Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ucraina va prezenta propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de comunitatea internaţională

Publicat

in

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că va face propuneri de pace Rusiei după ce acestea vor fi agreate de către comunitatea internaţională, relatează AFP, conform Agerpres.

“Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului”, a declarat preşedintele ucrainean în deschiderea primului summit pentru pace în Ucraina, care se desfăşoară în acest weekend în Elveţia, dar fără Rusia.

Vicepreşedintele american Kamala Harris a reiterat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de Ucraina. “Dacă lumea nu reacţionează atunci când un agresor îşi invadează vecinul, alţi agresori se vor simţi încurajaţi, fără îndoială”, a declarat ea în faţa celor aproximativ o sută de ţări şi organizaţii reunite până duminică în Elveţia pentru a redacta un prim proiect de plan de pace.

Vicepreşedintele american a respins ca fiind absurde condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina, conform dpa.

“Trebuie să spunem adevărul. Vladimir Putin nu cere negocieri, cere capitularea Ucrainei”, a afirmat Harris la reuniunea de pace. “America este alături de Ucraina nu din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic”, a adăugat Kamala Harris.

Opiniile liderilor mondiali

Preşedintele kenyan, William Ruto, a salutat faptul că “pentru prima dată ne întâlnim pentru a vorbi despre pacea în Ucraina, mai degrabă decât despre războiul în Ucraina”. “Un angajament în favoarea păcii face inevitabile anumite concesii fundamentale”, a subliniat el, apreciind că pentru a reuşi să se facă pace este nevoie de o “întâlnire între prieteni şi inamici”.

“Rusia trebuie să fie la masa negocierilor”, a insistat el. O opinie reluată de ministrul de externe saudit. “Credem că este important ca comunitatea internaţională să încurajeze orice progres spre negocieri în serie, care vor necesita compromisuri dificile în cadrul unei foi de parcurs care să ducă la pace”, a declarat prinţul Faisal bin Farhan Al Saud. “Orice proces credibil va necesita participarea Rusiei”, a insistat el.

Cât despre cancelarul german Olaf Scholz, el a subliniat că “pacea nu înseamnă doar absenţa războiului” şi a respins noţiunea de “realitate nouă” avansată de Kremlin, care ar oficializa controlul Moscovei asupra a 20% din teritoriul ucrainean. “O încetare a focului imediată fără negocieri serioase nu ar aduce decât la un alt conflict îngheţat”, a afirmat el.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat de asemenea că “îngheţarea conflictului” nu este o soluţie, ci “reţeta pentru viitoare războaie de agresiune”. Premierul britanic Rishi Sunak a cerut să se “definească principiile unei păci juste şi durabile bazate pe dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite”. “Aceasta este calea de urmat pentru a se ajunge la o încetare permanentă a ostilităţilor”, a spus el.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a declarat sâmbătă că Occidentul a reacţionat neconstructiv la propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o nouă arhitectură de securitate şi discuţii de pace cu Ucraina, potrivit Reuters.

“Sunt foarte multe, foarte multe reacţii oficiale, declaraţii oficiale. De natură neconstructivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la o întrebare dacă a existat o reacţie oficială la propunerile lui Putin, au relatat agenţiile de presă ruse.

Putin a prezentat vineri ceea ce a declarat că sunt condiţiile prealabile ale Rusiei pentru începerea discuţiilor de pace cu Ucraina, afirmând că Moscova va pune capăt războiului doar dacă Kievul va fi de acord să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO şi să-şi retragă trupele din patru regiuni revendicate de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) – cereri pe care Kievul le-a respins imediat ca fiind echivalentul unei capitulări.

SUA: Ultima propunere de pace a Rusiei este o “viziune absurda”

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că ultima propunere de pace a Rusiei pentru Ucraina la dominarea în continuarea asupra ţării şi reprezintă o “viziune complet absurdă”, relatează Reuters.

De asemenea, el a declarat jurnaliştilor că absenţa Chinei de la Summitul pentru pace în Ucraina este probabil rezultatul rugăminţilor Rusiei de a nu participa.

Lideri mondiali s-au reunit sâmbătă într-o staţiune montană elveţiană pentru a încerca să obţină sprijin pentru propunerile de pace ale Ucrainei, în cadrul unui summit la care preşedintele american Joe Biden a lipsit, care a fost evitat de China şi considerat o pierdere de timp de către Moscova.

Conferinţa care are drept scop discutarea propunerilor de pace pentru Ucraina în staţiunea elveţiană Buergenstock are nevoie de o continuare cât mai curând posibil, a declarat sâmbătă preşedintele Finlandei, Alexander Stubb. “Pentru că pacea este… întotdeauna un proces”, le-a spus el celor peste 50 de lideri reuniţi la un hotel cu vedere spre lacul Lucerna. “Avem 1.300 de kilometri de graniţă cu Rusia… Rusia a invadat Finlanda în cel de-al Doilea Război Mondial, am pierdut 10% din teritoriul nostru, inclusiv pământul unde s-au născut bunicii mei şi unde s-a născut tatăl meu”, a mărturisit preşedintele finlandez.

Pacea în Ucraina nu poate fi o “capitulare” a ţării, a declarat la rândul său preşedintele francez Emmanuel Macron, prezent la summitul din Elveţia.”Suntem toţi hotărâţi să construim o pace durabilă şi aşa cum au menţionat mulţi dintre voi, o astfel de pace nu poate fi o capitulare ucraineană”, a afirmat preşedintele francez. “Există un agresor şi o victimă”, a adăugat el, spunând că “cercul ţărilor care participă la procesul de lucru în vederea elaborării unui plan de pace pentru Ucraina ar trebui să fie lărgit”.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Vești bune despre cel mai așteptat proiect energetic! Burduja: ‘Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că proiectul de la Iernut este cel mai important şi cel mai aşteptat şi are un grafic accelerat de lucrări, fiind un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată.

“Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări”, a spus ministrul Energiei. ”Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie anul acesta”, a completat Burduja, conform news.ro.

Ministrul Energiei a subliniat că, la Complexul Energetic Oltenia este o altă investiţie importantă, Grupul 5 Rovinari, care în septembrie ar trebui să intre în probe şi de la 1 octombrie să avem producţie foarte importantă cu un grup modern.

”De asemenea, există o centrală nouă în cogenerare în execuţie, cu grad ridicat de finalizare, undeva la 95%, la Năvodari, un proiect al Fondului româno-kazah, întârziat peste un an, un an şi jumătate. Mi s-a promis de când am început mandatul că se va termina peste o lună, peste două, peste trei. Am solicitat companiei Rompetrol, antreprenorului general, finalizarea acestei investiţii, care ar însemna 80 MW”, a anunţat ministrul, precizând că este o capacitate importantă.

Burduja a mai spus că i-a convocat săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru această investiţie”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cea mai mare şi mai intactă fosilă de stegosaurus găsită vreodată s-a vândut la licitaţie pentru 44,6 milioane de dolari

Publicat

in

Cea mai mare şi mai completă fosilă de stegosaurus descoperită vreodată a fost vândută cu 44,6 milioane de dolari miercuri la Sotheby’s în New York, devenind cea mai valoroasă fosilă vândută la licitaţie, informează News.ro.

Rămăşiţele dinozaurului, numit “Apex”, au depăşit de peste 11 ori estimarea minimă de dinainte de vânzare.

Acesta a fost descoperit pe un teren privat din Moffat County, Colorado, în apropiere de oraşul Dinosaur, de către paleontologul Jason Cooper, pe proprietatea sa, în 2022.

“Apex” măsoară 3,4 metri înălţime şi 8,2 metri lungime de la nas la coadă, cu peste 30% mai mare decât “Sophie”, cel mai intact specimen de stegosaurus de până acum, care a fost expus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Acesta a fost vândut unui cumpărător anonim care intenţionează să analizeze posibilitatea de a împrumuta specimenul unei instituţii din SUA. După vânzare, cumpărătorul a remarcat: “Apex s-a născut în America şi va rămâne în America!”.

“Apex” se numără printre cele mai complete schelete găsite vreodată, cu 254 de elemente osoase fosile dintr-un total de aproximativ 319.

Scheletul este al unui adult mare şi robust şi există dovezi de poliartrită reumatoidă, indicând că a trăit până la o vârstă înaintată, potrivit Sotheby’s.

Specimenul nu prezenta semne de răni provocate de luptă sau dovezi de scotocire postmortem.

Acesta a fost conservat în gresie dură, care a protejat oasele de deformare.

“Apex” a fost atracţia principală a licitaţiei de istorie naturală Sotheby’s, alte loturi incluzând meteoriţi, minerale şi, pentru prima dată, unelte paleolitice.

În total, licitaţia a strâns venituri de 45,8 milioane de dolari (35,2 milioane de lire sterline), cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o licitaţie de istorie naturală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend