negre, care ar fi fost necesare pentru o debarcare amfibie.

De asemenea, loviturile ucrainene au reușit să împingă flota rusă din nord-vestul Mării Negre în Novorossiisk, Krasnodar Krai.

Unitățile de infanterie navală ale Rusiei, cum ar fi Brigada 810 de infanterie navală, ar fi suferit pierderi grele și și-au pierdut capacitatea de luptă de mai multe ori pe parcursul războiului, ceea ce probabil le-a diminuat foarte mult statutul de unități „de elită” antrenate în debarcări amfibii.

Capacitatea Rusiei de a amenința militar Moldova se poate schimba în viitor în funcție de evoluția situației pe câmpul de luptă din Ucraina. În cazul în care Rusia este capabilă să își sporească dramatic eforturile de generare de forțe și echipamente, Rusia ar putea fi capabilă să lanseze o ofensivă pe scară largă în sud-vestul Ucrainei către Moldova, continuând în același timp să lupte în estul Ucrainei.

Alternativ, comandamentul militar rus s-ar putea reorienta spre sud-vestul Ucrainei în cazul în care forțele ruse își ating obiectivele în estul Ucrainei.

Viitorul Republicii Moldova depinde de Ucraina

Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei din Ucraina și afectează planificarea apărării NATO, mai spune ISW.

Rusia ar putea exploata o posibilă încetare a focului în Ucraina pentru a stabili linii de comunicare cu Transnistria prin reluarea zborurilor din Rusia deasupra spațiului aerian ucrainean, permițându-i astfel să își consolideze forțele și mijloacele în Transnistria pentru viitoare operațiuni militare împotriva Moldovei.

O încetare a focului în Ucraina care are drept rezultat ocuparea militară a Crimeei și a unor părți sau a întregii regiuni Herson ar crește, de asemenea, posibilitatea ca Moscova să fie capabilă să își reconstituie forțele pentru a invada și ocupa cu succes întreaga Moldovă pe cale terestră sau maritimă la o dată ulterioară.

O invazie rusă a Moldovei devine și mai probabilă în cazul în care Rusia va ocupa în viitor regiunile Mikolaiv și Odesa – sau întreaga Ucraină.

NATO extinde în prezent ceea ce va fi cea mai mare bază a sa de lângă Constanța, în sud-estul României, demonstrând importanța pe care NATO o acordă acestei regiuni în apărarea sa împotriva Rusiei.

ISW a evaluat anterior că, în cazul în care Rusia ar ocupa întreaga Ucraină, NATO nu este pregătită să se apere împotriva forțelor ruse staționate direct la granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României. O invazie rusă a Moldovei ar spori aceste cerințe de apărare, obligând NATO să apere granița de 680 de kilometri a României cu Moldova.

Asistența militară occidentală atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova este vitală pentru capacitatea acestor state de a rezista agresiunii ruse și de a ține forțele ruse departe de granița estică a NATO, concluzionează ISW.

Independența și integritatea teritorială deplină a Moldovei și Ucrainei ar permite NATO să se concentreze asupra frontierei sale de nord-est cu Rusia și Belarus și ar ține forțele ruse departe de baza NATO din România, mai spune analiza.

Loading

NATIONAL

Marius Șumudică a ținut să lămurească lucurile. Ce i-a spus lui Elias Charalambous după meci

Publicat

in

FCSB și Rapid au terminat la egalitate, scor 3-3, meciul din prima etapă a play-off-ului. După partidă, s-a spus că Marius Șumudică i-ar fi transmis cipriotului că echipa sa a jucat pentru CFR Cluj. Tehnicianul a negat totul și a dezvăluit dialogul purtat.

Antrenoul Rapidului a dezvăluit și că a avut o discuție cu Gigi Becali luni. Asta după ce Șumudică a vrut să-și scoată echipa de pe teren din cauza scandărilor fanilor FCSB.

”A fost așa. E mult spus o campanie a frustrării de ieri. Astăzi am avut un dialog cu domnul Gigi Becali. În care i-am adus aminte domnului Gigi Becali când Astra Giurgiu a învins-o pe ASA Târgu Mureș și FCSB a ieșit campioană, când Astra a făcut 2-2 cu Dinamo și a beneficiat FCSB de rezultat.

Eu cu aceste două rezultate am fost atacat de rapidiști. Întotdeauna a existat această rivalitate. Referitor și la această imagine, Elias Charalambous e un antrenor foarte bun. Doctorul acesta e doctorul care a lucrat cu mine în Dubai. Dacă cineva se interpunea între buzele mele și urechea lui Charalambous, vă dădeam dreptate. Eu în nicio clipă cât voi fi antrenor la Rapid, Rapidul își va apăra șansele. I-am zis textual. ‘Astăzi ați pierdut campionatul’.

Nu am nicio tangență cu CFR, știți cum am plecat de acolo și cum mi-au fost închise ușile să nu antrenez acel club. Am spus-o și dimineață. Dacă credeți că aveam timp să îi spun în câteva minute asta…”, a spus Marius Șumudică, la Digi Sport.

FCSB – Rapid s-a terminat 3-3. Golurile au fost marcate de Bîrligea (29), Cisotti (55) și Tănase (90+4) / Ciobotariu (40 și 83) și Dobre (70).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Toți oamenii președintelui rus. Cum este protejat Vladimir Putin? Verificări draconice privind securitatea liderului de la Kremlin

Publicat

in

Vladimir Putin are gărzi de corp care sunt angajate nu numai în securitatea sa non-stop, ci și în pregătirea călătoriilor președintelui rus, gătitul meselor și chiar curățarea spațiilor, potrivit unei investigații publicate de Dossier Center (centrul este un proiect non-profit al lui Mihail Hodorkovski, adversar al lui Vladimir Putin).

Jurnaliștii de la centru au identificat peste 30 de gărzi de corp personale ale lui Putin. Dossier Center a explicat cine este în permanență lângă președintele rus, cum este protejat și ce oportunități de carieră sunt disponibile pentru cei mai de încredere angajați.

Au existat mai multe tentative de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat în 2024 șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kirilo Budanov, informează agenția de presă DPA. „Dar după cum puteți vedea, nu au fost reuşite”, a declarat generalul Kirilo Budanov pentru New Voice, un portal de știri ucrainean.

Cine îl păzește pe Putin

Gărzile de corp ale lui Putin aparțin Serviciului Prezidențial de Securitate (SBP), care este o unitate „independentă de facto” a Serviciului Federal de Protecție (FSO).

Angajații SBP nu acordă aproape niciodată interviuri, dar Dossier a aflat despre existența filmului „Serviciul nostru”, filmat în 2021 și dedicat aniversării a 30 de ani de serviciu.

Potrivit jurnaliștilor, această imagine a fost probabil destinată să fie prezentată unui număr limitat de persoane legate de FSO, deoarece filmul nu este în domeniul public și nu a fost difuzat la televizor. Jurnaliștii au obținut transcrieri ale interviurilor din film, precum și poze și date studiate din diverse baze de date.

Angajații serviciului de gardă prezidențială pot fi văzuți alături de Putin în aproape toate fotografiile și videoclipurile din călătoriile președintelui, notează Dossier. Potrivit jurnaliștilor, gărzile de corp sunt lângă Putin non-stop – rămân aproape chiar și atunci când restul angajaților FSO sunt rugați să plece. Jurnaliștii descriu gărzile de corp după cum urmează: vârsta medie este de 36 de ani, în principal din regiuni sau din orașele mici din regiunea Moscovei; toate calitățile unei personane înalte sunt o necesitate. Mulți au intrat în serviciu după ce au absolvit Academia FSO din Orel.

Potențialii bodyguarzi sunt supuși unor proceduri standard pentru ofițerii FSO: un interviu, un test poligraf, o întâlnire cu un psiholog.

„Aceștia sunt oameni convinși, patrioți ai patriei lor, care merg la serviciu pentru a apăra patria, pentru a servi statul. Împărtășind politica actuală a statului”, spune un ofițer SBP în film. Potrivit jurnaliștilor Dossier, în 2018, salariul gărzilor personale ale lui Putin a fost de aproximativ 80 de mii de ruble. De atunci, a crescut și acum pentru mai mulți oameni variază de la 180 de mii la 226 de mii de ruble.

Gărzile de corp ale lui Putin îl însoțesc în toate călătoriile prin Rusia și zboară cu el în avionul prezidențial. Cu toate acestea, uneori călătoresc și cu companiile aeriene comerciale – și cel mai adesea zboară la Soci și Simferopol.

Astfel, gărzile de corp ajung la reședințele lui Putin – în special la Valdai, unde familia președintelui rus își petrece cea mai mare parte a anului.

Grupul de escortă în timpul călătoriilor președintelui rus este împărțit în două părți: unii merg direct cu Putin, alții ajung în locație în avans. FSO asigură orice transport – serviciul special se ocupă atât de mașini, cât și de trenuri blindate, iar în timpul zborurilor, avionul președintelui este însoțit de aviație militară. La sfârșitul anului 2021, au fost instalate capcane de căldură la bord, potrivit unui fost ofițer FSO.

În timpul vizitelor președintelui în străinătate, grupul de escortă călătorește și cu el. Este dificil de estimat dimensiunea grupului, cu toate acestea, după cum rezultă din poveștile unui fost ofițer FSO, numără aproximativ 100 de persoane.

Ofițerul FSO Nikita Belenky, într-un interviu pentru filmul „Serviciul nostru”, a povestit cum a decurs vizita lui Putin la Belgrad în ianuarie 2019, în care țara gazdă „nu a funcționat” în ceea ce privește securitatea.

În timpul călătoriei, președintele sârb Aleksandar Vučić l-a invitat pe Putin să viziteze Biserica Sf. Sava aflată în construcție la Belgrad, iar la ieșirea din ea, delegația rusă a trebuit să treacă prin mulțime. „Ei bine, publicul este prietenos, acesta este un fel de plus, dar în munca noastră acesta este un moment destul de dificil. Există exemple cu [Silvio] Berlusconi, exemple americane, când unele obiecte au zburat din mulțime, Doamne ferește, arme și așa mai departe. Am fost forțați, după ce l-am luat pe președinte într-un cerc strâns, să-l conducem la mașină, chiar împingând puțin clerul local”, a spus Belenky.

Cum este hrănit Putin

Faptul că bucătarii lui Putin sunt „militari” și „sunt în ranguri diferite” a fost spus de președintele însuși în 2018. În filmul „Serviciul nostru”, conform „Dossier”, se spune că fiecare bucătar și fiecare chelner este de fapt „un angajat pentru care există anumite cerințe”. „Acestea sunt cerințele antrenamentului de foc, antrenamentului de luptă, antrenamentului tactic. Mergem și la poligon în timpul liber, ne angajăm și în anumite acțiuni tactice”, spune unul dintre bucătari.

Principalele reguli pentru bucătari sunt să lucreze cu mănuși, să-și schimbe uniforma de mai multe ori pe zi și să verifice dacă nu există tăieturi pe mâini.

Toate alimentele sunt verificate cu atenție, inclusiv dacă Putin vrea să gătească pește pe care l-a prins singur sau vânat ucis în timp ce vânează. Toate felurile de mâncare care îi sunt servite președintelui, în orice caz, sunt primele care sunt gustate de angajații FSO.

„Președintele prinde și spune: ‘Vreau să gătesc acest pește pentru seară’. În același timp, sunăm medici specializați în verificare. Nimic nu este dat fără verificare. Există laboratoare mobile, există teste rapide care arată puncte importante pentru a nu exista otrăvuri, exces de mercur, exces de unele momente intestinale”, se spune în film.

În filmul „Serviciul nostru”, preferințele lui Putin sunt descrise după cum urmează:

  • nu mănâncă fast-food
  • seara încearcă să nu mănânce carne.
  • Printre felurile sale preferate se numără aperitivul de vinete, salata Olivier și ficatul de animale sălbatice.
  • Putin nu bea ceai obișnuit – în timpul evenimentelor oficiale, măceșele și ghimbirul sunt pregătite pentru el.
  • Aproape că nu bea alcool deloc.

Cum ajungi gardă de corp la Putin?

Jurnaliștii  notează că serviciul în gardă prezidențială deschide oportunități largi pentru angajații săi. De exemplu, pot obține poziția asistent personal al președintelui. Cu toate acestea, acest lucru nu este necesar pentru avansarea în carieră – de exemplu, jurnaliștii îl citează pe fostul bodyguard al președintelui, Alexei Dyumin, care, potrivit lui, nu a fost adjunct.

Dyumin îl păzește pe Putin din 1999. El însuși și-a amintit de gama responsabilităților sale după cum urmează: „Trebuie să stăpânești complet situația generală. Fiecare dimineață începe cu un raport către președinte despre rapoartele operaționale. Uneori trebuia să-i dau instrucțiuni ministrului, să stabilesc o sarcină pentru șeful regiunii”.

În 2016, Dyumin a devenit guvernator al regiunii Tula, iar în 2024 – asistent al președintelui și secretar al Consiliului de Stat. O sursă din Dossier apropiată administrației prezidențiale consideră numirea lui Dyumin un test menit să arate cât de pregătit este să devină un succesor. O altă sursă a jurnaliștilor, care lucrează și cu Administrația Prezidențială, consideră că aceasta este mai degrabă o pensie onorifică pentru Dyumin.

Printre alți absolvenți cunoscuți ai SBP, jurnaliștii îi numesc pe Viktor Zolotov, precum și pe Dmitri Mironov, Serghei Morozov și Evgheni Zinichev, care au fost guvernatori ai regiunilor Iaroslavl, Astrakhan și, respectiv, Kaliningrad.

Poziții înalte au fost ocupate și de foștii șefi ai departamentului „B” al serviciului de securitate prezidențial, care se ocupă de reședința din Valdai.

Unul dintre ei, Alexander Kolpakov, lucrează ca șef al administrației prezidențiale din 2014, celălalt, Valery Pikalev, a devenit viceguvernator al Sankt Petersburgului în 2019, iar din 2024 conduce Serviciul Federal al Vămilor, arată sursa citată.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Primăria Capitalei a fost amendată cu o sumă uriașă de Garda Naţională de Mediu: Ce au descoperit comisarii

Publicat

in

Primăria Capitalei a fost amendată cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, din cauza neîndeplinirii unor măsuri dispuse anterior şi a menţinerii unor ”restanţe majore”. Astfel, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, nu există Planul integrat de calitate a aerului şi nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane. În plus, nu au fost plantaţi copaci pe terenurile degradate, nu au fost cumpărate 22 de troleibuze promise şi nu s-au montat 50 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice.

”În urma acţiunilor repetate de control ale Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, la Primăria Capitalei constatăm, concomitent, atât neîndeplinirea măsurilor impuse anterior de către comisarii noştri, cât şi menţinerea unor restanţe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum şi de gestiune a spaţiilor verzi. În urma celei mai recente acţiuni de control, Garda Naţională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei”, arată Garda Naţională de Mediu, luni, într-un comunicat de presă.

Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi

Conform sursei citate, Primăria Bucureşti nu are încă elaborat Registrul Spaţiilor Verzi, deşi are această obligaţie legală (24/2007, O.U.G. nr.195/2005).

”Mai mult decât atât, administraţia nu are nici un audit al suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi. Conform legii, fiecare bucureştean ar trebui să beneficieze de un indice de 26 mp2 spaţiu verde, obligaţie imposibil de îndeplinit de către PMB în absenţa unui plan. Instituirea registrului spaţiilor verzi este crucială, pentru că, în afară de cuantificare şi de stabilirea suprafeţelor cu destinaţie obligatorie de spaţiu verde, oferă cadrul legal de protecţie şi de ameliorare a climatului, a calităţii aerului şi a protejării infrastructurilor funcţionale ale aglomerării Bucureşti, inclusiv prin stabilirea unor culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică – plantaţii realizate în lungul căilor de circulaţie sau în jurul unor instalaţii cu potenţial ridicat de poluare”, adaugă reprezentanţii Gărzii de Mediu.

În plus, întocmirea registrului spaţiilor verzi oferă siguranţa că terenurile cartate ca fiind spaţii verzi nu pot fi ocupate de construcţii provizorii sau permanente.

Planul integrat de calitate a aerului nu există, deşi trebuia definitivat încă din 25 octombrie 2024

În comunicat se mai arată că, în perioada 27 februarie – 6 martie, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti a făcut o nouă acţiune de control la Primăria Capitalei. Verificările au început în contextul expirării termenului pentru măsurilor impuse de comisarii GNM cu ocazia controalelor anterioare, dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării şi implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA 2024-2028), care trebuia definitivat până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, faţă de Comisia Europeană.

”Deşi, potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, până la data controlului, acest Plan nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, scrie în comunicat.

De asemenea, arată reprezentanţii GNM, Primăria Capitalei nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane (Master Plan General pentru Transport Urban şi Master Plan de Mobilitate Urbană).

Conform sursei citate, în planurile de acţiune ale PMB nu este luată în calcul posibilitatea (obligaţie conform OUG 195/2005- Legea Mediului) de restricţionare a traficului rutier în anumite perioade de timp, când condiţiile cumulative de trafic intens şi dispersie nefavorabilă sunt întrunite. Traficul este principala sursă de poluare la nivelul aglomerării Bucureşti, iar măsura de conformare a fost dispusă de către GNM, prin actul de control încheiat la finalul anului 2021.

Comisarii GNM au constatat că mai multe măsuri dispuse anterior au rămas nerealizate

În urma raportului prezentat de către PMB cu privire la stadiul de realizare a unor măsuri asumate anterior rezultă, printre altele, că:

– nu au fost achiziţionate 22 de troleibuze şi 7 microbuze – termen 2024

– nu au fost montate cele 50 de staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice – termen 01.09.2024

– nu au fost plantaţi cei 75.000 de copaci pe terenurile degradate – termen 2023

– nu a fost realizată în totalitate pajiştea urbană de 0,8 ha – termen 2023 (s-au realizat în total 2023 + 2024 = 2.425 mp). 3

– nu au fost realizate în totalitate şi la termen lucrările la tronsonul nr. 1 şi 2 din Proiectul ”Supralărgire Prelungirea Ghencea” – Termen ianuarie 2024 (nefinalizate până la această dată).

”În consecinţă, ca urmare a deficienţelor constatate, reprezentanţii GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancţiune contravenţională constând în amendă în valoare de 100.000 lei, conform 195/2005”, arată GNM.

În plus, comisarii GNM au dispus în sarcina Primăriei Capitalei următoarele măsuri de conformare, care trebuie realizate până în 6 iunie:

– Elaborarea şi aprobarea Planului Integrat de calitate a aerului

– Realizarea/întocmirea Registrului spaţiilor verzi din Municipiul Bucureşti

– Realizarea măsurilor asumate pentru reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici în vederea încadrării valorilor limită pentru PM 10, PM 2,5 şi NOx în limitele legale, inclusiv a măsurilor restante nerealizate până la data controlului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Conor McGregor, întâlnire cu Donald Trump. Ce vrea să discute luptătorul UFC cu președintele SUA

Publicat

in

Conor McGregor a mers la Casa Albă pentru a se întâlni cu Donald Trump pentru a discuta despre „problema imigraţiei ilegale” din Irlanda. Sportivul în vârstă de 36 de ani a apărut în sala de şedinţe a Casei Albe în timpul vizitei sale la Washington DC de Ziua Sfântului Patrick .  Sportivul a declarat reporterilor că vizitează Casa Albă pentru „a ridica problemele cu care se confruntă poporul irlandez”.

„Ceea ce se întâmplă în Irlanda este o farsă. Guvernul nostru este un guvern al acţiunii zero cu responsabilitate zero. Irlanda este pe punctul de a-şi pierde identitatea din cauza  rahatului imigraţiei ilegale”, a spus el

El a adăugat că doreşte să înveţe şi să îl asculte pe preşedintele Donald Trump, a cărui etică a muncii a numit-o „inspiratoare”.

„Irlanda şi America, noi suntem înfrăţiţi. Noi considerăm America fratele nostru mai mare. Aşadar, este important ca Irlanda să fie o ţară paşnică şi prosperă pentru ca 40 de milioane de irlandezi americani să aibă un loc de vizitat, [să] se întoarcă la ei acasă. Aşadar, ne dorim ca relaţia noastră cu Statele Unite să continue şi dorim să avem grijă de fratele mai mare. Statele Unite ar trebui să aibă grijă de fratele lor mai mic. Şi asta este ceea ce simţim”, a spus McGregor.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, care a apărut alături de McGregor în sala de briefing, a declarat:

„Nu ne-am putut gândi la un oaspete mai bun pe care să-l avem alături de noi de Ziua Sfântului Patrick”.

La o întâlnire cu premierul irlandez Micheal Martin săptămâna trecută, Trump a spus că McGregor este irlandezul său preferat, în parte pentru că „are cele mai bune tatuaje pe care le-am văzut vreodată”.

„Ziua Sfântului Patrick din întreaga lume este o zi înrădăcinată în comunitate, umanitate, prietenie şi camaraderie. Remarcile lui Conor McGregor sunt greşite şi nu reflectă spiritul Zilei Sfântului Patrick sau opiniile poporului irlandez.”, a spus Martin într-o postare pe X.

McGregor este o figură controversată în Irlanda

Trump este cunoscut pentru sprijinul său pentru Ultimate Fighting Championship, în care McGregor este cel mai bine cunoscut şi a participat la meciuri în timpul campaniei prezidenţiale din 2024. McGregor este o figură controversată în Irlanda după ce o femeie care l-a acuzat că a violat-o a câştigat procesul civil şi a primit despăgubiri de peste 200.000 de lire sterline.

De asemenea, McGregor a pledat vinovat pentru agresarea unui bărbat într-un pub din Dublin în 2019 şi a făcut obiectul mai multor alte acuzaţii de agresiune şi agresiune sexuală.

Postările sale pe reţelele de socializare au fost, de asemenea, legate de revoltele din Dublin din 2023. Poliţia irlandeză ar fi investigat postările lui McGregor pentru presupusă incitare la ură în legătură cu revoltele.

McGregor, poreclit Notorious, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru câştigarea mai multor campionate UFC.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ion Cristoiu: Pesediștii clar îl vor vota pe Victor Ponta

Publicat

in

Invitat la prima ediție a emisiunii „Ai Aflat!”, marca Gândul, cu Ionuț Cristache, Ion Cristoiu, a spus că Victor Ponta are toate șansele să fie votat de cei din PSD.

„În primul rând, sunt pesediștii care clar îl vor vota pe el (n.r. „Victor Ponta”)”, a spus Ion Cristoiu în cadrul emisiunii.

El este de părere că „niciunul nu-l va vota pe Crin Antonescu”

Ba mai mult, spune Cristoiu, „sunt mulți și din PNL care-l votează” pe Victor Ponta, jurnalistul fiind de părere, de asemenea, că și cei din tabăra lui Călin Georgescu ar putea să se îndrepte către Ponta. „Pentru mulți, el pare singurul capabil să pună în practică suveranismul”, a adăugat el.

Despre Călin Georgescu, Cristoiu spune că și-a schimbat părerea „în bine”, după un interviu pe care i l-a luat.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ion Țiriac își pilotează mereu avioanele, dar niciodată elicopterul: ‘Mi-am cumpărat un avion care aterizează în curte la mine’

Publicat

in

Este deja cunoscută pasiunea lui Ion Țiriac pentru avioane. Milionarul adoră să piloteze, dar a explicat de ce niciodată nu se suie la manșa elicopterului său. Fostul jucător de tenis spune și că din șase în șase luni trebuie să treacă testele medicale.

Chiar dacă are 86 de ani, Ion Țiriac nu a renunțat la pasiunea sa. Își pilotează cele trei avioanele de câte ori poate. Acum nu mai este pilot profesionist ci pilot privat.

„S-a schimbat legislația. Americanii sunt diferiți de europeni. La americani organizația care reglementează este FAA (n.r. Federal Aviation Administration / Administraţia Federală a Aviaţiei), în Europa e EASA (n.r. European Union Aviation Safety Agency / Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene). În Europa, la 60 de ani, permisul meu de pilot profesionist s-a transformat în pilot privat. Deci nu mai poți să fii angajat de o linie aeronautică. Înainte să fac 60 de ani, puteam să zbor pentru Lufthansa.

Acum am devenit privat. Eu mi-am prelungit permisul meu de elice, acum 40 de ani ăla a fost primul permis pe care l-am avut”, a spus Țiriac în emisiunea Prietenii lui Ovidiu de la GSP.

Fostul jucător de tenis are un domeniu în Africa unde își petrece cea mai mare parte a timpului.

„Am cumpărat un avion pentru Africa, un „Caravan”, așa se numește. Îți trebuie în Africa, că aterizează pe pământ, aterizează în curte la mine, și de asta mi l-am luat”, a povestit miliardarul.

Țiriac a explicat de ce nu a vrut să-și piloteze niciodată elicopterul.

„Elicopterul este un aparat de zbor care este sută la sută dependent de vreme. E norul ăla acolo, putem să mergem, că nu e atâta, ci mai ieșim din nor, mai intrăm, nu știu ce, nu știu cum… Totdeauna sută la sută greșeală de pilot! E dependent absolut de vreme.”, a mai spus omul de afaceri pentru sursa mai sus citată.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend