Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Trei luni de la greva STB care a paralizat cinci zile Capitala: Câți angajați sunt cercetați disciplinar și câți au fost concediați

Publicat

in

Au trecut trei luni de la greva STB care a paralizat Capitala și care a fost declarată ilegală de către instanță. Până acum, societatea de transport public a început cercetarea disciplinară pentru aproximativ 3.000 de persoane, iar 220 de angajați sunt concediați, în timp ce altor 490 le-au fost tăiate salarriile cu procente între 5 și 10%, pentru o lună sau trei luni, potrivit datelor comunicate HotNews.ro de către conducerea STB.

Troleibuz STBFoto: Facebook

Directorul general Adrian Criț a declarat pentru HotNews.ro că procedurile nu s-au încheiat încă.

Potrivit acestuia, după grevă au fost trimise aproximativ 3.000 de convocatoare pentru cercetare disciplinară.

  • “Ca urmare a întrunirii comisiilor de cercetare și elaborării documentelor, s-a luat măsura, până în momentul de față și precizez că nu este o chestiune finalizată, desfacerii contractului individual de muncă pentru 222 de persoane și reducerea salariului pentru circa 490 de persoane. Reducerile salariale sunt între 5 și 10% pentru o lună sau 3 luni”, a explicat Adrian Criț.

Întrebat cine a fost sancționat cu desfacerea contractului de muncă, directorul societății spune că în principal șoferii care au lipsit nemotivat mai mult de 3 zile, încălcând legea și atribuțiile din fișa postului.

În regulamentul intern se menționează că, dacă un angajat nu prestează activitatea timp de 3 zile, nemotivat, ca urmare a cercetării disciplinare i se poate desface contractul de muncă.

  • “Dacă am fi luat această decizie am fi ajuns ca majoritatea șoferilor să nu mai fie ai noștri. Probabil era o decizie radicală care îngreuna în continuare viața bucureștenilor.
  • Decizia de desfacere a contractului de muncă a fost luată în general pentru cei care au lipsit 4-5 zile”, a mai afirmat directorul STB.

Șoferii care au demonstrat că nu au fost lăsați să iasă pe traseu au primit clemență

El spune că au primit clemență cei care au dovedit că au vrut să vină la muncă, dar nu ar fi fost lăsați de către colegii lor.

  • ”Știți că au fost șoferi care au vrut să vină la muncă, dar nu au fost lăsați, și dacă au venit cu dovezi în acest sens nu au luat sancțiunea maximă.
  • Au fost câteva situații de acest gen. Așa cum instanța dă clemență celor care recunosc faptele și spun cine e vinovat, am crezut că trebuie să luăm și noi măsuri de acest gen. Asta a stabilit comisia.
  • Cercetarea disciplinară continuă și vom lua măsurile ce se impun”, a mai spus Criț.

STB a anagajat 180 de șoferi

În paralel, STB face angajări, fiind în procedură de angajare 180 de persoane – 80 de “manipulanți” și șoferi de troleibuz și 100 de șoferi de autobuz.

Este vorba despre solicitări de angajare depuse imediat după grevă. “Am încercat să fie șoferi cu experiență. La tramvaie am identificat viitori posibili angajați de la școala noastră”, a explicat Criț.

În ceea ce privește cercetarea penală, noutatea este că unul dintre dosare a fost mutat la Parchetul General.

  • ”S-au făcut mai multe pălângeri penale, la Parchet, Poliție, DNA, cred că 4 în total.
  • Personal am fost și am întrebat ce s-a întâmplat cu plângerea penală care a ajuns la Poliția Transporturi din București, am fost, am dat și o declarație, am întrebat care este stadiul dosarului, ulterior s-a luat decizia de a fi mutat la Parchetul General.
  • Noi putem doar să ne informăm ce se întâmplă, nu putem să ne implicăm, am pus la dispoziție toate dovezile, ce ni s-a solicitat, inclusiv acele pierderi pe care societatea le-a avut ca urmare a grevei ilegale, peste 16,6 milioane lei, și probabil va urma o expertiză. Procurorii trebuie să lucreze și să finalizeze cercetarea”, a mai explicat directorul general al STB.

Prejudiciu estimat la 16 milioane lei

Deocamdată, STB nu a primit de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov factura cu penalitățile pentru cele 5 zile de grevă, dar atunci când o va primi, directorul STB spune că se va îndrepta împotriva vinovaților pentru a recupera suma. Prejudiciul estimat este de 16 milioane lei.

Despre greva STB din 20 ianuarie

Greva STB a început în 20 ianuarie și a durat cinci zile, fiind sistată după ce conducerea STB a anunțat că angajează șoferi, iar cei care nu vin la muncă vor fi sancționați până la desfacerea contractului de muncă.

Încă din prima zi, Tribunalul București a suspendat greva și a dispus reluarea imediată a activității STB, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primarul general, Nicușor Dan, spunea că greva a fost orchestrată de Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din STB, la vremea respectivă și consilier general PSD. Petrariu a susținut că a fost o grevă spontană.

Principala revendicare a fost demisia directorului general Adrian Criț. Angajații au mai cerut și majorarea salariilor cu 10% și negocierea contractului colectiv de muncă.

În 2021, societatea de transport public din București (STB) a avut un buget de 1,2 miliarde lei, din care aproximativ 928 de milioane de lei s-au dus pe salariile celor circa 11.200 de angajați.

Șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie sunt însă puțin peste 4.500, restul fiind personal auxiliar precum mecanici sau vânzători de bilete. Un șofer de autobuz câștigă până la 7.800 de lei, potrivit datelor obținute de HotNews.ro, iar unul de troleibuz, până la 8.000 de lei. Un vatman câștigă între 2.650 și 7.767 de lei. Media este 5.300 de lei, iar majoritatea salariilor sunt între 5.000 și 6.000 de lei. Se adaugă și tichete de masă. Aceste date nu includ primele.

HotNews.ro a discutat cu un șofer STB sub protecția anonimatului, iar acesta spune că în mod clar fiecare și-ar dori să primească mai mulți bani, dar principalala problemă a angajaților este legată de mijloacele de transport în comun vechi, care au des probleme tehnice, lentoarea cu care se înlocuiesc piesele defecte și condițiile proaste de muncă.

Imediat după terminarea grevei, conducerea STB a anunțat că manifestația a cauzat un prejudiciu de 16,6 milioane lde ei. O evaluare externă ar urma să stabilească valoarea reală a prejudiciului.

După grevă, Petrariu și-a dat demisia din funcția de consilier general și din partid.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Florian Coldea, încolțit de Anca Alexandrescu: ‘Cum e cu ticăloșia? Cine este ticălos?’

Publicat

in

Fostul șef al SRI Florian Coldea s-a prezentat miercuri dimineață la poliție pentru semnarea controlului judiciar.

„Cum e cu ticăloșia? Cine este ticălos? M-ați făcut ticăloasă…”, l-a întrebat jurnalista Anca Alexandrescu pe Florian Coldea, la ieșirea din sediul poliției.

„Fac procedurile conform legii”, a spus Florian Coldea în fața jurnaliștilor, refuzând să răspundă la alte întrebări.

Nu este prima confruntare între cei doi. În februarie, Anca Alexandrescu i-a pus mai multe lui Florian Coldea la întoarcerea din Dubai. Anca Alexandrescu susținea atunci că a fost făcută „ticăloasă” de Coldea înainte să înceapă filmarea.

„Domnul Coldea a avut ghinionul (sau norocul) de a veni la Bucuresti in acelasi avion cu mine! A tinut neaparat sa vina sa ma salute si sa mi spuna ca este cu fiica in vacanta! Mi a spus ca ticalosia are o limita… Ce i am raspuns si ce l am intrebat de fata cu toti romanii vedeti aici! Intreaga poveste si alte imagini diseara de la 21! Ma urc in avion si voi decola in cateva minute!”, scria Anca Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

Florian Coldea: „Am încredere totală în justiție”

„Dau explicații pe bună dreptate justitiei. Am totală încredere în justiție. Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei. Respect poziția presei, dar pentru moment vă rog să mă înțelegeți. (…) Vă asigur că o să transmit un punct de vedere coerent când o să vedem despre ce este vorba”, a spus Florian Coldea, luni, la ieșirea din sediul poliției.

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al SRI, e suspect într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani, alături de generalul în rezervă Dumitru Dumbravă (fost șef al direcției juridice din SRI) și de avocatul Doru Trăilă. Dosarul este instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, șefa Secției I a DNA de combatere a corupției.

Citeste mai mult

NATIONAL

Scriitorul George R.R. Martin spune că aproape toate filmele și serialele bazate pe cărți sunt mai slabe: „În 999 de cazuri din 1.000”

Publicat

in

Scriitorul american George R.R. Martin, autorul seriei de cărți „Cântec de gheață și foc” pe care se bazează popularul serial „Game of Thrones” produs de HBO, afirmă că în 999 de cazuri din 1.000 adaptările unor cărți celebre în filme și seriale nu se ridică la nivelul operei originale, relatează Deadline.

George R.R. MartinFoto: Chris Pizzello / Associated Press / Profimedia Images

El a făcut comentariul într-o postare publicată recent pe blogul său, relatând în aceasta o întâlnire cu scriitorul britanic Neil Gaiman pentru o discuție cu public ce a avut loc la New York în 2022. Deși nu a făcut referire directă la serialulThe Sandman lansat de Netflix în anul respectiv și bazat pe seria de romane grafice omonimă a lui Gaiman, R.R. Martin a spus că „foarte puține s-au schimbat de atunci”.

„Mai degrabă, dacă s-a schimbat ceva, lucrurile s-au înrăutățit. Peste tot unde te uiți sunt tot mai mulți scenariști și producători nerăbdători să ia povești grozave și să ‘le facă a lor’”, a scris el.

„Nu contează dacă materialul sursă a fost scris de Stan Lee, Charles Dickens, Ian Fleming, Roald Dahl, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien, Mark Twain, Raymond Chandler, Jane Austen, sau, ei bine, oricine. Nu contează cât de important este un scriitor, nu contează cât de grozavă este cartea, mereu pare să fie cineva la îndemână care crede că el poate mai bine, nerăbdător să ia o poveste și să o ‘îmbunătățească’”, a continuat R.R. Martin.

„’Cartea este cartea iar filmul este filmul’, îți vor spune ei, de parcă ar spune ceva profund. Apoi își însușesc povestea. Însă niciodată nu o fac mai bună. În 999 de cazuri din 1.000 o fac mai slabă”, și-a exprimat el convingerea.

Totuși, e cel puțin curioasă decizia sa de a-și începe postarea critică la adresa scenariștilor și producătorilor de la Hollywood cu o referință la întâlnirea cu Neil Gaiman din moment ce scriitorul britanic a fost unul dintre producătorii serialului de pe Netflix și s-a declarat încântat de rezultatul final. Din postarea lui R.R. Martin nu reiese clar dacă a vrut, dimpotrivă, să se refere la The Sandman ca un exemplu pozitiv de adaptare cinematografică.

Cert este că R.R. Martin nu se referă, evident, nici la serialele produse de HBO pe baza cărților sale în condițiile în care el lucrează îndeaproape cu televiziunea americană la adaptarea lor.

Pe noua platformă de streaming Max lansată mai devreme în cursul acestei luni cap de afiș la secțiunea de seriale este Casa Dragonului, serialul spin-off bazat pe Urzeala Tronurilor („Game of Thrones”), care a stabilit un record de audiență pentru HBO și HBO Max la premiera sa cu doi ani în urmă.

HBO va produce un al treilea serial „Game of Thrones” bazat pe scrierile lui George R.R. Martin

HBO intenționează să dezvolte puternic franciza Game of Thrones, având în lucru mai multe proiecte de seriale la care lucrează împreună cuR.R. Martin. David Zaslav, CEO-ul Warner Bros. Discovery, a confirmat oficial în luna februarie că un al treilea serial bazat pe scrierile lui R.R. Martin a primit unda verde și că acesta va avea premiera cândva înspre sfârșitul anului viitor.

Acest al treilea serial al HBO bazat pe scrierile sale va adapta seria de nuvele Tales of Dunk and Egg ce aparține universului mai larg din romanele Cântec de gheață și foc.

„Cu un secol înainte de evenimentele din Game of Thrones, doi eroi improbabili au hoinărit prin Westeros… un cavaler tânăr, naiv, dar curajos, Ser Duncan cel Înalt, și scutierul său diminutiv, Egg. Într-o epocă în care dinastia Targaryen încă ocupă Tronul de Fier și amintirile despre ultimul dragon nu au fost încă date uitării, mari destine, adversari puternici și aventuri periculoase îi așteaptă pe acești prieteni improbabili și incomparabili”, afirmă descrierea oficială a viitorului serial.

R.R. Martin laudă noul serial „Shogun” produs de Disney

În categoria acelor 1 din 1.000 filme și seriale care reușesc să adapteze o carte la valoarea sa, R.R. Martin menționează în postarea de pe blog noul serial Shogun lansat de televiziunea americană FX și în streaming pe Disney+ în luna februarie.

De altfel, creatorii seriei au declarat într-un interviu exclusiv acordat HotNews înainte de premiera serialului că romanul lui James Clavell a fost „steaua noastră călăuzitoare”.

„Din când în când avem parte de o adaptare cu adevărat bună a unei cărți cu adevărat bune, iar când se întâmplă acest lucru, el merită aplauze. Am dat recent peste unul din aceste exemple, când m-am uitat pe nerăsuflate la noua versiune a FX a SHOGUN”, a relatat scriitorul american în postarea sa.

„Trebuie să mărturisesc, am avut dubii când am auzit prima oară că ei fac o altă versiune a romanului lui Clavell. A trecut mult timp, mult MULT timp, dar am citit cartea când a apărut înspre sfârșitul anilor 1970 și am fost profund impresionat”, a continuat el, descriind miniseria Shogun produsă de Paramount în 1980 cu Richard Chamberlain și legenda cinematografiei japoneze Toshiro Mifune în rolurile principale drept un „reper” în istoria televiziunii.

„Noul SHOGUN este superb. Mai bun decât versiunea lui Chamberlain, întrebați? Hmmm, nu știu. Nu m-am uitat la miniseria din 1980 din, ei bine 1980. Și aceea a fost grozavă”, a mai scris R.R. Martin.

Ca întotdeauna, poți afla mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend