Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Turismul, o afacere proastă pentru Atena. Un câștig de numai 42 de eurocenți pentru fiecare vizitator

Publicat

in

Primarul Atenei, Haris Doukas, a publicat un articol de opinie în publicaţia electronică de limbă engleză ekathimerini.com în care se plânge de faptul că municipalitatea nu a câştigat anul trecut decât 42 de cenţi de pe urma fiecărui turist care a vizitat capitala elenă, într-un an considerat bun pentru turism, transmite News.ro.

Turisti la Acropola din AtenaFoto: Anestis Rekkas / Alamy / Profimedia Images

Deși Grecia este una dintre destinațiile turistice majore ale Europei, orașul Atena nu obține venituri consistente de pe urma acestei activități. Motivele invocate de către primarul Atenei sunt legate de povara administrativă pe care municipalitatea trebuie să o gestioneze cu mijloace reduse și de faptul că guvernul central încasează majoritatea banilor proveniți din turism, lăsând prea puțin autorităților locale.

Turiști mai mulți, încasări mai mici

Singurul venit pe care municipalitatea din Atena l-a avut din activitatea turistică în 2023 – după toate părerile, unul dintre cei mai buni ani pentru turism – a fost de doar 2.714.664 de euro. Acest venit este cu aproximativ 50% mai mic decât cel pe care oraşul îl încasa în urmă cu 17 ani, în 2007, când veniturile corespunzătoare ajunseseră la 5.183.640 de euro.

În aceeaşi perioadă (în ultimul deceniu, mai exact), numărul hotelurilor şi al camerelor de hotel din sectorul central al Atenei a crescut cu 26% şi, respectiv, 21%, în timp ce în cazul închirierilor pe termen scurt s-a înregistrat o creştere de 475%, potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Turism. De asemenea, potrivit datelor Agenţiei de Dezvoltare şi Management al Destinaţiei din Atena, precum şi ale operatorilor hotelieri, se estimează că Atena a primit 6,5-7 milioane de turişti în 2023, arată primarul în articol.

„Citez aceste cifre pentru a face absolut clară problema cu care ne confruntăm: Atena a încasat anul trecut doar 42 de cenţi per turist care a vizitat oraşul! Mai exact, în timp ce cererile de servicii şi infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele de care dispunem pentru a răspunde sunt, de asemenea, în scădere într-un ritm galopant, ceea ce creează disfuncţionalităţi grave în oraş şi în produsul turistic în sine”, scrie edilul.

Problema este agravată de faptuă că Atena tinde să devină o destinaţie turistică importantă pe tot parcursul anului, nu numai vara. Astfel, beneficiile, dar şi povara provenită din sosirile de turişti nu se limitează la unele luni de vară. Potrivit cifrelor oficiale ale hotelierilor, în ultimii doi ani, gradul de ocupare a hotelurilor din Atena a crescut chiar şi în luna decembrie.

„Această creştere a turismului găseşte municipalitatea într-un deficit de personal şi de resurse. Administraţia centrală “îngheaţă” de ani de zile angajările în municipalităţi, în timp ce în fiecare an 200-300 de lucrători se pensionează în oraş. Potrivit unor estimări prudente, sectorul mai larg al curăţeniei are un deficit de 800 de lucrători”, explică Haris Doukas.

Primarul acuză guvernul că încasează prea mulți bani

Problema cea mai importantă este însă că Atena este subfinanţată de la bugetul de stat. Subvenţia de stat pe care o primeşte corespunde unei populaţii de aproximativ 700.000 de locuitori, în timp ce populaţia reală care trăieşte, funcţionează şi vizitează Atena în fiecare zi este de aproximativ 10 ori mai mare, explică edilul. În timp ce cererile de servicii şi infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele pentru a răspunde la acestea se reduc, de asemenea, într-un ritm galopant, arată primarul.

În aceste condiţii, edilul cere ca taxa de vizitare deja plătită municipalităţii (ca în toate municipalităţile) să fie atribuită la procentul votat iniţial de Parlamentul grec, adică la 2%, şi nu la 0,5%, cum a fost redusă prin decizie ministerială în 2009. În al doilea rând, el vrea ca veniturile provenite din aşa-numita „taxă de rezilienţă” impusă hotelurilor şi locuinţelor închiriate pe termen scurt şi plătită de proprietari să nu mai fie direcţionată către administraţia centrală, ci către administraţia locală.

În vârstă de 44 de ani şi de profesie inginer mecanic, Harris Doukas a fost ales primar al Atenei în 2023, sub sigla partidului Atena Acum şi cu sprijinul PASOK – Mişcarea pentru Schimbare şi Volt Grecia, formaţiuni de stânga. Doukas a făcut campanie pentru a dezvolta Atena într-un oraş verde şi l-a învins în turul doi pe primarul în funcţie Kostas Bakoyannis. Unchiul acestuia din urmă este chiar actualul prim-ministru de dreapta Kyriakos Mitsotakis, iar bunicul său matern a fost fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Sfaturile lui ÎPS Teodosie i-au enervat pe Cristi Danileț și Adriana Stoicescu: Judecătorii îl bagă în corzi

Publicat

in

Sfaturile Arhiepiscopului Tomisului i-au scos din sărite nu doar pe românii care cred că biserica e cam strictă, ci și pe doi cunoscuți judecători. Dacă magistratul Cristi Danileț s-a pensionat, judecătoarea timișoreană Adriana Stoicescu e încă activă profesional și contondentă când vine vorba de îngrădirea libertății femeilor!

Cristi Danileț crede că riscăm să ajungem ca în țările islamiste, unde libertățile femeilor sunt grav îngrădite

„ÎPS Teodosie vrea ca femeile căsătorite să poarte batic pe cap, că altfel e păcat. Eu zic să ne ferească Cerul și Rațiunea să ajungem ca alte state, unde femeile au fost deja coborâte la stadiul de obiecte deținute de bărbații lor de acasă!”, a declarat Dănileț pentru ȘtirideCluj.ro.

Judecătoarea Adriana Stoicescu spune că datoria femeii nu e să încaseze bătăi de la soț și să fie tâmpită!

Dumnezeu nu ne cere sa fim prosti.

De ce ne-ar cere noua, femeilor, sa fim tampite?

Nu, sa stai langa un bărbat betiv, care iti rupe spinarea, nu înseamnă sa iti duci crucea.

Sa stai langa un prunc ce nu se poate misca si sa il ingrijesti ani întregi, asta e o Cruce.

Sa iti hranesti sotul bolnav, sa il speli ca pe un bebeluș, pana la moartea cea izbavitoare, asta e Cruce.

Desigur, voi, preasfintisorii, va doriti sa ne intoarceti cu 200 de ani in urma, cand vaca din batatura era mai importanta decat nevasta.

Dar, ce sa vezi, nu prea mai avem chef.

Nu mai suntem dispuse sa fim niste corpuri de mobilier din dotarea stapanului, desi asta ne sfatuiti, nu-i așa?

Daca ma intrebati, instigarea la prostie si imbecilitate ar trebui incriminata pentru ca, într-o buna zi, o fatuca din cele ce va asculta fara sa puna intrebari, va fi gasita cu gatul taiat, rupta in prealabil in bataie de prea iubitul ei soț, stapan, cum ar veni.

Nu v-am auzit, pe niciunul din astia, sfintisori in viata, sa va ingrijorati ca fete de 14 ani sunt violate de proprii tati, dar va dati cu capul de pereti ca nu purtam poale pana la pamant și, eventual, burka, asa cum, de fapt, va doriti.

Enervant de fericiților si inaltilor, daca ar fi dupa echipa voastră, pentru mine si altele ca mine nici in iad nu ar fi loc.

Ati inventa o anexa la iad, loc mic și friguros, pe care sa scrie “femei destepte, independente si care gândesc”.

Catolica, divortata, singura, ma declar vinovata.

Imi petrec vara in pantaloni scurți, ca sa imi expun picioarele lucrate din greu la sala, beau gin tonic cu Mariana, prietena mea si citesc, ca o nenorocita, Origen

Dar, da, port basma ca sa nu fac insolatie.

Acasa, in loc sa tricotez sosete, alerg in fiecare zi, ma machiez, port rochii scurte și tocuri, dar asta nu ma impiedica sa fiu in fiecare duminica la slujba si sa imi fac Rozariul zilnic

Singura mea consolare e aceea ca ne vom intalni pe coridoare, la Marea Judecata, unde eu voi fi cercetata pentru sentințele strâmbe iar voi, prea fericitilor, pentru sfaturile tampite pe care le dați.

Nu am nicio îndoială ca Dumnezeu va găsi niste circumstanțe atenuante pentru mine, dar nicio clementa pentru fariseismul si ipocrizia voastră.

Liber la dat cu pietre, sunt in concediu…., a scris Stoicescu pe Facebook.

Iată declarația făcută de IPS Teodosie care a isterizat întreaga țară!

„Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea.

Citeste mai mult

NATIONAL

Mihai Polițeanu, primarul ales al Ploieștiului: Municipiul e în pericol să rămână fără apă caldă și căldură la iarnă

Publicat

in

Mihai Polițeanu, primarul ales al Ploieștiului spune că municipiul e în pericol să rămână fără apă caldă și căldură la iarnă.

“De aceea toate forțele politice din oraș au trecut peste orgolii și s-au unit într-un apel comun la Guvernul României semnat de parlamentarii de Prahova, de primarul ales al Ploieștiului și de președintele ales al Consiliului Județean Prahova. Mulțumesc tuturor partidelor din Ploiești, care au dat dovadă, cu această ocazie, de solidaritate în slujba ploieștenilor.

Pentru a-și constitui stocul obligatoriu de gaze naturale Termo Ploiești trebuie să se împrumute, iar Primăria trebuie să garanteze împrumutul. Pentru a se întâmpla acestt lucru, e nevoie de derogare de la lege, altfel orașul rămâne fără căldură și apă caldă, din cauză că Termo Ploiești nu are bani de gaze naturale.

Astfel, am trimis premierului Marcel Ciolacu și guvernului României o scrisoare prin care solicităm să se ofere unităților administrativ-teritoriale (în cazul nostru, Ploieștiului), posibilitatea garantării de împrumuturi de la băncile comerciale sau alte instituții de credit contractate de operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025 (în cazul nostru, Termo Ploiești SRL).

O măsură identică a fost adoptată de Guvernul României prin ordonanța 41 din 31 august 2023 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a permis asigurarea energiei termice pentru Ploiești și alte UAT-uri în sezonul rece 2023-2024.

Adoptarea cu prioritate a acestei măsuri este urgentă, având în vedere obligația de constituire a stocului minim de gaze naturale până la data de 31 octombrie 2024 și plata acestora, precedată de procedurile de contractare a împrumutului necesar”, se precizează în comunicatul de presă al edilului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend