Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tratamentul Eli Lilly, mai eficient pentru slăbire decât Ozempic – studiu / Ce efecte secundare au apărut?

Publicat

in

Un medicament al companiei farmaceutice americane Eli Lilly, Mounjaro, obține o pierdere în greutate mai mare decât cel mai bine vândut Ozempic al grupului danez Novo Nordisk, potrivit primului studiu care compară direct eficacitatea acestor două tratamente la pacienții obezi sau supraponderali, potrivit AFP.

Pacienții care au primit Mounjaro au fost „mai susceptibili de a obține o pierdere în greutate de 5%, 10% sau 15% sau mai mult”, comparativ cu cei care au primit Ozempic, potrivit studiului publicat luni în revista JAMA. Iar acești pacienți care au primit Mounjaro „au înregistrat reduceri mai mari de greutate la 3, 6 și 12 luni”, adaugă studiul.

În detaliu, pacienții care au primit Mounjaro au pierdut, de exemplu, în medie aproximativ 15% din greutatea lor după un an, comparativ cu aproximativ 8% pentru Ozempic, potrivit studiului.

Studiul a analizat datele a peste 18.000 de adulți din Statele Unite între mai 2022 – luna în care Mounjaro a fost aprobat – și septembrie 2023.

Ozempic, la rândul său, a fost aprobat în 2017, dar în ultimii ani a devenit un adevărat fenomen, promovat pentru proprietățile sale de slăbire de celebrități și pe rețelele sociale.

Aceste două tratamente administrate prin injectare sunt aprobate de autoritățile sanitare pentru tratarea diabetului de tip 2, dar studiul a inclus și pacienți fără această afecțiune. Întrucât aceste medicamente s-au dovedit a fi eficiente în ceea ce privește pierderea în greutate în cadrul studiilor clinice, medicii le pot prescrie în afara ghidurilor oficiale.

Efecte secundare

În acest studiu, aproximativ jumătate dintre pacienți nu aveau diabet de tip 2. Acești pacienți au beneficiat, de asemenea, de o pierdere în greutate mai mare, din motive care nu sunt încă pe deplin înțelese, potrivit studiului.

Au fost observate efecte secundare, în special gastrointestinale – obstrucție intestinală, pancreatită… – dar nu au fost mai frecvente cu un tratament decât cu celălalt.

O mare parte dintre pacienți au încetat să mai ia medicamentul pe parcursul studiului, care nu precizează dacă acest lucru a fost urmat de o creștere a greutății, așa cum s-a raportat în alte studii.

Sunt necesare cercetări suplimentare privind motivele acestor întreruperi, inclusiv rolul efectelor secundare sau costul ridicat al acestor tratamente, potrivit studiului.

Ozempic și Mounjaro aparțin unei clase de tratamente care imită un hormon intestinal (GLP-1). Aceste medicamente de nouă generație, care permit o pierdere în greutate mult mai mare decât predecesoarele lor, oferă speranță pentru milioane de oameni și profituri astronomice pentru companiile farmaceutice.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Chișinăul s-a speriat la declarația lui Marcel Ciolacu! Republica Moldova nu mai caută investiții românești pentru privatizarea rețelei electrice

Publicat

in

Guvernul de la Chișinău a dezmințit că ar vrea să supună privatizării RED-Nord, după ce premierul român, Marcel Ciolacu, a spus că țara sa ia în considerare posibilitatea de a achiziționa rețelele electrice de distribuție din nordul R. Moldova pentru a-și echilibra sistemul energetic, conform stiripesurse.md.

Dezmințirea a fost dată în ședința parlamentului moldovean din 18 iulie de către deputatul PAS, Radu Marian, președintele comisiei parlamentare pentru economie, care a spus că a interpelat guvernul în legătură cu aceste declarații.

Există interes din partea anumitor țări, dar guvernul în acest moment nu analizează vreo oportunitate de a identifica investitori pentru RED-Nord”, a spus Marian.

El a reacționat, după ce vicepreședintele socialist al parlamentului, Vlad Batrîncea, a spus că opoziția este „îngrijorată” în legătură cu posibile intenții de privatizarea a unui asemenea „obiectiv strategic”, cerând audierea în parlament a premierului Dorin Recean, propunere care a fost însă respinsă.

Premierul României a vorbit despre ideea de a cumpăra RED-Nord la o conferință de presă pe 12 iulie, răspunzând unor întrebări despre posibilitatea scăderii prețurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici din România, care au crescut datorită fluctuațiilor de pe piață.

Marcel Ciolacu a sugerat că o asemenea achiziție în R. Moldova ar fi o soluție pentru crearea unor parcuri de stocare a energiei și stabilizarea prețurilor.

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a salutat interesul României, spunând într-o postare online că „guvernul pregătește” pentru privatizare atât RED-Nord, cât și întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord și că se află în căutare de „investitori strategici”.

În declarația sa din 18 iulie, șeful comisiei parlamentare de profil nu a explicat de ce s-au răzgândit autoritățile de la Chișinău.

Ministrul Parlicov spunea încă în august 2023 că executivul ar pregăti privatizarea societăților pe acțiuni RED Nord și FEE Nord, fiind în căutarea investitorilor.

Nu ar fi prima investiție românească în sistemul energetic din stânga Prutului. Din septembrie 2023, compania Vestmoldtransgaz, deținută de întreprinderea de stat Transgaz din România – gestionează rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova (AE).

Citeste mai mult

NATIONAL

Actorul care a marcat televiziunea americană timp de decenii s-a stins la 94 de ani

Publicat

in

Bob Newhart, actorul care a marcat televiziunea americană în anii 1960 şi 1970 şi care mai recent a jucat rolul profesorului Proton în serialul “The Big Bang Theory”, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunţat joi agentul său, informează AFP, potrivit Agerpres.

Bob Newhart a decedat la domiciliul său din Los Angeles după o serie de probleme de sănătate, a indicat agentul său, Jerry Digney, într-un comunicat.

Contabil la origine, el a debutat în comedie în 1960, înregistrând un album de monologuri, “The Button-Down Mind of Bob Newhart”, care i-a adus primul loc în topul vânzărilor de discuri la acea vreme şi, performanţă fără precedent pentru un comic de scenă, cele mai prestigioase premii din industria muzicală, obţinând Grammy-uri pentru cel mai bun album şi pentru revelaţia anului.

În urma acestora, Newhart a lansat emisiunea “The Bob Newhart Show” pe NBC, urmată de un serial omonim în anii 1970 în care a interpretat rolul unui psiholog din Chicago. Personajul său l-a ajutat să devină o figură legendară a televiziunii americane, ceea ce i-a deschis şi porţile cinema-ului, fiind distribuit în producţii precum “In & Out” (1997) şi “Elf” (2003).

În anii 2010, a avut mai multe apariţii în rolul profesorului Proton în “The Big Bang Theory”, un serial despre fizicieni care a devenit unul dintre cele mai urmărite din lume.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend